Categoriearchief: Varsseveld

Avond 3-daagse voor motorrijders

X 63

VARSSEVELD – De toerafdeling van motorclub VAMAC uit Varsseveld organiseert op woensdag 5 juli, donderdag 6 juli en vrijdag 7 juli de avond 3-daagse. Dit zijn ‘open ritten’, dus iedereen die zin heeft om een mooie toerrit op de motor te rijden, is van harte welkom.

De ritten van de 3-daagse gaan drie windrichtingen uit, waaronder richting Duitsland. Iedere route is ongeveer 100 kilometer lang, waarbij op kleine en grotere wegen gereden wordt. Bij de inschrijving zijn de routes beschikbaar voor Garmin navigatieapparatuur. Zelf geen navigatie? Geen probleem, want om 18.00 en 19.00 uur staat een voorrijder klaar, die de motorrijders langs de mooie route gidst. Deelnemers zijn niet verplicht om alle avonden te rijden; één avond rijden mag ook.

De kosten zijn 6 euro en starten kan tussen 17.30 en 19.30 uur vanaf het VAMAC Motohome op het industrieterrein De Hofskamp (100 tot 200) te Varsseveld. Het adres is Gesinkkampstraat 23, 7051 HR Varsseveld. Neem voor de zekerheid paspoort en groene kaart mee. Deze rit telt mee voor de KNMV en LOOT-toercompetitie.

Meer informatie over de toerafdeling is te vinden op www.vamac.nl, onderdeel Toer.

  Kramp Run zet Den Es en De Bettekamp in het zonnetje

  X 147

  VARSSEVELD – De Kramp Run heeft een cheque ter waarde van duizend euro overhandigd aan stichting Azora. Het bedrag komt ten goede aan woonzorgcentrum De Bettekamp en verpleeghuis Den Es in Varsseveld. Er worden hometrainers aangeschaft die zijn voorzien van een Ipad met geïntegreerde routes. Hierdoor kunnen de bewoners er alsnog een mooie fietstocht maken, terwijl ze de deur niet uit hoeven.

  De cheque werd onder het toeziend oog van een aantal bewoners uitgereikt. Onder het genot van een kop koffie en een overvolle schaal met soesjes, werden de festiviteiten ingeleid. Pieter Hubers, voorzitter van de Kramp Run nam kort het woord en stond uiteindelijk de cheque af aan Anita Oldenhave, teammanager bij stichting Azora. Ze gaf aan dat binnen de zorgorganisatie sport en bewegen hoog in het vaandel staan. De financiële bijdrage van de Kramp Run komt dus op een goede plek terecht.

  Ieder jaar staan er veel bewoners van Den Es en De Bettekamp langs het parcours van de Kramp Run om alle deelnemers aan te moedigen. De organisatie van het hardloopevenement vond het hoogtijd om iets terug te doen voor deze bewoners.

   Nieke en Annerieke doen openbaar muziekexamen bij Jubal

   X 333

   VARSSEVELD – Op vrijdag 21 april a.s. geven twee leerlingen van muziekvereniging Jubal uit Varsseveld een openbaar examenconcert. Ze worden daarbij deels begeleid door het A-orkest van Jubal. De kandidaten horen grotendeels op de avond zelf al of ze geslaagd zijn of niet.

   Twee meiden op hoog niveau
   De twee examenkandidaten van de avond zijn Nieke Kodde (hoorn, 19 jaar) en Annerieke Reusen (fluit, 16 jaar). Ze doen allebei openbaar D-examen. Het D-diploma is het hoogste amateurniveau en is een belangrijke opstap voor toegang tot het conservatorium. “We zijn erg trots op beide examenkandidaten”, aldus voorzitter Mark Jansen, “en ons opleidingsprogramma dat dit mogelijk maakt”.

   Mooie bekroning op muziekopleiding
   Beide meiden zijn al jaren lid van Jubal: Nieke sinds 2006 en Annerieke sinds 2011. In die periode hebben ze muziekles bij Jubal gevolgd bij hun docenten Gerjo Seesink (koper) en Olivier Bruning (fluit). Nieke heeft in 2014 haar C-diploma gehaald en tussendoor een korte pauze genomen van muziekles, Annerieke heeft vorig jaar bij het vorige openbaar examenconcert haar C-diploma gehaald.

   Solowerk onder begeleiding A-orkest
   De meiden treden zowel individueel als gezamenlijk op. De examenkandidaten voeren daarnaast nog een solowerk uit onder begeleiding van het A-orkest. Het betreft de volgende werken:

   • Divertimento for Flute” van Alfred Reed. De solist bij dit werk is Annerieke Reusen.
   • Cape Horn” van Otto M. Schwarz. De solist bij dit werk is Nieke Kodde.

   Uitreiking van diploma’s op de avond zelf
   De examenkandidaten worden ter plekke beoordeeld door de aanwezige examinatoren. “De diploma’s voor de D-examens worden nog op de avond zelf uitgereikt”, legt leerlingencoördinator Alwi Siebers uit. “Een extra spannende avond dus voor onze examenkandidaten”. De avond staat daarmee bijna volledig in het teken van de solisten.

   Tijd en locatie
   Het concert vindt plaats op vrijdag 21 april in de Grote Kerk te Varsseveld en begint om 20.30 uur. De toegang bedraagt € 7,50 p.p.

   Meer informatie over het concert en de muziekvereniging is te vinden op www.jubalvarsseveld.nl.

    Team Kramp uit Varsseveld beklimt de Alpe d’Huez voor de strijd tegen kanker

    X 467

    VARSSEVELD – Vijf medewerkers van Kramp doen in teamverband mee aan Alpe d’HuZes. Dit is een actie waarbij deelnemers, alleen of in een team, geld bijeenbrengen waarmee zij een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. Op 1 juni beklimmen Bert Willems, Mike Meeusen, Jeroen Rutgers, Gerrit Dijkslag en Hans Hofs de beroemde Franse berg Alpe d’Huez. Ieder heeft zijn eigen ambitie, motivatie en aanleiding en vindt de symboliek in de beklimming van de berg. Zoals de bouwstenen van de DNA van Kramp; samen en betrokken, gaan zij de uitdaging aan.

