Aggie Daniëls brengt geschiedenis van kasteel Wisch tot leven


Lezing en beeldpresentatie op dinsdag 16 april 2019 om 19.30 uur (inloop 19.00 uur)

DOETINCHEM – Eind 2018 verscheen het boek Kasteel Wisch Terborg, Schuilenburg & Ulenpas van Aggie Daniëls. Het boek behandelt de geschiedenis van kasteel Wisch en zijn bewoners vanaf 1800 en de geschiedenis van de bijbehorende bezittingen Schuilenburg te Silvolde en Ulenpas te Hoog-Keppel. Een belangrijke bron voor het boek zijn de vele gesprekken die de schrijfster voerde met jonkvrouwe Olga Vegelin van Claerbergen-Van Schuylenburch, die nog op het kasteel woont.

De mondeling doorgegeven geschiedenis is de rode draad in de lezing van Aggie Daniëls. De schrijfster sprak niet alleen met de huidige bewoonster en haar familie maar ook met allerlei mensen die rond het kasteel een rol speelden zoals de tuinman, de aannemer, de rentmeester en het kamermeisje. Daarnaast vond ze veel interessante informatie in kranten en archieven en in een twintigtal brieven die zich in het Gelders Archief bevinden. Deze brieven gaan over het alledaagse leven, het beheren van een landgoed, over reizen en projecten in het buitenland, over de jacht en zelfs over het betalen van belasting.

De familie Van Schuylenburch heeft generaties lang veel betekend voor Terborg. De familieleden bekleedden functies in de gemeenteraad, waren heemraad, stelden stukken grond beschikbaar voor de stoomtram, het zwembad, een school en bouwden huizen. Vele Terborgenaren zullen zich het schaatsen op de grachten rondom het kasteel kunnen herinneren.

Datum en tijd: dinsdag 16 april 2019, 19.30 uur (inloop 19.00 uur)
Locatie: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw ‘t Brewinc, IJsselkade 13, Doetinchem Brewinczaal (1e verdieping)
Aanmelden via: info@ecal.nu of 0314-787078
Entree vrij; consumpties voor eigen rekening.

Het boek Kasteel Wisch Terborg, Schuilenburg & Ulenpas met 330 pagina’s vol verhalen, feiten en 1000 foto’s is tijdens de lezing te koop voor 25 euro.

Advertenties


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.