Categoriearchief: Varsseveld

19 nov. – IVN- wandeling: Wintergasten langs beek, bos en singels

X 121

VARSSEVELD – Zondag 19 november gaan IVN-gidsen tijdens een wandeling bij de Romeinendiek op zoek naar wintergasten langs beek, in bossen en singels.

Start: 14.00 uur, vanaf de Romeinendiek (Natuurgebied De Vennebulten).

Vanaf de N18 tussen Lichtenvoorde en Varsseveld bij de stoplichten bij de Radstake, de weg tegenover de Radstake (linksaf) in, de Landstraat. Deze asfaltweg en later zandweg volgen tot voor het 60 km bord. De Romeinendiek in, linksaf waar men kan parkeren.

Dit is een wandeling in een gevarieerd landschap. Langs beek, in bos en singels zoeken we naar hier overwinterende vogels en al wat we verder kunnen spotten.

Meewandelen is gratis, voor de consumptie halverwege wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Inlichtingen:
A. Hendriks. tel.: 0544-352043; e-mail: hendriks.wopereis@hotmail.com

  Jeugd Jubal behaalt monsterscore op landelijk kampioenschap

  X 148

  VARSSEVELD – Het B-orkest van Jubal heeft op het landelijk kampioenschap in Drachten 88 punten behaald. De jeugd van Jubal behaalde daarmee de hoogste score van alle deelnemende orkesten.

  Leuke dag uit
  De jeugd van Jubal is een hele dag op pad geweest. ’s Middags rond 14.00 u vertrok de bus richting Drachten. Diverse ouders gingen mee om hun kroost aan te moedigen. Voor met name de jonge kinderen was het immers best een spannende dag. Ook voor meeste de oudere leden was het echter de eerste keer dat ze op een landelijk kampioenschap zouden spelen. De geplande terugkomsttijd was 0.00 uur.

  Alles of niets…
  Na een lange reis en het inspelen in Drachten was het dan eindelijk zo ver, om 18.15u mocht het B-orkest spelen voor de driekoppige jury. Het was alles of niets; op de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen wordt er namelijk maar een (1) werk uitgevoerd. In een klein kwartiertje moet het orkest dus laten horen wat het in zijn mars heeft.

  Jubelende jury
  Het resultaat mocht er wezen: de jury was laaiend enthousiast. Met 88 punten behaalde het B-orkest een eerste prijs met promotie (naar de hogere afdeling). Het B-orkest behaalde hiermee tevens de hoogste score van de dag.

  Enkele citaten uit de juryrapporten:

  “Er wordt met zeer groot gemak alle technische en ritmische elementen gespeeld. Heel goed.” (Alex Schillings)
  “Ik hoor een hele mooie harmonie klank” (Peter Kleine Schaars)
  “Naast al deze ‘aantekeningen’ wel een zeer fraai orkest dat misschien wel een divisie hoger mag uitkomen” (Peter Kleine Schaars)
  “Fraaie opneing (… Mooie sfeervolle momenten (…) Fraai concert. ” (Hennie Ramaekers)
  Trotse vereniging

  “Een mooie bekroning op onze jeugdopleiding”, aldus voorzitter Mark Jansen. “Mijn grote complimenten aan dirigent Gerjo Seesink voor alle energie die hij al meer dan 20 jaar in ons B-orkest steekt. En een mooi vooruitzicht voor de jongere jeugd om te weten dat ze over een tijdje in een kampioensorkest kunnen meespelen”.

  Grootste opleidingsorkest Jubal

  Het B-orkest is een van de vier opleidingsorkesten van Jubal. De leerlingen spelen meestal mee vanaf het behalen van het A-diploma (na zo’n 2 jaar muziekles). Dat is vanaf een jaar of 10. Ter ondersteuning spelen ook oudere jeugdleden en enkele volwassenen mee. Voor de jongere leden zijn er andere opleidingsorkesten; iedere leerling bij Jubal speelt al na een paar maanden les in een orkest.

  Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen
  De Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen (ONHK) zijn de opvolger van het Nederlands kampioenschap voor harmonieorkesten (NKH). Het ONHK vindt plaats in Drachten op 4 november 2017. Het wordt georganiseerd door de OMF (de Friese bond van muziekverenigingen, onderdeel van de landelijke KNMO). Jubal heeft deelgenomen aan de ONHK vanwege de hoge score op het concours vorig jaar in Zutphen.

  • [0] Foto: Chr. Muziekvereniging 'Jubal'

  11 & 18 nov. – Twee toporkesten treffen elkaar

  X 288

  VARSSEVELD/BELTRUM – Muziekverenigingen Concordia uit Beltrum en Jubal uit Varsseveld verzorgen onder de naam “Noaberconcerten” op zaterdag 11 en 18 november twee concerten die volledig in het teken staan van symfonische blaasmuziek.

  Grote verenigingen met veel jeugd
  De Achterhoekse verenigingen Jubal en Concordia hebben veel met elkaar gemeen. Beide verenigingen zijn zeer actief in hun eigen omgeving, hebben veel leden en een zeer succesvol jeugdbeleid. De ‘grote’ harmonieorkesten van de verenigingen staan bovendien onder leiding van dezelfde dirigent, Henk-Jan Heijnen. De orkesten lijken dan ook op elkaar als twee buren.

  Samen symfonisch programma
  Voor beide orkesten was voor de zomer al duidelijk dat er in het najaar een programma met symfonische blaasmuziek zou worden verzorgd. Concordia gaat op 25 november concours in de Hanzehof te Zutphen. Zij wilde graag voorafgaand aan het concours de werken in het eigen dorp ten gehore brengen (en zo het publiek alvast warm maken om ook naar het concours te komen luisteren). Jubal had na een voorjaar met meer “lichte” muziek al langer enkele klassieke werken op de wensenlijst staan. Wat is er dan mooier de handen ineen te slaan? Zo is het concept van het “Noaberconcert” geboren.

  Programma
  Beide orkesten voeren tijdens het Noaberconcert drie werken uit.

  Concordia zal de werken uitvoeren die tijdens het concours ten gehore worden gebracht. Dit zijn achtereenvolgens “Rise of the Firebird” van Steven Reineke, “Elements of Nature” van Hermann Pallhuber en “Sequences for Band” van Carlos Pellicer.

  Jubal voert achtereenvolgens “October” van Eric Whitacre, “Symphony nr. 16” van Christiaan Janssen en “Mosaici Bizantini” van Franco Cesarini uit.

  Meer informatie over het gehele programma is te vinden op de websites van de verenigingen en op Facebook.

  Tijd en locatie
  De concerten vinden plaats op de volgende momenten:

  • zaterdag 11 november in de sporthal de Sonders te Beltrum om 20.00 uur (entree vrije gift);
  • zaterdag 18 november in de Grote Kerk te Varsseveld om 20.00 uur (entree € 7,50)

  De optredens van de beide verenigingen duren naar verwachting ieder zo’n 40 minuten. Tussen de optredens van de orkesten is bij beide concerten een pauze.

