Categoriearchief: Neede

Voetbalster dameselftal Neede overleden na eenzijdig ongeval

X 3367

NEEDE – Op de Diepenheimseweg in Neede is zondagochtend 19 maart een 19-jarige voetbalster van het vrouwenelftal van Neede om het leven gekomen na een eenzijdig ongeluk. De bestuurster overleed ter plaatse aan haar verwondingen. Sportclub Neede is in diepe rouw gedompeld en heeft direct alle wedstrijden voor zondag 19 maart afgelast.

Het ongeluk gebeurde kort na 8.30 uur. Door nog onbekende oorzaak verloor de bestuurster de macht over het stuur, draaide om haar as en botste zijwaarts met de bestuurderskant tegen een boom. De impact van het ongeval was daarbij dusdanig groot dat de vrouw bekneld kwam te zitten. De gealarmeerde hulpdiensten waren snel bij het ongeluk aanwezig. Echter konden zij niets meer betekenen voor het slachtoffer en overleed ter plekke aan haar verwondingen.

Door het ongeval heeft de politie de weg in beide richtingen afgesloten voor verkeer. De verkeersongevallendienst van de politie zal onderzoek doen naar de toedracht van het ongeval.

Foto: GinoPress B.V.

  Anouk ziet politieke droomwens uitkomen

  X 188

  HAAKSBERGEN/NEEDE – Van tevoren kreeg ze van anderen te horen dat ze bezig was met een mission impossible. Nadat Anouk vertelde dat het haar droomwens om tijdens de verkiezingen te helpen bij het tellen van de stellen, zeiden anderen dat ze vanwege haar PDD-NOS geen schijn van kans maakte. Maar afgelopen woensdag hielp ze ‘gewoon’ mee. Anouk blijkt dus in alle opzichten wel degelijk mee te tellen.

  Bij de 24-jarige Anouk van Waardenburg uit Neede werd de gedragsstoornis op vijftienjarige leeftijd. Na een moeizame tijd op het speciaal onderwijs, kwam ze terecht bij de sociale werkplaats Hamaland, waar ze zienderogen opknapte. Toen Hamaland echter werd opgeheven, begon de zoektocht naar een vervagende passende plek. Uiteindelijk kwam ze terecht bij Klaver4all in Haaksbergen, een leer-werkbedrijf voor – zoals dat heet – ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’.

  “Bij ons wordt gekeken naar de persoon, mogelijkheden en talenten. Het tempo is rustig, het is gezellig en iedereen is gelijk. Wij pakken allerlei werkzaamheden samen aan en dan moet je denken aan montagewerkzaamheden, in- of ompakken van producten, nieten of sealen en spoedopdrachten”, aldus Karin Klaver.

  Anouk werkt nu een halfjaar bij Klaver4all. “Toen ze kwam was ze stil, nu is het net een mooie bloem die tot bloei komt. Ze kletst, lacht en werkt goed mee, een echte aanwinst. Daardoor groeit haar zelfvertrouwen enorm en dat is prachtig om te zien.”

  Vorige maand vertelde Anouk over de verkiezingen en dat het haar droom was mee te mogen helpen stemmen tellen. Voor Karin Klaver aanleiding om – zonder dat Anouk dat wist – in actie te komen. Via de gemeente wist ze het voor elkaar te krijgen dat Anouk mocht helpen met de telling. Intussen had Anouk ook nog een andere politieke wens: op de foto met GroenLinks-voorman Jesse Klaver.

