HTFC biedt beginnende wielrenner een kans


Gepubliceerd op

Suzanne wil ook anderen besmetten met wielervirus

HAAKSBERGEN – Ze mag zich ervaringsdeskundige noemen. Susanne Bouwhuis-Hetkämper is dol op toerfietsen, maar weet als geen ander dat alle begin moeilijk is. Vandaar dat het bestuurslid van de Haaksbergse Toer- en Fiets Club (HTFC) het idee lanceerde voor een fietsclinic voor de ‘beginnende wielrenner’. Woensdag 16 november wordt een eerste informatieavond gehouden.

Het toerfietsen in ons land is volgens Susanne Bouwhuis de afgelopen jaren razend populair geworden. “Het voordeel is dat je niet afhankelijk bent van anderen. Je kunt er met de club op uit, maar als het even niet schikt pak je gewoon zelf je fiets en gaat op pad. Lekker gezond bezig zijn in de buitenlucht.

Een paar jaar geleden meldde Susanne zich aan als lid van de HTFC. “Maar als je vanuit het niets ineens een rit van zo’n vijftig kilometer of meer moet maken, valt dat in het begin behoorlijk tegen.”

Dusdanig zelfs dat ze op een gegeven moment de racefiets weer aan de wilgen hing. Tot het weer begon te kriebelen en ze nu weer volop goede voornemens heeft voor het volgende wielerseizoen.
Waarop ze op het idee van de fietsclinic kwam. Om op pad te gaan met gelijkgestemden. “Uit mijn naaste omgeving weet ik dat er – net als ik – meer mensen met het idee rondlopen om te gaan toerfietsen. Maar ze zien vooral op tegen die eerste ritten. Vandaar dat de HTFC nu volgend voorjaar begint met de geheel nieuwe clinic ‘starten met wielrennen’. Deze tien weken durende ‘cursus’ begint in april en richt zich speciaal op de doelgroep die amper tot nog nooit op een racefiets heeft gezeten.”

Doel: de beginselen van het wielrennen annex toerfietsen onder de knie zien te krijgen. Want wielrennen is volgens Susanne meer dan alleen maar de trappers ronddraaien. “Er komt zoveel meer bij kijken. Bochtentechniek, op het juiste moment schakelen, het zogenoemde ‘uit de wind fietsen’.”

De deelnemers krijgen daarbij allerlei adviezen van ervaren leden van de HTFC. “Ervaren en geduldige trainers en trainsters met een passie voor het fietsen. Los van de fiets-uitstapjes worden er bovendien leuke en informatieve avonden georganiseerd die aansluiten op deze clinic.”

Susanne benadrukt het ongedwongen karakter van de clinic: “We gaan heel bewust niet toewerken naar bijvoorbeeld een extreem doel – in de vorm van een zware toerrit – maar willen gewoon lekker met z’n allen fietsen. Om dat fijne gevoel van het toerfietsen te pakken te krijgen.”
De informatieavond op 16 november begint om 20.00 uur bij het clubgebouw van de BMX-club DVO aan de Geukerdijk 107.

Voor meer informatie of aanmelden: www.htfc.nl