Lezing: Kasteel Wisch te koop


DOETINCHEM – Lezing: Kasteel Wisch te koop. (in 1849) na bewoning door drie generaties Van Nagell. Lezing door Theo Willemsen op donderdag 19 februari 2015

In 1772 betrok de familie Van Nagell van Ampsen (Lochem) Huize Wisch en werd Johan Herman Sisismund van Nagell van Ampsen kasteelheer en zijn zoon en opvolger werd zelfs hoofdschout van Bredevoort, Wisch, Dinxperlo en Winterswijk. Drie generaties lang, tot 1849, bleef de familie woonachtig in Terborg. In en na de Franse tijd zag deze zeer invloedrijke familie haar zeggenschap afnemen. Door het nagenoeg gelijktijdige overlijden van het kinderloze echtpaar Van Nagell kwam in

1849 een einde aan de derde generatie Van Nagell op Huize Wisch. De familie raakte in vergetelheid. De Van Schuijlenburchs werden hun opvolgers door aankoop van Huize Wisch in 1851.

Vele Terborgenaren zijn in de veronderstelling dat de laatste Van Nagell begraven is in het familiegraf op de Algemene Begraafplaats aan de Silvoldseweg in Terborg. Dit is echter niet zo.Theo Willemsen onderzocht de omstandigheden rond het overlijden van Constant Sigismund Willem Jacob van Nagell en Pauline Sophie Charlotte de Bargeton von Verclause en vond hun laatste rustplaats. Hij verdiepte zich in de inventarisatie en verkoop van hun omvangrijke vermogen. In 1851 werd hiervan 1100 ha grond met boerderijen geveild.

Theo heeft in 2012 ‘Voorbroek I’ uitgebracht en in maart/april komt het vervolg ‘Voorbroek II’ uit. In deze uitgave wordt ingegaan op de bewoners van het Voorbroek ten noordoosten van Terborg en het leven van de Van Nagells op Huize Wisch. Voor zijn uitgaven heeft Theo vele archieven van het Erfgoedcentrum bestudeerd. Enkele stukken worden tijdens de lezing tentoongesteld.

lezing ‘Kasteel Wisch te koop’, donderdag 19 februari om 19.30 uur (inloop 19.00 uur); Locatie: gebouw ’t Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem; entree: € 2,50. Reserveren via 0314-787078 of info@ecal.nu.

Gepubliceerd op