  Volgens Karin Klaver heeft Brenda van Os van de Haaksbergse zangvereniging EtCetera, die de telling verzorgde, er samen met de gemeentelijke ambtenaar de heer Leppink ervoor gezorgd dat Anouk in Het Saalmerink mocht meehelpen. “Waarmee ze haar grote wens zag uitkomen.” Anouk blikt met een goed gevoel terug: “Doordat ik zo persoonlijk betrokken ben geweest met stemmen tellen en ik actief mocht meehelpen, voelt het dat ik ook meetel. Dat geeft een heel goed gevoel. Het gesprek met Jesse Klaver en alles erom heen zal ik mijn leven lang nooit meer vergeten. ”

   Open huis muzikale dagbesteding DoReMi in Neede:

   X 116

   NEEDE – De muzikale dagbesteding DoReMi in Neede houdt woensdag 15 februari open huis. “De mensen kunnen dan een kijkje in onze – muzikale – keuken nemen”, aldus initiatiefnemer Jerry Mensink.

   De muzikale dagbesteding opende recent de deuren. Jongeren, maar ook ouderen uit de Achterhoek en Twente met een verstandelijke beperking of gedragsstoornis kunnen hier muzikaal hun hart ophalen. Er worden onder meer gitaarlessen, maar ook drum en zanglessen gegeven. “En als de cliënten zich als deejay willen uitleven, ook prima. We hebben hier de apparatuur ervoor”, aldus Mensink.

   Mensink is al ruim een kwart eeuw eigenaar van The Music Factory, waar onder meer een aantal muziekstudio’s is gehuisvest waar veel popbandjes uit de regio repeteren. “Overdag worden hier reeds gitaar- en drumlessen gegeven. De accommodatie is dus al geschikt, maar we hebben de boel de afgelopen verder aangepast en geschikt gemaakt voor uitgebreider muziekonderwijs.”

   Mensink krijgt daarbij versterking van meerdere gekwalificeerde muziekdocenten. De bezoekers van DoReMi volgen zogenoemde Muzisch Agogische Methodiek. “Daarbij gaat het om creatieve, speelse en ludieke activiteiten.”

   De open ochtend duurt van half tien tot twaalf uur. “We gaan die ochtend aan de slag met een aantal cliënten. Mensen die geheel vrijblijvend een ochtendje willen meedraaien, kunnen zich aanmelden via onze website. ’s Middags is er een open inloop voor ouders en hun kinderen tussen half twee en half vier. Onder meer bedoeld voor de mogelijkheden van naschoolse opvang. Aanmelden voor de open middag is niet nodig.”

   Voor meer informatie www.doremi-dagbesteding.nl

    Snelkraak bij Boekhandel – daders op de vlucht

    X 85

    NEEDE – Op donderdag 19 januari heeft er omstreeks kwart voor vier in de nacht een snelkraak plaatsgevonden bij boekhandel Kramer aan de Oudestraat in Neede.

    Bij de snelkraak zijn drie donker geklede personen gezien. Deze personen zijn weggefietst op twee zwarte herenfietsen en 1 witte damesfiets.

    De politie is op zoek naar getuigen van de snelkraak. Men kwam de winkel binnen door het forceren van en raam naast de voordeur. Over eventuele buit is niets bekend.

    • [0] Foto: GinoPress B.V.

    Brandkranen moeilijk te gebruiken voor de brandweer

    X 42

    NEEDE – Op dinsdag 17 januari zijn de brandkranen voor de brandweer, moeilijk te gebruiken. Door de weersinvloeden van de afgelopen week zijn de putdeksels van de brandkranen vastgevroren. Door sneeuwval zijn deze ook moeilijk vindbaar.

    Bewoners zouden de brandweer kunnen ondersteunen door sneeuw weg te halen en er voor te zorgen dat ze voor de brandweer goed zichtbaar zijn.

    • [0] Foto: GinoPress B.V.

    Voorbereidingen N315 Rondweg/Haaksbergseweg

    X 97

    NEEDE – In 2017 wordt de N315 Rondweg en Haaksbergseweg binnen de bebouwde kom van Neede verbreed en komt er een verkeersplein (LARGAS) ter hoogte van de aansluiting Rondweg/Haaksbergseweg. De provincie Gelderland start op zaterdag 14 januari 2017 met een aantal voorbereidende werkzaamheden.

