Categoriearchief: Marienvelde

Raadsvergadering start in Oude Calixtus

X 714

OOST GELRE – Vanwege de verwachte grote belangstelling voor agendapunt 15 van de raadsvergadering in Oost Gelre op dinsdag 7 maart begint deze in de oude Calixtus in Groenlo. Agendapunt betreft mogelijke vestiging van twee agrarische bedrijven aan de Kroosdijk in Mariënvelde en Schurinkweg in Harreveld. Het college wil de raad om advies vragen over deze nieuwe vestigingen van intensieve veehouderij.

De gemeente verwacht dat er meer bezoekers zullen komen dat er stoelen zijn in de raadzaal van het stadhuis. De voormalige kerk bevindt zich tegenover het stadhuis.

De raadsvergadering van aanstaande dinsdag 7 maart start om 19.30 uur in de Oude Calixtus in Groenlo.

  Gemeentehuis na verbouwing van 2 jaar geopend

  X 535

  OOST GELRE – “We gaan het gemeentehuis niet openen met veel bombarie. We hebben geen slingers of ballonnen. We hebben een opening die past bij dit verbouwde gebouw. We doen het netjes, functioneel en het past bij deze tijd”, waren de woorden van Annette Bronsvoort, burgemeester van de gemeente Oost Gelre aan de genodigden. Uiteindelijk werd met applaus het verbouwde gemeentehuis van Oost Gelre, dat staat in Lichtenvoorde, geopend.

  De opening werd verricht in het nieuwe ‘Ontmoetingsplein’. Daar waar vorig jaar nog de spreekkamers stonden is nu een ontmoetingszaal/restaurant gevestigd.

  “Het gemeentehuis is verbouwd, maar het voelt als nieuw. Het is een duurzaam huis, er kan aangenaam gewerkt worden door onze medewerkers en er is een mooie mogelijkheid tot ontmoeting met onze inwoners. Het gebouw is weer helemaal bij de tijd; uitnodigend, open, modern en functioneel”, vertelde de burgemeester

  De afgelopen twee jaar is er hard gewerkt aan de verbouw van het gemeentehuis. De opening van woensdagmorgen was in besloten kring, waarbij onder andere architect, (onder)aannemers, installateurs, de gemeenteraad, college van B&W en medewerkers van de gemeente Oost Gelre voor waren uitgenodigd.

  Zaterdag 18 maart kan iedereen van 10.00 – 16.00 uur tijdens de Open Dag een kijkje nemen in het verbouwde gemeentehuis.

  Foto: Marcel Houwer

   Gelre fm, eerste Gelderse streekomroep op DAB+

   X 57

   OOST GELRE – Vanaf deze week is Gelre fm als eerste Gelderse streekomroep te ontvangen via een digitale DAB+ radio. Met een nieuwe zender vanuit Groenlo is Gelre fm in een groot gedeelte van de Achterhoek nu digitaal te ontvangen.

   Gelre fm heeft de complete beschikbare Achterhoekse Mux ‘kanaal 6A Achterhoek NL’ toegewezen gekregen. Een Mux is een gecombineerd signaal waarin Gelre fm maximaal 12 radiozenders mag uitzenden.

   Jorg Ebbers van Gelre fm is blij met deze nieuwe stap. “Het ministerie van Economische Zaken heeft 4 streekomroepen in Nederland de kans gegeven om een eigen zogenaamde digitale Mux aan te zetten en we zijn natuurlijk erg trots dat ze ons dat vertrouwen hebben gegeven. Dit vertrouwen komt mede doordat onze eigen technische dienst onder leiding van Bennie ter Maat de implementatie van deze nieuwe techniek zelf uitvoert. Hiermee vergaren we belangrijke informatie voor het ministerie waarmee zij andere streekomroepen in Nederland kunnen helpen hetzelfde te doen.“

   Een radio met DAB+ technologie biedt meer keuze aan radiostations, meer gemak, veel meer informatie waaronder foto’s van artiesten in je scherm en digitale geluidskwaliteit. Het enige wat je nodig hebt is een digitale DAB+ radio. Net als bij FM heb je geen abonnementskosten en geen gedoe met registreren of inloggen. “DAB radio is de toekomst! In sommige landen zijn ze zelfs de veel gebruikte fm band al aan het afschakelen, dus dat wij er nu al net als alle landelijke zenders opzitten is natuurlijk uniek en we lopen hiermee vooruit op andere omroepen.”, aldus Ebbers. Digitale radio wordt op dit moment gepromoot in de campagne ‘Let’s get digital’ Deze campagne wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken.

   Gelre fm zal de complete DAB Mux zelf gaan exploiteren. Naast Gelre fm zijn ook Leuk.fm, Dinxper FM en Optimaal FM via deze Mux te ontvangen.

   IVN Wandeling in winterse sferen

   X 24

   HARREVELD/MARIEVELDE – Op zondag 18 december organiseert IVN Oost-Achterhoek een wandeling in het stroomgebied van de Veengoot. De wandeling begint om 14.00 uur, bij de brug over de veengoot aan de Nicolaasweg, Harreveld/Mariënvelde, 7263 TA. Volg eventueel de IVN Borden. Het gebied kan erg nat zijn, dus zorg voor goed schoeisel of laarzen. Er zijn nauwelijks gebaande paden, dus niet rolstoeltoegankelijk. Om de sfeer te verhogen zorgen wij voor een Mid Winterse aankleding met bijbehorende tonen.

   De natuur in het gebied van de beek, de Veengoot,waar we 18 december een wandeling maken is op vele plaatsen door menselijk ingrijpen veranderd. Dit begon al in de crisisjaren aan het beging van de vorige eeuw. Door voortschrijdende inzichten wordt voortdurend gewerkt om het een en ander efficiënter te laten functioneren.
   Er is nog te zien hoe het geweest is en misschien kunnen we samen een beeld schetsen hoe het er in de toekomst uit zal gaan zien. We laten ons graag verrassen door de dieren en vogels die inmiddels hun plekje gevonden hebben in deze nieuwe entourage.

