Diversiteit aan regionale kunst in SKB


WINTERSWIJK – Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. In februari en maart exposeren regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en de vitrines.

Centrale gang
In de lange gang en in een vitrine is het de beurt aan Leonie Zieverink en Jacqueline Groeneveld. Beide dames hebben vaker in het SKB geëxposeerd. Zieverink noemt haar techniek intuïtief. Op elke mogelijke manier breng je de verf aan op het doek. Dat kan met kwasten en rollers, maar ook met je handen of spatels. Het resultaat zijn vrolijke eigenzinnige schilderijen.

Onder de naam Creabeas geven Leonie & Jacqueline diverse creatieve workshops in en rondom hun sfeervolle boerderij in Noordijk.

Poligangen
In de poligangen 3 en 8 zijn de schilderijen van Deborah Hijink-Pothof (1973) te zien. Ze woont in Aalten en komt uit een creatieve familie. Van jongs af aan is ze al bezig met tekenen en ging vaak met haar vader de bossen in. Daar werd ze geïnspireerd om te tekenen en is de liefde en bewondering voor de natuur ontstaan. Creatieve expressie is een belangrijk onderdeel van haar leven.

Eind 1994 is ze intensiever gaan tekenen en schilderen, maar na de geboorte van haar twee kinderen werd het minder. Sinds een paar jaar heeft ze het schilderen weer actiever opgepakt. In 2015 heeft ze in Aalten  haar Atelier Pure Passie geopend waar ze cursussen en creatieve workshops geeft voor kinderen, tieners en volwassenen. De schilderijen in het SKB zijn gemaakt van Acryl en Mixed media.

De expositie in poligang 2b met werken van Zozijn is verlengd tot eind maart. Hier hangen kleurrijke schilderijen, gemaakt door cliënten van Zozijn, een instelling voor mensen met een beperking. De cliënten die werkzaam zijn in het atelier kunnen soms in plaats van het uitspreken van woorden en teksten, door tekeningen en schilderijen laten zien wie ze zijn of wat ze bezig houdt. Om daar bij stil te staan bij hebben de drie ateliers van Achterhoek / de Liemers; Eigen Stijl , UniekKado en C.A.C. Hilgelo, de cliënten gevraagd om een zelfportret te maken: ‘dit ben ik’.

Vitrines
In de vitrine in poligang 10 is het een gezellige boel met de kippen van Jacqueline Groenleveld  De vitrines in de centrale gang zijn ingericht door  Lenie de Roo en Rita Roekevisch. Eerstgenoemde heeft als hobby het verzamelen van antieke poppen. Een selectie is nu te zien in de vitrine ter hoogte van poli 5. Net als Groeneveld  heeft Roekevisch al vaker in het SKB geëxposeerd. Ze maakt warmtezakken die ze vult met tarwe. Deze zijn, wanneer ze warm zijn, heerlijk bij een vermoeide rug en koude handen.