Home » Regionaal » Schilderwerken Matthijs Röling in Theater De Storm gerestaureerd

Schilderwerken Matthijs Röling in Theater De Storm gerestaureerd

196

WINTERSWIJK – Wie Theater De Storm in Winterswijk bezoekt zal de uitgesproken wandschilderwerken van Matthijs Röling in de theaterzaal en feestzaal (gemaakt in 1997) niet ontgaan. Op dit moment restaureert Anouk Martijn, collega van kunstenaar Röling, deze werken.

Matthijs Röling
Geïnspireerd door de wandschildering die Röling maakte in de aula van de Rijksuniversiteit in Groningen, kreeg de kunstenaar in 1996 van oud-theaterdirecteur Ko Oosterwijk de opdracht de grote theaterzaal en feestzaal te schilderen. Gebaseerd op de geschiedenis van Winterswijk, het gebouw en het theater, begon hij aan dit project. Dit deed hij samen met o.a. kunstenares Anouk Martijn. Daarmee leverden zij in 1998 één van de grootste panorama schilderingen op van Nederland.

Restauratie
Sinds de oplevering van de werken hebben meer dan een miljoen mensen het theater bezocht. Omdat de schilderwerken de volledige ruimtes vullen, zijn in de loop der jaren enkele stukken van het kunstwerk beschadigd. Begin dit jaar bezocht Matthijs Röling samen met Anouk Martijn Theater De Storm om de werken te bekijken en werd besloten tot restauratie. Röling is betrokken bij de herstelwerkzaamheden maar heeft wegens gezondheidsredenen zijn collega gevraagd de restauratie uit te voeren.

Hernieuwde ontdekkingen
Directeur Ineke van Empel: “Wij waren erg content dat Matthijs Röling en Anouk Martijn ons theater bezochten. Dagelijks zien wij de werken, maar nooit uit het oog van de makers. Eigenlijk herontdekten wij door hen alle details, bijzonderheden en zelfs ‘grapjes’ van deze wandschilderingen. In de feestzaal is bijvoorbeeld ruimte voor een ode aan Mondriaan opgenomen en zijn er tal van beesten die in Winterswijk leven opgetekend. Zelfs de Oehoe is niet vergeten.” De grote zaal is als Amfitheater (openluchttheater) beschilderd. Links en rechts van de ingangen zien we bijvoorbeeld een Tragische en een Komische Muze.”

De werken komen weer tot leven
Voor Anouk Martijn is deze restauratieperiode een herontdekking van de werken die wemelen van de details. Zo toont ze de vele verschillende dieren, mensen en andere figuren die erop voorkomen. “Ik ben blij dat de werken weer tot leven komen. Ook voor mij is het een herontdekking van de bijzondere periode waarin wij de schilderwerken maakten. De afgelopen jaren zijn de muren behoorlijk beschadigd. Ook zijn er theatertechnische aanpassingen gedaan. Dit is begrijpelijk maar hierdoor komt het schilderwerk minder mooi uit. Deze worden nu weer mooi opgefrist en het is prettig dat de directie van De Storm kijkt naar de mogelijkheden om de kunstwerken weer echt tentoon te stellen.”

De kunstenares werkt samen met schilder Harrie Ridder, die bij de ontwikkelingen van de schilderwerken destijds ook met hen samenwerkte. Ridder heeft voor de restauratieweek al het ‘voorwerk’ gedaan en is nauw betrokken bij het herstel ervan.

Theater of museum
Van Empel erkent dat de functionaliteit van De Storm als theatergebouw altijd het belangrijkste blijft en is daarom op zoek naar fondsen die het mogelijk maken om, met name in de feestzaal, een goede tussenweg te vinden tussen de zichtbaarheid van het grote kunstwerk, de bescherming ervan en de mogelijkheid deze zaal multifunctioneel in te kunnen blijven zetten. Ook is het theater voornemens om tijdens de zomerperiode op verschillende momenten rondleidingen aan te bieden.