   Deelname aan de wandeling is gratis. Voor gebruik van een consumptie wordt een bijdrage gevraagd.

   Voor informatie over deze wandeling kunt bellen met Gery Tankink teL.: 06-53793564

    Afsluiting van seizoen met samen dansen en hoorspel

    X 28

    MARIENVELDE – Op woensdagmorgen 30 november wordt het seizoen 2016 van Cultuur in de Wijk in de regio Zieuwent, Mariënvelde en Harreveld afgesloten met een leuk en afwisselend programma. Dit keer is de locatie de onlangs geopende BMV Mariënvelde aan de Waalderweg 7. Er kan weer gedanst worden vanaf 10.00 uur onder leiding van Audrey Veldkamp van dansstudio Vieberink uit Aalten. Ook rolstoeldansers zijn van harte welkom. Als extraatje zal een demonstratiepaar van de dansstudio een optreden verzorgen. Na het dansonderdeel zullen verhalenverteller/ troubadour Gery Groot Zwaaftink en percussioniste Tessa Valstar samen met alle aanwezigen een echt hoorspel in gaan studeren zoals dat vroeger op de radio te horen was. Senioren uit de gemeente Oost Gelre zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen. Meedoen is gratis. Een lidmaatschap van een ouderenbond is niet nodig.

    Brede Impuls
    De activiteiten vinden plaats in het kader van Cultuur in de Wijk. Dit is een initiatief van de gemeente Oost Gelre en komt mede tot stand via de Brede Impuls regeling, waarbij combinatiefunctionarissen worden ingezet om sport en cultuur te bevorderen.
    Boogie Woogie, instituut voor kunst en cultuur voert het project uit.

    Meer informatie:
    Harry ten Brinke
    06 484 565 52
    harry@boogiewoogie.nl

     Erfgoednota Aalten, Oost Gelre en Winterswijk vastgesteld

     X 61

     De gezamenlijke Erfgoednota 2017-2020 met de titel ‘Wi-j doet ’t samen’ is door de gemeenteraden van Aalten, Oost Gelre en Winterswijk vastgesteld. In de nota zijn de kaders vastgelegd voor het erfgoedbeleid. Het bijbehorende uitvoeringsprogramma biedt een overzicht van de activiteiten en projecten, die in de komende periode worden uitgevoerd.

     Ambities, doelen en activiteiten
     In Aalten en Oost Gelre stelde de raad de nota vast op 18 oktober jl., de raad van Winterswijk volgde op 26 oktober 2016. In de nota zijn de ambities, doelen en activiteiten van het beleid voor de komende vier jaar opgenomen. Ook zijn er themalijnen opgesteld voor het uitdragen van het erfgoed. De ambities van de gemeenten voor de komende periode zijn:

     • Krachten bundelen en verbindingen leggen voor daadkracht, draagvlak en om gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan.
     • Historische kwaliteit behouden, benutten, verduurzamen en versterken voor een aantrekkelijke, vitale en toekomstbestendige streek.
     • De identiteit van onze streek inzetten voor de beleving van erfgoed voor en door bewoners en bezoekers.
     • Onze kennis vergroten en (digitaal) delen om kwaliteit te verhogen en inspiratie te bieden voor jong en oud.

     Belang cultureel erfgoed
     Ons culturele erfgoed is van groot belang voor ons historisch besef en onze gezamenlijke identiteit. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat cultuur en erfgoed een belangrijke bijdrage leveren aan de economie en de maatschappij. Erfgoed is van belang voor het toerisme en voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en bewoners. De gemeenten streven ernaar om deze bijdrage zo groot mogelijk te maken. Dit is een van de uitdagingen die zij aangaan op basis van de gezamenlijke erfgoednota. Vanzelfsprekend doen zij dit graag samen met de organisaties en mensen in de streek. Om het erfgoed te versterken, zijn in de drie gemeenten extra financiële middelen beschikbaar gesteld. De nota is te vinden op de websites van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk.

      Achterhoek klaar voor Regiotaxi-vervoer

      X 81

      ACHTERHOEK –  Vanaf 1 januari 2017 neemt de Achterhoek het Regiotaxi-vervoer over van de provincie Gelderland. De Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk zijn bijna klaar met de voorbereidingen. Reizigers ontvangen medio november alle informatie persoonlijk in de brievenbus.

      Vanaf 1 december 2016 kunnen er ritten voor 2017 worden geboekt. Inwoners die gebruik maken van het Regiotaxi-vervoer bellen vanaf komend jaar met een ander telefoonnummer of boeken hun rit via een andere website dan zij nu gewend zijn. “Maar het vervoer zelf verandert niet”, benadrukken de gemeenten die vanaf 2017 verantwoordelijk zijn voor het Regiotaxi-vervoer in de Achterhoek. “Inwoners die zijn aangewezen op geregeld vervoer, kunnen ook in 2017 gewoon naar hun plaats van bestemming reizen.”

      Betalen per gereisde kilometer
      Toch zal in 2017 niet alles ‘als vanouds’ zijn. Zo worden vanaf 2017 de pasjes afgeschaft. Reizigers hoeven vanaf komend dus jaar geen pasje meer te tonen aan de chauffeur. Daarnaast wordt vanaf 2017 het betalen per kilometer ingevoerd. Reizigers betalen vanaf dan alleen nog voor de kilometers die zij daadwerkelijk reizen. Op dit moment rekenen zij hun ritten nog in zones af. Met deze keuze sluit de Achterhoek aan op de betaalwijze in het gewone openbaar vervoer.

      Nieuwe reismogelijkheden
      Daarnaast komen er in 2017 nieuwe reismogelijkheden bij. Naast de huidige bestemmingen binnen en zelfs buiten de Achterhoek, wordt het vanaf komend jaar ook mogelijk om naar Duitsland te reizen. Voor het vervoer hebben de gemeenten contracten gesloten met de taxibedrijven Willemsen de Koning, Correct Monnereau, Buiting en Mekers. Zij nemen per 1 januari 2017 het Regiotaxi-vervoer over van de huidige vervoerders, van wie de contracten eind dit jaar aflopen.

