Home » Eibergen » Geslaagde editie van kerstklassieker

EIBERGEN – Tom Stamsnijder heeft de Kerstcross van wielervereniging De Stofwolk op zijn naam geschreven. Naast de tientallen deelnemertjes in de jeugdcategorieën waren tweede kerstdag in totaal een kleine honderd wielrenners vanuit het hele land naar het parcours op sportpark De Bijenkamp afgereisd.

Stamsnijder was daarbij een van de meest in het oog springende deelnemers. De wielerprof komt normaal gesproken op de weg uit voor de formatie Giant/Shimano, maar hij gebruikt het veldrijden om gedurende het winterseizoen zijn conditie op peil te houden. Tweede in deze categorie was Per Wiggers, terwijl Tom Hoekman als derde over de finish kwam.

In de B-categorie was het Patrick Somsen die zegevierde, voor Jeldert Withag uit Beltrum, lid van De Stofwolk, en Jan Weevers. Ook in de jeugdcategorieën deden de Stofwolkers van zich spreken. Zo schreef Hugo Hagemeijer junior uit Lochem in zijn leeftijdsklasse de wedstrijd op zijn naam.

De Stofwolk kan terugblikken op een geslaagde editie. “De dagen voorafgaand had het nogal geregend, maar tweede kerstdagen hadden we een stralend zonnetje”, aldus Stofwolk-voorzitter Marcel Meijer. “En dat er wat modder lag? Ach, dat is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met het veldrijden.”

De Stofwolk organiseert nu al jarenlang de Kerstcross. “Zo onderhand is de wedstrijd uitgegroeid tot een regelrechte klassieker”, vertelt Meijer. ,,We houden overigens wekelijks wielertrainingen op deze baan. Specifiek gericht op het veldrijden. Je merkt dat dat nu z’n vruchten afwerpt, want in de diverse categorieën strijden onze renners mee voor de overwinning.”

De wekelijkse trainingen zijn volgens Meijer bestemd voor alle categorieën wielrenners: “Voor de veldrijders, maar ook de wegrenners doen mee. En ook niet-leden mogen te allen tijde een keer komen meetrainen om te kijken of deze sport wellicht iets voor hen is.”

Al loopt het veldritseizoen intussen zo onderhand alweer ten einde. ,,Je merkt dat zo rond februari, maart de meeste wielrenners alweer op de weg beginnen te trainen. Wat ook geldt voor de leden van De Stofwolk. Zo houden we gedurende het zomerseizoen op de dinsdagavond de zogeheten Zomeravondcompetitie, waarbij een klassement wordt opgemaakt. En ook tijdens deze competitie geldt dat een ieder vrijblijvend een keer kan komen meerijden om zo een keer te kunnen ruiken aan de wielersport.”