    Het beklimmen van de berg gaat ieder naar eigen vermogen fietsend of hardlopend doen. Sommigen gaan voor de eerste keer de berg op, anderen hebben al ervaring met deze berg. Team Kramp gaat zich volledig inzetten en het uiterste van hunzelf geven om deze beklimming te overwinnen. Iedere donatie aan Team Kramp is van harte welkom. Op de website www.opgevenisgeenoptie.nl staat alle informatie over het event. Via de persoonlijke teampagina voeren de heren actie om sponsorgeld op te halen: https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/krampalpedhuzes

    Alpe d’HuZes
    Alpe d’HuZes is een actie waarbij deelnemers, alleen of in een team, geld bijeenbrengen waarmee zij een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. Onder het motto ‘Opgeven is geen optie’ beklimmen deelnemers de legendarische Alpe d’Huez tot maximaal zes keer. Alpe d’HuZes bevordert en ondersteunt (wetenschappelijk) onderzoek naar kanker in alle mogelijke vormen, met als doel dat uiteindelijk niemand meer doodgaat aan kanker. Fietsers, lopers en wandelaars van Alpe d’HuZes hebben in de tien jaar dat de actie nu bestaat, in totaal een bedrag van ruim 141 miljoen euro opgehaald voor het Alpe d’HuZes/KWF Fonds.

    Al het geld dat deelnemers ophalen gaat rechtstreeks naar het Alpe d’HuZes/KWF Fonds. Het geld uit dit fonds wordt door KWF besteed aan drie thema’s: ‘Nieuwe ontwikkelingen’ (het creëren van extra kansen voor baanbrekende onderzoeksideëen), ‘Ambitie’ (een geldprijs voor jonge ambitieuze kankeronderzoekers) en ‘Hermannetjes’ (onderzoek dat een zetje kan gebruiken zodat de patiënt sneller resultaat ervaart).

    Foto: PR

     Jubal bezorgt opnieuw Paaseieren aan huis, een week voor Pasen

     X 232

     VARSSEVELD – Net als vorig jaar komt muziekvereniging Jubal in Varsseveld een week voor Pasen (8 april) langs de deur met verse (kippen)eieren en chocolade-eieren.

     Luxe chocolade-eieren en superverse kippeneieren

     De chocolade-eieren zijn chique gevulde pralines in verschillende smaken. Deze worden in een mix verkocht in een leuke puntzak van ongeveer 200 gram. De verse (kippen)eieren zijn afkomstig van een lokale producent en vlak voor de actie ingepakt in dozen (10 stuks). Zo vers vindt u de eieren niet in de supermarkt!

     Prijs en aanbieding

     De eieren worden verkocht voor de prijs van € 3,– per doosje / zakje. Jubal heeft een speciale aanbieding van twee doosjes / zakjes naar keuze voor € 5,–.

     Doel actie
     De opbrengst van de eieractie wordt gebruikt voor de jeugdopleiding van de vereniging en aanschaf van instrumenten voor de jeugdleden.

     Locatie en tijd
     De verkopers komen op zaterdag 8 april huis-aan-huis in Varsseveld vanaf 10.00 uur ‘s morgens. Jubal verwacht dat de actie tegen het einde van de ochtend is afgelopen.

     Meer informatie en bestellingen vooraf
     Neem voor meer informatie over de eieractie, of het vooraf bestellen van eieren, contact op met Anke ter Maat: (06) 51 45 98 63 / anke@jubalvarsseveld.nl. Voor meer informatie over de vereniging wordt verwezen naar de website: www.jubalvarsseveld.nl.

      Muzikaal spektakel tijdens Hootchie Koe

      X 215

      VARSSEVELD – Het Hootchie Koe Festival heeft voor het weekend van 13 en 14 mei een aantal bijzondere optredens in petto. Het culturele en muzikale evenement vindt plaats op het historische erf van museumboerderij t Hofshuus en biedt een programma voor de jeugd van 0 tot 120 jaar.

      Beide dagen is het de lokale jeugd die het festival opent. De Blumers Schoolband uit Silvolde doet weer mee en al vroeg spelen een aantal singer-songwriters op twee van de vier podia. Het grote podium op het veld is vervangen door een intieme circustent met bands als de Merijn Bevelander Band, The Bree, Shock Royal en The Monkey Clan. Het Wisselinkpodium is de plek voor stevigere muziek. Hier spelen regionale bands als Exit The Hive, The Grit, Raw Flowers en Pulse. Daarnaast helden in het dialect met oa Stonegood, Boetners en Mooi Wark. Naast de boerderij op het ronde Hootchie Keunen podium is het genieten met blues, rock ’n roll, jazz en roots. The Hilltop Howlers, Leif de Leeuw, Katzenjammer Kidz en Old Ni-js zijn acts die hier voorbij komen. Het erf van de museumboerderij is volgebouwd met een grote speelweide met luchtkussens, kindercafe en een historische kermis. Lokale horeca presenteert een lekker hap in een fraai aangeklede eetstraat, oude ambachten zijn te bewonderen en uit te oefenen en er lopen theateracts. Op het veld zijn er koren en orkesten die optreden en er is een akoestisch podium met veel rootsmuziek.

      Het Hootchie Koe Festival rondom t Hofshuus in Varsseveld vindt dit jaar ook weer plaats in het weekend van Moederdag, zaterdag 13 en zondag 14 mei. Kaarten zijn in de voorverkoop te bestellen op www.hootchiekoe.nl en kosten 15 euro per dag. Passe-Partouts voor het hele weekend kosten 22.50 euro. De jeugd tot achttien jaar heeft vrij toegang.

       Cheque motorclub VAMAC voor De Koffiemolen in Varsseveld

       X 451

       VARSSEVELD – De Koffiemolen kreeg vandaag een cheque overhandigd van motorclub VAMAC uit Varsseveld.
       Het bedrag van 250 euro is opgehaald tijdens de jaarlijkse oudejaarsloterij. “We zoeken ieder jaar een goed doel voor de opbrengst van onze loterij. Als Varsseveldse motorclub gaat onze voorkeur daarbij uit naar iets Varssevelds zoals De Koffiemolen”, aldus Eddo Woltering van de VAMAC.