      Vervoercentrale start 1 december
      “Onze ambitie is de Achterhoek bereikbaar te maken voor iedere reiziger”, laten de verantwoordelijk wethouders weten. De gemeenten doen er alles aan om op 1 januari 2017 de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Om die reden gaat al op 1 december 2016 de nieuwe vervoercentrale van start. Via deze centrale kunnen straks de ritten worden gepland en geboekt, maar de telefonisten leveren ook reisadviezen. Als een bepaalde rit ook op een andere manier kan worden gemaakt, krijgt de reiziger dat via de Achterhoekse centrale te horen. De gemeenten hebben de realisatie en bemensing van de vervoercentrale gegund aan Munckhof.

      Informatie aan reizigers
      Reizigers ontvangen medio november alle informatie over hun vervoer in 2017. Dit gebeurt onder
      andere via de nieuwsbrief van Regiotaxi Gelderland en via een informatiepakket dat elke reiziger
      persoonlijk thuisgestuurd krijgt. Ook in de huis-aan-huiskranten en op diverse websites komt alle
      informatie. Vanaf 1 december 2016 is daarnaast de nieuwe klantenservice bereikbaar voor informatie,
      vragen en toelichting.

       Senioren dansen samen bij BMV Mariënvelde

       X 24

       MARIENVELDE – Na de enthousiaste start van de eerste editie in september, wordt op woensdag 12 oktober opnieuw een dansactiviteit voor senioren georganiseerd in de regio Zieuwent, Mariënvelde en Harreveld. De activiteit vindt plaats in het kader van het project Cultuur in de Wijk. Senioren uit de gemeente Oost Gelre zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen. De dansactiviteit vindt plaats in de pas geopende BMV Mariënvelde aan de Waalderweg 7, aanvang 9.30 uur. Meedoen is gratis. Een lidmaatschap van een ouderenbond is niet nodig. Ook rolstoeldansers zijn van harte welkom.

       De dansactiviteiten worden met veel passie begeleid door Audrey Veldkamp van dansstudio Vieberink uit Aalten. Na woensdag 12 oktober kan er op de volgende data en locaties gedanst worden: vrijdag 28 oktober vanaf 14.00 uur in dorpshuis ’t Kempken te Harreveld en dinsdag 8 november vanaf 14.00 uur in Parochiehuis Zieuwent

       Brede Impuls
       De dansactiviteiten vinden plaats in het kader van Cultuur in de Wijk. Dit is een initiatief van de gemeente Oost Gelre en komt mede tot stand via de Brede Impuls regeling, waarbij combinatiefunctionarissen worden ingezet om sport en cultuur te bevorderen.

       Meer informatie:
       Harry ten Brinke
       06 484 565 52
       harry@boogiewoogie.nl

        Workshop Goede Zaken bij Oost Gelrese Uitdaging

        X 27

        MARIENVELDE – De Oost Gelrese Uitdaging organiseert de workshop Goede Zaken voor maatschappelijke organisaties. Verenigingen, stichtingen en bewonersinitiatieven leren op 12 oktober bij de BMV in Mariënvelde hoe ze aantrekkelijk worden voor bedrijven. De workshop is een voorbereiding op de eerste maatschappelijke Beursvloer in Oost Gelre, waar maatschappelijke organisaties vragen stellen op het gebied van menskracht, materialen en middelen. Het bedrijfsleven biedt hier oplossingen voor.

        ‘Verenigingen en stichtingen weten vaak niet hoe bedrijven kunnen bijdragen aan belangrijke plannen en wensen,’ vertelt voorzitter Mark Reinders van de Oost Gelrese Uitdaging. ‘En belangrijker nog: ze zien niet altijd wat zij zelf te bieden hebben aan bedrijven.’ Tijdens de workshop Goede Zaken, die aangeboden wordt door de Rabobank, krijgen ze handvatten hoe ze hun vraag concreet en aantrekkelijk kunnen formuleren. “Je kunt bijvoorbeeld een clinic aanbieden als bedrijfsuitje, daar hebben bedrijven echt wel geld voor over. Of je kunt vragen om meubilair wat over is of om juridische kennis.”

        Vorig jaar was er ook al een workshop Goede Zaken. ‘Dat was een inspirerende avond! Wat we terugkregen van deelnemers, was onder andere: “Deskundige uitleg!”, “Nieuwe inzichten en praktische ideeën.” en “Er zijn leuke contacten gelegd en ik ga zeker verder praten met een aantal mensen.” Daar ben ik blij mee,’ licht Reinders toe. ‘De Uitdaging wil vooral praktische hulp bieden. Niet de zoveelste workshop, maar iets wat je direct in de praktijk kunt brengen.’

        De workshop Goede Zaken is op woensdag 12 oktober van 19.30 tot 22 uur bij de Brede Maatschappelijke Voorziening in Mariënvelde. Aanmelden kan via info@oostgelreseuitdaging.nl Deelname is voor alle partijen gratis.

         CDA fractie Oost Gelre komt naar Marienvelde

         X 42

         MARIËNVELDE – Raadsleden van het CDA Oost Gelre , vergaderen 2 x per maand op de dinsdagavond in het stadhuis van Groenlo. In deze vergaderingen komen de agenda’s aan de orde van de raadscommissie, raadsvergaderingen en actuele onderwerpen.

         “Wij kunnen ons voorstellen dat het lang niet voor iedereen duidelijk is wat, waar en waarom er zo vaak vergaderd moet worden! Dit willen wij graag veranderen door de CDA Fractie vergaderingen op locatie te houden”, aldus het CDA.

         Belangstellenden zijn van harte  uitnodigen. Tevens is er gelegenheid om vooraf aan de vergadering persoonlijke of plaatselijke vraagstukken met het CDA te delen.

