19 april 2024
Home » Regionaal » Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek strijdt voor verbinding

Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek strijdt voor verbinding

184

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

WINTERSWIJK – Tijdens het Open Monumentenweekend reisde Willem te Voortwis, Jorn Snelting en Robin van Reenen van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek rond door de Achterhoek. Dit om meer aandacht te vragen voor erfgoed en cultuur én om de verbinding te leggen met de jeugd. Om uit te zoeken wat daarvoor de beste manier is, gingen zij in gesprek met de bezoekers en legden zij deze gesprekken vast op film.

Monumenten beleven en waarderen
“We willen kinderen graag een stukje verleden meegeven. Alles begint met je verleden en je roots.” Speciaal voor het Open Monumentenweekend maakte Te Voortwis samen met Jorn Snelting en Robin van Reenen een toer door de Achterhoek. Alle acht gemeenten die participeren in het pact werden aangedaan. Zo reed het drietal door Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk, Aalten, Bronkhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek. Met het verzamelde materiaal wordt door de theatermakers Snelting en Van Reenen een film gemaakt om vast te leggen hoe bezoekers de monumenten beleven en waarderen. Het is belangrijk om dat vast te leggen, zo stelt Te Voortwis. “We willen een goede en solide verbinding leggen naar de jonge generaties. Cultuur en erfgoed zijn twee afzonderlijke sectoren die nog erg aan elkaar moeten wennen. Het is ontzettend belangrijk dat we de jeugd hierbij betrekken.”

Dat dat nodig is maakt het Monumentenweekend duidelijk. Op de locaties in de Achterhoek zijn het vooral de vijftigplussers die de monumenten bezoeken. Bij hun kinderen leeft het niet, zo zeggen ze. “Onze kinderen interesseren zich hier helaas niet voor. We proberen het ze wel bij te brengen maar het leeft simpelweg niet.”, zo vertelt een mevrouw uit Aalten die de Museumfabriek in Winterswijk bezoekt. “Kijk, voor ons is het herkenning. Ik ken deze voorwerpen en de gebruiken uit die tijd maar voor de kinderen is dat niet zo. Oude gebouwen vinden ze soms wel mooi maar nieuwe gebouwen spreekt hen meer aan. De gebruiken van vroeger zijn passé en ze leven in een hele snelle tijd. Alles gaat via internet, het is voor ons niet bij te benen.”

Nieuwsgierigheid opwekken en bevredigen
Te Voortwis en de zijnen hebben het dus bij het rechte eind. De jeugd moet meer betrokken worden bij dit soort projecten. “Het is zo jammer dat een kind tegenwoordig alles uit een boek leert of via de pc. We moeten ervoor waken dat we niet voorbij gaan aan de eigen identiteit van het kind. Een kind is nieuwsgierig en dat is een elementair recht. Maar laten we die nieuwsgierig dan vooral bevredigen door doen, zien en beleven. Op die manier kunnen we de jongere generaties betrekken bij cultuur en erfgoed.”

Het Cultuur- en Erfgoedpact strijdt voor de aandacht van jongeren. De KunstOer die afgelopen weekend in Winterwijk werd georganiseerd voor de Open Monumentendag is daar slechts een voorbeeld van. Op de site www.cultuurenerfgoedpact-achterhoek.nl kunt u vinden wat er nog meer ondernomen wordt.