Wandelen door het Natuurpark Leemputten


HOLTERHOEK – De afdeling IVN- en KNNV Oost-Achterhoek organiseren samen de wandeling “Natuurpark Leemputten”. Een natuurgebied dat door zee en ijstijden werd gevormd en uitermate geschikt is voor vele soorten watervogels. Dit keer vindt de wandeling plaats op zondag 15 maart. De wandeling begint om 14:00 uur. Startplaats:Parkeerplaats achter Café Haak en Hoek, Holterhoekseweg 6, 7142 HZ te Groenlo. Volg eventueel de IVN borden.

Toen Nederland ontstond kon je in de Achterhoek baden in de zee. Deze zee zette veel sediment af waaronder zware klei. Veel later ontstond het huidige landschap. De Leemputten wordt nu omsloten door twee landschapstypen die deze zeeklei afdekten. In het oosten vormde een gletsjer, uit een latere ijstijd, het grondmorene landschap. Door wind invloeden ontstond in het westen een dekzandlandschap. Beiden landschapstypen met kenmerkende dekzandruggen en beekdalen. Einde 19e eeuw werd de vette zeeklei afgegraven voor de steenfabriek in Neede. Daarmee ontstonden watergaten; de huidige Leemputten.

Al eeuwenlang is het een gebied dat door en met het water gevormd is. Mogelijk dat dit natuurpark ook nu nog een uitstekend leefgebied is voor vele watervogels. Tijdens deze wandeling zullen er verschillende soorten te zien zijn die hier regelmatig verblijven of doortrekken. De route loopt over zandpaden, bospaadjes en vlonders. Stevig schoeisel is dus aanbevolen.

Deelname aan de wandeling is gratis. Voor gebruik van een consumptie wordt een kleine bijdrage gevraagd. De wandeling duurt ongeveer twee tot twee en een half uur en wordt verzorgd door natuurgidsen van het IVN.

Informatie over excursies: André Hendriks 0544-352043.

Advertenties