  Meer informatie
  Neem voor meer informatie over de concerten contact op met organiserende vereniging. Voor het concert in Beltrum is dat Concordia Beltrum (secretariaat@concordiabeltrum.nl) en voor het concert in Varsseveld is dat Jubal Varsseveld (info@jubalvarsseveld.nl).

  Over Concordia Beltrum
  Concordia Beltrum is opgericht in 1922 en bestaat dus 95 jaar. Het is een actieve vereniging, vooral op jeugdbeleid. Dit blijkt uit een C‐orkest, leerlingenorkest en een A‐, B‐ en C‐slagwerkgroep. Concordia is gehuisvest in haar eigen clubgebouw Dacapo te Beltrum. Het harmonieorkest staat sinds 2006 onder de deskundige leiding van Henk‐Jan Heijnen. Meer informatie over de vereniging is te vinden op de website (www.concordiabeltrum.nl) en op de Facebook-pagina.

  Over Jubal Varsseveld
  Jubal Varsseveld is opgericht in 1943 en bestaat dus volgend jaar 75 jaar. Het is de grootste muziekvereniging uit de gemeente Oude IJsselstreek met bovendien de meeste jeugd. De vereniging bestaat uit een jeugdslagwerkensemble, drie opleidingsharmonieorkesten en een groot harmonieorkest. Het A-orkest staat sinds 2001 onder de deskundige leiding van Henk‐Jan Heijnen. Meer informatie over de vereniging is te vinden op de website (www.jubalvarsseveld.nl) en op de Facebook-pagina.

   Onderzoek verkeerssituatie N318 Varsseveld

   X 256

   AALTEN – Tussen zaterdag 28 oktober en maandag 6 november 2017 plaatst de provincie Gelderland observatiecamera’s langs de N318 tussen Varsseveld en Aalten. Deze camera’s registreren in die periode dag en nacht de verkeerssituatie.

   De provincie doet onderzoek naar verkeersmaatregelen op provinciale wegen. Zo kan worden beoordeeld of bepaalde aanpassingen effect hebben. En of deze misschien geschikt zijn om op andere wegen in te zetten. Op de N318 tussen Varsseveld en Aalten wordt de komende tijd onderzoek uitgevoerd naar het verkeersgedrag door het plaatsen van inhaalverbodsborden (uitgezonderd landbouwvoertuigen). Voor dit onderzoek worden o.a. observatiecamera’s gebruikt.

   Observeren van verkeerssituatie
   De camera’s observeren dag en nacht de verkeerssituatie. Eerst bekijkt de provincie de bestaande verkeerssituatie, de zogenaamde nulmeting. Als maatregelen zijn uitgevoerd wordt de nieuwe situatie gefilmd. Zo kan bijvoorbeeld bepaald worden of de maatregel de verkeersveiligheid verbetert. De camera’s registreren geen kenteken of snelheid. U krijgt als weggebruiker dus geen boete voor bijvoorbeeld te hard rijden. De provincie verwijderd de beelden binnen 30 dagen na opname.

    Laatste fase aanpassing N18 bij Varsseveld

    X 309

    VARSSEVELD – Aannemer BAM start in opdracht van Rijkswaterstaat in november met de laatste fase van reconstructie van de N18 bij Varsseveld. In de maand november werkt BAM aan N18 tussen de aansluiting van A18-N18 en de Zelhemseweg (N330). Daarnaast worden de werkzaamheden aan de fietstunnel bij de Hiddinkdijk afgerond. Het verkeer op en naar de N18 moet rekening houden met omleidingsroutes en langere reistijden.

    Drie nachtelijke afsluitingen
    Op donderdag 2 november, vrijdag 3 november en donderdag 23 november wordt van 19.00 uur tot en met 06.00 uur gewerkt aan de N18 tussen de aansluiting van de A18-N18 en de Zelhemseweg. Tijdens deze nachtafsluiting kan het verkeer geen gebruikmaken van de kruising bij de Zelhemseweg.

    Werkzaamheden bij de A18
    Van maandag 13 november tot en met vrijdagochtend 17 november wordt er dag en nacht gewerkt aan de aansluiting N18-A18. Gedurende de werkzaamheden kan het verkeer overdag gebruik blijven maken van de aansluiting. Tijdens de nachten is de aansluiting echter gesloten van 19.00 tot 06.00 uur. Verkeer dient rekening te houden met een lagere maximum snelheid, omleidingsroutes en langere reistijden.

    Omleidingsroutes
    Gele borden geven ter plaatse informatie over de omleidingsroutes. Omleidingsroutes zijn ook te vinden op www.bambouwtN18.nl. Bij ongunstige weersomstandigheden of onverwachte omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

    Meer informatie
    Heeft u vragen over de werkzaamheden? Kijk dan op www.bambouwtN18.nl, bel met de gratis informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 of kijk op www.rijkswaterstaat.nl.

    Meer informatie over de Nieuwe Twenteroute vindt u op www.rijkswaterstaat.nl/nieuwetwenteroute en op Facebook en Instagram @nieuwetwenteroute.

     V’Veld 13 okt. tot 16 okt. – Start tweede fase aanpassing N18

     X 335

     Weekendafsluiting van vrijdag 13 oktober 19.00 tot maandag 16 oktober 06.00 uur

     VARSSEVELD – In oktober start aannemer BAM in opdracht van Rijkswaterstaat met de tweede fase van de aanpassing van de N18 bij Varsseveld. BAM gaat in deze maand een fietstunnel onder de N18 nabij de Zelhemseweg realiseren en de N18 verbreden tussen de aansluiting met de A18 en de Zelhelmseweg. Vanwege de aanleg van de fietstunnel is de N18 ter plekke volledig afgesloten van vrijdagavond 13 oktober 19.00 tot maandagochtend 16 oktober 06.00 uur. De gehele maand moet verkeer op en naar de N18 rekening houden met omleidingsroutes en langere reistijden.

     Nachtafsluitingen
     Naast de weekendafsluiting zijn er ook nachtelijke afsluitingen. BAM sluit de N18 tussen de aansluiting met de A18 en Zelhelmseweg op doordeweekse nachten van ‘s avonds 19.00 uur tot ’s morgens 06.00 uur. Deze nachtelijke afsluitingen starten op maandag 2 oktober en eindigen op vrijdag 13 oktober.

