Expositie ‘De Finnen komen’.


ULFT – Galerie bij de Boeken houdt jaarlijks een expositie in het kader van de internationale kunstmanifestatie Huntenkunst waarin ieder jaar een land centraal staat. Dit jaar is dat Finland en in de tentoonstelling ‘De Finnen komen!’ geven 7 kunstenaars een goed inzicht over de huidige ontwikkeling van de kunst in hun land. In hun zienswijze ontleent hun vaderland haar identiteit mede door de kunst. Daarnaast voelen zij zich Europeaan en zijn ze op Europa gericht. Het hele project is in samenwerking met de Finse ambassade tot stand gekomen.

De Kunstenaars

Op humoristische wijze schildert ANNA AHO haar portetten in acryl, haar onderwerp is vaak de vrouw die realistisch wordt weergegeven.  De uitdrukking van beweging is bij Aho belangrijk.

Ook realistisch zijn de olieverfschilderijen van ELINA SARLIN. De mens wordt er individueel afgebeeld en wordt omgegeven door alledaagse attributen zoals een strijkijzer, stofzuiger of een verzameling kleding. Opmerkelijk zijn de afsnijdingen zoals het half weergeven van gezichten

Het duo Ylva Höllander en Marjaana Rantama werken samen en houden zich bezig met filmen en fotografie. Zij combineren filmbeelden met muziek afkomstig van hun eigen band Finsk Filmindustri.

De olieverfschilderijen van Elina Försti getuigen van een geheel eigen stijl. Zij werkt met sprekende contrastrijke kleuren en gaat uit van kleuren en vormen. Al haar schilderijen ademen duidelijk dezelfde sfeer uit en worden daardoor gemakkelijk als haar werk herkend.

Van Timo Saiaranta zijn eveneens olieverfschilderijen waarbij kleuren een grote rolspelen. Hij neigt tot abstractie. De voorstellingen worden gereduceerd tot vlakken, die met elkaar een compositorisch spel aangaan.

Van een heel ander sfeer zijn de gouaches van Anne Tompuri. Zij kiest juist voor zwart-wit tegenstellingen om daardoor licht- en donkereffecten te bewerkstelligen. Haar personen worden verhuld in donkere gewaden met uitsparingen bij de ogen. Het resultaat zijn doordringende ogen, gehuld in een waas van geheimzinnigheid, waarbij de ogen hun dwingende rol blijven behouden.

Huntenkunst is dit jaar op 24, 25 en 26 mei, in de grote SSP-HAL heeft iedere kunstenaar zijn eigen unit. De SSP-HAL en Galerie bij de Boeken zijn onderdelen van het DRU Industriepark.

De expositie is van maandag 20.05 tot en met zaterdag 29.06. Gratis entree / Galerie bij de Boeken in het Portiersgebouw

Bron: Streekgids.nl
Foto: PR (Huntenkunst)


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.