25 april 2024
Home » Regionaal » Gelderse gebiedsopgave werkt smart mee aan de Achterhoek

Gelderse gebiedsopgave werkt smart mee aan de Achterhoek

168

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

De gebiedsopgave van de Achterhoek is weer een stukje verder. Gedeputeerde Staten stelt 5 ton euro beschikbaar om de economie te versterken en de leefbaarheid van het gebied overeind te houden onafhankelijk van het teruglopend aantal inwoners. De opgave en projecten komen tot stand door samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheden. Elke partij levert een bijdrage in menskracht, kennis, netwerken en geld.

Gedeputeerde Bea Schouten: “Met de Gelderse gebiedsopgave werken we mee aan de sterke punten van de regio’s. De Achterhoek werkt aan wonen, werken en bereikbaarheid om zo de gevolgen van de krimp tegen te gaan. Versterking van de leefbaarheid leidt tot meer investeringen en meer banen en dat vermindert de gevolgen van de krimp. Daar profiteren we dus allen van!”

Achterhoek in beweging
De Gelderse gebiedsopgave versterkt de economie van zes gebieden in de provincie door onderscheidende kwaliteiten te versterken. Voor de Achterhoek is het doel de economie en leefbaarheid op peil te houden. In gezamenlijkheid wordt gewerkt aan werk, wonen en bereikbaarheid (waaronder de digitale snelweg). ‘Smart industry’, slimme technologie-toepassingen voor de Achterhoek, staan bij de eerste investering van de provincie voor de gebiedsopgave centraal.
De projecten waaraan de provincie nu bijdraagt, passen in die doelstellingen.
Zo stelt de provincie na overleg met partners direct 350.000 euro beschikbaar. Dit is een investering naast de gelden van andere provinciale programma’s.

De gebiedsgelden zijn voor:
– Masterclasses ‘ smart industry’, slimme technologie-toepassingen voor ondernemers
– Het binden van opgeleide talenten in de ICT voor de smart industry
– Een bijdrage aan een actieprogramma voor de aanpak van asbestsanering (‘de asbesttrein’)
– de pilot ‘zon op erf’ waarbij vrijkomende agrarische gebouwen worden gesloopt en de vrijkomende erven van zonnepanelen worden voorzien.
Verder wordt 150.000 euro gereserveerd voor de ondersteuning van het programma Achterhoek 2020, in 2013 opgestart onder leiding van mevrouw Liesbeth Spies.

Focus op kwaliteiten
Voor alle Gelderse gebiedsopgaven samen is 90 miljoen euro beschikbaar voor 4 jaar. GS stellen Provinciale Staten voor nu de eerste investeringen te starten voor 6,9 miljoen euro. De Gelderse gebiedsopgave versterkt zes regio’s in de provincie. Het gaat om gezondheidswetenschap en groene energie voor Arnhem Nijmegen, doorstroming voor de Gelderse Corridor, voedselkennis en innovatie voor de regio FoodValley, schone industrie en leefbaarheid voor de Stedendriehoek en toerisme gekoppeld aan natuur voor de Veluwe. En slimme technologie-toepassingen voor de Achterhoek dus. Alle plannen worden uitgevoerd in nauwe afstemming met partners van onderwijs, ondernemers en overheden in de regio. Elke partij levert een bijdrage in menskracht, kennis, netwerken en geld.