       Bij De Koffiemolen ontmoeten een kleine 50 senioren elkaar iedere donderdagochtend tijdens de koffiemorgen in De Kwaksmölle in Varsseveld. Ze drinken een kopje koffie, praten gezellig met elkaar en sjoelen samen of spelen een potje kaart of rummikub.

       Eddo Woltering overhandigde na afloop van een toerrit de cheque aan Lenie Rusink, actief vrijwilligster bij De Koffiemolen: “Wij zijn heel blij met dit mooie gebaar van de VAMAC. We gaan het bedrag gebruiken voor onze extra activiteiten die wij met Pasen, de vakantie, Sinterklaas en Kerstmis organiseren. Een mooie bestemming, waar we de senioren blij mee maken.”

       Bent u ook senior en lijkt u het leuk een keer mee te doen? U bent donderdags vanaf 10.00 uur van harte welkom in De Kwaksmölle in Varsseveld.

       • [0] Foto's en tekst: PR

       Hootchie Koe Festival is echt anders

       X 436

       VARSSEVELD – De tweede editie van het Hootchie Koe Festival vindt dit jaar plaats op zaterdag 13 en zondag 14 mei. De organisatie onderscheidt zich door te proberen het hele dorp erbij te betrekken en de drempel voor bezoekers laag te houden.

       Hootchie Koe is geheel georganiseerd en gebouwd door lokale vrijwilligers. Het is een festival met activiteiten, cultuur en muziek voor alle leeftijden. Al maanden van tevoren is de organisatie druk met timmeren en decoreren, zoveel mogelijk wordt er zelf gebouwd. Dit om een unieke sfeer te krijgen. De basisscholen maken versieringen voor op het terrein, de The Rotary Club bouwt een fraaie attractie, plaatselijke artiesten staan op het podium en de catering is in handen van Varsseveldse ondernemers. De twee cafés verzorgen de drankjes vanuit fraaie verkooppunten. Rondom de museumboerderij staan er een tiental zelfgebouwde eettentjes. Hier presenteert de lokale horeca zich net even anders en verkoopt heerlijke en goed betaalbare hapjes en snacks.

       Hootchie Koe is mede mogelijk door een bijdrage van de middenstand en industrie in het dorp. De toegang onder 18 jaar is gratis. Dagkaarten kosten in de voorverkoop 15 euro en een passe-partout voor het hele weekend 22.50 euro. www.hootchiekoe.nl

        Musicalconcert door A- en B-orkest Jubal

        X 277

        VARSSEVELD – Muziekvereniging ‘Jubal’ uit Varsseveld organiseert op zaterdag 11 maart a.s. een concert met als thema “musical”. Toegankelijke muziek uit musicals Jubal verzorgt op 11 maart een programma met zeer toegankelijke muziek uit bekende musicals en films. Jubal heeft voor het thema van de musical gekozen omdat in de musical vaak prachtige klassieke thema’s aan bod komen: liefde, geluk, verdriet, klassenverschillen, opgroeien en het heldendom.
        Tijdens het concert zijn onder onder meer de muziek van Tarzan, the Lion King, Miss Saigon, the Sound of Music en Les Misérables te horen. Ook een klassieker als My Fair Lady mag uiteraard niet ontbreken. Jubal neemt de bezoeker, zowel in de muziek als in de presentatie, mee in de prachtige verhalen van al deze musicals.

        Verzorgd door B-orkest en A-orkest
        De muziek wordt uitgevoerd door twee onderdelen van de vereniging, te weten het B-orkest en het A-orkest. Het B-orkest staat onder leiding van Gerjo Seesink. Het is één van de vier opleidingsorkesten van Jubal en hierin spelen de meest gevorderde leerlingen mee, ondersteund door ervaren muzikanten. Het A-orkest is het grote orkest van Jubal en telt zo’n 55 muzikanten. Het orkest komt al jaren op concoursen uit in de hoogste afdeling. Het A-orkest staat onder leiding van Henk-Jan Heijnen. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving kan de malletband helaas niet aan het concert deelnemen.

        Informatie en kaarten
        Jubal denkt met de keuze voor dit thema een mooie avond uit te hebben voor iedereen. Het concert vindt plaats in de Grote Kerk te Varsseveld en vangt aan om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa en kosten € 7,50. Donateurs van de vereniging hebben vrij toegang op vertoon van hun donateurskaart (max. 2 personen). Ook sponsoren hebben gratis toegang. Voor meer informatie over Jubal kijkt u op www.jubalvarsseveld.nl .

         Start voorbereidende werkzaamheden N18 Varsseveld – Lichtenvoorde

         X 942

         LICHTENVOORDE/VARSSEVELD – BAM start in opdracht van Rijkswaterstaat vanaf 1 maart met de voorbereidende werkzaamheden voor de aanpassing van de N18 tussen Varsseveld en Lichtenvoorde. Het gaat om het kappen van bomen, het verwijderen van groen en werkzaamheden voor het verleggen van kabels en leidingen. De werkzaamheden zijn nodig, zodat BAM rond de zomer met de daadwerkelijke aanpassingen kan beginnen.

         De N18 krijgt extra rijstroken en fietstunnels bij Varsseveld en kruising Lichtenvoorde-zuid wordt aangepast. BAM moet de weg hier breder maken, waardoor het kappen van bomen en verwijderen van groen nodig is. De kap vindt vooral plaats bij de aansluiting A18-N18 en bij de kruisingen van de N18 met de Zelhemseweg, de Oostelijke Rondweg en bij kruising Lichtenvoorde-zuid. Omdat bomen niet gekapt kunnen worden in het broedseizoen, gaat BAM dit zo veel mogelijk nu al doen. Voorafgaand aan de daadwerkelijke kap inspecteert een ecoloog de bomen op nesten van bijvoorbeeld broedvogels of vleermuizen. Pas als de ecoloog constateert dat er geen nesten met dieren zitten, mag deze worden gekapt. Gekapte bomen worden in een latere stadium herplant.

         De kap van bomen vindt plaats vanaf zondag 5 maart. Aangezien veel bomen dicht bij de N18 staan, moet BAM uit veiligheidsoogpunt een gedeelte van de N18 afzetten tijdens het kappen. Een gedeeltelijke, plaatselijk afzetting van de N18 heeft vooral gedurende weekdagen grote gevolgen voor de doorstroming van het verkeer op de N18. Daarom vindt de bomenkap plaats op het moment met het rustigste verkeersaanbod. Dit betekent dat BAM naar verwachting op zondag 5 maart kapt langs de N18 bij Varsseveld en op zondag 12 maart bij Lichtenvoorde-zuid. Bomen en bosschages die verder van de weg staan worden op andere dagen gekapt.

