19 april 2024
Home » Beltrum » Oerrun survival Beltrum van start

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

BELTRUM – Op 10 januari gaat de oerrun onder de survivalsport los in het Achterhoekse dorp Beltrum. Dit jaar al voor de 27ste keer. De bekendheid van de survivalsport is groeiende. Dat blijkt ook uit de snelle inschrijvingsronde. Binnen een paar uur waren de eerste categorieën al vol. Dit jaar verwacht Stichting Survival Beltrum 1300 deelnemers uit het hele land (maar ook België en Zweden!) aan de start. Mede mogelijk gemaakt dankzij de hulp van alle vrijwilligers. De organisatie hoopt wederom een prachtig parcours te bieden dat ook voor toeschouwers een belevenis op zich is. De bok en de dubbele catcrawl over het water van de Slinge is en blijft een uitdaging, waar alle atleten hun uitserste best doen om de voeten droog te houden. Bekijk onze promotievideo hier.

Koppels op de hele run
Dit jaar pakt Stichting Survival Beltrum iets het anders aan. Om de nadruk meer te leggen op de hele afstand van 22 kilometer lang ploeteren door de modder inclusief 61 hindernissen, kunnen recreanten op deze afstand ook starten als koppel. Samenlopen houdt in dat deelnemers elkaar in de hindernissen mogen ondersteunen. Gedeelde smart is toch halve smart?

Favoriet is en blijft de groepsrun bestaande uit een team van vier deelnemers. Vooral onder fanatiekelingen die niet veel ervaring hebben met de survivalsport is dit de kans om met de sport kennis te maken op de afstand van (slechts) 14 kilometer. Ook de jeugd is weer van de partij. Voor hen is een speciaal kindvriendelijk parcours gebouwd verspreid over 6,5 kilometer. Ouders en/of verzorgers mogen het hele parcours als begeleider meelopen. De jeugdafdeling binnen SSB kent ondertussen al ruim 60 fanatieke atleetjes, die trouw elke zondag trainen in het trainingsbosje in Beltrum voor deze wedstrijd. Dat belooft wat!

Onder de auspiciën van de Survival Bond (www.survivalbond.nl) houdt SSB elk jaar een wedstrijd voor de Top Survival Circuit. Een parcours voor atleten die duur en kracht vermogen bezitte. Vorig jaar organiseerde SSB een NK op deze afstand.

Start: zondag 10 januari: 9.15 hele run
10.00 junioren
Locatie: Mariaplein Beltrum, pers kan zich melden in café Spilman.

Voor meer informatie kijk op www.survivalbeltrum.nl en onze Facebookpagina Stichting Survival Beltrum

Wat is survivalsport?
De sport is in de jaren negentig ontstaan toen een paar fanatieke hardlopers tijdens het uitzetten van een slipjacht in Beltrum bedachten dat lopen over onverharde wegen en bijna ondoorgaanbare paden een leuke uitdaging zou zijn. Nu 27 jaar later is de sport geprofessionaliseerd. De Survival Bond Nederland, met de bekende judoka Mark Huizinga als voorzitter, reguleert het wedstrijdsysteem en ondersteunt trainings- en wedstrijdlocaties.

De survivalrun bestaat uit drie categorieën: Top Survival Circuit over een afstand van 18 kilometer of meer, de Run Up Circuit over een parcours van 12 kilometer en atleten met een licentie in het Basis Survival Circuit krijgen een parcours over een afstand van 7 kilometer voor de kiezen. De sport is een combinatie van kracht, duurvermogen, coördinatie en behendigheid. Lopen is eveneens een belangrijk onderdeel van de sport, maar de klimtechniek is misschien nog wel veel meer.