    Een van de voorbereidende werkzaamheden is het rooien van 72 bomen. De bomen worden voor de start van het nieuwe broedseizoen gerooid. Dit om te voorkomen dat vogels hier hun nest gaan bouwen en we later deze nesten zouden vernietigen. De provincie gaat zaterdag 14 januari, maandag 16 januari en dinsdag 17 januari bomen en struiken rooien vanaf de rotonde N315/N824 tot net na de oostelijke komgrens van Neede. De twee Acacia’s ter hoogte van het crossveldje worden niet in deze ronde meegenomen maar begin februari 2017 gekapt.

    Planning werkzaamheden
    De werkzaamheden aan de rondweg Neede en de Haaksbergseweg binnen de bebouwde kom van Neede starten begin mei 2017 en zijn eind 2017 klaar. Daarna wordt gaan we het groen inrichten waaronder het planten van nieuwe bomen. De provincie organiseert in februari 2017 een inloopavond over de werkzaamheden en de planning.

     Toekomstbestendig
    De aanpassingen op de Rondweg in Neede en de Haaksbergseweg binnen de bebouwde kom van Neede verbeteren de veiligheid van overstekende fietsers en voetgangers. De doorstroming verbetert en het geluid voor de woningen langs de weg neemt af. Hierbij is rekening gehouden met de toename van het verkeer door de gewijzigde N18. De N18 wordt naar verwachting medio 2018 opengesteld voor verkeer.

     Muzikale dagbesteding bij DoReMi in Neede:

     X 46

     NEEDE – Niets moet, alles mag. Dat is het motto van muzikale dagbesteding DoReMi in Neede. Jongeren, maar ook ouderen uit de Achterhoek en Twente met een verstandelijke beperking of gedragsstoornis kunnen hier muzikaal hun hart ophalen. “Of ze nu gitaar willen leren spelen, drummen, zingen of zich als deejay willen uitleven: het kan hier allemaal”, zegt Jerry Mensink, initiatiefnemer van DoReMi.

     Hij liep al een tijdje rond met het idee. “De bassist, met wie ik samenspeelde in een band, werkte op een zorgboerderij hier in de regio. Bovendien werkt Danny Ojik, cliënt van een orthopedagogische zorgorganisatie, hier al sinds enkele jaren drie maal per week in het kader van zijn dagbesteding. Al filosoferend hierover ontstond gaandeweg het plan om hier een muzikale dagbesteding te lanceren.”

     Mensink is al 26 jaar eigenaar van The Music Factory, waar onder meer een aantal muziekstudio’s is gehuisvest waar veel popbandjes uit de regio repeteren. “Overdag worden hier reeds gitaar- en drumlessen gegeven. De accommodatie is dus al geschikt, maar we hebben de boel de afgelopen verder aangepast en geschikt gemaakt voor uitgebreider muziekonderwijs.”

     Mensink krijgt daarbij versterking van meerdere gekwalificeerde muziekdocenten: “In onze dagbesteding richten wij ons voornamelijk op een creatieve vorm van begeleiding. Het gaat erom dat we met de cliënten creatief en muzikaal bezig willen zijn. Mensen kunnen op eigen initiatief muziek maken of als deejay plaatjes draaien, maar ze kunnen ook muziekles krijgen.”

     In de dagopvang gaat het er volgens Mensink vooral heel erg breed aan toe: “Volgens – zoals dat heet – de Muzisch Agogische Methodiek. Daarbij gaat het om creatieve, speelse en ludieke activiteiten. Dramatische expressie, taalexpressie, beeldend vormen, sport en spel, muziek en dans. Het gaat om de ontwikkeling, bewustwording en welzijn van de deelnemers. Er zijn meerdere zogenoemde muzische methoden. Hulpverlener en cliënt gaan samen om tafel om te kijken welke vorm het best bij de cliënt past.”