         Bij ongunstige weersomstandigheden kunnen werkzaamheden worden uitgesteld.

         De Nieuwe Twenteroute

         Rijkswaterstaat vernieuwt de N18 tussen Varsseveld en Enschede. De aanpassingen van de N18 bij Varsseveld en tussen Varsseveld en Lichtenvoorde zijn daar onderdeel van. Deze Nieuwe Twenteroute wordt een stuk veiliger voor alle weggebruikers, onder meer dankzij de aanleg van gescheiden rijbanen, oversteekplaatsen en fietstunnels. Behalve veiliger kunnen Achterhoekers en Twentenaren straks sneller van A naar B. Door de aanleg van een 27 kilometerlange, nieuwe weg tussen Groenlo en Enschede om de bebouwde kom zal de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo toenemen. Daarbij zorgen we dat de nieuwe weg past in het mooie, landelijke gebied van de Achterhoek en Twente. Zo maakt de Nieuwe Twenteroute de regio interessanter om in te wonen, werken en ondernemen.

         Om de Nieuwe Twenteroute te realiseren, werken Rijkswaterstaat, de provincies Gelderland en Overijssel, en de gemeenten, de regio’s en de waterschappen in de Achterhoek en Twente nauw samen. Rijkswaterstaat heeft Noaber18 opdracht gegeven tot de aanleg van de nieuwe weg tussen Groenlo en Enschede. BAM gaat de N18 van Varsseveld tot Lichtenvoorde aanpassen. De Nieuwe Twenteroute is naar verwachting in de tweede helft van 2018 in zijn geheel klaar.

         Meer informatie?

         U kunt voor meer informatie bellen met het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat op 0800-8002 (maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 20:00 uur en in het weekend en op feestdagen van 10.00 uur tot 18.30 uur). Meer informatie is te vinden op www.rws.nl/nieuwetwenteroute of Facebook @nieuwetwenteroute. Of specifiek over de aanpassingen Varsseveld-Lichtenvoorde op www.bambouwtn18.nl

          Ook dit jaar weer een Hootchie Koe Festival

          X 461

          VARSSEVELD – Op het terrein van t Hofshuus vindt dit jaar de tweede editie plaats van Hootchie Koe. Een kleurrijk cultureel festival voor de jeugd van 0 tot 120 jaar rondom de historische boerderij midden in het dorp. Dit jaar op zaterdag 13 en zondag 14 mei.

          De lokale schoenmaker en tevens hoofdsponsor trekt voor de komende editie van Hootchie Koe weer goed van leer. Originele muzikale acts, theater, lokaal talent en woordkunstenaars tovert hij voor alle bezoekers weer uit zijn (schoenen)doos. Hootchie Koe 2017 heeft drie podia, rondlopende acts, theater, poëzie, kunst, een groot kindercafé met speelweide en nog veel meer. Inmiddels werken we weer aan de website, gaat er veel informatie over facebook en is de voorverkoop begonnen. www.hootchiekoe.nl

           

           Archeologisch onderzoek naar havezate Harreveld

           X 260

           HEELWEG – Godfried Nijs verzorgt op donderdag 2 maart een lezing over historisch- archeologisch onderzoek naar havezate Harreveld. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten – Dinxperlo – Wisch). Aanvang is 19.45 uur bij De Radstake in Heelweg. Toegang is gratis.

           Eind 1991 werd duidelijk dat ‘het internaat’, een beeldbepalend gebouw midden in Harreveld, gesloopt zou gaan worden. Reden genoeg voor de net opgerichte Archeologische Werkgroep Lichtenvoorde om contact op te nemen en te informeren naar de mogelijkheden van archeologisch onderzoek. Ergens binnen de grachten moest eens de havezate Harreveld te vinden zijn geweest. Over de exacte ligging, of hoe het kasteeltje er uit had gezien was eigenlijk niets bekend.

           Alle medewerking werd ons door de Stichting Frentrop, de grondeigenaar, toegezegd. Als snel bleek dat deze klus de nog jonge archeologische werkgroep boven het hoofd dreigde te groeien. Dus werd al snel de hulp ingeroepen van zusterverenigingen uit de omgeving. Zo hebben illustere ADW-leden hun sporen in de Harreveldse modder verdiend en nagelaten. Ook werd dankbaar gebruik gemaakt van hun archeologische ervaring en expertise.

           We vonden de resten van de havezate. Onderzoek in de archieven bracht de bewoners in beeld. De muurresten, beschoeiingen, brugpalen en de vele vondsten uit de gracht gaven zicht op de havezate maar ook op het dagelijks leven op het kasteeltje. Dit beeld werd verder gecomplementeerd door onderzoek naar zaden en botmateriaal. Een totale verrassing was het aantreffen van bewerkt vuursteen. Die ontdekking wierp de geschiedenis van de plek die we aan het onderzoeken waren ineens 10.000 jaar terug.

           De vondsten uit de bodem en in het archief resulteerde in twee publicaties, te weten ‘Harreveld doorgrond’ (1994) en ‘Opnieuw de grond in’ (1999). Op deze manier werd voor het eerst een uitgebreid Achterhoeks vondstcomplex gedocumenteerd en vastgelegd.

           Tijdens de lezing wordt duidelijk hoe het beeld van dit verdwenen kasteeltje aan de hand van wat we in de bodem en in het archief vonden, langzamerhand steeds completer werd.

           Godfried Nijs, werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs, is sinds 1983 als amateur archeoloog geïnteresseerd in de vooral plaatselijke geschiedenis. Hij richtte in maart 1990 de Archeologische Werkgroep Lichtenvoorde op, als onderdeel van de Vereniging voor Oudheidkunde te Lichtenvoorde.

           Naast de havezate Harreveld werd door de AWL ook onderzoek gedaan naar de havezate Tongerlo, de grachtenloop om de nederzetting Lichtenvoorde en werden de resten gevonden van de 15e eeuwse kapel. Recentelijk werd er onderzoek gedaan naar de fundering van het kasteel van Lichtenvoorde. Dit laatste onderzoek loopt nog.