     Kijkje nemen tijdens weekendafsluiting
     Tijdens de weekendafsluiting start BAM op vrijdagavond met het verwijderen van het oude asfalt en het uitgraven van de locatie van de fietstunnel. Op zaterdag worden de tunnelelementen op de juiste plek gehesen en de tunneldak weer aangevuld met grond. Op zondag asfalteert BAM de weg boven de tunnel en plaatst geleiderails en de barriers, zodat op maandagochtend het verkeer over de tunnel kan rijden. Tijdens deze weekendafsluiting kunnen omwonenden en geïnteresseerden komen kijken naar de werkzaamheden, daarvoor wordt een speciale, veilige plek ingericht.

     Omleidingsroutes
     Gele borden geven ter plaatse informatie over de omleidingsroutes. Omleidingsroutes zijn ook te vinden op www.bambouwtN18.nl. Bij ongunstige weersomstandigheden of onverwachte omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

      Achterhoeks Hippisch Festijn ontvangt duizenden bezoekers

      X 254

      VARSSEVELD – “We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd weekend”, blikt Menno Koch, bestuurslid van het Achterhoeks Hippisch Festijn terug. Onder perfecte omstandigheden konden toeschouwers in De Vennebulten in Varsseveld drie dagen lang genieten van topsport, vertier en vermaak.

      Sinds twee jaar ligt het zwaartepunt van het evenement op de internationale eventing, een wedstrijd waarbij ruiters naast een dressuurproef ook een parcours moeten springen en in de cross country natuurlijke hindernissen moeten overwinnen. “Dit jaar hebben we een ongekend groot aantal deelnemers mogen ontvangen, van amateurruiters in de nationale klasse tot grote namen die op de belangrijkste internationale kampioenschappen deelnemen, zoals de Olympische ruiters Ingrid Klimke, Tim Lips en Merel Blom.”

      Laatst genoemde kende een wel heel succesvolle wedstrijd. De amazone uit Aalten verscheen met zes paarden aan de start en schreef twee internationale rubrieken op haar naam, evenals het Nederlands kampioenschap voor zesjarige eventingpaarden. “Ik kan terugkijken op een super geslaagd weekend. Dit weekend was ook een wedstrijd in Polen, maar ik rijd net zo lief hier, het is hier super georganiseerd en dat in mijn buurtdorp”, vertelt de amazone na afloop enthousiast.

      Ook de strijd om de Nederlandse titel bij de senioren werd in De Vennebulten uitgevochten. Renske Kroeze trok daarbij aan het langste eind, terwijl de titel bij de zevenjarige eventingpaarden in handen kwam van Alice Naber-Lozeman. Tim Lips schreef de zwaarste internationale rubriek, de CIC2*, op zijn naam met zijn Olympiade-paard Bayro.

      Naast al het topsport geweld kwamen de duizenden bezoekers ook af op de vele extra’s die het evenement te bieden had. Naast de vele stands was er dit jaar nog meer te beleven voor families doordat er diverse activiteiten voor kinderen, zoals ponyrijden, konijnenspringen en diverse shows werden gehouden. “Ik heb diverse bezoekers gesproken en die vonden het prachtig om de sport van zo dichtbij te maken. Daarnaast spraken de standhouders ook van veel toeloop en keren de deelnemers tevreden terug naar huis. Daar doen we het natuurlijk allemaal voor”, besluit Koch.

       Weekendafsluiting N18 bij Varsseveld

       X 758

       Vrijdag 15 september 19.00 tot maandag 18 september 06.00 uur

       VARSSEVELD – Aannemer BAM is in opdracht van Rijkswaterstaat bezig met de aanpassing van de N18 bij Varsseveld. Onderdeel van deze werkzaamheden is de realisatie van een fietstunnel onder de N18 nabij de Oostelijke Rondweg (N318). Vanwege de aanleg van deze tunnel is de N18 ter hoogte van deze kruising volledig afgesloten van vrijdagavond 15 september 19.00 tot maandagochtend 18 september 06.00 uur. Het verkeer op en naar de N18 moet rekening houden met omleidingsroutes en langere reistijden.

       De werkzaamheden aan de tunnel starten op vrijdagavond met het verwijderen van het oude asfalt en het uitgraven van de locatie van de tunnel. Op zaterdag worden de tunnelelementen op de juiste plek gehesen en de tunneldak weer aangevuld met grond. Op zondag asfalteert BAM de weg boven de tunnel en plaatst geleiderails en de barriers, zodat op maandagochtend het verkeer over de tunnel kan rijden.

       Halverwege eerste fase
       BAM werkt de hele maand september nog aan de verbreding van N18 tussen de Zelhemseweg (N330) en Oostelijke Rondweg (N318) en aan de aanpassing van het kruispunt N18-N318. Nadat deze eerste fase is afgerond, gaat BAM in oktober de weg tussen de aansluiting A18 en het kruispunt met de Zelhelmseweg aanpakken. Het verkeer dient gedurende de gehele periode rekening te houden met langere reistijden en omleidingsroutes.

       Omleidingsroutes
       Gele borden geven ter plaatse informatie over de omleidingsroutes. Omleidingsroutes zijn ook te vinden op www.bambouwtN18.nl. Bij ongunstige weersomstandigheden of onverwachte omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

       Meer informatie
       Heeft u vragen over de werkzaamheden? Kijk dan op www.bambouwtN18.nl, bel met de gratis informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002 of kijk op www.rijkswaterstaat.nl.

       Meer informatie over de Nieuwe Twenteroute vindt u op www.rijkswaterstaat.nl/nieuwetwenteroute en op Facebook en Instagram @nieuwetwenteroute.

       De Nieuwe Twenteroute
       De N18 tussen Varsseveld en Enschede wordt vernieuwd. Tussen Varsseveld en Lichtenvoorde past Rijkswaterstaat de weg aan. Tussen Groenlo en Enschede gaat een 27 kilometerlange nieuwe N18 om de kernen van Eibergen, Haaksbergen en Usselo heen. Hiermee maakt Rijkswaterstaat van de N18 een Nieuwe Twenteroute. Deze Nieuwe Twenteroute wordt een weg die veiliger is om over te rijden of over te steken, waardoor minder verkeersslachtoffers vallen. De nieuwe weg gaat de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo vergroten en past in het mooie landelijke gebied van de Achterhoek en Twente. De weg zorgt dat Achterhoekers en Twentenaren sneller van A naar B komen en maakt daarmee dat de regio interessant is om in te wonen, te werken en te ondernemen.

       Rijkswaterstaat werkt nauw samen met de provincies Gelderland en Overijssel, de gemeenten in de regio en de waterschappen om de Nieuwe Twenteroute te realiseren. De Nieuwe Twenteroute is naar verwachting in het voorjaar van 2018 klaar.