     DoReMi heeft intussen een zogeheten gunning van de gemeenten in de regio Twente. “Dat houdt in veertien gemeenten in die regio ons in hun overzicht noemen als mogelijkheid voor dagbesteding. Voor de regio Achterhoek zijn we hierover nog in gesprek. Neemt niet weg dat Achterhoekse jongeren en ouderen, die dol zijn op ons muziek, zelf mogen aangeven dat ze in het kader van hun dagbesteding graag naar DoReMi willen.”

     DoReMi is gehuisvest aan de rand van Neede. “Met veel natuur binnen handbereik. Overigens draait onze verwarming volledig op biomassa en we willen op termijn helemaal over naar groene stroom. Maar de natuur biedt nog meer mogelijkheden. Zo kunnen cliënten in het nabijgelegen bos wandelen of werken in onze eigen moestuin. Maar er komt bijvoorbeeld ook een tafeltennistafel te staan. We doen er alles aan om het hier zo huiselijk en gezellig mogelijk te maken. Niets moet, alles mag…”

     Voor meer informtie: www.doremi-dagbesteding.nl

      Scheers & Roes Makelaars opent kantoor in Borculo

      X 72

      GROENLO/NEEDE -Scheers & Roes Makelaars is in korte tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende makelaarsorganisatie van Oost Achterhoek. Omdat de portefeuille in Borculo en omgeving snel toeneemt is besloten om, naast Neede en Groenlo, ook in Borculo begin 2017 een kantoor te openen aan Muraltplein 26.

      “Onze grote regionale klantenkring kan voortborduren op nog meer persoonlijke begeleiding tijdens de verkoop, aankoop of taxatie van woningen of bedrijfspanden”, aldus Anne van Hal, vennoot van Scheers & Roes Makelaars. “Onze opdrachtgevers laten we maximaal profiteren van onze lokale aanwezigheid. We verbinden in een nog grotere regio vraag en aanbod sneller met elkaar.

      Met de kennis van de lokale woningmarkt hebben we snel zicht op de woningen die nieuw op de markt komen en we hebben voorsprong op het bepalen van de juiste waarde van een woning”. Makelaar Jaap Bijker, een bekend gezicht in Borculo vult aan: “We zien in de NVM-database wat de marktwaarde is van vergelijkbare woningen en kunnen sparren met een professioneel team van 5 makelaars over de beste verkoopstrategie van een woning of bedrijfspand. We delen ervaring en maken gebruik van elkaars netwerk. In aanvulling hierop staat een professioneel binnendienstteam klaar die woningen prominent onder de aandacht brengt, die woningbrochures verzorgt, publicaties op Funda en social media plaatst.

      Ramclones Reünie

      X 36

      NEEDE – Zaterdag 3 december staan de Ramclones na lange tijd weer op de planken. Deze band, bestaande uit Jelle Alfverink,

      Tommy Markerink, Jasper Manuel en Mickey Bender speelt uitsluitend muziek van de bekende punkrock band The Ramones. Tussen 2006 en 2011 heeft de band vele optredens gehad in de Achterhoek met name in ’t Bastion te Neede. In 2011 besloot de band ermee te stoppen om verschillende redenen.

      Echter, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dit jaar moest en zou er een reünie komen.

      Dit optreden vindt plaats in café de Ruif te Neede. De entree is gratis.

       Achterhoek klaar voor Regiotaxi-vervoer

       X 90

       ACHTERHOEK –  Vanaf 1 januari 2017 neemt de Achterhoek het Regiotaxi-vervoer over van de provincie Gelderland. De Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk zijn bijna klaar met de voorbereidingen. Reizigers ontvangen medio november alle informatie persoonlijk in de brievenbus.