         Oost Gelre bestaat uit twee grote kernen en zes kleine kernen. Op dinsdag 11 oktober vergaderd het CDA in Mariënvelde, locatie dagbesteding BMV, Scheiddijk 22.

         Diverse mogelijkheden van input zijn er mogelijk. Voorafgaand is er een inloop vanaf 19.00 uur waar u met de raadsleden in gesprek kan gaan. Ook is er de mogelijkheid om bespreekpunten of vragen voor de vergadering aan te leveren.

         De fractievergadering bestaat uit 2 delen, het openbare gedeelte begint 19.30 uur en aansluitend uiterlijk 21.00 uur het besloten gedeelte.

         Voor meer informatie cdaoostgelre@gmail.com of t.donderwinkel@oostgelre.nl

          Welstand, wonen en bier. Proost!

          X 72

          ‘Eenvoudig, patstelling doorbreken en proost!’, dat was de inzet van het CDA tijdens de afgelopen raadsvergadering van Oost Gelre, en dat was hard nodig!

          Welstandsnota
          Eindelijk was hij er dan! De lang verwachte ‘Welstandsnota’. Deze is t.o.v. de vorige, een heel stuk eenvoudiger geworden. Daar is het CDA erg blij mee. Alleen zou er het Inspiratiedocument aan gekoppeld worden met allerlei regels en richtlijnen. En daarmee bestaat de kans dat de flexibiliteit van de ‘Welstandsnota’ weer te niet gedaan wordt. Hiervoor moet je juist ruimte geven. Inspiratie moet je niet vaststellen. Vandaar dat het CDA vóór de nieuwe welstandnota heeft gestemd, maar tégen het vaststellen van het inspiratiedocument. Samen met de VVD hebben we hiervoor een voorstel ingediend, die door de meerderheid van de raad werd ondersteund.

          Woonvisie
          De ‘Woonvisie’ was een zwaar agendapunt, waar we als raad lang op gewacht hebben. Oost Gelre heeft veel nieuwbouwplannen waar geen vraag naar is. Deze woningen kun je bij wijze van spreken zo gaan bouwen omdat de gemeente daar ooit, in een ver verleden, toestemming voor heeft gegeven. Maar deze woningen bouwen heeft geen zin omdat ze toch niet worden verkocht. Van de provincie moet dit overschot eerst verdwijnen, voordat er nieuwe woningen gebouwd mogen worden. Om dus weer ruimte te creëren voor die plannen die we nodig gaan hebben moeten we de huidige projectplannen evalueren, en waar nodig bijstellen tot zelfs schrappen. En dat doet pijn. Hierdoor ontstaat er een patstelling; woningbouw waar wel vraag naar is, zoals bijvoorbeeld woonstudio’s voor jongeren en studenten, komt niet tot stand. Jongeren/studenten trekken dan weg uit onze gemeente omdat ze geen woonruimte kunnen vinden en dat is funest voor de leefbaarheid. Dit kunnen we ons niet veroorloven. Om deze patstelling te doorbreken heeft het CDA een amendement (wijzigingsvoorstel) voor de ‘Woonvisie’ ingediend. Met dit amendement gaat de gemeente actief met ontwikkelaars in overleg om deze op een andere plek, waar wel vraag naar is, alsnog te bouwen. Alleen moet er dan wel per saldo minder terug gebouwd worden. Zo sla je twee vliegen in één klap (schrappen én bouwen) en kan het ‘vliegwiel’ opgang komen. De meerderheid van de raad vond dit een goed voorstel van het CDA.

          Place to be
          Oost Gelre is in potentie een hele krachtige economische gemeente. Met heel veel werkgelegenheid en grote evenementen. Als straks de nieuwe N18 gereed is ben je in 20 minuten in Enschede. Met de nieuwe woonvisie hebben we voldoende woningen/woonstudio’s voor jongeren/studenten in Oost Gelre. Oost Gelre is dus voor jongeren/studenten een hele aantrekkelijke gemeente; ‘The place to be!’. Alleen verkopen we dat als gemeente voor deze doelgroep niet goed genoeg. CDA heeft daarom een motie ingediend met als doel dat er een dergelijke pr-campagne op te starten. Deze motie is aangenomen.

          Stadsbrouwerij
          De raad werd gevraagd om een ‘Verklaring van geen bedenkingen’ af te geven voor de ambachtelijke Stadsbrouwerij op de locatie Villa Adriana in Groenlo. Een prachtig plan, goed voor Groenlo en goed voor Oost Gelre. Het CDA heeft dan ook van harte ingestemd met deze verklaring. In het huidige tijdperk, met de huidige behoefte nu, hebben we nu voorrang gegeven aan een Stadsbrouwerij boven de zorgvilla, maar in de toekomst willen we een hoogwaardige zorginstelling zeker als optie openhouden. De tijd zal het leren.
          We proosten op de toekomst van Oost Gelre!

          Fractie CDA Oost Gelre:
          Theo Donderwinkel 0544-376566
          Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
          Carla Heming 0544-465506
          Toon Hulshof 06-50227949
          Theo Krabben 06-10731186
          Walter Leemreize 06-22540413
          Yvonne Winkel 544-353282

           Workshop Goede Zaken bij Oost Gelrese Uitdaging

           X 24

           MARIENVELDE – De Oost Gelrese Uitdaging organiseert de workshop Goede Zaken voor maatschappelijke organisaties. Verenigingen, stichtingen en bewonersinitiatieven leren op 12 oktober bij de BMV in Mariënvelde hoe ze aantrekkelijk worden voor bedrijven. De workshop is een voorbereiding op de eerste maatschappelijke Beursvloer in Oost Gelre, waar maatschappelijke organisaties vragen stellen op het gebied van menskracht, materialen en middelen. Het bedrijfsleven biedt hier oplossingen voor.