            

            Een muzikale maaltijd voor instrumenten voor de jeugd van Jubal

            X 120

            VARSSEVELD – Op zaterdag 28 januari 2017 houdt muziekvereniging Jubal voor de 25e keer haar jaarlijkse soepactie. Leden en vrijwilligers gaan van deur tot deur met diepgevroren soepen en met rookworst. De opbrengst van de actie wordt gebruikt voor de aanschaf van nieuwe muziekinstrumenten voor de vele jeugdleden.

            Veel jeugdleden
            Jubal is de grootste muziekvereniging van de gemeente Oude IJsselstreek. De vereniging telt bovendien veel jeugdleden. “De helft van onze leden is jonger dan 25 jaar”, legt voorzitter Mark Jansen uit. “We blijven ook groeien. Aan het begin van deze maand zijn er weer 11 nieuwe leerlingen gestart met de basiscursus ‘Muziek Maak Je Zelf’.”

            Dus veel instrumenten nodig
            “Op termijn zijn daarvoor forse investeringen in nieuwe instrumenten nodig”, vult instrumentenbeheerder Jan Klanderman aan: “Mensen realiseren zich niet altijd dat instrumenten zeer prijzig zijn. We rekenen op gemiddeld 2.500 euro per lid.”. Jubal hoopt met de soepactie een begin van die benodigde investering op te halen.

            Soep en worst
            Jubal gaat om die reden zaterdag 28 januari van deur tot deur in Varsseveld, Heelweg, Sinderen en Westendorp met erwtensoep, Chinese tomatensoep en rookworst. De soep wordt diepgevroren verkocht in bakken van 1 liter. “Je kunt de soep dus zowel direct ontdooien en opwarmen, als in de vriezer stoppen”, legt Anke ter Maat van de organisatie uit. “In de vriezer blijft de soep zeker 18 maanden houdbaar. Erg handig dus als er een keer geen tijd is om te koken”.

            Eerst het buitengebied, dan de kernen
            De actie start om 9.00 uur voor het buitengebied en rond 10.00 uur begint de verkoop voor het centrum van Varsseveld. U kunt tot ongeveer 14.00 uur leden van Jubal aan de deur verwachten. Wie de verkopers van Jubal heeft gemist kan ook tot 15.00 uur bij Den Es terecht om soep of worst te kopen, of om een vrijwillige gift te doen (Oranjestraat 30 te Varsseveld).

            Alweer voor de 25e keer
            Jubal organiseert de actie sinds 1993. Dit jaar vindt de actie dus voor de 25e keer plaats. “In die jaren hebben we veel trouwe klanten weten te winnen”, aldus Anke ter Maat. “Diverse mensen rekenen op onze komst en het geld ligt soms al klaar bij de deur.”

            Online voorverkoop
            De laatste jaren merkt Jubal dat vanwege de digitalisering niet iedereen meer contant geld in huis heeft. Om daar tegemoet aan te komen is er nu de online voorverkoop. “Mensen kunnen eenvoudig via de website de soep bestellen en betalen. Ze kunnen daarbij kiezen voor bezorging aan huis of het zelf afhalen van de soep.”, legt Anke ter Maat uit. “De bezorging is uiteraard gratis”. Bezoek hiervoor www.jubalvarsseveld.nl/webshop of neem contact op met de organisatie.

            Prijzen en aanbieding
            De soep kost € 5,00 per liter, de rookworst € 2,50 per stuk. De aanbieding is twee liter soep naar keuze en een rookworst voor slechts twaalf euro.

            Meer informatie en bestellingen vooraf
            Neem voor meer informatie over de soepactie, of het vooraf bestellen van soep, contact op met Anke ter Maat: (06) 51 45 98 63 anke@jubalvarsseveld.nl

            Voor meer informatie over de vereniging wordt verwezen naar de website: www.jubalvarsseveld.nl.

             Rondje om de kerk in Varsseveld bij ADW

             X 250

             VARSSEVELD – Gerard Bruil neemt ons op dinsdag 10 januari mee op een ‘rondje om de kerk’ in Varsseveld. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten – Dinxperlo – Wisch). Aanvang is 19.45 uur in het witte kerkje van de NPB aan de Doetinchemseweg in Varsseveld. De toegang is gratis.

             In deze lezing wordt u aan de hand van een groot aantal foto’s meegenomen op een wandeling rond de Laurentiuskerk. Gerard Bruil vertelt over het wel en wee van de bewoners, winkels, kroegen en bedrijven aan het Kerkplein te Varsseveld van vroeger tot heden.

             Ook is er ruim aandacht voor de vele activiteiten, die er plaats vonden op het Kerkplein zoals de kermis, de markt en vele evenementen. Uiteraard komt ook de historie van de kerk aan bod. Het wordt een verhaal met veel wetenswaardigheden en ook unieke foto’s van het hart van Varsseveld.

              Voorlopige gunning aanpassing N18 tussen Varsseveld en Lichtenvoorde

              X 325

              Rijkswaterstaat is voornemens het ontwerp en de realisatie van aanpassingen aan de N18 tussen Varsseveld en Lichtenvoorde te gunnen aan BAM Infra. De voorbereidingen van de werkzaamheden starten begin 2017. De eerste merkbare werkzaamheden aan het tracé vinden rond de zomer plaats. Het totale werk neemt naar verwachting ongeveer een jaar in beslag.

              Voorlopige gunning
              De gunning van dit design en construct -contract aan BAM Infra is nog niet definitief. Het voornemen wordt op 4 januari 2017 omgezet in een definitieve gunning, mits er geen bezwaar ingediend is door andere aanbieders.