       Vanaf 1 december 2016 kunnen er ritten voor 2017 worden geboekt. Inwoners die gebruik maken van het Regiotaxi-vervoer bellen vanaf komend jaar met een ander telefoonnummer of boeken hun rit via een andere website dan zij nu gewend zijn. “Maar het vervoer zelf verandert niet”, benadrukken de gemeenten die vanaf 2017 verantwoordelijk zijn voor het Regiotaxi-vervoer in de Achterhoek. “Inwoners die zijn aangewezen op geregeld vervoer, kunnen ook in 2017 gewoon naar hun plaats van bestemming reizen.”

       Betalen per gereisde kilometer
       Toch zal in 2017 niet alles ‘als vanouds’ zijn. Zo worden vanaf 2017 de pasjes afgeschaft. Reizigers hoeven vanaf komend dus jaar geen pasje meer te tonen aan de chauffeur. Daarnaast wordt vanaf 2017 het betalen per kilometer ingevoerd. Reizigers betalen vanaf dan alleen nog voor de kilometers die zij daadwerkelijk reizen. Op dit moment rekenen zij hun ritten nog in zones af. Met deze keuze sluit de Achterhoek aan op de betaalwijze in het gewone openbaar vervoer.

       Nieuwe reismogelijkheden
       Daarnaast komen er in 2017 nieuwe reismogelijkheden bij. Naast de huidige bestemmingen binnen en zelfs buiten de Achterhoek, wordt het vanaf komend jaar ook mogelijk om naar Duitsland te reizen. Voor het vervoer hebben de gemeenten contracten gesloten met de taxibedrijven Willemsen de Koning, Correct Monnereau, Buiting en Mekers. Zij nemen per 1 januari 2017 het Regiotaxi-vervoer over van de huidige vervoerders, van wie de contracten eind dit jaar aflopen.

       Vervoercentrale start 1 december
       “Onze ambitie is de Achterhoek bereikbaar te maken voor iedere reiziger”, laten de verantwoordelijk wethouders weten. De gemeenten doen er alles aan om op 1 januari 2017 de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Om die reden gaat al op 1 december 2016 de nieuwe vervoercentrale van start. Via deze centrale kunnen straks de ritten worden gepland en geboekt, maar de telefonisten leveren ook reisadviezen. Als een bepaalde rit ook op een andere manier kan worden gemaakt, krijgt de reiziger dat via de Achterhoekse centrale te horen. De gemeenten hebben de realisatie en bemensing van de vervoercentrale gegund aan Munckhof.

       Informatie aan reizigers
       Reizigers ontvangen medio november alle informatie over hun vervoer in 2017. Dit gebeurt onder
       andere via de nieuwsbrief van Regiotaxi Gelderland en via een informatiepakket dat elke reiziger
       persoonlijk thuisgestuurd krijgt. Ook in de huis-aan-huiskranten en op diverse websites komt alle
       informatie. Vanaf 1 december 2016 is daarnaast de nieuwe klantenservice bereikbaar voor informatie,
       vragen en toelichting.

        Lochuizen wint derby

        X 81

        Zondagmiddag 9 oktober werd in de 5-klasse de derby Lochuizen 1 – Neede 1 gespeeld. Veel vuurwerk, spandoeken en bezoekers rondom het veld. De wedstrijd eindigde in 1-0 voor Lochuizen.

         In Gelderland 23.060 kinderen op pad met Kinderpostzegels

         X 71

         De Kinderpostzegelactie komt eraan! Op woensdagmiddag 28 september gaan Nederlandse basisschoolkinderen weer langs de deuren om zich in te zetten voor kwetsbare kinderen over de hele wereld. Ook in Gelderland: 23.060 kinderen hebben zich aangemeld. Dat zijn er nog meer dan vorig jaar!
         Uit Gelderland komt ook de 11-jarige Sjors, één van de projectambassadeur van dit jaar. Hij was vaak druk in de klas en als zijn klasgenoten dit dan ook nog waren, was dat zwaar voor de juf. Gelukkig ontdekte de juf de methode ´Druk in de Klas´, ontwikkeld door de VU in Amsterdam. Nu gaan zowel de juf als Sjors weer met plezier naar school.