           ‘Verenigingen en stichtingen weten vaak niet hoe bedrijven kunnen bijdragen aan belangrijke plannen en wensen,’ vertelt voorzitter Mark Reinders van de Oost Gelrese Uitdaging. ‘En belangrijker nog: ze zien niet altijd wat zij zelf te bieden hebben aan bedrijven.’ Tijdens de workshop Goede Zaken, die aangeboden wordt door de Rabobank, krijgen ze handvatten hoe ze hun vraag concreet en aantrekkelijk kunnen formuleren. “Je kunt bijvoorbeeld een clinic aanbieden als bedrijfsuitje, daar hebben bedrijven echt wel geld voor over. Of je kunt vragen om meubilair wat over is of om juridische kennis.”

           Vorig jaar was er ook al een workshop Goede Zaken. ‘Dat was een inspirerende avond! Wat we terugkregen van deelnemers, was onder andere: “Deskundige uitleg!”, “Nieuwe inzichten en praktische ideeën.” en “Er zijn leuke contacten gelegd en ik ga zeker verder praten met een aantal mensen.” Daar ben ik blij mee,’ licht Reinders toe. ‘De Uitdaging wil vooral praktische hulp bieden. Niet de zoveelste workshop, maar iets wat je direct in de praktijk kunt brengen.’

           De workshop Goede Zaken is op woensdag 12 oktober van 19.30 tot 22 uur bij de Brede Maatschappelijke Voorziening in Mariënvelde. Aanmelden kan via info@oostgelreseuitdaging.nl Deelname is voor alle partijen gratis.

            College Oost Gelre neemt advies Klankbordgroep Vluchtelingenopvang over

            X 27

            OOST GELRE – Het college van B&W heeft het advies van de Klankbordgroep vluchtelingenopvang Oost Gelre overgenomen. Dit betekent dat het college verder onderzoek doet naar de kansrijke locaties voor de huisvesting van vergunninghouders. Dit moet bijdragen aan het nu en in de komende tijd huisvesten van vergunninghouders die aan Oost Gelre zijn toegewezen.

            In een eerder stadium heeft de klankbordgroep een lijst met 16 locaties beoordeeld. Daarbij heeft de klankbordgroep ook een aantal randvoorwaarden geformuleerd. Voor een aantal locaties is het bijvoorbeeld wenselijk om een mix van bewoners te krijgen. Dus niet alleen vergunninghouders, maar bijvoorbeeld ook ruimte voor inwoners uit de gemeente, zoals jongeren. Dit vergroot de mogelijkheden voor integratie en participatie. Het overzicht van locaties zoals dat nu door het college is vastgesteld staat op www.oostgelre.nl.

            Uitwerking in overleg
            Het college gaat nu verder met de uitwerking van de (tijdelijke) locaties. Het college gaat daarvoor vanzelfsprekend in gesprek met de buurt. Daarnaast worden de locaties onderzocht op haalbaarheid. In overleg met de eigenaar van het pand wordt gekeken naar zaken als randvoorwaarden en de financiële en ruimtelijke haalbaarheid.

            Vergunninghouders
            Vergunninghouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben. Hun asielaanvraag is erkend en ze mogen in ieder geval 5 jaar in Nederland blijven. Ze hebben recht op een woning.
            Oost Gelre moet dit jaar 91 personen huisvesten. Op dit moment moeten nog 28 vergunninghouders gehuisvest worden om de taakstelling voor 2016 te halen. Het aantal vergunninghouders voor 2017 is nog niet bekend.

            Informatie
            De beoordeling van de locaties staat op www.oostgelre.nl. Daar staat ook andere informatie over de huisvesting van vergunninghouders. Inwoners kunnen met vragen terecht bij het aanspreekpunt vluchtelingenopvang van de gemeente, Brandt Keegstra. Hij is te bereiken via de mail naar vluchtelingen@oostgelre.nl of telefonisch via 0544-393552.

             Ria Rouwhorst-Rooks en Henk Eekelder Koninklijke onderscheidingen

             X 32

             MARIENVELDE – Vrijdag 16 september reikte burgemeester Annette Bronsvoort twee Koninklijke onderscheidingen uit. Na de ledenvergadering van het 40 jarig jubileum van volleybalvereniging Marvo ’76 in Marienvelde werden Ria Rouwhorst-Rooks (62), wonende in Harreveld en Henk Eekelder (71) uit Mariënvelde koninklijk onderscheiden.

             Ria Rouwhorst en Henk Eekelder werden beiden gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

             Zij ontvangen deze onderscheiding voor al hun vrijwillige activiteiten ontplooid voor de samenleving op het terrein van sport en cultuur

             Hieronder volgt een opsomming van hun vrijwilligerswerk.

             1. Mevrouw Ria Rouwhorst-Rooks

             1976 -heden Secretaris Volleybalvereniging Marvo ’76 te Mariënvelde
             Mevrouw Rouwhorst stond in 1976 als secretaris van het oprichtingsbestuur aan de wieg van Marvo ’76. De club is in september 1976 opgericht en vanaf dat moment tot heden heeft Ria Rouwhorst de functie van secretaris bekleed. In september 2001, bij het 25 jarig jubileum, kreeg mevrouw Rouwhorst namens de Nederlandse Volleybal Bond de Bronzen Bondsspeld uitgereikt.
             In september 2016 bestaat Marvo ’76 40 jaar en is mevrouw Rouwhorst 40 jaar secretaris van de vereniging.

             1985 – heden Vrijwilliger bij de Activiteitencommissie van Marvo ‘76
             Mevrouw Rouwhorst is vanaf het moment van oprichting van de activiteitencommissie in 1985 betrokken bij de organisatie van veel activiteiten. Zo organiseert de commissie de Grote Clubactie binnen de vereniging, de oliebollenactie en de catering bij toernooien. Op die manier worden extra inkomsten voor de vereniging gegenereerd. Ria verricht naast coördinerende taken ook veel uitvoerende taken.

