Estinea 50 jaar!


Het jaar 2019 is een bijzonder jaar voor Estinea. De zorgorganisatie bestaat 50 jaar. Een mijlpaal waar de organisatie in de maand maart uitgebreid bij stil staat.

 

’We bieden al 50 jaar ondersteuning aan mensen met een beperking. In de beginperiode alleen in de Achterhoek, maar inmiddels worden we ook al jarenlang als een goed gewaardeerde aanbieder in Twente gezien. Zo’n mijlpaal van 50 jaar vinden we zelf best bijzonder. En zeker een reden om hier samen feestelijk bij stil te staan. Dat gaan we natuurlijk dan ook doen!’, aldus bestuurder Beatrijs van Riessen. ‘Voor ons is de maand maart een echte feestmaand. We starten, hoe kan het ook anders, met een feestelijke dag voor iedereen die we ondersteunen. We leggen letterlijk en figuurlijk de rode loper voor iedereen uit en bezorgen alle gasten hopelijk een dag vol geluksmomenten. Vervolgens sluiten we de maand af met een middag speciaal voor relaties en ouders/contactpersonen en een feestavond voor al onze medewerkers én vrijwilligers.’

Levensgeluk én werkplezier
Van Riessen: ‘Bij Estinea zetten wij ons in om een bijdrage te leveren aan het levensgeluk van mensen met een beperking. We helpen hen bij het verwerven en behouden van een eigen plek in de samenleving. Collega’s zetten zich hier iedere dag vaak voor honderd procent voor in. En zij doen dat vrijwel zonder uitzondering met veel plezier en voldoening. Dat levensgeluk en werkplezier dé woorden van Estinea zijn, is dan ook niet zo vreemd.’ Ze vervolgt: ‘We vinden het dan ook echt ’n geluk om dit jubileum te kunnen vieren. In maart is het feest voor iedereen bij Estinea!’

Vrienden vieren ook feest
Ook Stichting Vrienden van Estinea bestaat in 2019 al ruim 50 jaar. Deze stichting zet zich in om mensen met een beperking af en toe een extra steuntje in de rug te kunnen bieden. Ze zamelen geld in en leveren een bijdrage aan de realisatie van activiteiten, voorzieningen en zorgprojecten waar geen reguliere financiering voor is. De Vrienden verbinden hun ruim vijftig jarige bestaan aan het jubileum van Estinea. Zij doen dit door een bijdrage te leveren aan de feestdag voor de mensen die Estinea ondersteunt. Daarnaast zijn alle donateurs uitgenodigd voor de afsluitende middag voor relaties en ouders/contactpersonen.

Stukje geschiedenis
Op 7 maart 1969 wordt in Aalten de “Stichting Tehuizen en Dagverblijven voor geestelijk gehandicapten” opgericht. Deze stichting (ook wel STD) verandert in de jaren daarna een paar keer van naam. In 1994 start ’s Heeren Loo in Aalten een dependance van de Hartenberg: de “Slaaborg”. Als gedurende de daarop volgende jaren blijkt dat STD en Slaaborg veel overeenkomsten hebben op het vlak van doelstelling en uitgangspunten, ontstaat op 1 januari 2003 uit de samenvoeging van beide organisaties: stichting Estinea. De naam Estinea bestaat uit twee delen. ‘Est’ staat voor oost, het gebied in Nederland waar we actief zijn. ‘Nea’ verwijst naar de continue vernieuwing die de organisatie nastreeft in de ondersteuning en begeleiding. Vernieuwing die Estinea inmiddels dus al 50 jaar biedt!

Over Estinea
Estinea ondersteunt mensen met een beperking in de Achterhoek en Twente. Ruim 800 medewerkers en zo’n 435 vrijwilligers ondersteunen meer dan 900 cliënten in de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Enschede, Haaksbergen, Hengelo (Ov.), Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Locaties van Estinea liggen meestal midden in een woonwijk. Ze zijn kleinschalig van opzet en cliënten wonen in individuele appartementen. Medewerkers werken in zelfsturende teams en maken zelf afspraken over de ondersteuning en begeleiding die nodig is. Estinea ondersteunt mensen met een beperking op alle levensterreinen en helpt hen om hun eigen netwerk van ouders, familie, vrienden en vrijwilligers in te zetten en te ontwikkelen. Zodat zij volop mee kunnen doen in de samenleving.


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.