Wandeling: Geveltekens in een historisch landschap


VRAGENDER – De afdeling IVN en KNNV Oost-Achterhoek organiseren samen de wandeling “Geveltekens in een historisch landschap”. Tijdens deze wandeling gaat de betekenis van de geveltekens hand in hand met de geschiedenis van het omliggende landschap. Dit keer vindt de wandeling plaats op zondag 21 februari: Startplaats: R.-K. Kerk, Heelweg 3, 7134 PB te Vragender. De wandeling start om 14:00 uur; volg eventueel de IVN-borden.

Dankzij de Vereniging van Oudheidkunde Lichtenvoorde is er veel vastgelegd over de geschiedenis van het Landschap en de geveltekens in en rond Vragender. We starten op de top van deze glooiing in het landschap bij de R.-K. Kerk, waar de geschiedenis al direct het spektakel begint. Al in 1444 werd dit oudste godshuis van de gemeente Lichtenvoorde vermeld. Het gebruik van godshuizen en tekens was toen nog niet vanzelfsprekend. Later wemelde het echter van de kruisen en daarmee kwamen die tot bloei in de vele geveltekens die er nu nog zijn.

Tijdens de tocht vertellen de gidsen u over de betekenis van deze geveltekens en hun bestaan in het eeuwenoude landschap er omheen. Het wordt geen geschiedenisles, maar een wandeling waarin geschiedenis en natuur bij elkaar komen.

Deelname aan de wandeling is gratis. Voor gebruik van een consumptie wordt een kleine bijdrage gevraagd. Goed schoeisel wordt aanbevolen. De wandeling duurt ongeveer twee tot twee en een half uur en wordt verzorgd door onze natuurgidsen.

Informatie over excursies: André Hendriks 0544-352043.