             1995 – heden Lid adviesraad bij Mariënvelds Belang
             Mevrouw Rouwhorst heeft namens Marvo ’76 zitting in de Adviesraad van Mariënvelds Belang. Mariënvelds Belang is een vereniging die opkomt voor de belangen van de dorpsgemeenschap. Ria Rouwhorst verricht in haar hoedanigheid als lid van de Adviesraad enkele ondersteunende taken voor Mariënvelds Belang en daarmee voor de hele Mariënveldse gemeenschap.

             2000 – 2001 Lid redactie jubileumboekje 25-jarig Marvo ‘76
             Mevrouw Rouwhorst werkte mee aan de totstandkoming van een jubileumboekje ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Marvo ’76.

             2011 – 2014 Lid Projectgroep Multi Functionele Accommodatie namens Marvo ‘76
             Mevrouw Rouwhorst heeft namens Marvo ’76 enkele jaren deel uitgemaakt van de projectgroep die betrokken is bij het streven naar een nieuwe dorpsaccommodatie. Het gaat om de voorloper van de huidige Brede Maatschappelijke Voorziening, waarvan de bouw al ver gevorderd is, dit met behulp van heel veel vrijwilligers.

             2. De heer Henk Eekelder

             1976 -heden Penningmeester en voorzitter Volleybalvereniging Marvo ’76 te Mariënvelde
             De heer Eekelder is in 1976 mede-oprichter geweest van volleybalvereniging Marvo 76. Hij is penningmeester geweest van het oprichtingsbestuur van Marvo ’76. Vanaf de oprichting tot heden is de heer Eekelder afwisselend penningmeester en voorzitter geweest. Vanaf 2010 is hij waarnemend voorzitter van Marvo ’76.
             In september 2001, bij het 25 jarig jubileum, kreeg de heer Henk Eekelder namens de Nederlandse Volleybal Bond de Bronzen Bondsspeld uitgereikt.
             In september 2016 bestaat Marvo ’76 40 jaar. Dan is de heer Eekelder 40 jaar bestuurslid geweest.

             1985 – heden Vrijwilliger bij de Activiteitencommissie van Marvo ‘76
             De heer Eekelder is vanaf het moment van oprichting van de activiteitencommissie in 1985 betrokken bij de organisatie van veel activiteiten. Zo organiseert de commissie de Grote Clubactie binnen de vereniging, de oliebollenactie en de catering bij toernooien. Op die manier worden extra inkomsten voor de vereniging gegenereerd. Hij coördineert, organiseert en verricht veel uitvoerende taken.

             1978 – heden Scheidsrechter
             De heer Eekelder fluit volleybalwedstrijden voor zowel de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) als voor Marvo ’76. Voor de NeVoBo als regioscheidsrechter in de Regio Oost en voor Marvo de thuiscompetitiewedstrijden.

             2000- 2001 Lid redactie 25-jarig jubileumboekje Marvo ‘76
             De heer Eekelder was een van de drijvende krachten achter de jubileumuitgave 25 jaar Marvo ’76. Hij verrichte daarvoor het nodige onderzoeks- en redigeerwerk.

              In Gelderland 23.060 kinderen op pad met Kinderpostzegels

              X 62

              De Kinderpostzegelactie komt eraan! Op woensdagmiddag 28 september gaan Nederlandse basisschoolkinderen weer langs de deuren om zich in te zetten voor kwetsbare kinderen over de hele wereld. Ook in Gelderland: 23.060 kinderen hebben zich aangemeld. Dat zijn er nog meer dan vorig jaar!
              Uit Gelderland komt ook de 11-jarige Sjors, één van de projectambassadeur van dit jaar. Hij was vaak druk in de klas en als zijn klasgenoten dit dan ook nog waren, was dat zwaar voor de juf. Gelukkig ontdekte de juf de methode ´Druk in de Klas´, ontwikkeld door de VU in Amsterdam. Nu gaan zowel de juf als Sjors weer met plezier naar school.

              Kinderpostzegelactie 2016
              Dit jaar sieren de tekeningen van Fiep Westendorp de postzegels, ter ere van haar 100ste geboortedag. Met de opbrengst van de verkoop steunt Kinderpostzegels projecten die kansen creëren voor kwetsbare kinderen in binnen- en buitenland.

              Over Stichting Kinderpostzegels Nederland
              Kinderpostzegels geeft kwetsbare kinderen ontwikkelingskansen voor een betere toekomst. Ons motto is ´voor kinderen, door kinderen´. De kinderpostzegelactie is hiervan het sprekende voorbeeld. Het is de grootste en meest populaire scholenactie van Nederland, uniek in de wereld. Met de opbrengst van de actie zijn afgelopen jaar heel veel kinderen gesteund. Kijk voor meer informatie op www.kinderpostzegels.nl.

              • Vanaf woensdag 28 september komen de kinderen weer langs de deuren;
              • Met de opbrengst van de actie worden kwetsbare kinderen geholpen in ontwikkelingslanden en Nederland, ook in Gelderland.

               Recordweer in september

               X 59

               Ook deze woensdag gaat recordwarm verlopen. De hoogste maximumtemperatuur ooit gemeten op 14 september is tot nu toe in het jaar 1964 geweest, het werd toen 28,2 graden. Volgens MeteoGroup worden vanmiddag temperaturen van 31 graden verwacht in De Bilt.

               Septemberrecords
               Gisterenwerden niet alleen dagrecords, maar zelfs maandrecords verbroken. Grote delen van Gelderland en Brabant hadden bijvoorbeeld de hoogste temperatuur ooit gemeten in de septembermaand. Ook vandaag is het stralend zonnig en loopt de temperatuur razendsnel op. Het wordt uiteindelijk op de meeste plaatsen 30 tot 33 graden.

               Aan zee tropennacht
               We starten al bijzonder mild, Om 06.00 uur vanochtend was het bijvoorbeeld in Vlissingen nog 23 graden. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat weerstation Vlissingen vandaag het record breekt van de hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten in de septembermaand. Dat gebeurde gisteren al, maar wordt vandaag zeer waarschijnlijk scherper gesteld.

