111 Gelderse scholen bakken pannenkoeken voor ouderen


RUURLO – Vrijdag 27 maart aanstaande is het Nationale Pannenkoekdag. Een recordaantal van 735 scholen – waarvan 111 in de provincie Gelderland – laten meer dan 55.000 ouderen smullen van ruim 100.000 pannenkoeken, gebakken door zo’n 44.000 basisschoolleerlingen uit de bovenbouw. Opnieuw breekt de negende editie van Nationale Pannenkoekdag alle records en brengt de oer-Hollandse pannenkoek jong en oud op een vrolijke manier met elkaar in contact.

Gelderland: 40% meer scholen
Pannenkoeken bakken blijkt een ideaal recept om ouderen wat extra aandacht te geven. Het aantal deelnemende basisscholen groeit jaarlijks en is inmiddels gestegen tot 735. In de provinciale top 3 heeft Gelderland met 111 deelnemende scholen de tweede plaats veroverd, een stijging van bijna 40% ten opzichte van vorig jaar. Hierdoor is deze provincie van plek gewisseld met Noord-Brabant, waar het aantal scholen nagenoeg gelijk bleef (83). Zuid-Holland gaat – net als vorig jaar – aan kop met 159 deelnemende scholen.

Ontknoping Kunst van het bakken
Nationale Pannenkoekdag schenkt dit jaar extra aandacht aan De kunst van het bakken. Deze wedstrijd heeft bijzondere recepten, opmerkelijke ingrediënten en zelfs kunstwerkjes opgeleverd die in de pan tevoorschijn werden getoverd. Voor de provincie Gelderland is de hartige pannenkoek met döner kebab van Rick van Braak als beste inzending geselecteerd voor de landelijke finale. ‘Mijn pannenkoek met döner kebab, knoflooksaus, sambal en komkommer is gewoon super lekker!’, aldus de 9-jarige Rick. In de finale neemt zijn pannenkoek het op tegen onder meer een ‘leeuwenpannenkoek’, een pannenkoektaart en pannenkoekletters. Alle finalisten zijn te bekijken op www.pannenkoekdag.nl. De eindwinnaar wordt in de week van Nationale Pannenkoekdag bekend gemaakt.