              Werkzaamheden
              Het project bestaat uit maatregelen die de doorstroming van het verkeer en de veiligheid tussen Varsseveld en Groenlo verbeteren. BAM Infra gaat de huidige N18 ter hoogte van Varsseveld en de aansluiting met de A18 en N318 verbreden naar twee rijbanen met twee rijstroken. De maximum snelheid blijft 80 kilometer per uur. Ook zal de aannemer een aantal kruispunten aanpassen bij Varsseveld: de aansluiting N18-A18, het kruispunt N18-Zelhemseweg (N330) en het kruispunt N18-Oostelijke Rondweg (N318). Bij de laatste twee kruispunten worden fietstunnels gerealiseerd. Daarnaast gaat de aannemer twee nieuwe carpoolplaatsen maken, tussen Varsseveld en Lichtenvoorde zogenaamde koude oversteken weghalen en parallelwegen aanleggen, het kruispunt Lichtenvoorde Zuid (N18-Varsseveldseweg) inrichten met verkeerslichten, op verschillende plekken geluidsschermen plaatsen, een openbaar vervoervoorziening aanleggen en er voor zorgen dat de weg goed in het landschap wordt ingepast.

              Combinatie prijs en kwaliteit
              Rijkswaterstaat gunt bij deze aanbesteding op basis van een combinatie van prijs en kwaliteit, ook wel Economische Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) genoemd. EMVI helpt om de innovatiekracht en de creativiteit van de markt beter te benutten. Het voorstel met de beste verhouding van prijs en kwaliteit krijgt de opdracht gegund. Rijkswaterstaat heeft de plannen van de marktpartijen beoordeeld op een aantal criteria. Een van deze criteria is het verminderen van hinderbeleving bij omwonenden van kruispunten waar nieuwe fietstunnels onder de N18 komen. Een ander belangrijk criterium is een realistische planning. Het werk aan dit deel van de Nieuwe Twenteroute moet gegarandeerd klaar zijn, voordat de 27 kilometerlange, nieuwe weg tussen Groenlo en Enschede in gebruik wordt genomen. Aannemer Noaber18 startte in september van dit jaar met de werkzaamheden hiervoor.

              De Nieuw Twenteroute
              Rijkswaterstaat vernieuwt de N18 tussen Varsseveld en Enschede. De aanpassingen van de N18 bij Varsseveld en tussen Varsseveld en Lichtenvoorde zijn daar onderdeel van. Deze Nieuwe Twenteroute wordt een stuk veiliger voor alle weggebruikers, onder meer dankzij de aanleg van gescheiden rijbanen, oversteekplaatsen en fietstunnels. Behalve veiliger kunnen Achterhoekers en Twentenaren straks sneller van A naar B. Door de aanleg van een 27 kilometerlange, nieuwe weg tussen Groenlo en Enschede om de bebouwde kom zal de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo toenemen. Daarbij zorgen we dat de nieuwe weg past in het mooie, landelijke gebied van de Achterhoek en Twente. Zo maakt de Nieuwe Twenteroute de regio interessanter om in te wonen, werken en ondernemen.

              Om de Nieuwe Twenteroute te realiseren, werken Rijkswaterstaat, de provincies Gelderland en Overijssel, en de gemeenten, de regio’s en de waterschappen in de Achterhoek en Twente nauw samen. Rijkswaterstaat heeft Noaber18 opdracht gegeven tot de aanleg van de nieuwe weg tussen Groenlo en Enschede. BAM Infra gaat de N18 van Varsseveld tot Lichtenvoorde aanpassen. De Nieuwe Twenteroute is naar verwachting in de tweede helft van 2018 in zijn geheel klaar.

              Meer informatie
              U kunt voor meer informatie bellen met het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat op 0800-8002 (maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 20:00 uur en in het weekend en op feestdagen van 10:00 uur tot 18:30 uur).

               Start basiscursus muziek

               X 128

               VARSSEVELD – In januari 2017 verzorgt Muziekvereniging ‘Jubal’ uit Varsseveld wederom de succesvolle cursus ‘Muziek Maak Je Zelf’ voor kinderen in groep 4 en 5 van de basisscholen. Het in 2008 gestarte project heeft inmiddels vele kinderen op laagdrempelige wijze kennis laten maken met muziek.

               Algemene muzikale vorming 2.0
               ‘Muziek Maak Je Zelf’ is een cursus waarin kinderen in groep 4 en 5 een muzikale basis krijgen voor het bespelen van een instrument. Onder leiding van ervaren muziekdocent Gerjo Seesink krijgen de leerlingen in een periode van ongeveer een kwartaal (januari tot en met medio april) zeer gevarieerde lessen aangeboden. De kinderen leren o.a. noten lezen, ritmiek, blokfluit spelen, zingen, maar ook van alles over instrumenten, orkesten en muziekstijlen. De cursus wordt afgesloten met een optreden waarin de leerlingen laten zien wat ze in korte tijd geleerd hebben.

               Vervolglessen op muziekinstrument met korting
               Na afloop van de cursus mogen de kinderen een instrument kiezen dat ze willen leren bespelen (afhankelijk van beschikbaarheid). De lessen op dit instrument worden verzorgd door professionele muziekdocenten. Tot aan de zomervakantie geldt voor deze lessen slechts een gereduceerd tarief. Het instrument wordt tegen een kleine borgsom kosteloos in bruikleen gegeven. Jubal biedt leerlingen zo de kans om op betaalbare wijze te laten proeven aan het spelen op een instrument.

               Snel samenspelen in een opleidingsorkest
               Het opleidingsprogramma van Jubal bestaat na MMJZ uit twee pijlers: (1) individuele lessen bij een professionele docent en (2) samenspel in opleidingsorkesten. Als de leerling na de zomervakantie blijft lessen, kan de leerling dan ook na een tijdje al instromen in het eerste opleidingsorkest. De leerling kan zo de lessen gelijk in de praktijk brengen, maar vooral ervaren hoe leuk samen muziek maken is. Het totale opleidingsprogramma staat beschreven op www.jubalvarsseveld.nl/muziekopleiding.

               Succesvolle cursus
               Muziekvereniging Jubal geeft de cursus “Muziek Maak je Zelf” sinds 2008. In de afgelopen jaren hebben vele tientallen basisschoolleerlingen met plezier de cursus gevolgd. Velen zijn vervolgens met muzieklessen begonnen en bespelen nu een instrument in de verschillende orkesten binnen de vereniging. De cijfers laten dit ook duidelijk zien: de helft van de leden van Jubal is jonger dan 25 jaar.