               Meer informatie: MeteoGroup
               www.weer.nl
               www.meteogroup.com

                Recordwarme septembernacht

                X 62

                Hier en daar langs de westkust is de temperatuur volgens MeteoGroup, de afgelopen nacht nog nooit zo hoog gebleven in september. In Den Helder lag de minimumtemperatuur op 19,8 graden, waarmee het oude record van 5 september 1949 met 19,0 graden, ruim werd verbroken.

                In Vlissingen werd het zelfs niet kouder dan 20,8 graden, waarmee het oude record, ook van 5 september 1949, met 0,9 graden werd verbroken.

                Wellicht dat we vandaag overdag het septemberrecord voor wat betreft de maximumtemperatuur gaan benaderen of verbreken. Volgens MeteoGroup volgt er morgen een vergelijkbare zwoele nacht en ook snikhete dag. Pas vrijdag zal de hitte worden verdreven.

                Meer informatie: MeteoGroup
                www.weer.nl
                www.meteogroup.com

                 Septemberzomer

                 X 64

                 Met temperaturen die begin volgende week kunnen oplopen tot lokaal 30 graden, heeft deze septembermaand zomerse allures. De eerste week is gemiddeld gezien ruim 3 graden te warm verlopen en bracht landelijk gezien al drie zomerse dagen van 25 graden of meer met zich mee. Hoe anders was dat vorig jaar. Toen ging de herfst al vroeg van start en werd in de gehele septembermaand nergens de 22 graden aangetikt.

                 Tropisch
                 Het mooie en warme weer van de afgelopen tijd heeft alles te maken met hogedrukgebieden, die telkens opnieuw onze omgeving opzoeken. Daardoor is het rustig en warm weer, met veel zonneschijn. Zodra het ene hogedrukgebied het andere afwisselt, is er eventjes een dag waarop een storing kan passeren. Dat gebeurt zondag met wat meer bewolking en een zeer plaatselijk buitje. Vanaf maandag bouwt zich echter opnieuw hogedruk op en herstelt het zeer warme en zonnige weer zich. Dan kan het landinwaarts zelfs tropisch warm worden, met 30 graden.

                 Vorig jaar
                 September brengt lang niet altijd mooi weer met zich mee. Vorig jaar kwam de temperatuur in heel september op geen enkel meetstation hoger dan 21,7 graden. Het zomerse gevoel lieten we toen snel achter ons. Dit jaar lijkt de nazomer echter nog een tijdlang voort te duren.

                 Meer informatie: MeteoGroup
                 www.weer.nl
                 www.meteogroup.com

                  Gemeente Oost Gelre. Officiële mededelingen 8 september

                  X 39

                  Bouwen en wonen

                  Ingekomen aanvragen omgevingsvergunning

                  Vragender
                  • Heringsaweg 1, legaliseren bestaande grondwal (30 augustus 2016)
                  • Heringsaweg 1, aanleggen nieuwe grondwal (30 augustus 2016)

                  Lichtenvoorde
                  • Planetenstraat 45, bouwen schuurtje bij basisschool De Regenboog (29 augustus 2016)\
                  • Dieselstraat 5-7, herbouw en uitbreiding kantoorgebouw (2 september 2016)

                  Harreveld
                  • Rector Hulshofstraat 6, plaatsen dakramen (29 augustus 2016)
                  Ontvangen sloopmeldingen

                  Voor het slopen van bouwwerken waar meer dan 10 m3 sloopafval vrijkomt of wanneer asbest wordt verwijderd, geldt een meldingsplicht. Een sloopmelding wordt ten minste vier weken voor aanvang van de sloop ingediend.

                  De afgelopen periode hebben burgemeester en wethouders de volgende sloopmelding(en) ontvangen:

                  Harreveld
                  • Rector Hulshofstraat 6, verwijderen asbestdakbeschot (29-08-2016)

                  Tegen deze melding(en) is geen bezwaar en beroep mogelijk.
                  Voor meer informatie over deze melding(en) kunt u terecht bij de afdeling Omgeving.
                  Verleende omgevingsvergunningen

                  Groenlo
                  • Asser Esch 3, bouwen woonhuis (25-8-2016)
                  • Redoute 7, bouwen bedrijfshal (26-8-2016)

                  Bezwaar
                  Procedure 3A is van toepassing

                  Groenlo
                  • Redoute 7, verstoren archeologisch monument (31-8-2016)

                  Beroep
                  Procedure 4A is van toepassing

                  Lijst bijzondere bomen

                  Toevoeging bomen aan ‘Lijst bijzondere bomen’
                  Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs een aantal bomen aan de lijst van “bijzondere bomen” toegevoegd. Het gaat om ongeveer 100 bomen. De eigenaren van die bomen hebben hierover een brief ontvangen. De selectie van bijzondere bomen is in het najaar van 2015 uitgevoerd door medewerkers van de ‘Bomenbank’, een onafhankelijk adviesbureau uit Bleskensgraaf.
                  Inzage
                  De (ontwerp)besluiten en de daarop betrekking hebbende stukken liggen ter inzage aan de balie van het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Ook zijn ze digitaal in te zien via www.oostgelre.nl, in de periode van maandag 5 september t/m maandag 17 oktober 2016.

                  Zienswijze
                  Gedurende de inzagetermijn bestaat de gelegenheid schriftelijk of mondeling en gemotiveerd zienswijzen naar voren te brengen/in te dienen.
                  • De schriftelijke zienswijze kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 17, 7130 AA Lichtenvoorde
                  • Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met André te Brake van de afdeling Omgeving, telefoonnummer (0544) 39 34 98, e-mail a.tebrake@oostgelre.nl.

                  Informatie
                  Voor nadere informatie over de procedure en de lijst van bijzondere bomen kunt u contact opnemen met André te Brake, telefoonnummer (0544) 39 34 98, e-mail a.tebrake@oostgelre.nl.

