Lezing ‘De visioenen van Jeroen Bosch’ in de Koppelkerk


BREDEVOORT – 2016 is het jaar van Jeroen Bosch: op zijn vijfhonderdste sterfdag staat zijn geboorteplaats Den Bosch met een grote tentoonstelling stil bij het werk van deze bijzondere kunstenaar. Ook de Koppelkerk in Bredevoort herdenkt graag Jeroen Bosch in dit feestelijke jaar. Op zaterdagavond 30 april zal kunsthistorica Maria Driessen een lezing geven over de visioenen van Jeroen Bosch.

Jeroen Bosch (1450-1516) was werkzaam in een tijd dat het katholicisme onder druk stond. Critici bedreigden het eeuwenoude instituut en dat was één van de redenen dat gelovigen met alle middelen binnen de kerk gehouden moesten worden. Angst en vrees zaaien met afschrikwekkende taferelen over hel en verdoemenis was één manier om te pogen het tij te keren.

De titel van de tentoonstelling in het Noordbrabants Museum, Visioenen van een genie, is meer dan toepasselijk. Bosch was een geniale schilder en daarvan getuigen zijn werken. Als geen ander wist hij de verschrikkingen van de hel en de verleidingen van het paradijs gedetailleerd weer te geven. Zijn vindingrijkheid en fantasie is ongeëvenaard en is van grote invloed geweest op tijdgenoten en generaties schilders na hem. Wanneer in 1924 het surrealisme door een manifest van André Breton het licht ziet, behoort Bosch tot een van de favorieten van de kunstenaars die surrealistisch schilderen. Kortom: verrijk je kennis in de kunstgeschiedenis in de Koppelkerk!

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
Datum: zaterdag 30 april
Tijd: 20 uur (zaal open: 19.30 uur)
Entree: € 10,- inclusief pauzedrankje