VPRO registreert afscheidsconcert Normaal: ‘Ajuu, de Mazzel!’


Gepubliceerd op

REGIO – Normaal, Neerlands ruigste popgroep ooit, neemt afscheid met een concert in het Gelredome. De bandleden uit de Achterhoek hebben na veertig albums, 350 nummers en vele legendarische optredens de AOW-leeftijd bereikt. Wordt hun laatste optreden de meest gedenkwaardige ooit? De registr​atie van het afscheidsconcert is zondag 3 januari te zien bij de VPRO op NPO 1.

Na 40 jaar høken, brekken en angoan, afgebroken feesttenten, miljoenen liters bier en zweet, neemt Nederlands ruigste rockband afscheid. In een dampend en overvol Gelredome brullen 33 duizend ‘anhangers’ de teksten mee. Van ‘Weg met orde en gezag’, ‘Ik bun moar een eenvoudige boer’n lul’, devoot knielend bij ‘Oerend Hard’ tot het Hokersvolkslied, ‘Vrouw Haverkamp’, waarbij de heren eerbiedig het hoofd ontbloten en de dames het gehele bovenlichaam. De allerlaatste keer Normaal, de band die het platteland een stem gaf, het bevrijdde van het minderwaardigheidscomplex en de boerenjeugd ‘een kont in de boks’ gaf.

Tegelijk met het afscheidsconcert op 19 december komt de VPRO documentaire uit op dvd. Dit portret van de Achterhoekse rock ’n roll formatie door Frank Wiering was in het voorjaar van 2015 op tv te zien en is met meer dan 2 miljoen kijkers een van de best bekeken documentaires van de publieke omroep. Wiering vertelt het verhaal van veertig jaar ‘Normaal leven’;  van een band die het platteland een gezicht en een identiteit gaf, en wat deze in de jaren van zijn bestaan ten goede en ten kwade heeft aangericht. In de box eveneens een registratie van een rood pluchen schouwburg optreden en een verrassing  met als titel ‘Veur de Anhangers’.

Foto: PR