Sunte Matten en mangels.


GROENLO – Tradities, mede dankzij een beetje Grolsche wind houden we die in Groenlo graag in ere. Niets zo mooi als terugkerende tradities die de Grolsch indentiteit vasthouden en versterken.  Eén van deze tradities is Sunte Matten waarbij de kinderen van Groenlo met hun mangel (oranje-rode voederbiet)  langs de deur gaan om snoepgoed bij elkaar te zingen. Een mangel die zelf is uitgehold met hulp van vader, moeder, opa, oma en waar onderin een brandend kaarsje staat. Een mangel die dan ook kenmerkend is voor het Grolse Sunte Matten feest. En juist dit icoon van Sunte Matten is tegenwoordig zelden te zien bij de kinderen van Groenlo tijdens Sunte Matten, vorig jaar tijden de Sunte Matten optocht waren de mangels op één hand te tellen. Het zou toch zonde zijn als zo’n kenmerkend onderdeel van de Grolse Sunte Matten verloren zou gaan.

De oorzaak van dit alles ligt waarschijnlijk bij de slechte verkrijgbaarheid van de mangel in Groenlo. Om dit te ondervangen en de traditie van de mangel toch weer in ere te herstellen wordt zaterdag 7 november een lading mangels gehaald voor het Grolse Sunte Matten. Deze mangels worden echter alleen op voorbestelling meegenomen. Grollenaren die mee willen doen met deze traditie kunnen een mangel bestellen door een mail te sturen aan bjornvije@gmail.com. Deze mail moet uiterlijk vrijdag 6 november gestuurd worden.  De mangels zijn zondag, maandagavond en dinsdagavond af te halen aan de Thorbeckestraat 101 in Groenlo. De mangels gaan weg voor kostprijs (maximaal 1,50 euro per stuk).

Tips voor boeren in de buurt van Groenlo die deze mangels kunnen leveren zijn  welkom. Momenteel moeten de mangels nog van ver komen.

Gepubliceerd op