18 april 2024
Home » Aalten » Onderduiken centraal in Aalten

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

AALTEN – Op vrijdag 27 maart a.s. vinden er in Aalten drie bijzondere activiteiten plaats in het kader van 70 jaar bevrijding. Zo wordt er een boek over de gebeurtenissen van de in Aalten ondergedoken Ivy Philips gepresenteerd. Aansluitend wordt de Onderduik- en schuilroute, een nieuwe fietsroute door Aalten en Dinxperlo gepresenteerd. Tevens wordt de ‘Luisterkei’ onthuld die bij Museum Markt 12 is geplaatst en het verhaal van de familie Kempink vertelt. De kei vormt een schakel in de omvangrijke Liberation Route Europe, die loopt van Noord-Frankrijk tot Noord-Polen.

De Joodse Ivy Philips (1926) heeft een bewogen levensgeschiedenis. Op weg naar Westerbork heeft zijn vader hem in 1943 in de trein op het hart gedrukt onder te duiken. Zijn moeder gelooft niet dat het zo’n vaart zal lopen en meldt zich met zijn kleine broertje aan. Ivy fietst dan op 15-jarige leeftijd naar de Achterhoek en overleeft zo als enige de oorlog. Hij heeft zijn herinneringen over zijn onderduikperiode en de maanden na de bevrijding vastgelegd voor zijn kleinkinderen. Onderduikmuseum Markt 12 is verheugd het podium te bieden voor de besloten overhandiging aan de kleinkinderen van dit bijzondere boek met als titel: ‘Hallo, ken je me niet meer? Het boek is daarna in het museum te koop voor € 19,95. In 2012 heeft Ivy Philips zijn zakagenda’s (‘43 t/m ‘45) en ander materiaal uit de oorlogsperiode aan het museum geschonken. Ook is zijn verhaal vastgelegd op foto, film en egodocumenten en in de collectie van de Aaltense Musea opgenomen.

Aansluitend op dit besloten deel wordt om 16 uur de Onderduik- en Schuilroute Aalten gepresenteerd. Het verhaal van Ivy Philips is hierin ook opgenomen. De route voert langs tal van onderduik- en schuilplekken in Aalten, Dinxperlo en omgeving, uiteraard met de bijbehorende verhalen. De route is samengesteld door een werkgroep, waarbij ook de stichting Bewaer ’t Olde en museum Collectie ’40-’45 betrokken zijn en vormt de start voor vier uitgebreidere fiets- en wandelroutes in 2016. De Gemeente Aalten en het Toeristisch Platform Aalten ondersteunen dit initiatief. Verschillende punten in de route zijn vanaf zaterdag 28 maart tot en met woensdag 1 april opengesteld voor publiek zoals de schuilplek die speciaal is nagemaakt bij boerderij ‘t Ruwhof’ Barloseweg 1 in Barlo. Ook is dan daar het museum Collectie ’40-’45 geopend. Bij de onderduikplek in het nog steeds aanwezige kippenhok bij boerderij Het Bokkel aan de Lichtenvoortsestraatweg 72/74 kunt u zien hoe hier twee Franstalige Belgen ondergedoken zaten, de kogelgaten zijn nog aanwezig. Bij het Bokkel wordt dan in de oude buitenoven ambachtelijk brood gebakken, die ook te koop is. Ook opengesteld voor publiek is de nog aanwezige schuilplek aan de Willemstraat 7, ingang tussen het woonhuis en de voormalige Wasserij De Slinge (14-17 uur). De route is daarna te koop bij de VVV’s in Aalten voor € 1,95.