Nieuwe inzichten in de Romeinse waterwerken en de Gelderse limes


TERBORG – Jan Verhagen verzorgt op dinsdag 11 oktober een lezing over de Romeinse limes en Romeinse waterwegen. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten – Dinxperlo – Wisch). Aanvang is 19.45 uur bij de Roode Leeuw in Terborg. Toegang is gratis.

Jan Verhagen voert een promotieonderzoek uit naar de Romeinse waterwerken in de Rijn-Maas delta. In dit deel van het Romeinse Rijk gingen de belangrijkste transporten over het water. Niet alleen de rivieren werden benut, maar er werden ook routes gecreëerd door het graven van kanalen en de bouw van dammen, watermanagement avant la lettre.

Verhagen geeft een overzicht van de vele theorieën die in de loop der jaren zijn ontstaan over de ligging van de befaamde Drususgracht, langs welke schepen met troepen werden verplaatst ter onderwerping van Germanië. Op grond van nieuw bodemonderzoek kan een aantal van deze theorieën de prullenbak in.
De spreker geeft een ook beeld van het inzicht dat door de studie is verkregen. Hiertoe behoren recent uitgevoerde onderzoeken, zoals een duik- en sondeeronderzoek in de waterplas de Bijland en vervolgonderzoek met grondboringen dat in 2015 bij Herwen/Lobith en in 2016 in het gebied van de Utrechtse Vecht wordt uitgevoerd.