Banengroei en veel vacatures in de Achterhoek


ACHTERHOEK – Dit jaar en volgend jaar groeit de werkgelegenheid in de Achterhoek tot ruim 125.000 banen van werknemers. Daarnaast blijft het aantal vacatures hoog. Dit betekent dat de kansen voor werkzoekenden toenemen. De werkloosheid neemt verder af. Dat blijkt ook uit de daling van het aantal WW-uitkeringen.

Weer minder WW-uitkeringen in de Achterhoek
Eind oktober waren er in de Achterhoek nog 4.037 WW-uitkeringen. Dat zijn er 82 (2%) minder dan vorige maand en een kwart (1.377) minder dan een jaar geleden. Daarmee daalt het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek sterker dan gemiddeld in Nederland. Het aantal WW-uitkeringen in verhouding tot de beroepsbevolking is 2,6% in de Achterhoek, tegen 3,0% landelijk.

Aantal banen in de Achterhoek neemt toe
De daling van het aantal WW-uitkeringen komt voor een deel doordat de werkgelegenheid toeneemt. In 2018 groeit het aantal banen in de Achterhoek met 1,2%. In 2019 zwakt het groeitempo in de Achterhoek wat af, maar komen er per saldo toch nog 800 banen bij. Daarmee komt de Achterhoek eind 2019 uit op ruim 125.000 banen van werknemers.

Per saldo komen er volgend jaar de meeste banen bij in de sectoren zorg & welzijn en bij uitzendbureaus. Samen gaat het om circa 700 banen. In de kleinere sectoren bouw en ICT groeit het aantal banen procentueel wel sterk, maar gaat het om relatief kleine aantallen. In sommige sectoren daalt het aantal banen van werknemers licht of stabiliseert.

Veel vacatures dus veel kansen voor werkzoekenden
Extra banen betekent ook extra vacatures, maar de meeste vacatures ontstaan door verloop van personeel. Bijvoorbeeld doordat mensen van baan veranderen of met pensioen gaan. Ook terugkerend tijdelijk werk, zoals seizoenswerk, zorgt telkens voor nieuwe vacatures. In de eerste helft van 2018 ontstonden er in de Achterhoek al zeker 6.800 vacatures. Dit jaar en volgend jaar blijft het aantal vacatures hoog.

Dit biedt kansen voor iedereen die werk zoekt. Het zijn niet alleen werklozen die werk zoeken, maar bijvoorbeeld ook werkenden die ander werk willen, herintreders, schoolverlaters en andere starters op de arbeidsmarkt en deeltijdwerkers die meer uren willen werken. Soms zijn er extra inspanningen nodig van werkgevers en werkzoekenden om de vacatures daadwerkelijk te vervullen en de kansen op werk volledig te benutten.


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.