         Kinderpostzegelactie 2016
         Dit jaar sieren de tekeningen van Fiep Westendorp de postzegels, ter ere van haar 100ste geboortedag. Met de opbrengst van de verkoop steunt Kinderpostzegels projecten die kansen creëren voor kwetsbare kinderen in binnen- en buitenland.

         Over Stichting Kinderpostzegels Nederland
         Kinderpostzegels geeft kwetsbare kinderen ontwikkelingskansen voor een betere toekomst. Ons motto is ´voor kinderen, door kinderen´. De kinderpostzegelactie is hiervan het sprekende voorbeeld. Het is de grootste en meest populaire scholenactie van Nederland, uniek in de wereld. Met de opbrengst van de actie zijn afgelopen jaar heel veel kinderen gesteund. Kijk voor meer informatie op www.kinderpostzegels.nl.

         • Vanaf woensdag 28 september komen de kinderen weer langs de deuren;
         • Met de opbrengst van de actie worden kwetsbare kinderen geholpen in ontwikkelingslanden en Nederland, ook in Gelderland.

          Recordweer in september

          X 65

          Ook deze woensdag gaat recordwarm verlopen. De hoogste maximumtemperatuur ooit gemeten op 14 september is tot nu toe in het jaar 1964 geweest, het werd toen 28,2 graden. Volgens MeteoGroup worden vanmiddag temperaturen van 31 graden verwacht in De Bilt.

          Septemberrecords
          Gisterenwerden niet alleen dagrecords, maar zelfs maandrecords verbroken. Grote delen van Gelderland en Brabant hadden bijvoorbeeld de hoogste temperatuur ooit gemeten in de septembermaand. Ook vandaag is het stralend zonnig en loopt de temperatuur razendsnel op. Het wordt uiteindelijk op de meeste plaatsen 30 tot 33 graden.

          Aan zee tropennacht
          We starten al bijzonder mild, Om 06.00 uur vanochtend was het bijvoorbeeld in Vlissingen nog 23 graden. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat weerstation Vlissingen vandaag het record breekt van de hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten in de septembermaand. Dat gebeurde gisteren al, maar wordt vandaag zeer waarschijnlijk scherper gesteld.

          Meer informatie: MeteoGroup
          www.weer.nl
          www.meteogroup.com

           Recordwarme septembernacht

           X 70

           Hier en daar langs de westkust is de temperatuur volgens MeteoGroup, de afgelopen nacht nog nooit zo hoog gebleven in september. In Den Helder lag de minimumtemperatuur op 19,8 graden, waarmee het oude record van 5 september 1949 met 19,0 graden, ruim werd verbroken.

           In Vlissingen werd het zelfs niet kouder dan 20,8 graden, waarmee het oude record, ook van 5 september 1949, met 0,9 graden werd verbroken.

           Wellicht dat we vandaag overdag het septemberrecord voor wat betreft de maximumtemperatuur gaan benaderen of verbreken. Volgens MeteoGroup volgt er morgen een vergelijkbare zwoele nacht en ook snikhete dag. Pas vrijdag zal de hitte worden verdreven.

           Meer informatie: MeteoGroup
           www.weer.nl
           www.meteogroup.com

            Septemberzomer

            X 70

            Met temperaturen die begin volgende week kunnen oplopen tot lokaal 30 graden, heeft deze septembermaand zomerse allures. De eerste week is gemiddeld gezien ruim 3 graden te warm verlopen en bracht landelijk gezien al drie zomerse dagen van 25 graden of meer met zich mee. Hoe anders was dat vorig jaar. Toen ging de herfst al vroeg van start en werd in de gehele septembermaand nergens de 22 graden aangetikt.