        Start reconstructie N18 bij Varsseveld

        X 915

        Verkeer op en naar de N18 moet rekening houden met omleidingsroutes en langere reistijden

        Aannemer BAM start in opdracht van Rijkswaterstaat vanaf maandagochtend 4 september met het eerste deel van reconstructie van de N18 bij Varsseveld. De hele maand september werkt BAM aan de verbreding van de rijbanen tussen de Zelhemseweg (N330) en Oostelijke Rondweg (N318). Daarnaast past de aannemer in deze maand het kruispunt N18-N318 aan inclusief de realisatie van een fietstunnel bij dit kruispunt. BAM en Rijkswaterstaat willen de werkzaamheden veilig en goed uitvoeren. De werkzaamheden kunnen daarom niet zonder hinder worden uitgevoerd.

        Gedurende de werkzaamheden zijn er minder rijstroken op de N18 beschikbaar, enkele nachtelijke afsluitingen en een weekendafsluiting. Gemotoriseerd verkeer vanuit de N318 Aalten en Winterswijk kan gedurende werkzaamheden niet de N18 oprijden. Verkeer dient rekening te houden met een lagere maximum snelheid, omleidingsroutes en langere reistijden. Na de reconstructie van de N18 bij Varsseveld kan het verkeer veiliger de weg oversteken en verbetert de doorstroming op de N18.

        Werkzaamheden en afsluitingen

        • Van zondag 3 september 19.00 uur tot maandag 4 september 06.00 uur is het kruispunt N18-N318 afgesloten voor al het verkeer. Tijdens deze nacht richt de aannemer de bouwplaats in.

        • Van maandag 4 september 06.00 uur tot vrijdag 15 september 19.00 uur werkt BAM aan de verbreding van de noordelijke rijbaan op de N18, aan de landbouwsluis bij de kruising N18-N318, aan de nieuwe fietstunnel bij de N318/Hiddinkdijk en aan voorbereidingen voor de fietstunnel bij de Zelhemseweg.

        Alle verkeer op de N18 rijdt over één rijbaan met één rijstrook in beide richtingen. Voor het gemotoriseerde verkeer vanuit Aalten en Winterswijk is het niet mogelijk om vanaf de N318 de N18 op te rijden. Het verkeer vanuit Doetinchem kan wel van de N18 naar de N318 Aalten rijden. Het verkeer vanuit Lichtenvoorde kan vanaf de N18 niet linksaf slaan richting N318 Aalten en wordt omgeleid. Voor landbouwverkeer en (brom)fietsers is het niet mogelijk de N18 bij het kruispunt met de N318 over te steken.

        • Van vrijdag 15 september 19.00 uur tot maandag 18 september 06.00 uur is de kruising N18-N318 afgesloten voor alle verkeer. Tijdens dit weekend graaft BAM de fietstunnel uit en hijst zij de tunneldelen in. Vervolgens krijgt de N18 boven de tunnel een nieuwe laag asfalt.

        • Van maandag 18 september 06.00 tot vrijdag 29 september 19.00 uur gaat het werk aan de kruispunt met de N318 verder. De verbreding van de noordelijke rijbaan is klaar. Het verkeer wordt daar overheen geleid, zodat BAM de zuidelijk rijbaan tussen de Zelhemseweg en de Oostelijke Rondweg kan verbreden.

        Voor landbouwverkeer en de (brom)fietsers is het nog steeds niet mogelijk het kruispunt naar de N318 over te steken. Ook het verkeer uit Aalten kan vanaf de N318 nog steeds niet de N18 op rijden.

        • Van vrijdag 29 september 19.00 uur tot zaterdag 30 september 06.00 uur is de N18 tussen de kruispunten met de Zelhemseweg (N330) en de Oostelijk Rondweg (N318) inclusief de kruispunten afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer. In deze nacht zet BAM het verkeer om naar de nieuwe rijbanen bij het kruispunt N18-N318 en richt de aannemer de noordelijke rijstrook bij kruispunt N18-Zelhemsweg in als werkterrein.

        Na de laatste nachtelijke afsluiting in september kan het verkeer uit Aalten en Winterswijk vanaf de N318 weer de N18 oprijden. Ook het landbouwverkeer kan weer oversteken van en naar de N318. De (brom)fietsers moeten echter voorlopig nog gebruik blijven maken van omleidingsroutes. In oktober gaat BAM verder met het tweede deel van de reconstructie, onder andere met de aanpassing van het kruispunt N18-Zelhmseweg (N330) inclusief de aanleg van een fietstunnel.

        Omleidingsroutes

        Gedurende de werkzaamheden zijn er verschillende omleidingsroutes. De omleidingsroutes worden aangepast tijdens de afsluitingen van de N18. Gele borden geven hierover ter plaatse informatie. U vindt de routes ook op www.bambouwtN18.nl. Bij ongunstige weersomstandigheden of onverwachte omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

        Met busvervoerder Arriva zijn afspraken gemaakt over de route van buslijn 72 en 74. Politie, brandweer en ambulance kunnen gebruik blijven maken van de kruising.

        Aannemer BAM houdt de drukte op de omliggende wegen in de gaten. Waar nodig treft zij in overleg met de gemeente Oude IJsselstreek passende maatregelen.

        Meer informatie
        Heeft u vragen over de werkzaamheden? Kijk dan op www.BambouwtN18.nl, bel met de gratis informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 of kijk op www.rijkswaterstaat.nl. Meer informatie over de Nieuwe Twenteroute vindt u op www.rijkswaterstaat.nl/nieuwetwenteroute en op Facebook en Instagram @nieuwetwenteroute.

        De Nieuwe Twenteroute
        De N18 tussen Varsseveld en Enschede wordt vernieuwd. Tussen Varsseveld en Lichtenvoorde past Rijkswaterstaat de weg aan. Tussen Groenlo en Enschede gaat een 27 kilometerlange nieuwe N18 om de kernen van Eibergen, Haaksbergen en Usselo heen. Hiermee maakt Rijkswaterstaat van de N18 een Nieuwe Twenteroute. Deze Nieuwe Twenteroute wordt een weg die veiliger is om over te rijden of over te steken, waardoor minder verkeersslachtoffers vallen. De nieuwe weg gaat de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo vergroten en past in het mooie landelijke gebied van de Achterhoek en Twente. De weg zorgt dat Achterhoekers en Twentenaren sneller van A naar B komen en maakt daarmee dat de regio interessant is om in te wonen, te werken en te ondernemen.

        Rijkswaterstaat werkt nauw samen met de provincies Gelderland en Overijssel, de gemeenten in de regio en de waterschappen om de Nieuwe Twenteroute te realiseren. De Nieuwe Twenteroute is naar verwachting in het voorjaar van 2018 klaar.

