Uniek klassiek concert in Grolse discotempel


Gepubliceerd op

GROENLO – Op zaterdagavond 18 oktober geen swingende disco of stampende house in het City Lido in Groenlo, maar de klanken van vier klassieke vleugels. Dan brengt het vermaarde Simeonkwartet de Canto Ostinato van Simeon ten Holt ten gehore. Het concert is een initiatief van Paaspop Klassiek.

Een klassiek concert in het City Lido… hoe kom je daarbij? De Matthäus Passion die Paaspop Klassiek op Goede Vrijdag uitvoert, wordt altijd in de kerk gehouden. Cilia Stortelder van Paaspop Klassiek lacht. “Maar bij de Canto Ostinato is een kerk niet zo’n geweldige keuze. Het bijzondere van de Canto is dat vier vleugels de hoofdrol spelen. Ze staan in een ronde opstelling en spelen samen. Een prachtig gezicht. Om het samenspel goed te kunnen zien en optimaal te kunnen genieten van de muziek, is het mooi dat je er als bezoeker omheen zit of dat je hoog staat of zit. Bij City Lido in Groenlo is die mogelijkheid er dankzij het grote balkon en het toneel in de grote zaal.”

Prachtconcert van Ten Holt Met de Canto Ostinato brengt Paaspop Klassiek een heel speciaal concert naar Oost Gelre. Het muziekstuk is gecomponeerd door Simeon ten Holt. Tussen 1973 en 1976 keerde deze componist terug naar het instrument waarvoor hij ooit was begonnen te componeren: de vleugel. In plaats van een ritmische compositie die van A tot Z vastligt – zoals veel klassieke stukken – schreef Ten Holt een vrije vorm waarbij klank en melodie de richting bepalen. Hij doopte het de Canto Ostinato. De Canto wordt uitgevoerd door vier pianisten, die voortdurend oog- en oorcontact met elkaar hebben. Tijdens de uitvoering neemt telkens een andere pianist het initiatief om verder te gaan in het stuk. Het resultaat is een stuk dat zichzelf als het ware leidt en dat inspeelt op de omstandigheden, het publiek en de sfeer. Dit zorgt voor een unieke beleving.

Uitvoering Simeonkwartet De Canto Ostinato in City Lido in Groenlo wordt uitgevoerd door het bekende Simeon Kwartet. Dit kwartet bestaat uit de pianisten Cathelijne Maat, Esther Scheerder, Rien Wulffraat (oprichter) en Emile Engel. Laatstgenoemde komt uit Lichtenvoorde en is al sinds jaar en dag nauw betrokken bij Paaspop Klassiek. “Als Simeon Kwartet zijn we gespecialiseerd in de uitvoering van de Canto Ostinato en de andere composities van Simeon ten Holt. Het zijn prachtige concerten die we op een geweldige manier ten tonele kunnen brengen.” Engel weet uit ervaring dat de bezoekers aan de Canto Ostinato niet de doorsnee liefhebbers van klassieke muziek zijn. “Deze muziek pakt een veel grotere groep mensen dan veel klassieke werken. Er zit veel emotie en beleving in. Daarnaast zorgt de creativiteit die wij als pianisten er in kunnen leggen voor een aantrekkelijk kijk- en luisterspel. De Canto Ostinato staat garant voor een geweldige avond uit.”

De Canto Ostinato van Paaspop Klassiek wordt op zaterdag 18 oktober gehouden in City Lido in Groenlo. Aanvang 20.30 uur. Kaarten kosten 25 euro per stuk (incl. 1 consumptie) en zijn verkrijgbaar bij de VVV’s in Groenlo en Lichtenvoorde, La Lygne in Lichtenvoorde en via www.paaspopklassiek.nl