Nieuw initiatief Koppelkerk bouwt aan Bredevoort Cultuurstad


BREDEVOORT – Stichting Koppelkerk, de nieuwe vrijplaats voor kunst en cultuur in de Achterhoek, opent op zaterdag 10 oktober haar deuren met de expositie Waterland van Engelbert L’hoëst. De Koppelkerk is gevestigd in Bredevoort Boekenstad en steunt op drie pijlers: de kunsten, verdieping en boeken.

Het pittoreske Bredevoort lijkt alle ingrediënten in huis te hebben om een florerend cultuurstadje te zijn. Toch verkeert de Boekenstad in een neerwaartse spiraal. Zoals ook de Trouw onlangs uitgebreid berichtte, is de boekverkoop drastisch gedaald, trekken jongeren weg en verdwijnt de kennis. Met leegstand, vergrijzing en een kwakkelende middenstand tot gevolg. Eén van deze leegstaande gebouwen was de Koppelkerk, de voormalige gereformeerde kerk.

Sylvia Heijnen (27), dochter van  één van de eigenaren van het pand, ontwikkelde een nieuw cultuurplan voor de kerk. Met de Koppelkerk wil zij niet alleen boekliefhebbers aanspreken, maar een breed cultureel aanbod bieden. Het kerkgebouw werd daarom verbouwd tot een multifunctioneel gebouw. Waar vroeger de kerkbanken stonden, worden nu kunstwerken geëxposeerd. Binnen een mum van tijd is de expositieruimte echter om te bouwen tot concertzaal. Ook is er een Boekencafé dat elk weekend geopend is voor liefhebbers van goede koffie en boeken. Daarnaast staan er in het najaar diverse lezingen en concerten op het programma. Met een educatieprogramma hoopt de Koppelkerk ook de jonge bezoekers binnen te krijgen. Er wordt nauw samengewerkt met Duitse partners. Zo hoopt de kerk – gunstig gelegen aan de Duitse grens – een blijvende, grensoverschrijdende ontmoetingsplaats te worden.

De Koppelkerk opent op 10 oktober met de expositie Waterland van de gerenommeerde kunstenaar Engelbert L’hoëst (1919-2008). Afkomstig uit Nederland, brak L’hoëst met zijn kleurrijke, expressieve landschappen als eerst door in Duitsland. Het Nederlandse publiek maakte kennis met L’hoëst via een overzichtsexpositie in het Singermuseum in Laren. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met museum Flehite.

Koppelkerk
Vanaf 10 oktober elk vrijdag t/m zondag geopend van 11.00 tot 17.00u
Koppelstraat 35, Bredevoort
Entree expositie L’hoëst: € 5,00