        Omleidingsroutes

        Zondag 3 september 19:00 uur t/m maandag 4 september 06:00
        • Verkeer op de N18 vanaf Lichtenvoorde richting Varsseveld -> via de N312 – N315 – N330 (volg A)
        • Verkeer vanaf Lichtenvoorde richting Varsseveld -> via de N818 – Burgermeester van der Zandestraat (volg A)
        • Verkeer vanaf Varsseveld richting Lichtenvoorde -> via de N18- N330 – N315 – N312 (volg B)
        • Verkeer vanaf Varsseveld richting Lichtenvoorde -> via de N818 – N318 – N313 (volg B)

        • Landbouwverkeer richting N318 en vice versa -> via Vlakkeeweg – Hiddinkdijk – Spiekersweg – Lichtenvoortseweg – Schippersweg – Veenweg (volg D)

        • (Brom)fietsers richting N318 en vice versa -> via Vlakkeeweg – Wesselstraat – Zelhemseweg – Klaproosstraat – Eikenlaan – Hiddinkdijk (volg fietssymbool).

        Maandag 4 september 06:00 uur t/m vrijdag 15 september 19:00 uur
        • Verkeer vanaf N18 Lichtenvoorde richting N318 Aalten-> via de Zelhemseweg – Oranjestraat – Prins Hendriklaan – N818 – N313 (volg F)
        • Verkeer vanaf N318 Aalten en Winterswijk richting A18/Doetinchem -> via de N818 – Keppelbroeksdijk – Varsseveldseweg – Oostelijke Randweg (volg A)
        • Verkeer vanaf N318 Aalten richting Zelhem -> via de N818 – Prins Hendriklaan – Oranjestraat – Zelhemseweg (volg C)

        • Landbouwverkeer richting N318 en vice versa -> via Vlakkeeweg – Hiddinkdijk – Spiekersweg – Lichtenvoortseweg – Schippersweg – Veenweg (volg D)

        • (Brom)fietsers richting N318 en vice versa -> via Vlakkeeweg – Wesselstraat – Zelhemseweg – Klaproosstraat – Eikenlaan – Hiddinkdijk (volg fietssymbool).

        Verkeer vanaf A18/Doetinchem richting N318 Aalten en Winterswijk krijgt niet te maken met een afsluiting en kan de gebruikelijke route nemen via de N18.

        Vrijdag 15 september 19:00 uur t/m maandag 18 september 6:00 uur
        • Verkeer op de N18 vanaf Lichtenvoorde richting Varsseveld -> via de N312 – N315 – N330 (volg A)
        • Verkeer vanaf Lichtenvoorde richting Varsseveld -> via de N818 – Burgermeester van der Zandestraat (volg A)
        • Verkeer vanaf Varsseveld richting Lichtenvoorde -> via de N18- N330 – N315 – N312 (volg B)
        • Verkeer vanaf Varsseveld richting Lichtenvoorde -> via de N818 – N318 – N313 (volg B)

        • Landbouwverkeer richting N318 en vice versa -> via Vlakkeeweg – Hiddinkdijk – Spiekersweg – Lichtenvoortseweg – Schippersweg – Veenweg (volg D)

        • (Brom)fietsers richting N318 en vice versa -> via Vlakkeeweg – Wesselstraat – Zelhemseweg – Klaproosstraat – Eikenlaan – Hiddinkdijk (volg fietssymbool).

        Maandag 18 september 06:00 uur t/m vrijdag 29 september 19:00 uur
        • Verkeer vanaf N18 Lichtenvoorde richting N318 Aalten-> via de Zelhemseweg – Oranjestraat – Prins Hendriklaan – N818 – N313 (volg F)
        • Verkeer vanaf N318 Aalten en Winterswijk richting A18/Doetinchem -> via de N818 – Keppelbroeksdijk – Varsseveldseweg – Oostelijke Randweg (volg A)
        • Verkeer vanaf N318 Aalten richting Zelhem -> via de N818 – Prins Hendriklaan – Oranjestraat – Zelhemseweg (volg C)

        • Landbouwverkeer richting N318 en vice versa -> via Vlakkeeweg – Hiddinkdijk – Spiekersweg – Lichtenvoortseweg – Schippersweg – Veenweg (volg D)

        • (Brom)fietsers richting N318 en vice versa -> via Vlakkeeweg – Wesselstraat – Zelhemseweg – Klaproosstraat – Eikenlaan – Hiddinkdijk (volg fietssymbool).

        Verkeer vanaf A18/Doetinchem richting N318 Aalten en Winterswijk krijgt niet te maken met een afsluiting en kan de gebruikelijke route nemen via de N18.

        Vrijdag 29 september 19:00 uur t/m zaterdag 30 september 06:00 uur
        • Verkeer vanaf N18 Lichtenvoorde/Groenlo richting A18/Doetinchem -> via de N313 – N318 – N818 (volg A)
        • Verkeer vanaf A18/Doetinchem richting Groenlo -> via de N818 – N318 – N313 (volg B)
        • Verkeer vanaf Aalten richting Zelhem -> via de N818 – Prins Hendriklaan – Oranjestraat – Doetinchemseweg – Griezenveld (volg C)

        • Landbouwverkeer richting N318 en vice versa -> via Vlakkeeweg – Hiddinkdijk – Spiekersweg – Lichtenvoortseweg – Schippersweg – Veenweg (volg D)

        • (Brom)fietsers ri. N318 en vice versa -> via Vlakkeeweg – Wesselstraat – Zelhemseweg – Klaproosstraat – Eikenlaan – Hiddinkdijk (volg fietssymbool).

         Groot kunstwerk siert Varsseveldse turnhal op

         X 426

         VARSSEVELD – De afgelopen maand heeft de Varsseveldse turnhal, de Van Raam Arena, een grote muurschildering gekregen. Vormgever en kunstenaar Dorjan Duitshof heeft vijf disciplines van het turnen op de vijfentwintig meter lange muur aangebracht.

         De Varssevelds Gymnastiek Vereniging kent in haar bijna negentig jarig bestaan vele hoogtepunten. Internationale turngala’s, een interland en turners die nationaal furore maken. Tegenwoordig neemt de VGV in de nationale turnwereld een belangrijke plaats in. Met de Van Raam Arena krijgen ze een van de modernste turnhallen in het land. Daar mocht Dorjan, de afgelopen weken, haar creativiteit met de kwast op los laten.
         Het ontwerp, in de olympische kleuren, heeft Dorjan gemaakt en met de hand aangebracht op de hoge witte muur. De ronde vormen van de schildering beelden de dynamiek van het turnen en de ontwikkeling van de sporters uit. Vijf disciplines uit de sport staan afgebeeld; ringen, brug, bok, free running en ritmische gymnastiek.

         Meer werk van kunstenaar en grafisch vormgever Dorjan Duitshof is te vinden op haar website. www.dorjan.nl Na de vakantie is de turnhal weer geopend en zijn de schilderingen te bekijken voor de turners en hun publiek.

