Home » Sport » Tim Lips bouwt wereldrecord foutloos springen uit in Varsseveld

Tim Lips bouwt wereldrecord foutloos springen uit in Varsseveld

141

VARSSEVELD – Eventingruiter Tim Lips en Concrex Bayro deden vandaag waar ze goed in zijn: Een sterke dressuurproef neerzetten en foutloos springen op het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. Daarmee heeft Bayro zijn wereldrecord foutloos springen als eventingpaard verder uitgebouwd. “Van de zomer in Aken sprong hij zijn achttiende nulronde en dat was nog nooit eerder vertoond door een eventingpaard”, vertelt Tim Lips trots.

Niet voor niets is de pas negenjarige Bayro zijn troef voor de Olympische Spelen komend jaar. Het Hippisch Festijn had de pech dat er zaterdag weer een flinke hoosbui over het terrein trok, wat de bodem erg drassig maakte maar Bayro had er geen last van. “Bijna niemand ging foutloos. Ik dacht nog: het zou jammer zijn als we dan nu een foutje zouden krijgen, maar Bayro kwam niet in de buurt van het hout”, vertelt Lips.

In totaal bleven slechts twee CIC2* ruiters foutloos in het parcours van Jack Meulman. “De bodem was wel ietsje minder, maar ik kon met alle drie paarden niet merken dat ze er last van hadden in de afzet en de landing. Heel veel balken zijn er ook niet gevallen, er waren vooral veel ruiters met één foutje”, vertelt Lips.

De andere nulrit was voor de Duitse Kerstin Annika Elsässer, die nu derde staat in het tussenklassement. De Nederlandse Eef Hamers staat tweede met Balou en aan de leiding in het Nederlands kampioenschap. Hoewel Lips drie paarden bij zich heeft en met Concrex Vakarlos achtste staat, kan hij zijn titel niet verdedigen omdat alle paarden al een klasse hoger hebben gelopen. In de titelstrijd staat Sanne de Jong voorlopig tweede (en vijfde overall) met Baas B (v. Lucky Boy), voor Ilonka Kluytmans en Alice Naber-Lozeman.

De eventingruiters kijken uit naar de cross country die morgenvroeg om 11.00 uur van start gaat. Tim Lips is enthousiast over de aanpassingen die Bernd Backhaus heeft gedaan in overleg met vaste crossbouwer Johan Venderbosch. “Ik denk dat het een cross is waar je als ruiter heel scherp moet blijven. Als je de juiste lijnen rijdt is het goed te doen. De bodem is wel wat nat en op sommige stukken zal je wat rustiger aan moeten doen, waardoor het niet makkelijk is om binnen de tijd te rijden. Ik hoop drie fijne rondes te kunnen rijden. Ik ga niet alles riskeren, maar er ook zeker geen buitenritje van maken”, lacht Lips.

Als de cross op CIC2* niveau is verreden, gaan de eventingruiters op CIC1* niveau van start. Voor aanvang moeten ze nog wel een springparcours afleggen. Na de dressuur staat de Duitse Vanessa Bölting aan de leiding, gevolgd door haar landgenoot Kai-Steffen Meier en beste Nederlander Jan van Beek.

Meer informatie:  www.hippischfestijn.nl