Home » Vijf burgemeesters uit de Achterhoek, zes uit Kreis Borken: samen één regioplan

Vijf burgemeesters uit de Achterhoek, zes uit Kreis Borken: samen één regioplan

318

GROENLO – Burgemeesters van grensgemeenten uit Kreis Borken en de Regio Achterhoek en vertegenwoordigers van Euregio en Kreis Borken, hebben de grensoverschrijdende samenwerking bekrachtigd met het ondertekenen van één plan: een strategiedocument. Hiermee geven ze aan dat goede ideeën en samenwerkingen op economisch, toeristisch en op cultureel vlak ook politiek aan weerszijden op steun kunnen rekenen.

Op uitnodiging van burgemeesters Bronsvoort (Oost Gelre) en Bengevoord (Winterswijk) vond de ondertekening maandagmiddag plaats in het Groenlose Brouwersnös. “Het is belangrijk dat we de inhoud van het document onderschrijven. We weten nu van elkaar waar we naar toe willen werken”, zei Christoph Holtwisch voordat hij de handtekening zette. Dat is volgens de Vredense burgemeester werken aan een goede infrastructuur en wel zo “dat we er aan beide zijden van de grens voordeel van hebben”.

Holtwisch noemt de samenwerking tussen bedrijven, de opleidingen en dat werken over de grens gemakkelijk wordt. “We moeten elkaar zien te vinden en goede ideeën politiek kunnen ondersteunen aan weerszijden van de grens. Ook belangrijk is dat we met dit document laten zien dat we elkaar kunnen versterken. En als ik spreek voor de gemeente Vreden dan is dat uiterst belangrijk. Het grootste deel van onze gemeentegrens grenst aan Nederlandse gemeenten.”

Grenzhoppersschool
Voor gemeente Winterswijk geldt hetzelfde: langs driekwart van de gemeentegrens, ligt Duitsland. Volgens de Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord, kunnen de Achterhoek en Borken een grensregio vormen als besturen Duitse en Nederlandse gemeenten en de ‘Grenzhoppers’ elkaar kunnen vinden.

De Grenzhoppers zijn in 2016 ontstaan en is een vrijwillig samenwerkingsverband van de grensgemeenten, ondernemingen en sociaal-culturele organisaties in de regio Achterhoek en in Kreis Borken. “Samenwerking over de landsgrens heen is van levensbelang”, vinden zij.

Bengevoord: “De gemeenteraad heeft bij de behandeling van de begroting geld beschikbaar gesteld voor grensoverschrijdende initiatieven.” Om zaken doen over de grens gemakkelijker te maken is voor ondernemers de Grenzhoppersschool opgericht. De school komt voort uit de behoefte van ondernemers om drempels weg te nemen om grensoverschrijdend te kunnen werken. De geringe kennis van elkaars taal en cultuur zorgt voor grote hindernissen.
Daarnaast kunnen opleidingsmogelijkheden en die rondom sport gezondheid beter benut worden. “Voor de Grenzhoppersschool kunnen bedrijven zich aanmelden: Grenzhoppers.eu, met ‘eu’.”

Er werken behoorlijk wat mensen over de grens. Voor een vitale arbeidsmarkt in de regio moet de samenwerking op alle niveaus versterkt worden. Veel is gelegen aan wijziging van wet- en regelgeving.