          Kramp Run zet Den Es en De Bettekamp in het zonnetje

          X 516

          VARSSEVELD – De Kramp Run heeft een cheque ter waarde van duizend euro overhandigd aan stichting Azora. Het bedrag komt ten goede aan woonzorgcentrum De Bettekamp en verpleeghuis Den Es in Varsseveld. Er worden hometrainers aangeschaft die zijn voorzien van een Ipad met geïntegreerde routes. Hierdoor kunnen de bewoners er alsnog een mooie fietstocht maken, terwijl ze de deur niet uit hoeven.

          De cheque werd onder het toeziend oog van een aantal bewoners uitgereikt. Onder het genot van een kop koffie en een overvolle schaal met soesjes, werden de festiviteiten ingeleid. Pieter Hubers, voorzitter van de Kramp Run nam kort het woord en stond uiteindelijk de cheque af aan Anita Oldenhave, teammanager bij stichting Azora. Ze gaf aan dat binnen de zorgorganisatie sport en bewegen hoog in het vaandel staan. De financiële bijdrage van de Kramp Run komt dus op een goede plek terecht.

          Ieder jaar staan er veel bewoners van Den Es en De Bettekamp langs het parcours van de Kramp Run om alle deelnemers aan te moedigen. De organisatie van het hardloopevenement vond het hoogtijd om iets terug te doen voor deze bewoners.

           Nieke en Annerieke doen openbaar muziekexamen bij Jubal

           X 541

           VARSSEVELD – Op vrijdag 21 april a.s. geven twee leerlingen van muziekvereniging Jubal uit Varsseveld een openbaar examenconcert. Ze worden daarbij deels begeleid door het A-orkest van Jubal. De kandidaten horen grotendeels op de avond zelf al of ze geslaagd zijn of niet.

           Twee meiden op hoog niveau
           De twee examenkandidaten van de avond zijn Nieke Kodde (hoorn, 19 jaar) en Annerieke Reusen (fluit, 16 jaar). Ze doen allebei openbaar D-examen. Het D-diploma is het hoogste amateurniveau en is een belangrijke opstap voor toegang tot het conservatorium. “We zijn erg trots op beide examenkandidaten”, aldus voorzitter Mark Jansen, “en ons opleidingsprogramma dat dit mogelijk maakt”.

           Mooie bekroning op muziekopleiding
           Beide meiden zijn al jaren lid van Jubal: Nieke sinds 2006 en Annerieke sinds 2011. In die periode hebben ze muziekles bij Jubal gevolgd bij hun docenten Gerjo Seesink (koper) en Olivier Bruning (fluit). Nieke heeft in 2014 haar C-diploma gehaald en tussendoor een korte pauze genomen van muziekles, Annerieke heeft vorig jaar bij het vorige openbaar examenconcert haar C-diploma gehaald.

           Solowerk onder begeleiding A-orkest
           De meiden treden zowel individueel als gezamenlijk op. De examenkandidaten voeren daarnaast nog een solowerk uit onder begeleiding van het A-orkest. Het betreft de volgende werken:

           • Divertimento for Flute” van Alfred Reed. De solist bij dit werk is Annerieke Reusen.
           • Cape Horn” van Otto M. Schwarz. De solist bij dit werk is Nieke Kodde.

           Uitreiking van diploma’s op de avond zelf
           De examenkandidaten worden ter plekke beoordeeld door de aanwezige examinatoren. “De diploma’s voor de D-examens worden nog op de avond zelf uitgereikt”, legt leerlingencoördinator Alwi Siebers uit. “Een extra spannende avond dus voor onze examenkandidaten”. De avond staat daarmee bijna volledig in het teken van de solisten.

           Tijd en locatie
           Het concert vindt plaats op vrijdag 21 april in de Grote Kerk te Varsseveld en begint om 20.30 uur. De toegang bedraagt € 7,50 p.p.

           Meer informatie over het concert en de muziekvereniging is te vinden op www.jubalvarsseveld.nl.

            Team Kramp uit Varsseveld beklimt de Alpe d’Huez voor de strijd tegen kanker

            X 730

            VARSSEVELD – Vijf medewerkers van Kramp doen in teamverband mee aan Alpe d’HuZes. Dit is een actie waarbij deelnemers, alleen of in een team, geld bijeenbrengen waarmee zij een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. Op 1 juni beklimmen Bert Willems, Mike Meeusen, Jeroen Rutgers, Gerrit Dijkslag en Hans Hofs de beroemde Franse berg Alpe d’Huez. Ieder heeft zijn eigen ambitie, motivatie en aanleiding en vindt de symboliek in de beklimming van de berg. Zoals de bouwstenen van de DNA van Kramp; samen en betrokken, gaan zij de uitdaging aan.

            Het beklimmen van de berg gaat ieder naar eigen vermogen fietsend of hardlopend doen. Sommigen gaan voor de eerste keer de berg op, anderen hebben al ervaring met deze berg. Team Kramp gaat zich volledig inzetten en het uiterste van hunzelf geven om deze beklimming te overwinnen. Iedere donatie aan Team Kramp is van harte welkom. Op de website www.opgevenisgeenoptie.nl staat alle informatie over het event. Via de persoonlijke teampagina voeren de heren actie om sponsorgeld op te halen: https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/krampalpedhuzes

            Alpe d’HuZes
            Alpe d’HuZes is een actie waarbij deelnemers, alleen of in een team, geld bijeenbrengen waarmee zij een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. Onder het motto ‘Opgeven is geen optie’ beklimmen deelnemers de legendarische Alpe d’Huez tot maximaal zes keer. Alpe d’HuZes bevordert en ondersteunt (wetenschappelijk) onderzoek naar kanker in alle mogelijke vormen, met als doel dat uiteindelijk niemand meer doodgaat aan kanker. Fietsers, lopers en wandelaars van Alpe d’HuZes hebben in de tien jaar dat de actie nu bestaat, in totaal een bedrag van ruim 141 miljoen euro opgehaald voor het Alpe d’HuZes/KWF Fonds.

            Al het geld dat deelnemers ophalen gaat rechtstreeks naar het Alpe d’HuZes/KWF Fonds. Het geld uit dit fonds wordt door KWF besteed aan drie thema’s: ‘Nieuwe ontwikkelingen’ (het creëren van extra kansen voor baanbrekende onderzoeksideëen), ‘Ambitie’ (een geldprijs voor jonge ambitieuze kankeronderzoekers) en ‘Hermannetjes’ (onderzoek dat een zetje kan gebruiken zodat de patiënt sneller resultaat ervaart).

            Foto: PR

             Jubal bezorgt opnieuw Paaseieren aan huis, een week voor Pasen

             X 403

             VARSSEVELD – Net als vorig jaar komt muziekvereniging Jubal in Varsseveld een week voor Pasen (8 april) langs de deur met verse (kippen)eieren en chocolade-eieren.

