Examen politiehonden in Ruurlo


Gepubliceerd op

RUURLO – Zaterdag en zondag 4 oktober zijn de najaarskeuringen van de KNPV in Ruurlo gehouden. Hierbij moeten de honden laten zien dat zij diverse onderdelen goed beheersen, zodat zij de politie kunnen ondersteunen bij haar werk.

Zo zet de politie speurhonden in om drugs of explosieven op te zoeken en surveillancehonden bij het dagelijkse politiewerk. Surveillancehonden worden gebruikt bij de basispolitiezorg en ingezet bij ordeverstoringen en om voorwerpen en/ of gevluchte verdachten te vinden. Plaatsdelicthonden volgen de vluchtweg van een verdachte, soms lange tijd na het misdrijf. Ook voor de opsporing van vermiste personen worden deze honden ingezet. Ze kunnen ook de omgeving afspeuren naar door de verdachte weggegooide voorwerpen. Elke speurhond heeft zijn eigen discipline zoals het speuren naar drugs, explosieven of geld.

Niet elke hond is geschikt voor politiewerk. Een toekomstige politiehond moet beschikken over eigenschappen zoals moed en doorzettingsvermogen. Verder moet hij groot en sterk genoeg zijn om alle werkzaamheden goed uit te voeren. Met name (Mechelse) herder voldoen hieraan. De diverse politiehondenverenigingen zorgen voor de opleiding van deze honden. De trainers oefenen met hun honden voor wedstrijdprogramma’s.