25 april 2024
Home » Wethouder Hoijtink is trots op Groenlo

Wethouder Hoijtink is trots op Groenlo

323

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

GROENLO – Net voor de opening van de Gracht in Groenlo vertelde wethouder René Hoijtink van de gemeente Oost Gelre dat hij trots is. Tijdens een bijeenkomst in villa Welgelegen in Groenlo vertelde Hoijtink alle genodigden; “Voor u staat een hele trotse wethouder”.

Het was in 2011 wanneer wethouder René Hoijtink het college erop wees dat de ontwikkelingen al vanaf 1980 stil stonden in Groenlo. “Ik heb duidelijk kunnen maken dat de oude Vestingstad langzaam maar zeker wegkwijnde. Groenlo verloor sluipend zijn regionale centrumfunctie”, aldus de wethouder.

De eerste aanzet om Grolle weer op de kaart te kunnen zetten was een ansichtenkaartenactie. “Alle huishoudens in Groenlo ontvingen een 8-tal ansichtkaarten. Hierop kon iedereen zijn wensen invullen. Dit kon tevens digitaal. Er werden inloop- en gespreksavonden georganiseerd. De respons was groot. De Grollenaren maakten duidelijk dat het centrum versterkt moest worden en dat toerisme een belangrijker pijler moest worden”, vervolgde Hoijtink.

Op het gemeentehuis vormden acht tot negen ambtenaren een afdeling overstijgende werkgroep. Deze groep heeft 15 projecten beschreven en begroot. “De 15 projecten waren in verschillende realiseringsperiodes ingedeeld. In eerste instantie waren er projecten die binnen een jaar gerealiseerd moesten zijn, daarna kwamen de projecten die binnen vijf jaar en daarna de projecten die binnen tien jaar gerealiseerd moesten worden. 2027 is het jaar waarin alles klaar moet zijn. In dat jaar bestaat Groenlo 750 jaar”, vertelde Hoijtink.

Grollenaren hadden aangegeven dat toerisme een belangrijke pijler moest worden. “Doordat er toeristische activiteiten op de gracht gingen plaatsvinden moesten er maatregelen worden getroffen. De bevaarbaarheid moest worden verbeterd. Niet alle bruggen kenden een goede onderdoorgang. Ook de waterkwaliteit moest worden verbeterd en de beschoeiing worden vervangen.  Samen met het waterschap Rijn en IJssel hebben de ambtenaren van ROV en Historie cosmetische plannen voor de gracht gesmeed. Daar was ook de burgergroep, bestaande uit Grollenaren, bij betrokken”, aldus de wethouder.

De gracht werd flink aangepakt van de Lievelderstraat tot aan het Laantje van Lasonder. Een nieuwe brug in de Mattelierstraat en een bastion bij Jongensstad. De gracht kreeg een nieuwe uitstraling. Aan de stadskant werd de gracht strak gehouden en buiten de gracht werd de gracht glooiend. “Dit alles heeft veel geld gekost. Dit hebben wij niet allemaal zelf hoeven te betalen. De provincie Gelderland en EU hebben een flinke bijdrage geleverd”, aldus de wethouder.

De wethouder vindt dat het Programma Stad Groenlo tot nu toe prachtig heeft uitgepakt. “Niet alleen cosmetisch maak ook als het gaat om elan en trots in en op Groenlo. Het ondernemen krijgt weer vorm. Initiatieven bloeien overal in de stad.”

Na deze woorden gingen de genodigden met de fluisterboten en Vestingstadexpress naar de opening van de gracht bij de Boompjeswal. Hier werd tevens het eerste zwemevenement gehouden.

Burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre sprak de vele aanwezigen, die zich voor de opening van de gracht en zwemevenement hadden verzameld op de nieuwe brug en wal, toe. “Er is veel gerealiseerd. Kijk naar de Markt, de nieuwe bruggen en de grachtverbreding. Dan zijn wij nu zo ver dat we een punt kunnen zetten, maar wetende dat we nog niet klaar zijn”, vertelde de eerste burger en bedankte iedereen die zich ook maar enigszins heeft ingezet om Groenlo weer op de kaart te zetten.

Door het geven van een kanonschot werd de opening van de gracht bezegeld, en was dit tevens het startschot voor het nieuwe zwemevenement.