             Luxe chocolade-eieren en superverse kippeneieren

             De chocolade-eieren zijn chique gevulde pralines in verschillende smaken. Deze worden in een mix verkocht in een leuke puntzak van ongeveer 200 gram. De verse (kippen)eieren zijn afkomstig van een lokale producent en vlak voor de actie ingepakt in dozen (10 stuks). Zo vers vindt u de eieren niet in de supermarkt!

             Prijs en aanbieding

             De eieren worden verkocht voor de prijs van € 3,– per doosje / zakje. Jubal heeft een speciale aanbieding van twee doosjes / zakjes naar keuze voor € 5,–.

             Doel actie
             De opbrengst van de eieractie wordt gebruikt voor de jeugdopleiding van de vereniging en aanschaf van instrumenten voor de jeugdleden.

             Locatie en tijd
             De verkopers komen op zaterdag 8 april huis-aan-huis in Varsseveld vanaf 10.00 uur ‘s morgens. Jubal verwacht dat de actie tegen het einde van de ochtend is afgelopen.

             Meer informatie en bestellingen vooraf
             Neem voor meer informatie over de eieractie, of het vooraf bestellen van eieren, contact op met Anke ter Maat: (06) 51 45 98 63 / anke@jubalvarsseveld.nl. Voor meer informatie over de vereniging wordt verwezen naar de website: www.jubalvarsseveld.nl.

              Muzikaal spektakel tijdens Hootchie Koe

              X 353

              VARSSEVELD – Het Hootchie Koe Festival heeft voor het weekend van 13 en 14 mei een aantal bijzondere optredens in petto. Het culturele en muzikale evenement vindt plaats op het historische erf van museumboerderij t Hofshuus en biedt een programma voor de jeugd van 0 tot 120 jaar.

              Beide dagen is het de lokale jeugd die het festival opent. De Blumers Schoolband uit Silvolde doet weer mee en al vroeg spelen een aantal singer-songwriters op twee van de vier podia. Het grote podium op het veld is vervangen door een intieme circustent met bands als de Merijn Bevelander Band, The Bree, Shock Royal en The Monkey Clan. Het Wisselinkpodium is de plek voor stevigere muziek. Hier spelen regionale bands als Exit The Hive, The Grit, Raw Flowers en Pulse. Daarnaast helden in het dialect met oa Stonegood, Boetners en Mooi Wark. Naast de boerderij op het ronde Hootchie Keunen podium is het genieten met blues, rock ’n roll, jazz en roots. The Hilltop Howlers, Leif de Leeuw, Katzenjammer Kidz en Old Ni-js zijn acts die hier voorbij komen. Het erf van de museumboerderij is volgebouwd met een grote speelweide met luchtkussens, kindercafe en een historische kermis. Lokale horeca presenteert een lekker hap in een fraai aangeklede eetstraat, oude ambachten zijn te bewonderen en uit te oefenen en er lopen theateracts. Op het veld zijn er koren en orkesten die optreden en er is een akoestisch podium met veel rootsmuziek.

              Het Hootchie Koe Festival rondom t Hofshuus in Varsseveld vindt dit jaar ook weer plaats in het weekend van Moederdag, zaterdag 13 en zondag 14 mei. Kaarten zijn in de voorverkoop te bestellen op www.hootchiekoe.nl en kosten 15 euro per dag. Passe-Partouts voor het hele weekend kosten 22.50 euro. De jeugd tot achttien jaar heeft vrij toegang.

               Cheque motorclub VAMAC voor De Koffiemolen in Varsseveld

               X 702

               VARSSEVELD – De Koffiemolen kreeg vandaag een cheque overhandigd van motorclub VAMAC uit Varsseveld.
               Het bedrag van 250 euro is opgehaald tijdens de jaarlijkse oudejaarsloterij. “We zoeken ieder jaar een goed doel voor de opbrengst van onze loterij. Als Varsseveldse motorclub gaat onze voorkeur daarbij uit naar iets Varssevelds zoals De Koffiemolen”, aldus Eddo Woltering van de VAMAC.

               Bij De Koffiemolen ontmoeten een kleine 50 senioren elkaar iedere donderdagochtend tijdens de koffiemorgen in De Kwaksmölle in Varsseveld. Ze drinken een kopje koffie, praten gezellig met elkaar en sjoelen samen of spelen een potje kaart of rummikub.

               Eddo Woltering overhandigde na afloop van een toerrit de cheque aan Lenie Rusink, actief vrijwilligster bij De Koffiemolen: “Wij zijn heel blij met dit mooie gebaar van de VAMAC. We gaan het bedrag gebruiken voor onze extra activiteiten die wij met Pasen, de vakantie, Sinterklaas en Kerstmis organiseren. Een mooie bestemming, waar we de senioren blij mee maken.”

               Bent u ook senior en lijkt u het leuk een keer mee te doen? U bent donderdags vanaf 10.00 uur van harte welkom in De Kwaksmölle in Varsseveld.

               • [0] Foto's en tekst: PR

               Hootchie Koe Festival is echt anders

               X 619

               VARSSEVELD – De tweede editie van het Hootchie Koe Festival vindt dit jaar plaats op zaterdag 13 en zondag 14 mei. De organisatie onderscheidt zich door te proberen het hele dorp erbij te betrekken en de drempel voor bezoekers laag te houden.

               Hootchie Koe is geheel georganiseerd en gebouwd door lokale vrijwilligers. Het is een festival met activiteiten, cultuur en muziek voor alle leeftijden. Al maanden van tevoren is de organisatie druk met timmeren en decoreren, zoveel mogelijk wordt er zelf gebouwd. Dit om een unieke sfeer te krijgen. De basisscholen maken versieringen voor op het terrein, de The Rotary Club bouwt een fraaie attractie, plaatselijke artiesten staan op het podium en de catering is in handen van Varsseveldse ondernemers. De twee cafés verzorgen de drankjes vanuit fraaie verkooppunten. Rondom de museumboerderij staan er een tiental zelfgebouwde eettentjes. Hier presenteert de lokale horeca zich net even anders en verkoopt heerlijke en goed betaalbare hapjes en snacks.

               Hootchie Koe is mede mogelijk door een bijdrage van de middenstand en industrie in het dorp. De toegang onder 18 jaar is gratis. Dagkaarten kosten in de voorverkoop 15 euro en een passe-partout voor het hele weekend 22.50 euro. www.hootchiekoe.nl

                Musicalconcert door A- en B-orkest Jubal

                X 510

                VARSSEVELD – Muziekvereniging ‘Jubal’ uit Varsseveld organiseert op zaterdag 11 maart a.s. een concert met als thema “musical”. Toegankelijke muziek uit musicals Jubal verzorgt op 11 maart een programma met zeer toegankelijke muziek uit bekende musicals en films. Jubal heeft voor het thema van de musical gekozen omdat in de musical vaak prachtige klassieke thema’s aan bod komen: liefde, geluk, verdriet, klassenverschillen, opgroeien en het heldendom.
                Tijdens het concert zijn onder onder meer de muziek van Tarzan, the Lion King, Miss Saigon, the Sound of Music en Les Misérables te horen. Ook een klassieker als My Fair Lady mag uiteraard niet ontbreken. Jubal neemt de bezoeker, zowel in de muziek als in de presentatie, mee in de prachtige verhalen van al deze musicals.

