25 april 2024
Home » Sport » Noviteiten tijdens jaarlijkse Schwarzwaldtocht

Noviteiten tijdens jaarlijkse Schwarzwaldtocht

627

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

Wielrenners gaan strijd aan met kuitenbijters

HAAKSBERGEN – Het is een klassieker onder de toertochten in deze regio: de Holland Schwarzwaldtocht, die zondag 19 maart weer wordt verreden. ,,De winter zit erop en elke wielrenner wil dan van zichzelf graag weten hoe het met de eigen conditie zit. En juist omdat deze tocht zo aan het begin van het nieuwe seizoen plaatsheeft, is dat de reden waarom-ie zo populair is”, zegt Dick Sengers van de organiserende Haaksbergse Toer- en Fiets Club (HTFC).
De tocht kent deze editie een tweetal noviteiten: vanwege de aanleg van de nieuwe Twenteroute moet de route enigszins worden aangepast. Daarnaast is er voor het eerst dit jaar een bewaakte fietsenstalling.

Kuitenbijters
De naam van deze wielertocht is vernoemd naar het Schwarzwald, zoals het fraaie natuurgebied bij Rijssen heet. ,,Een prachtige omgeving met beekjes, kastelen en havezaten”, aldus Sengers. Behalve Rijssen wordt ook Markelo aangedaan. ,,Het is er licht heuvelachtig. Heel veel stelt het niet voor, maar als je er maar hard genoeg tegenop rijdt, kun je je op deze kuitenbijters aardig uitleven. Zeker zo aan de start van het nieuwe seizoen kun je er je hartslag flink de hoogte in jagen.”

Vanwege de aanleg van de Twenteroute is er in samenspraak met de gemeente en Rijkswaterstaat besloten de route aan te passen. ,,Het gaat overigens om minimale aanpassingen. Zo gaat het onder meer om een oversteekpassage. Voor de veiligheid hebben we die gewijzigd. Maar de route is geheel uitgepijld. Voor de deelnemers spreekt het dus voor zich.”

Experiment Tijdens de tocht is er overigens sprake van een primeur. Bij wijze van experiment komt er bij vertrekplaats camping ‘t Stien’nboer namelijk een bewaakte fietsenstalling. ,,Een bewaakte fietsenstalling is een service die steeds vaker – en vooral in het westen en midden van het land – bij fietsevenementen wordt aangeboden. En hoewel fietsenroof hier gelukkig nog sporadisch voorkomt, zijn ook wij er tijdens een atb-tocht ook al eens mee geconfronteerd. Omdat we de ambitie hebben om optimale kwaliteit te bieden nu dus ook bij ons een bewaakte fietsenstalling.” Wie dat dus wil, kan zijn racefiets onder toeziend oog bij ons achterlaten.”

Het startschot valt tussen 09.00 en 10.00 uur. De Schwarzwaldtocht is goed voor drie sterren, de hoogste waardering die de wielerbond toekent aan de beter georganiseerde fietstochten. De deelnemers kunnen die dag zelf beslissen of ze 65 of 105 kilometer voor de kiezen willen krijgen. Start en finish bij camping ‘t Stien’nboer aan de Scholtenhagenweg 42 in Haaksbergen.

Voor meer informatie www.htfc.nl