Betekenisvol ondernemen in de stoomtrein!


HAAKBERGEN – Mensen willen vooral iets betekenen voor anderen en bedrijven bestaan om de wereld beter te maken. Dat is de visie achter de betekeniseconomie. Tijdens de relatiebijeenkomst ‘Betekenisvol op reis’ van Olympia op vrijdag 25 januari jongstleden gingen ruim 65 ondernemers in de stoomtrein in gesprek over werk van maatschappelijk belang: werk dat ertoe doet.

Bij de unieke, sfeervolle locatie Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen ontmoetten Achterhoekse en Twentse ondernemers elkaar voor een middag betekenisvol ondernemen. Na een heerlijke lunch lichtte Kaj Morel de uitgangspunten van de betekeniseconomie toe en hoe ondernemers deze in de praktijk kunnen brengen. “De betekeniseconomie stelt het belang van de gemeenschap voorop”, vertelt de lector, eigenaar van de Zaak van Betekenis en auteur van het boek ‘Tijd voor de betekeniseconomie’. “Het gaat uit van gewetensvol handelen en de wil van mensen iets te betekenen voor anderen. Waar de huidige economie de op zichzelf gerichte mens centraal stelt, stelt de betekeniseconomie de op de ander gerichte mens centraal. Het gaat om de manier waarop je kijkt naar mensen en de gemeenschap. Dat heeft gevolgen voor de rol van bedrijven, de manier van zakendoen en he je waarde definieert. Groei in omzet is dan niet je primaire doel, dat is een resultaat van betekenisvol ondernemen. Hiermee kun je het verschil maken!”

Waarde toevoegen
Olympia wil als organisator van deze middag de betekeniseconomie stimuleren in de regio. “Wij zetten in op de ontwikkeling van betekenisvol werk. Want werk betekent meer dan salaris alleen. Het gaat om een stukje zingeving, structuur, ergens bij horen,” legt franchisenemer Robert Heinst uit. “In dat kader is het belangrijk dat je mens en organisatie verbindt op meer aspecten dan een fit op competenties. Werkgevers moeten dus meer kijken naar de juiste match tussen persoonlijke drijfveren en de missie en waarden van hun bedrijf. En dan heb je het over betekenisvol werken en ondernemen.”

Nostalgische treinrit
De ondernemers kregen deze middag de ruimte om te reageren en met elkaar van gedachten te wisselen. Ze stapten voor een nostalgische treinrit van Haaksbergen naar Boekelo in een historische stroomtrein. Wanneer de locomotief al stomend in beweging komt, worden de ondernemers door Kaj Morel uitgedaagd om na te denken over de spelregels van de betekeniseconomie en de wijze waarop zij daar binnen hun bedrijf invulling aan kunnen geven. Hoe kun je anders denken, anders organiseren en anders doen? Dat heeft iedereen deze middag aan den lijve kunnen ervaren. Een handig hulpmiddel hierbij waren de stellingen uit het Betekenisspel.

Inzichten en handvatten
Tijdens de aansluitende borrel werd in het museum volop nagepraat en zijn kennis en ideeën uitgewisseld. Na afloop gingen de aanwezigen met een gevulde tas van Olympia met onder andere het boek ‘Tijd voor de betekeniseconomie’ mee. Zo kunnen de ondernemers de verkregen inzichten nog nalezen en hebben zij handvatten waarmee zij in de toekomst verder kunnen.

Meer info:
Robert Heinst: tel. 0544 35 39 40 of e-mail lichtenvoorde@olympia.nl

Gepubliceerd op


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.