               Waar en wanneer
               De lessen starten op vrijdag 6 januari 2017 en worden vervolgens iedere vrijdagmiddag gegeven van 17.00 uur tot 17.45 uur in het Borchuus. De kosten voor deze cursus zijn slechts € 70,00. Dat is inclusief lesmateriaal en blokfluit, afsluitend kampweekend én de mogelijkheid om na afloop van de cursus tot aan de zomervakantie tegen gereduceerd tarief muziekles te krijgen van professioneel geschoolde docenten op een instrument naar keuze.

               Aanmelden
               Opgeven kan nu al, via de website van Jubal, www.jubalvarsseveld.nl of per e-mail bij het secretariaat (info@jubalvarsseveld.nl). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Alwi Siebers, coördinator leerlingen, op alwi@jubalvarsseveld.nl of telefoon 0315-29 84 98.

                Kerstconcert Jubal Varsseveld

                X 138

                VARSSEVELD – Kerstconcert met topzangeres Maartje Waanders in Grote Kerk te Varsseveld. Op vrijdagavond 23 december 2016 organiseert Muziekvereniging Jubal uit Varsseveld in de Grote Kerk te Varsseveld een luxe aangekleed kerstconcert met als solist zangeres Maartje Waanders.

                Avond in kerstsfeer
                Het kerstconcert is een avondvullend programma dat geheel in het teken van kerst staat. De Grote Kerk in Varsseveld wordt speciaal voor deze avond aangekleed in kerstsfeer, onder meer door bijzondere lichteffecten met de professionele licht- en geluidsinstallatie van T3. “De lichteffecten ondersteunen de muziek en geven een fantastische sfeer in de kerk”, aldus dirigent Henk-Jan Heijnen. “Al bij binnenkomst is er het ‘wow-gevoel’ en dat zal de rest van de avond blijven hangen.”

                Afwisselend muzikaal programma
                Jubal heeft een afwisselend muzikaal programma samengesteld. Er staan enkele klassieke werken op het programma, zoals “La Passió de Christ” van de componist Ferrer Ferran. Het grootste deel van het programma zal echter in het teken staan van populaire muziek, zoals “Merry Christmas Baby” van Bruce Springsteen, “Hallelujah” van Barlowgirl en “Jingle Bells” van Barbara Streisand.

                De meeste nummers zullen worden uitgevoerd door het A-orkest. Enkele nummers worden door een combo onder leiding van Dennis Weelink uitgevoerd.

                Regionaal muzikaal talent
                De solist van de avond is Maartje Waanders. Zij zal de zangpartij vertolken bij alle nummers. Maartje Waanders studeerde in 2003 cum laude af aan het conservatorium te Arnhem in de richting ‘Zang Pop & Jazz. Later behaalde ze ook haar masterdiploma aan dezelfde opleiding. Maartje treedt in de regio veel op als solist bij orkesten en koren. Ze zingt zelf in enkele coverbands, een Franstalig combo en een a capalla trio. Maartje is verder bekend als een van de backing vocalists van Johnny Logan. Op het internationale congres van zangdocenten (ICTV) te Parijs in 2009 werd Maartje gevraagd om Nederland te vertegenwoordigen. De Nederlandse Vereniging van Zangpedagogen was lyrisch over het optreden: “Nederland mag trots zijn op een zangeres als Maartje”, zo was later in hun bulletin te lezen.

                Voorzitter Mark Jansen kan dit alleen maar beamen: “Ik heb Maartje eerder bij een projectorkest horen zingen en had toen bij diverse nummers kippenvel”. Vervolg op succesvol concert vijf jaar geleden. Precies vijf jaar geleden organiseerde Jubal een soortgelijk kerstconcert. De solist was toen Rutger de Vries uit Winterswijk. “De kaarten voor dat concert waren ruim vooraf al uitverkocht”, aldus secretaris Judith Krajenbrink. “Alle reden dus om dit keer op tijd de kaarten te bestellen”. Op YouTube zijn filmopnames van toen na te kijken. Daar zijn ook de prachtige lichteffecten goed terug te zien.

                Voorverkoop met 20% korting
                Kaarten voor het concert kosten € 15,00. Er zijn alleen zitplaatsen. Tijdens de voorverkoop zijn kaarten met 20% korting te verkrijgen. Een kaartje kost tijdens de voorverkoop dus nog slechts € 12,00 per stuk. De voorverkoop vindt plaats via de website van Muziekvereniging Jubal (www.jubalvarsseveld.nl). Vanaf de homepage kan direct in de rechter kolom worden doorgeklikt naar de bestelpagina. Er kan eenvoudig via iDEAL worden betaald.

                Programma en meer informatie
                Het kerstconcert begint om 20.30 uur. De kerk is open vanaf 20.00 uur.

                Meer informatie over het kerstconcert, zoals filmpjes van alle deelnemende muzikanten, is te vinden in de agenda op de website van Jubal: www.jubalvarsseveld.nl.

                flyerkerstconcertv3

                 Achterhoeks Hippisch Festijn ronduit geslaagd

                 X 105

                 VARSSEVELD – Het Achterhoeks Hippisch Festijn mocht dit jaar rekenen op talrijke topruiters, schitterende weersomstandigheden, veel publiek en fantastische paardensport. Terwijl er in De Vennebulten in Varsseveld gestreden werd in de internationale cross county was er op het hoofdterrein en het strodorp een programma voor jong en oud.

                 Er werd zelfs gestreden om twee Nederlandse titels. In de eventing op tweesterrenniveau won de Otterlose profruiter Stephan Hazeleger met de achtjarige Dupon (Phin Phin x Landadel), die door Roelof Bril gefokt is in het nabijgelegen Westendorp. De zilveren medaille ging naar Larissa Hartkamp met d’Argentan (v. Kasparow).

                 Olympisch amazone Merel Blom uit Aalten mag na dit weekend zelfs twee bronzen medailles aan haar collectie toevoegen: één uit het NK tweesterren eventing met Viva la Vida (v. Quite Easy) en één uit het NK voor zesjarige eventingpaarden met Ceda (v. Aragorn). Beste zesjarige is de hengst Famous (v. Albaran xx) van Jan Greve uit Haaksbergen en gereden door Alice Naber-Lozeman.

                 In het overall klassement van de CIC1* en CIC2* eventing ging de Duitse Ingrid Klimke met de overwinning naar huis. De Nederlandse topamazone Elaine Pen won de CCI1* klasse.