                  Ruimtelijke Ontwikkeling

                  Ontwerp wijzigingsplan

                  Ontwerp wijzigingsplan ‘Vragenderweg 71 Vragender vervorming bouwvlak’
                  Het ontwerp wijzigingsplan voorziet in het vervormen van het bouwvlak op het perceel Vragenderweg 71 te Vragender. Na vervorming van het bouwvlak worden oude stallen gesloopt en een nieuwe stal met luchtwasser gerealiseerd.

                  Voor ontwikkelingen van deze omvang, dient op grond van de Wet ruimtelijke ordening tegelijk met het wijzigingsplan een exploitatieplan te worden vastgesteld, tenzij de economische uitvoerbaarheid anderszins door middel van een exploitatieovereenkomst is verzekerd. De initiatiefnemer zal met de gemeente een overeenkomst afsluiten.

                  Inzage
                  Procedure 1, van 9 september t/m 20 oktober 2016, en digitaal raadpleegbaar op www.oostgelre.nl > Actueel > Ter inzage of rechtstreeks op de nationale website RO-plannen (www.ruimtelijkeplannen.nl). Daarnaast kunt u de planbestanden vinden op de website . Het plan heeft het plannummer NL.IMRO.1586.WPBUI1505-OW01.

                  Zienswijze
                  Procedure 2A en 2 I, van 9 september t/m 20 oktober 2016.

                  Evenementen

                  Groenlo
                  • Museumdag op parkeerplaats nabij Gelderse museum aan Gasthuisstraat op 22 oktober 2016 (31-8-2016)
                  • Buurtfeest in de Boompjeswal op 10 september 2016 (1-9-2016)
                  • Buurtfeest aan de Garstenveld op 17 september 2016 (1-9-2016)
                  • Burendag op parkeerplaats aan Wilhelminastraat (achter huizen Ruurloseweg 26 t/m 32, op 24 september 2016 (3-9-2016)

                  Lichtenvoorde
                  • Bouw kindercorsowagen op wadi aan IJsvogel, nabij nrs. 1 t/m 11 op 9 en 10 september 2016 (3-9-2016)
                  • Gezamenlijke horeca en gemeente Oost Gelre, organiseren kermis op 11, 12 en 13 september 2016 in het centrum met plaatsen van diverse kermisattracties, snackwagens, extra tappunten, diverse tenten/uitbouwen bij verschillende horeca en het ten gehore brengen van livemuziek op 11, 12 en 13 september 2016 (21-8-2016)
                  • Muziekevenement op groenstrook gelegen tegenover terras van café ‘De Schatberg’ aan Raadhuisstraat 35 op 12 september 2016 van 8.00-16.00 uur (31-8-2016)
                  • Kidzbeurs op 18 september 2016 in Den Diek (31-8-2016)

                  Bezwaar
                  Procedure 3B is van toepassing
                  Verkeersmaatregelen

                  Kermis / bloemencorso / jaarmarkt Lichtenvoorde
                  I.v.m. de kermis/corso Lichtenvoorde worden een groot aantal verkeersmaatregelen genomen. De belangrijkste leest u hieronder. Een compleet overzicht treft u aan op www.bereikbaargelderland.nl.

                  (Opbouw) kermis: 7 t/m 14 september 2016:
                  ­ Afsluiting Markt en omliggende straten voor alle verkeer, behalve voor voetgangers.

                  Op- en afbouw tribunes: 10 en 11 september 2016 (enkel uren):
                  ­ Afsluiting Varsseveldseweg (tussen Raadhuisstraat en parkeerterrein gemeentehuis)
                  ­ Richterslaan (tussen Esstraat en Lievelderweg)

                  Corso(tentoonstellings)- en schutterijactiviteiten
                  • 11 september 2016 12.00 uur tot 12 september 2016 12.00 uur
                  ­ Afsluiting Esstraat (tussen Rapenburgsestraat en Hagenstraat)
                  ­ Afsluiting Varsseveldseweg (tussen Rapenburgsestraat en Ds. van Krevelenstraat)
                  • 11 september 2016 12.00 uur tot 12 september 2016 17.00 uur
                  ­ Afsluiting Ds. van Krevelenstraat
                  ­ Afsluiting Gert Reindersstraat (tussen Pastoor Sandersstraat en H. Leemreizestraat)

                  Corsoroute: 11 september 2016 van 11.00 uur tot 18.00 uur
                  ­ Afsluiting van de wegen op de corsoroute

                  Corsoactiviteiten: 12 september 2016 van 6.30 uur tot 17.00 uur.
                  ­ Afsluiting Zieuwentseweg (tussen Schatbergstraat en Bentinckstraat)

                  Ontsluiting parkeerterreinen: 11 september 2016 van 12.00 uur tot 18.00 uur.
                  ­ Afsluiting Lakendijk (tussen Zieuwentseweg en Europaweg)

                  Calamiteitenroute: 11 september 2016 van 11.00 uur tot 18.00 uur
                  ­ Afsluiting Varsseveldseweg (parallelweg – tussen Kerkstraat Harreveld en Europaweg)
                  ­ Afsluiting Europaweg (Paralleweg – tussen Varsseveldseweg en Zieuwentseweg)

                  Beheersbaarheid verkeer in Lichtenvoorde: 11 september 2015 van 11.00 uur tot 17.00 uur
                  ­ Afsluiting van de toegangswegen naar de kern Lichtenvoorde: Varsseveldseweg, Op ’t Zand, Zieuwentseweg, Richterslaan, Kerkhoflaan, Lievelderweg, Edisonstraat, Vragenderweg, Aaltenseweg, Wentholtstraat, Oude Aaltenseweg

                  Jaarmarkt: 13 september 2016 van 05.00 uur tot 17.00 uur
                  ­ Afsluiting gedeelten Dijkstraat en Nieuwe Maat
                  Overige vergunningen

                  Groenlo
                  • Ontheffing schenken zwakalcoholhoudende drank tijdens een feest in de Oude Calixtus op 10 september 2016 (6-9-2016)

                  Bezwaar
                  Procedure 3B is van toepassing