            Tropisch
            Het mooie en warme weer van de afgelopen tijd heeft alles te maken met hogedrukgebieden, die telkens opnieuw onze omgeving opzoeken. Daardoor is het rustig en warm weer, met veel zonneschijn. Zodra het ene hogedrukgebied het andere afwisselt, is er eventjes een dag waarop een storing kan passeren. Dat gebeurt zondag met wat meer bewolking en een zeer plaatselijk buitje. Vanaf maandag bouwt zich echter opnieuw hogedruk op en herstelt het zeer warme en zonnige weer zich. Dan kan het landinwaarts zelfs tropisch warm worden, met 30 graden.

            Vorig jaar
            September brengt lang niet altijd mooi weer met zich mee. Vorig jaar kwam de temperatuur in heel september op geen enkel meetstation hoger dan 21,7 graden. Het zomerse gevoel lieten we toen snel achter ons. Dit jaar lijkt de nazomer echter nog een tijdlang voort te duren.

            Meer informatie: MeteoGroup
            www.weer.nl
            www.meteogroup.com

             Record deelname Berkelland Koren Dag

             X 36

             EIBERGEN – Een record aantal van 17 koren uit Berkelland zingt op zaterdagmiddag 17 september 2016 in de 4 dorpskerken in Borculo, Ruurlo, Neede en Eibergen.

             Dit 2 jaarlijkse evenement wordt wederom georganiseerd door het Eibergs Mannenkoor (EMK).

             Dit jaar is er een speciale website geopend om de deelnemende koren een presentatiemogelijkheid te geven: www.berkellandkorendag.eibergsmannenkoor.nl

             Het EMK wil met deze korendag de koorzang onder de aandacht brengen en aantonen dat er in Berkelland koren zijn met een veelheid aan liederen en genres. Voor iedereen die zich aangetrokken voelt tot koorzang is het juiste repertoire binnen handbereik.

             Het EMK is zeer verheugd dat het maximale aantal Berkellandse koren zich die middag kan laten horen.

             Tussen 13.00 uur en 17.00 uur zullen 8 koren per kerk delen van hun repertoire ten gehore brengen. In totaal dus 32 optredens.

             Een overzicht hiervan vindt u op: www.berkellandkorendag.eibergsmannenkoor.nl

             De deelnemende koren zingen de meest uiteenlopende liederen, songs en klassiekers.

             De toegang is gratis.

             17 september 2016. 13.00 uur tot 17.00 uur.

              Zomerse vooruitzichten 

              X 71

              Begin van deze week bouwt zich een hogedrukgebied op boven onze omgeving en dat resulteert volgens MeteoGroup in een reeks zonnige en warme zomerdagen, met ook hogere middagtemperaturen. Later in de week wordt het zomers warm, ofwel 25 graden.

              Maandag is een overgangsdag met nog tamelijk veel wolkenvelden en vooral in het oosten nog een lokale bui. In de loop van de dag wordt het echter overal droog en breekt de zon steeds vaker door. Vanaf dinsdag is het zonnig en droog en wordt in het zuiden van het land al een zomerse 25 graden bereikt. De dagen daarna gebeurt dat op steeds meer plaatsen.

              Het zomerse weer lijkt vooralsnog tot het einde van de week aan te houden. Pas in de loop van het weekend valt volgens MeteoGroup weer een eerste lokale bui.

              Meer informatie: MeteoGroup
              www.weer.nl
              www.meteogroup.com

               Zomer 2016 was warm

               X 62

               Op basis van het grootste deel van de zomer zou je het waarschijnlijk niet zeggen, maar het warme weer van de laatste weken heeft er toch nog voor gezorgd dat de zomer van 2016 tot de op 10 na warmste sinds 1901 is uitgegroeid, zo meldt MeteoGroup.

               De gemiddelde temperatuur van de drie zomermaanden komt uit op 17,7 graden. Met 0,7 graad warmer dan normaal brengt dat ons hoogstwaarschijnlijk op de 11de plaats in de warmste zomers ooit gemeten. Ondanks de laatste fraaie weken van augustus, verliep de start heel anders.

