Steenrijk; een verbindend project over De Leemputten


Event agenda

  GROENLO/ZWOLLE – Afgelopen dinsdag is project Steenrijk van het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek van start gegaan. Bij het project rond de leemputten in de buurtschap Zwolle bij Groenlo is de basisschool Antonius uit Lievelde betrokken. Er wordt samengewerkt met grootouders, leden van de plaatselijke KBO, De Zonnebloem, museum De Scheper in Eibergen en Harrie Overkamp, oud eigenaar van natuurpark “De Leemputten”.

  De Leemputten en haar rijke geschiedenis
  In de Middeleeuwen ontdekten de boeren, dat van leem bouwstenen gemaakt konden worden en die bleken hard nodig voor de aanleg van vestingwerken in Groenlo. Die steenproductie breidde zich uit, de leem werd naar de steenfabrieken vervoerd, de stenen en dakpannen werden via de Berkel en later via het spoor vervoerd naar de bouwplaatsen. In de tweede helft van de 20e eeuw was deze productiewijze niet rendabel meer. In 1975 werd de steenfabriek in Groenlo gesloten en in 1978 werden De Leemputten onderdeel van een natuur- en recreatiepark met een geheel eigen en unieke flora en fauna.

  Museumbezoek en wandelen in natuurpark
  De eerste activiteit was een gezamenlijk bezoek aan museum De Scheper in Eibergen. Hier was de expositie “Steengoed! Gebakken in Eibergen” te zien. Oude en nieuwe foto’s, en ook voorwerpen en materialen uit vervlogen tijden waren onderdeel van een totaaloverzicht. Leerlingen en senioren waren geboeid door de enthousiaste uitleg van de naamgever van het museum, Herman Schepers.

  De volgende activiteit is al weer over twee weken. Onder leiding van Harrie Overkamp wordt een wandeling gemaakt door natuurpark “De Leemputten”. De excursie door het natuurpark en het bekijken van de expositie in het museum maken hopelijk oude verhalen los bij de senioren. Ook is er op de school een aparte ochtend georganiseerd waar Willy Gelinck uit de buurtschap Zwolle nog veel zal vertellen over de interessante geschiedenis van de leemputten. Dit doet hij aan de hand van oud beeldmateriaal. De verhalen zullen inspiratie en bron zijn voor het vervaardigen van kunstwerken die in een expositie te zien zullen zijn.

  Verbinden van generaties
  Het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek, een initiatief van negen Achterhoekse gemeenten en provincie, streeft naar bewustwording van de culturele identiteit van de regio. Daarnaast is het verbinden van generaties, jong en oud, en samen met cultuur en erfgoed bezig zijn (participatie) een belangrijk kerndoel binnen het pact.


  Geef een reactie.

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.