19 april 2024
Home » Aalten » Marcel Rözer over boek ‘Zo vader’ bij ADW

Marcel Rözer over boek ‘Zo vader’ bij ADW

597

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

AALTEN – Marcel Rözer vertelt op dinsdag 20 oktober over zijn boek ‘Zo vader’. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten – Dinxperlo – Wisch). Aanvang is 19.45 uur bij De Radstake in Heelweg. De toegang is gratis.

`Toch niet alweer een boek over de oorlog? kreeg Marcel Rözer te horen toen hij in eigen kring vertelde over het project waarin hij de gangen van zijn vader in de Tweede Wereldoorlog beter hoopt te begrijpen. `Heb jij een vader? luidde zijn tegenvraag. `Dan is dit ook een boek voor jou. In Zo vader duikt journalist Marcel Rözer in het leven van zijn ouders en de rest van de familie. Met de Achterhoek als decor beschrijft Rözer de geschiedenis van zijn `foute familie. Laag voor laag komt hij dieper bij de waarheid, bij de feiten die angstvallig voor hem verborgen werden gehouden en die hij onbewust ook liever niet wist. Daarnaast probeert hij zich te ontdoen van het masker van schuld en schaamte dat doorgegeven werd van vader op zoon. Zo vader gaat over persoonlijke bevrijding, over kijken zonder oordeel, maar ook over de lichtzinnigheid van de hedendaagse mens inzake oorlog en vrede. Of zoals Primo Levi het stelde: `Het is gebeurd en daarom kan het weer gebeuren.

Marcel Rözer (Ulft, 1959) is schrijver, columnist en docent op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. In 2013 verscheen zijn boek ‘Zo Vader’ over de ‘foute’ geschiedenis van zijn familie in de Achterhoek. Zijn opa Theo Rözer was een fanatieke NSB’er, diens twee broers sloten zich ook al bij die beweging aan. Een vierde broer had een zoon die zich in verzetskringen begaf. Marcels vader Kurt meldde zich in maart 1943 bij de Waffen SS en keerde pas vier jaar later terug in het dorp.

Het boek van Rözer gaat over de nasleep van de oorlog. Een oorlog die in veel families in en buiten de Achterhoek nog generaties lang nadreunde. En dat nog altijd doet. Aan de ene kant is het een universeel verhaal, met een zoon die wil weten wat zijn vader voor een keuzes heeft gemaakt. Aan de andere kant gaat het over de Achterhoek en hoe de streek omging met de buren die bezetters werden.

Rözer hield al talloze presentaties over het boek, waarbij vooral de optredens in de Achterhoek opvielen. Jong en oud herkenden zich in de verhalen uit dorp en streek. Wie weet niet welke familie in zijn of haar dorp ‘fout’ was?

De presentatie van Rözer duurt een voetbalwedstrijd lang, waarbij er voor de pauze vooral tijd is voor het verhaal over het boek, en waarin er na de pauze ruimte is voor vragen en discussie.