Expositie Josh Welkamp in ‘t Brewinc

Een stoutmoedig en eigenzinnig kunstenaar. 30 Jaar Josh Welkamp in ’t Brewinc

Overzichtstentoonstelling 30 Jaar Josh Welkamp in cultuurcluster ’t Brewinc van 1 februari 2019 tot 1 april 2019. De opening is op vrijdag 1 februari om 14.00 uur. Publiek is van harte welkom!

Steven Kroon, oud-wethouder voor de PvdA in Doetinchem en directeur van de Mini Manna Markt spreekt het openingswoord.

Locatie: ’t Brewinc, IJsselkade 13, 7001 AN Doetinchem.
Openingstijden: ma. t/m za., buiten feestdagen, van 10.00-16.00 uur.
Vrije entree.

Josh drukt. Foto: Nicolette Dubbeldam

Kijk! Je ziet onmiddellijk de vier elementen aarde, water, lucht en vuur in het werk van beeldend kunstenaar Josh Welkamp (Aalten, 1956). Gaat het hier om symboliek? Is Josh boeddhist? Raadpleegt hij de Tarot bij keuzes in het leven? De antwoorden luiden: Boeddhist, ja; Tarot: nee.

Josh Welkamp drukt zijn verbeelding uit in concrete voorstellingen, in primaire kleuren. Zijn inspiratie is het leven zelf. Hij is aards. Hij staat met beide voeten op de grond. Toch reikt hij uiteindelijk naar het hogere, naar het ijle, naar het onpeilbare, naar waar het gevoel beeld wordt.

Chimes of freedom

Josh is er zich scherp van bewust, dat hij de bron van zijn kunstenaarschap in zichzelf moet zoeken, in zijn leven, in zijn denken, in zijn doen en laten, in de diepte van zijn onderbewuste. En, hij gaat stoutmoedig en eigenzinnig om met zijn materiaalkeuze. Of het een pallet is, die hij beschildert, of een klein etsplaatje, acryl of olieverf. Als hij er, ongeacht maat of samenstelling, de hand op heeft gelegd, is het van hem en bewerkt hij het naar zijn zin. Grafiek, van ets tot linosnede, van houtsnede tot monotype heeft zijn voorkeur als uitdrukkingsvorm. ‘Grafiek! Zo fijn om te doen!’, zegt hij. Zijn tekende hand is trefzeker, zijn lijnvoering helder en zijn kleuren warm en subtiel.

Over zijn werkwijze schreef Marrit Verwiel, die iets meer dan een jaar geleden is overleden, in 2000 in De Gelderlander: “…Het is alsof deze man, die absoluut een dichter is, fluistert met zijn verhalende grafiek. Hij is zelf eigenlijk het wonderkind dat zijn vaantjes telkens weer plant in vreemde, onbekende landschappen die hemzelf niet toebehoren, maar waar hij wel van droomt.”

Vaandel

Even stoutmoedig en eigenzinnig als zijn materiaalkeuze is de beeldtaal van Josh Welkamp. Terugkerende motieven zijn het zonnewiel – dat hij ook wel ‘Wheel of Life’ noemt – het vaandel, het landschap en de vrouw/engel. Hier past de verwijzing naar de vier oerelementen: Het landschap verwijst naar aarde, water naar de vrouw/de engel, tot hoog in de lucht reikt het vaandel en tot slot symboliseert het zonnewiel het vuur.

Engel

Josh Welkamp is een Achterhoeker, gehecht aan het landschap dat hem omringt. Als jongeman trok hij naar het westen van het land, waar hij werkte als psychiatrisch verpleegkundige. Tot hij, begin dertig, zelf instortte. Je zou kunnen zeggen dat hij zich als beginnend beeldend kunstenaar via zijn werk uit die impasse heeft getrokken. Dat hij is begaan met het lot van de medemens, is gebleven. En die eigenschap leverde hem het zonnewiel of levenswiel op, een boeddhistisch symbool, verwijzend naar begrippen als karma, verlichting en wedergeboorte. Want Josh is ook een wereldreiziger. Altijd op zoek naar vergezichten en beelden van het leven.

Rond de eeuwwisseling reisde hij enkele malen naar Thailand. Aanvankelijk was het zijn bedoeling daar inspiratie op te doen, maar al snel werd hij gegrepen door het leed van de kinderen in de sloppenwijken van Bangkok. Hij sloot zich aan bij het ‘Slum Children’s Art Project’ en daar begeleidde hij de kinderen bij het maken van grafiek, waarmee de kinderen hun ervaringen en hun belevingen konden uitdrukken. Na het grafiekproject volgde het vaandelproject met als thema ‘Helden en dromen’. Josh zei daarover: “Met de keuze van deze onderwerpen ben ik ervan uitgegaan dat die kinderen een held of droom hebben om de miserabele omstandigheden waarin ze leven enigszins het hoofd te bieden.” Het project leverde ruim twintig vaandels op die op verschillende plekken in de wijk werden opgehangen…

zon

De laatste jaren is Josh ‘kunstenaar aan huis’ bij de Stichting Mini Manna. Hij is geen man van veel en grote woorden. Hij vertelt kort en bondig wat hem drijft. “Als je een risico neemt en je bedoeling is goed. Doe het! De aarde vangt je altijd op”, is een recente uitspraak van hem. Die uitspraak roept het beeld op van de schrijn, een boeddhistisch altaartje, in zijn woon- en werkruimte en verwijst naar het levenswiel, dat hij meebracht uit Thailand en dat zo belangrijk werd in het leven van de kunstenaar Josh Welkamp.

     Geef een reactie.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.