20 april 2024
Home » Borculo » Start Expeditie Energie

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

BORCULO – Op maandag 18 mei zullen Joke Pot (wethouder gemeente Berkelland) en René Hoijtink (voorzitter Stichting Achterhoek Duurzaam Verbouwen) om 12.30 uur de aftrap geven van Expeditie Energie in het Technieklokaal Berkelstreek in Borculo. De leerlingen van groep 7/8 van de Dr. Ariëns Dalton school in Neede gaan dan als eerste klas in de Achterhoek naar het Technieklokaal in Borculo om daar samen verschillende opdrachten en proefjes te doen rondom het thema energie.

Wat is Expeditie Energie?
Stichting ADV heeft in samenwerking met het Technieklokaal in Borculo een onderwijsmodule ontworpen voor basisschool scholieren van groep 7 en 8, Expeditie Energie. Tijdens deze energielessen helpen we scholieren bewust te worden van de energie die wij met z’n allen dagelijks verbruiken. De lessen zijn opgedeeld in 4 modules met theorie, opdrachten voor school en opdrachten voor thuis. Als afsluiter gaan de scholieren met de hele klas naar het Technieklokaal in Borculo om daar samen verschillende opdrachten en proefjes te doen.

Het idee is om in wijken waarin ADV onder de naam ‘verduurSaam’ actief is om mensen bewust te maken van energiebesparing, tegelijkertijd de basisschool te stimuleren om gebruik te maken van Expeditie Energie. Leerlingen die thuis enthousiast vertellen over hun energieproefjes op school, zullen de voorlichtingsactiviteiten richting ouders/bewoners versterken.

Basisschool kloppend hart
Een basisschool vormt vaak het kloppend hart van een wijk. Dat biedt kansen voor de ADV-aanpak met burgerinitiatieven om leerlingen actief te betrekken bij energiebesparingscampagnes in buurten en wijken. Leerlingen vormen een belangrijke doelgroep omdat zij de toekomst zijn. Daarnaast is de basisschool een effectief communicatiekanaal richting de ouders (de woningbezitters en huurders). Kinderen kunnen hun ouders betrekken bij hun lessen waardoor er een vierhoekverhouding kan ontstaan tussen kinderen, school, ouders en verduurSaam rondom het thema techniek en duurzaamheid.

Kinderen gevoelig maken voor techniek
Het primair onderwijs wil kinderen gevoeliger maken voor techniek. Dat gebeurt onder andere in het techniekonderwijs, waarin de technieklokalen een belangrijke rol spelen. Door een module energie op te nemen in het techniekonderwijs, snijdt het mes aan twee kanten:
a. duurzaamheid en techniek onderdeel maken van het techniekonderwijs
b. het techniekonderwijs inzetten om kinderen en hun ouders (wijkbewoners) te prikkelen om naar het energiegebruik van hun woning te kijken.