Doe mee aan de wandeling: Winter in het bos


EIBERGEN – De afdeling IVN en de KNNV Oost-Achterhoek organiseren samen de wandeling “Winter in het bos”. Dit keer vindt de wandeling plaats op zondag 15 februari. De wandeling begint om 14:00 uur. Startplaats:T. Splitsing Hoonesweg / De Posse, 7152 AB te Eibergen. Volg eventueel de IVN borden.

De bodem van het Hoonesbos is grotendeels gevormd tijdens de laatste twee ijstijden. Een goede basis voor het doorbrengen van een beetje “Winter in het bos”. Toch moeten we opletten waar we lopen want zo hier en daar vinden we nog veenachtige laagten tussen de zand- en zeeklei afzettingen. Het Hoonesbos maakt met het nabij gelegen Assinkbos deel uit van het natuur gebied Het Lankheet. Uit opgravingen is gebleken dat eer al ca. 10.000 jaar voor Chr. rendierjagers in dit gebied actief waren. Het Hoonesbos heeft dan ook een zeer een bewogen geschiedenis achter de rug. Dit blijkt ook uit trieste verhaal van de Joodse onderduikers die daar in de Tweede Wereld Oorlog verscholen zaten. Het Hoonesbos heeft een betere tijd gekend toen het nog in bezit was van de textiel familie Van Heek. Zij hebben door de aankoop van gronden en bossen het tot één gebied samengebracht. Van deze familie zijn er nog een aantal graven in het bos aanwezig. Zo is het Hoonesbos een prachtige plek om met eerbied voor de “Winter in het bos” te genieten van een natuurlijke omgeving die zowel letterlijk als figuurlijk rust uit straalt.

Deelname aan de wandeling is gratis. Voor gebruik van een consumptie wordt een kleine bijdrage gevraagd. Goed schoeisel wordt aanbevolen. De wandeling duurt ongeveer twee tot twee tot twee en een half uur en wordt verzorgd door natuurgidsen van het IVN.

Informatie wandelexcursies: André Hendriks 0544-352043.