Burgemeesters in Achterhoek en Liemers

Jaarboek Achterhoek en Liemers, nummer 42, verschijnt op 20 december 2018

Burgemeesters speelden en spelen in het lokaal bestuur een prominente rol. De burgemeester was en is het gezicht van het gemeentelijke bestuur.

In dit Jaarboek buigt een 14-tal auteurs zich over burgemeesters die in de voorbije twee eeuwen gemeenten in Achterhoek en Liemers hebben bestuurd of die uit die streek afkomstig zijn.

Het huidige burgemeestersambt vindt zijn oorsprong in de Grondwet van 1848 en in de uitwerking daarvan in de Gemeentewet van 1851. Met de veranderingen van de overheid in het algemeen en die bij het lokaal bestuur in het bijzonder, is ook de positie van de burgemeester in de loop van de tijd veranderd. Zo zijn na de Tweede Wereldoorlog en vooral in de jaren ’60 de overheidstaken op lokaal niveau drastisch gewijzigd. Dat heeft ook de functie en statuur van de burgemeester veranderd.

In deze editie van het Jaarboek Achterhoek en Liemers is beschreven hoe het ambt zich in de laatste eeuwen ontwikkelde en op welke wijze Oost-Gelderse burgemeesters omgingen met de uitdagingen van hun tijd en hoe zij in de herinnering voortleven. De een was bij dat alles gelukkiger dan de ander. Eén burgemeester komt zelf aan het woord.

Het Jaarboek (uitgave Mr. H.J. Steenbergen-Stichting) is vanaf 20 december te koop bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, de boekhandel in de regio of te bestellen via achterhoekseboeken.nl. De prijs is € 19,95.
    Geef een reactie.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.