                Verzorgd door B-orkest en A-orkest
                De muziek wordt uitgevoerd door twee onderdelen van de vereniging, te weten het B-orkest en het A-orkest. Het B-orkest staat onder leiding van Gerjo Seesink. Het is één van de vier opleidingsorkesten van Jubal en hierin spelen de meest gevorderde leerlingen mee, ondersteund door ervaren muzikanten. Het A-orkest is het grote orkest van Jubal en telt zo’n 55 muzikanten. Het orkest komt al jaren op concoursen uit in de hoogste afdeling. Het A-orkest staat onder leiding van Henk-Jan Heijnen. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving kan de malletband helaas niet aan het concert deelnemen.

                Informatie en kaarten
                Jubal denkt met de keuze voor dit thema een mooie avond uit te hebben voor iedereen. Het concert vindt plaats in de Grote Kerk te Varsseveld en vangt aan om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa en kosten € 7,50. Donateurs van de vereniging hebben vrij toegang op vertoon van hun donateurskaart (max. 2 personen). Ook sponsoren hebben gratis toegang. Voor meer informatie over Jubal kijkt u op www.jubalvarsseveld.nl .

                 Start voorbereidende werkzaamheden N18 Varsseveld – Lichtenvoorde

                 X 1258

                 LICHTENVOORDE/VARSSEVELD – BAM start in opdracht van Rijkswaterstaat vanaf 1 maart met de voorbereidende werkzaamheden voor de aanpassing van de N18 tussen Varsseveld en Lichtenvoorde. Het gaat om het kappen van bomen, het verwijderen van groen en werkzaamheden voor het verleggen van kabels en leidingen. De werkzaamheden zijn nodig, zodat BAM rond de zomer met de daadwerkelijke aanpassingen kan beginnen.

                 De N18 krijgt extra rijstroken en fietstunnels bij Varsseveld en kruising Lichtenvoorde-zuid wordt aangepast. BAM moet de weg hier breder maken, waardoor het kappen van bomen en verwijderen van groen nodig is. De kap vindt vooral plaats bij de aansluiting A18-N18 en bij de kruisingen van de N18 met de Zelhemseweg, de Oostelijke Rondweg en bij kruising Lichtenvoorde-zuid. Omdat bomen niet gekapt kunnen worden in het broedseizoen, gaat BAM dit zo veel mogelijk nu al doen. Voorafgaand aan de daadwerkelijke kap inspecteert een ecoloog de bomen op nesten van bijvoorbeeld broedvogels of vleermuizen. Pas als de ecoloog constateert dat er geen nesten met dieren zitten, mag deze worden gekapt. Gekapte bomen worden in een latere stadium herplant.

                 De kap van bomen vindt plaats vanaf zondag 5 maart. Aangezien veel bomen dicht bij de N18 staan, moet BAM uit veiligheidsoogpunt een gedeelte van de N18 afzetten tijdens het kappen. Een gedeeltelijke, plaatselijk afzetting van de N18 heeft vooral gedurende weekdagen grote gevolgen voor de doorstroming van het verkeer op de N18. Daarom vindt de bomenkap plaats op het moment met het rustigste verkeersaanbod. Dit betekent dat BAM naar verwachting op zondag 5 maart kapt langs de N18 bij Varsseveld en op zondag 12 maart bij Lichtenvoorde-zuid. Bomen en bosschages die verder van de weg staan worden op andere dagen gekapt.

                 Bij ongunstige weersomstandigheden kunnen werkzaamheden worden uitgesteld.

                 De Nieuwe Twenteroute

                 Rijkswaterstaat vernieuwt de N18 tussen Varsseveld en Enschede. De aanpassingen van de N18 bij Varsseveld en tussen Varsseveld en Lichtenvoorde zijn daar onderdeel van. Deze Nieuwe Twenteroute wordt een stuk veiliger voor alle weggebruikers, onder meer dankzij de aanleg van gescheiden rijbanen, oversteekplaatsen en fietstunnels. Behalve veiliger kunnen Achterhoekers en Twentenaren straks sneller van A naar B. Door de aanleg van een 27 kilometerlange, nieuwe weg tussen Groenlo en Enschede om de bebouwde kom zal de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo toenemen. Daarbij zorgen we dat de nieuwe weg past in het mooie, landelijke gebied van de Achterhoek en Twente. Zo maakt de Nieuwe Twenteroute de regio interessanter om in te wonen, werken en ondernemen.

                 Om de Nieuwe Twenteroute te realiseren, werken Rijkswaterstaat, de provincies Gelderland en Overijssel, en de gemeenten, de regio’s en de waterschappen in de Achterhoek en Twente nauw samen. Rijkswaterstaat heeft Noaber18 opdracht gegeven tot de aanleg van de nieuwe weg tussen Groenlo en Enschede. BAM gaat de N18 van Varsseveld tot Lichtenvoorde aanpassen. De Nieuwe Twenteroute is naar verwachting in de tweede helft van 2018 in zijn geheel klaar.

                 Meer informatie?

                 U kunt voor meer informatie bellen met het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat op 0800-8002 (maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 20:00 uur en in het weekend en op feestdagen van 10.00 uur tot 18.30 uur). Meer informatie is te vinden op www.rws.nl/nieuwetwenteroute of Facebook @nieuwetwenteroute. Of specifiek over de aanpassingen Varsseveld-Lichtenvoorde op www.bambouwtn18.nl

                  Ook dit jaar weer een Hootchie Koe Festival

                  X 654

                  VARSSEVELD – Op het terrein van t Hofshuus vindt dit jaar de tweede editie plaats van Hootchie Koe. Een kleurrijk cultureel festival voor de jeugd van 0 tot 120 jaar rondom de historische boerderij midden in het dorp. Dit jaar op zaterdag 13 en zondag 14 mei.

                  De lokale schoenmaker en tevens hoofdsponsor trekt voor de komende editie van Hootchie Koe weer goed van leer. Originele muzikale acts, theater, lokaal talent en woordkunstenaars tovert hij voor alle bezoekers weer uit zijn (schoenen)doos. Hootchie Koe 2017 heeft drie podia, rondlopende acts, theater, poëzie, kunst, een groot kindercafé met speelweide en nog veel meer. Inmiddels werken we weer aan de website, gaat er veel informatie over facebook en is de voorverkoop begonnen. www.hootchiekoe.nl