                 Hoogtepunt was ook de finale om de Achterhoek Anemone Horse Trucks Bokaal voor ponyruiters, waarbij Yvet Nijhof in de klasse L won en Thierry van Reine in de klasse M/Z. Voor spektakel zorgden de Future Guys met hun stunts naast, achter en bovenop hun paarden in volle galop. De charismatische tuigpaarden zetten hun beste beentje voor en in het strodorp trokken de springende konijnen veel bekijks en lieten de kipjes en jonge eendjes zich geduldig aaien door de kinderen.

                 Lees nu en komende dagen alle verslagen terug op www.hippischfestijn.nl

                  Elaine Pen op Achterhoeks Hippisch Festijn: ‘Er ging niks mis in de cross’

                  X 107

                  VARSSEVELD – Eventingamazone Elaine Pen kijkt met vertrouwen uit naar zondag, de afsluitende dag van het driedaags Achterhoeks Hippisch Festijn. Na de dressuur en de cross country gaat ze aan de leiding van de nieuwe rubriek in Varsseveld, de CCI1* (lange cross). In het KNHS kampioenschap CIC2* staat ze voorlopig derde achter Patrick Verbakel en Stephan Hazeleger, maar in deze klasse heeft iedereen de cross country op zondag nog af te leggen.

                  Na een goede dressuurproef met slechts 38,40 strafpunten in de CCI1* liep Chivers (Up to Date x Indoctro) een foutloze cross country. “Het was een lekkere cross om te rijden. In het begin, bij hindernis vijf, was het wat sturen en slingeren, maar ik heb niks te klagen. Ik ben laatst twee keer met Chivers gevallen, gewoon een stomme actie, maar nu ging niks mis. Het liep gewoon heel fijn, dat heb je niet altijd”, vertelt Elaine Pen.

                  Aangezien Chivers ook een goed springpaard is, zal ze morgen met een goed gevoel aan het laatste onderdeel, het springparcours beginnen. “Een eventingpaard moet ook een goed springpaard zijn. Daar zoek ik ze ook wel op uit. Er kan altijd wel een balkje vallen, maar Chivers zal geen heel parcours plat lopen. Hopelijk kan ik de wedstrijd met een positief resultaat afronden.”

                  Voorlopig tweede en derde in het CCI1* klassement staan Willemina van der Goes met Ekino (v. Carthino Z) en Vera Grevelink op Enita (v. Vingino).

                  In de nieuwe internationale ponyrubriek CCIP1* is Thierry van Reine van de derde plaats in de dressuur naar de eerste plaats opgeklommen. Zijn pony Zapp (v. Zodiak) croste als beste rond.

                  De Duitse Ingrid Klimke, die recent bijdroeg aan olympisch zilver voor Duitsland in de eventing, gaat zowel in de CIC1* als CIC2* aan de leiding na de dressuur en het springparcours. Knap tweede in de 1* staat Alice Naber-Lozeman met de zesjarige KWPN-goedgekeurde hengst Famous (v. Albaran xx), voor Michael Jung op Star Connection (v. Chacco Blue). Klimke had nog wel een foutje in het springparcours met de de zesjarige Königssee (v. Interconti), maar had zo’n voortreffelijke dressuurproef gereden (33,60 strafpunten) dat ze het zich kon permitteren.

                  In de zwaardere CIC2* behield Ingrid Klimke de leiding met de zevenjarige Weisse Duene (v. Clarimo). Michael Jung staat tweede met Lennox (v. Sunlight xx) en Jan van Beek derde met Diamond Lancer (v. Limmerick). In het klassement om de nationale titel gaat nummer vier, Patrick Verbakel op Coconut Girl (v. Coconut Grove xx) aan de leiding.

                  Morgen, zondagochtend om 10.30 uur gaat de cross country op CIC2* niveau van start, gevolgd door de CIC1*. Op het hoofdterrein is er een nonstop programma met onder meer de finales om de Achterhoek Anemone Horse Trucks Bokaal, tuigpaarden, veulenpresentatie en een show van de Future Guys. In het strodorp is er bij de Pavo stand de mogelijkheid om met tweevoudig olympisch kampioen op de foto te gaan. Deze Meet & Greet is gepland van 13.00 tot 13.30 uur. www.hippischfestijn.nl

                   In Gelderland 23.060 kinderen op pad met Kinderpostzegels

                   X 184

                   De Kinderpostzegelactie komt eraan! Op woensdagmiddag 28 september gaan Nederlandse basisschoolkinderen weer langs de deuren om zich in te zetten voor kwetsbare kinderen over de hele wereld. Ook in Gelderland: 23.060 kinderen hebben zich aangemeld. Dat zijn er nog meer dan vorig jaar!
                   Uit Gelderland komt ook de 11-jarige Sjors, één van de projectambassadeur van dit jaar. Hij was vaak druk in de klas en als zijn klasgenoten dit dan ook nog waren, was dat zwaar voor de juf. Gelukkig ontdekte de juf de methode ´Druk in de Klas´, ontwikkeld door de VU in Amsterdam. Nu gaan zowel de juf als Sjors weer met plezier naar school.

                   Kinderpostzegelactie 2016
                   Dit jaar sieren de tekeningen van Fiep Westendorp de postzegels, ter ere van haar 100ste geboortedag. Met de opbrengst van de verkoop steunt Kinderpostzegels projecten die kansen creëren voor kwetsbare kinderen in binnen- en buitenland.

                   Over Stichting Kinderpostzegels Nederland
                   Kinderpostzegels geeft kwetsbare kinderen ontwikkelingskansen voor een betere toekomst. Ons motto is ´voor kinderen, door kinderen´. De kinderpostzegelactie is hiervan het sprekende voorbeeld. Het is de grootste en meest populaire scholenactie van Nederland, uniek in de wereld. Met de opbrengst van de actie zijn afgelopen jaar heel veel kinderen gesteund. Kijk voor meer informatie op www.kinderpostzegels.nl.

                   • Vanaf woensdag 28 september komen de kinderen weer langs de deuren;
                   • Met de opbrengst van de actie worden kwetsbare kinderen geholpen in ontwikkelingslanden en Nederland, ook in Gelderland.