Theo Brockӧtter laat groot naslagwerk achter voor en van Groenlo


Gepubliceerd op

GROENLO – Een twintigtal mensen zaten bij maandagavond 11 maart bij Grolsch Brouwhuys De Lange Gang in Groenlo aan koffie en gebak. Er was reden voor een feestje. In eerste instantie omdat Agnes Brockӧtter vandaag 80 jaar is geworden, maar ook omdat haar overleden man Theo Brockӧtter, of zoals de meeste Grollenaren hem kennen als ‘Brookhutjens Teet’, een keur aan verhalen heeft nagelaten en deze in een boek zijn uitgebracht. Dit boek werd overhandigd aan Agnes Brockӧtter

“Theo was iemand met rijke fantasie. Hij vertelde veel verhalen in het Grols dialect op verjaardagen en feestjes en het meeste was uit zijn ‘duim gezogen’. Theo ging voor onderzoek veel naar (gemeente)archieven en bibliotheken. Hij deed onderzoek naar Groenlo van vroeger en over ‘markante’ figuren.

Toen Theo overleed kregen wij als erfenis letterlijk een koffer vol met verhalen. De verhalen hadden veel met Groenlo te maken en speelden zich deels af in zijn eigen jeugd maar ook verhalen die hij haalde uit zijn onderzoek.We wilden de verhalen uitgeven in een boekje alleen voor de familie maar de uitgever Willy Hermans overtuigde ons ervan dat het uitgeven van het boekje belangrijker was dan alleen bewaren voor de familie”, vertelt Tonnie van Leeuwen, schoonzoon van Theo Brockӧtter.

‘Ik werd ruim een jaar geleden door Tonnie en Petra van Leeuwen benaderd om te helpen bij het uitbrengen van een boek met dialectverhalen van Petra’s overleden vader. Ik ben dan wel geen Grollenaar maar had al snel door dat het interessante verhalen waren. We zijn het gaan uitwerken, want de verhalen waren bijna allemaal hand geschreven en zijn door Tonnie gedigitaliseerd. De verhalen gaan terug tot in de 17de eeuw, over ‘Bommen Berend en ‘Den Galgenbulten’ maar ook over oude ambachten zoals de stadsomroeper en de bevrijding van Grolle”, aldus Willy Hermans van uitgever Hermans uit Hengelo (Gld).

De verhalen in het bijna 200 tellende boekwerk zijn allemaal in het Grols dialect geschreven. “We waren in eerste instantie een beetje terughoudend bij verhalen in het dialect. De verhalen zijn best wel interessant maar veelal zijn deze gewijd aan gebeurtenissen van het sociale leven die niet gebonden zijn aan tijd en plaats. De verhalen in dit boekje zijn gebonden aan eigen belevenissen en aan tijd en plaats en daarmee krijgt de geschiedenis van Groenlo een extra element. Dit is de reden dat wij als bestuur van Oudheidkundige vereniging Groenlo besloten hebben om 775 exemplaren af te nemen en alle leden ontvangen binnenkort het boekje thuis”, aldus Ben Verheij voorzitter van Oudheidkundige Vereniging Groenlo.

Agnes Brockӧtter-TeKampe kreeg op haar verjaardag het eerste exemplaar overhandigd uit handen van Ben Verheij en haar schoonzoon Tonnie van leeuwen.

De foto’s in het boek zijn beschikbaar gesteld door Eduard Smit.

Theo Brockӧtter werd geboren op 5 mei 1932 in Groenlo. Hij overleed in 2017.


Een gedachte over “Theo Brockӧtter laat groot naslagwerk achter voor en van Groenlo”

Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.