20 april 2024
Home » Doetinchem » Goed en fout in de oorlog

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

twee lezingen over bijzondere gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog
Woensdag 3 mei, 19.30 uur

Theo Salemink over Joodse landbouwgrond
Theo Salemink spreekt over de gedwongen verkoop door de gehele Achterhoek en Liemers van zogenaamde ‘Joodse landbouwgronden’ in 1941. In de Achterhoek en Liemers besloegen deze gronden ruim 200 bunder; in heel Nederland ging het om 6.000 bunder. Het waren voornamelijk weilanden die door Joodse veehandelaren werden gebruikt. In Zevenaar verloren de neven Leo Jacob en Sallie Gans hun weilanden in de Tatelaar. De grond van veehandelaar Leis Levy in Heelweg werd opgekocht door de gemeente Wisch. Kregen de eigenaren of hun erfgenamen de grond ooit terug?

Leo Salemink over Duitse deserteurs
Leo Salemink vertelt het verhaal van de Duitse deserteurs Stefan Leyendecker en Reinhard Nolte. Leyendecker woonde met zijn Nederlandse vrouw Dora Heersink in Sinderen toen hij werd opgeroepen om te vechten voor Hitler. Uit de brieven die hij vanuit Roemenië en Rusland aan Dora schreef komt hij bepaald niet naar voren als een nazi. De brieven bevinden zich in het Erfgoedcentrum. Theologiestudent en soldaat Nolte raakte bevriend met het gezin van meester Staarink te Didam. Daar werd hij in november 1944 doodgeschoten toen hij op het punt stond te deserteren.

De sprekers belichten in beide lezingen de dunne scheidslijn tussen goed en fout in oorlogstijd en gaan hier na de lezing graag met het publiek over in discussie.

De broers Theo en Leo Salemink schreven samen ‘Ondankbare grond, een boerenepos’ over het leven van kleine boeren op de arme zandgronden in Achterhoek en Liemers.

Locatie: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, ’t Brewinc, IJsselkade 13, 7001 AN Doetinchem.
Aanvang: 19.30 uur (inloop 19.00 uur).
Aanmelden via: info@ecal.nu of 0314-787078.
Entree: € 3,50.