19 april 2024
Home » Regionaal » Leefstijl van kinderen verbeterd!

Leefstijl van kinderen verbeterd!

181

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

Gemiddeld genomen gaat het goed met de kinderen in de regio Noord- en Oost-Gelderland. 97% van de ouders geeft aan dat hun kind een (zeer) goede gezondheid heeft. Ouders lijken ook steeds bewuster te zijn van de leefstijl van henzelf en die van hun kinderen.

Dit zijn enkele resultaten uit de Kindermonitor; het onderzoek dat GGD Noord- en Oost-Gelderland in het najaar van 2017 heeft uitgevoerd in samenwerking met de jeugdgezondheidszorgorganisaties Icare, Vérian, Yunio en CJG Apeldoorn. Bijna 12.000 ouders vulden de vragenlijst in. In 2013 en 2009 voerde de GGD dit onderzoek ook al uit.

Voeding en bewegen
Uit de Kindermonitor 2017 blijkt dat de leefstijl van kinderen is verbeterd. In 2017 eten ruim 6 op de 10 kinderen dagelijks fruit. Van de kinderen eet 44% dagelijks groente. Bijna driekwart van de kinderen eet minimaal 6 dagen per week fruit en groente. Er wordt vaker fruit en groente gegeten dan in 2013.

Het voedingscentrum adviseert om water te kiezen als dorstlesser in plaats van zoete drankjes. 84% van de kinderen drinkt wel eens zoete drankjes. Meestal gaat het om één of twee glazen op vier of meer dagen per week. Het percentage kinderen dat (bijna) nooit zoete drankjes drinkt, is toegenomen ten opzichte van 2013. Ook zijn ouders in 2017 strenger als het gaat om de hoeveelheid zoete drankjes die zij acceptabel vinden op een dag. Bijna twee derde van de kinderen drinkt dagelijks water. Acht op de tien basisschoolkinderen beweegt voldoende.

Alcohol
Steeds meer ouders lijken zich bewust van de schadelijke gevolgen van alcohol voor jongeren. 68% van de ouders zegt het niet goed te vinden als hun kind voor zijn/haar 18e verjaardag voor het eerst een glas alcohol drinkt. In 2013 was dit nog 59% en in 2009 45%. Wel koopt 8% van de ouders weleens alcoholvrij bier (zoals Radler 0,0%) voor hun 10-12 jarige kind. Dit is geen goede ontwikkeling, omdat kinderen op deze manier leren dat bier drinken erbij hoort. De stap naar het drinken van alcohol is dan sneller gezet.

Psychosociale problematiek
Uit de Kindermonitor 2017 blijkt ook dat bijna een kwart van de kinderen (4-12 jaar) een matig verhoogde of verhoogde kans heeft op psychosociale problematiek. Dit is toegenomen ten opzichte van 2013. Het risico op psychosociale problematiek is hoger bij kinderen van ouders met problemen als geldgebrek, werkloosheid, eigen psychische problemen of een vechtscheiding.

Thuissituatie
Minder ouders hebben moeite met rondkomen. Maar nog steeds zijn er bij 1 op de 10 kinderen geldproblemen thuis. 9% van de 0-12 jarigen heeft een (echt)scheiding van de ouders meegemaakt. Dit loopt op van 3% bij de 0-4 jarigen tot 14% bij de 8-12 jarigen. Bijna 4 op de 10 kinderen die een (echt)scheiding hebben meegemaakt, hebben daar nu nog problemen mee.

Meer resultaten onderzoek
Dit is een greep uit de resultaten van de Kindermonitor. Meer informatie vindt u in ons E-magazine: http://ggd-noord-en-oostgelderland.instantmagazine.com/factsheet/kindermonitor