Weervoorspellingen lijken goed tijdens Slag om Grolle


Gepubliceerd op

GROENLO – Met nog drie volle dagen te gaan, lijkt het erop dat de laatste dagen van de herfstvakantie en daarmee tevens het weekend van de ‘Slag om Grolle’ droog verloopt, aldus de meerdaagse verwachtingen op weeronline.nl.

De Slag om Grolle in Groenlo is het grootste 17e eeuwse re-enactment evenement van Europa. Aan deze vijfde editie doen ruim 1.400 re-enactors mee die de geschiedenis van Grolle in de tachtigjarige oorlog naspelen.

Tijdens de ‘Slag om Grolle’ is het streven de belegering en verovering van de ‘Stad Grol’ door Prins Frederik Hendrik op de Spanjaarden zo historisch verantwoord mogelijk weer te geven. De belangstelling vanuit het buitenland, om aan de ‘Slag om Grolle’ deel te mogen nemen is erg groot. Dit jaar komen de re-enactors uit 16 verschillende landen waaronder een zestal Amerikanen. De Fransen, Tsjechen en Polen komen dit jaar niet alleen met ‘voetvolk’; samen vormen zij met 21 paarden een cavalerie. De organisatie heeft zelfs tegen meer dan 35 groepen uit heel Europa ‘nee’ moeten verkopen om deel te mogen nemen aan de ‘Slag om Grolle’. Ze wilden graag komen maar er was onvoldoende plaats.

Loopgraven en batterijen
De ‘Slag om Grolle onderscheidt zich van andere historische evenementen door zich zo veel mogelijk te richten op een authentieke nabootsing. Aan de hand van historische bronnen wordt de belegering van 1627 (die een maand duurde) in drie dagen nagebootst. Hierbij is weinig ruimte voor improvisatie: de uitkomst van de belegering staat immers vast. Op het slagveld worden batterijen (voor de kanonnen) en loopgraven aangelegd. Er vindt permanente bedrijvigheid plaats op het slagveld; piekeniers en musketiers voeren charges uit en ook aan de loopgraven wordt tijdens het weekend van de ‘Slag om Grolle’ gewoon doorgebouwd.

De Slag om Grolle, inclusief de kinderspelen, de binnenstad en de kampementen, zijn het hele weekend toegankelijk voor bezoekers. De ‘Slag om Grolle’ wordt gehouden van 23 t/m 25 oktober 2015 in en rondom de vestingstad.

Kijk voor meer informatie op www.slagomgrolle.nl .