               Zo bracht juni flink wat regen met zich mee en leverden zware buien lokaal hagelstenen op van 5 tot 10 centimeter in doorsnee. De junimaand verliep dan ook vrij somber met minder zon dan normaal. Juli startte koel, maar halverwege de maand kwam het toch nog eventjes tot een zeer lokale hittegolf voor Ell, in Limburg. Daar kwam afgelopen week nog een tweede hittegolf bij, nu voor heel Limburg en ook het Zeeuwse Westdorpe. De zon kwam de laatste weken ook zoveel aan bod, dat deze zomer volgens MeteoGroup toch eindigt met een vrijwel precies gemiddeld aantal zonuren (circa 580 uur).

               Dit jaar leverde de meteorologische zomer voor De Bilt 18 of 19 zomerse dagen op met temperaturen van 25 graden of meer, waarvan 3 tropische dagen. De laatste weken van augustus waren echter op en top zomers, met zelfs een regionale hittegolf.

               Meer informatie: MeteoGroup
               www.weer.nl
               www.meteogroup.com

                Scholen beginnen weer in Nederland

                X 83

                Volgende week beginnen sommige scholen alweer in Nederland. Veel scholieren gaan het verkeer weer in. Veilig Verkeer Nederland roept alle weggebruikers op om extra rekening te houden met fietsende kinderen en jongeren.

                Jaarlijks vallen er nog steeds te veel gewonden en overlijden er kinderen door een verkeersongeval op weg naar school. Veilig Verkeer Nederland (VVN) blijft daarom hameren op meer verkeersveiligheid rondom scholen. Met de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ maakt VVN al jaren weggebruikers na de vakantieperiode extra alert op scholieren in het verkeer.

                Veilig Verkeer Nederland (VVN) is een maatschappelijk betrokken vereniging die sinds 1932 gericht is op het bevorderen van een veilige verkeersdeelname van alle verkeersdeelnemers met een extra accent op kwetsbare groepen in de samenleving.

                 WW in de Achterhoek opnieuw gedaald

                 X 65

                 In de maand juli daalde het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek. Dit komt door economisch herstel en seizoeneffecten. In de bouw, horeca, vervoer & opslag en in de uitzendbranche is de afname het sterkst. Voor secretaresses blijft het moeilijk om aan het werk te komen en te blijven. Zij maken meer kans in niet-administratieve beroepen als intercedent, callcentermedewerker en servicedeskmedewerker ICT.

                 Daling WW door economisch herstel en seizoen

                 Eind juli telde de Achterhoek 7.476 WW-uitkeringen, 120 minder dan een maand eerder. Dit betekent een daling van 1,6%. Deze daling wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door seizoenseffecten. Het WW-percentage, het aantal WW-uitkeringen als percentage van de beroepsbevolking, bedraagt in de Achterhoek 4,8% en is daarmee nu gelijk aan het landelijke gemiddelde. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek met 1,5% gedaald. Dat het aantal WW-uitkeringen lager is dan een jaar geleden, komt vooral door het gestage economische herstel.

                 WW daalt het sterkst in bouw en horeca, stijging in onderwijs
                 In de seizoengevoelige sectoren daalde de WW in de maand juli sterk, zoals in de bouw (-8%), de horeca (-12%) en bij uitzendbedrijven (-5%). De bouw profiteert bovendien van het herstel van de huizenmarkt. Door de administratieve gevolgen van de wet Werk en zekerheid (WWZ) komt een deel van de mensen die in het voorjaar werk vonden, nu pas terug in de cijfers. Een van de weinige sectoren waar de WW in juli steeg is het onderwijs. Dit is een normale ontwikkeling in deze periode, omdat veel tijdelijke contracten aan het eind van het schooljaar worden beëindigd. Hierdoor komen er meer nieuwe WW-uitkeringen bij.