25 april 2024
Home » Sport » Derde Oliebollenwedstrijd gewonnen door Boy van Veldhuizen.

Derde Oliebollenwedstrijd gewonnen door Boy van Veldhuizen.

162

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

De laatste door de Groenlose Hengelsportvereniging georganiseerde wedstrijd in 2015 is een feit. Zondag 27 december is deze gevist aan het beneden kanaal te Eefde, dat het beneden kanaal een water is met potentie blijkt maar weer eens uit de aanmelding. Uit de hele regio, en zelfs uit Duitsland, kwamen de deelnemers. Het animo was zo groot dat de organisatie tot twee keer toe heeft besloten om extra deelnemers toe te laten zodat we niet teveel liefhebbers teleur hoefden te stellen. Uiteindelijk hebben we bij zevenentwintig de streep getrokken, een mooi aantal voor een ‘gezelligheid’ wedstrijdje in de ‘winter’. Ondanks het extra toelaten van deelnemers hebben we toch nog meerdere mensen teleur moeten stellen. Gelukkig was iedereen aanwezig, hoe zuur zou het zijn geweest dan er iemand niet komt opdagen terwijl we een ‘wachtlijst’ hadden.

Wat is het toch fijn om na de kerstdagen, met een overvloed aan eten en drinken, weer een wedstrijdje te mogen vissen. Iedereen had er dan ook veel zin in, zeker als je weet dat er de afgelopen weken goed gevangen is aan het beneden kanaal. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Moeder Natuur was ons ook goed eens gezind, de voorspelling waren gunstig:  prima temperatuur, af en toe zon en bijna de hele wedstrijd droog.

Om kwart voor acht uur was bijna iedereen present en er stond voor iedereen een kruidenbittertje en een oliebol te wachten, Pien en René wederom bedankt voor het bakken van deze overheerlijke oliebollen. De deelnemers lieten zich deze versnapering goed smaken. Bij het afrekenen blijkt maar weer dat ook vissers mensen zijn, een deelnemer had zich wel opgegeven maar op een of andere manier stond hij niet op de lijst.. Gelukkig hadden we extra nummers uit gezet waardoor ook hij gewoon mee kon vissen. Na het afreken kon er geloot worden en kon iedereen verkassen naar de gelote stek. De achtentwintig deelnemers werden verdeel over drie vakken van twee van negen en een van 10, voor elk vak drie prijzen (inleg = prijsgeld). De nummers zeven tot en met negen kregen naast een gevulde envelop ook nog een zak voer welke beschikbaar was gesteld door Henk van Till. Henk, super bedankt hiervoor!!

Opbouwen maar, alles klaarzetten zodat je tijdens de vier uurs wedstrijd alles binnen handbereik hebt. Daarna de hengels optuigen en peilen maar. De meeste deelnemers haalden de feeder uit de foedraal maar een enkeling pakte de vaste stok. Eenmaal de juiste stek gevonden, markeren zodat je altijd op de zelfde afstand/ diepte vist. Iedereen wilde op een van de laatste wedstrijden in 2015 alles uit de kast halen om een mooi netje vis te kunnen vangen. Mooi schraal, donker lokvoer en een goed gevulde aastafel, met hennep, casters, pieren en maden moesten de vis aan de praat krijgen en houden. Na een uur voorbereiding klonk het beginsignaal en kon er gevist worden. In elk vak werd er vrijwel meteen vis gevangen, maar niet door iedereen.

Vak A: De meeste deelnemers visten hier tussen de twintig en vijfentwintig meter, met korven tussen de 20 en 40 gram. De vaste stokvissers op 13 meter met dobbers tot maximaal 2 gram. Door de lokale vissers wordt dit ook wel het dode stuk genoemd, maar hier was weinig van te merken. Vanaf het begin werd er veel kleine vis gevangen, maar ook halfwas brasems.  Als er halfwas brasem zit moeten er ook grote exemplaren zitten dachten enkele deelnemers. Enkele deelnemers wisten dan ook een of meerdere exemplaren te verleiden en op het ‘droge’ te krijgen. Met name kop zat goed in de vis, in het midden was het voornamelijk voorn wat er gevangen werd met hier en daar een brasem en of winde.

Vak B: De te bevissen afstand lag tussen de achttien en vijfentwintig meter, hier is het minder diep dan in vak A waardoor korven tot maximaal 40 gram voldoende bleek, zeker als de sluis open gaat is een korf van 40 gram wel noodzakelijk. Ook hier werd er vanaf het begin veel kleine vis maar ook geregeld een maat vis gevangen, de brasem gaf hier echter geen thuis. De meest gevangen soort was dan ook de voorn, maar ook enkele mooie windes vergrepen zich aan de maden/casters.

Vak C: Net als in vak B lag de te bevissen afstand tussen de  achttien en vijfentwintig meter. Ook werd er meteen na het beginsignaalveel vis gevangen qua formaat net iets groter dan in vak A en B. Na dat de eerste vissen gevangen werden werd het langzaam stil. De vis lag niet zo massaal op de stek dan gehoopt. Op de hogere nummers werd nog geregeld wat gevangen terwijl er in het rest van het val peuteren was.  Ook hier bijna alleen maar voorn, en sporadisch een winde of baars. .

Om 13:00uur klonk het eindsignaal en konden de weegploegen aan de slag, vijf deelnemers hebben de vis niet laten wegen.  In het totaal is er 27705 gram vis gevangen, wat een teleurstellend was aangezien er de afgelopen weker goed gevangen is.  In Vak A was het Boy van Veldhuizen die met de vakwinst er vandoor ging, in Vak B en C waren dit respectievelijk Stephan Boll en Remko Stöteler.

Vlak voor de prijsuitreiking werden de laatste oliebollen verorberd en nog even geëvalueerd. De nog aanwezige deelnemers waren te spreken over de opzet en de organisatie  kon meerder complimenten in ontvangst nemen. Veel vroegen zich al af of in 2016 de wedstrijd weer gevist gaat worden en wanneer. Nou heren, hou 18 december 2016 maar vrij!. De organisatie kijkt terug op een geslaagde wedstrijden en we kunnen met gepaste trots zeggen dat we een prima wedstrijd neer hebben gezet!

Uitslag Oliebollenwedstrijd 2015:

1. Boy van Veldhuizen 4460 gram  
2. Stephan Boll 2145 gram  
3. Remko Stöteler 1785 gram  

 

De hele uitslag kun je terug vinden op www.visseningroenlo.nl
Nieuwjaarsreceptie:

Het is inmiddels al een traditie, onze nieuwjaarsreceptie . Na Jan van Schendel, Ronald Hammers en Jan Willem Nijkamp hebben we wederom een topper weten te strikken. Dit keer is het een  wereldkampioene, zaterdag 16 januari is niemand minder dan Anja Groot te gast bij de Groenlose Hengelsport Vereniging. ‘s Middags zal Anja in ons clubgebouw een clinic geven voor de jeugd,

‘s avonds zal Anja het voornamelijk hebben over het wedstrijdvissen anno nu en wat zij er allemaal voor heeft moeten doen (en laten) om wereldkampioen te worden. Iedereen is van harte uitgenodigd, opgave is echter  verplicht. Opgeven via ; Nieuwjaarsreceptie@visseningroenlo.nl.

Het belooft een geweldige dag te worden, maar wat wil je met de wereldkampioen in huis!