Categoriearchief: Vorden

Vroege lentevreugde op landgoed Kieftskamp

X 91

VORDEN – De lente is begonnen en de eerste bloemen bloeien. De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert daarom op woensdag 5 april een wandeling op landgoed Kieftskamp op zoek naar bloeiende stinzenplanten. Deze verwilderde voorjaarsbloemen komen veel voor op oude buitenplaatsen, in parken en tuinen rondom landhuizen, kastelen en oude boerderijen. Komt u deze vroegbloeiers tegen, dan weet u zeker dat de lente begonnen is. Tijdens deze wandeling komt u dan ook zeker in de voorjaarsstemming.

Start: 14.00 uur op de parkeerplaats aan de Kieftskampweg, hoek Lieferinkweg, Vorden. Duur: 2 à 2,5 uur. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig.

Informatie: www.glk.nl/evenementen , Wim de Vries, tel. 06 – 17 320 363 of Evaline Demmink, tel. 06 -50 810 105.

  Reis door muziekhistorie met The Dance Classic Disco Show

  X 293

  Idol Timmy op de planken bij Onland

  VORDEN – Hij is momenteel regelmatig op televisie tijdens het programma Idols, maar Timmy van Lingen ziet er vooral naar uit om straks weer op het podium in zijn geliefde Achterhoek te staan. Zaterdag 18 maart doet hij met The Dance Classic Disco Show zalencentrum Het Onland in Doetinchem aan.

  Timmy van Lingen (26) doorstond de voorronden met glans, zo was intussen al op tv te zien. Maar voor de rest doet hij er het zwijgen toe over het verdere verloop van Idols. Omdat dit nu eenmaal contractueel is vastgelegd.
  De Vordenaar doet met het programma een gooi naar eeuwige roem. Terwijl hij in het dagelijks leven als Meester Timmy voor de klas staat van groep 8 van De Achtsprong in Zutphen.

  Inmiddels maakt hij sinds tweeënhalf jaar deel uit van The Dance Classic Discoshow: ,,Zoals de naam al zegt een band, waarmee we allerlei discoklassiekers spelen. Onder meer uit de seventies. De echte discokrakers zoals iedereen die kent. Maar daarnaast maken we steeds vaker uitstapjes naar de eighties. Met werk van Fame, Prince, Gloria Estefan.”

  Volgens Timmy van Lingen vormt het repertoire van de band een reis door de tijd: ,,We spelen drie sets. Het eerste gedeelte bestaat voornamelijk uit het bekendere werk uit de seventies. Daarna spelen we een tropical set: werk van onder anderen Gloria Estefan en veel latin-achtige nummers. De laatste set bestaat louter uit het allerbekendste werk. Met onder meer een foutmedley: de aller-foutste nummers zeg maar. En juist bij die nummers gaat het publiek telkens helemaal uit z’n bol. Uitgangspunt is dan ook dat we van ieder optreden een feestje willen maken.”

  En daarna stort hij zich weer vol op Idols. De Vordenaar zit al sinds zijn elfde ‘in het vak’. Dat wil zeggen: destijds zong hij mee in Kinderen voor Kinderen. Later deed hij nog mee aan het tv-programma X-Factor en studeerde hij aan het conservatorium. ,,Hoewel ik nog niets verklap over de afloop, wil ik al wel kwijt dat – ongeacht de uitkomst van Idols – ik één groot doel voor ogen heb: het liefst zou ik van mijn passie mijn beroep willen maken.” Ook geen tipje van de sluier over de afloop van Idols? ,,Ik raad gewoon iedereen aan om maar naar dit programma te kijken. En natuurlijk om zaterdag 18 maart naar Het Onland te komen.”

  Foto: Edwin Hunter. Timmy van Lingen uit Vorden komt met zijn band The Dance Classic Disco Show op zaterdag 18 maart naar Het Onland in Doetinchem. ,,Uitgangspunt is dat we van ieder optreden een feestje willen maken.”

   Vier de lente op Hackfort!

   X 146

   VORDEN – De eerste voorjaarsbloeiers, zoals sneeuwklokjes en bonte krokussen dienen zich aan. Een heerlijk teken dat de lente in aantocht is. De boswachters vieren dat op zondag 12 maart door speciaal van 12:00 tot 16:00 uur het voorplein bij kasteel Hackfort open te zetten. Hier kunnen bezoekers extra genieten van een tapijt van fleurige voorjaarsbloeiers.

   Nieuwe uitbater
   Ook de Keuken van Hackfort staat voor een nieuwe start. De nieuwe uitbaters stellen zich graag aan de bezoekers voor en zorgen deze zondagmiddag voor marshmallows bij een consumptie om te roosteren boven de vuurkorven. Leuk en lekker voor jong en oud.

   Wisselende bloementapijten
   Landgoed Hackfort staat landelijk bekend om de steeds wisselende, prachtige bloementapijten in het voorjaar in het parkbos rondom het kasteel. De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten, met hulp van vele vrijwilligers, zo’n half miljoen bollen geplant. Deze stinzenplanten, zoals lenteklokjes, vingerhelmbloem, holwortel, vogelmelk en narcissen, komen ieder op hun eigen moment tot bloei. Kom regelmatig terug en ontdek zo de vele kleuren van het voorjaar op Hackfort.

   Deze en andere leuke (gezins)activiteiten van Natuurmonumenten in de Achterhoek zijn ook te vinden op www.natuurmonumenten.nl/activiteiten .

    Een dag dwalen over oude landgoederen rond Vorden

    X 134

    VORDEN – De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert op zaterdag 25 februari een lange dagwandeling over de landgoederen Vorden en de Kieftskamp. Ze grenzen aan elkaar, maar zijn heel verschillend. Rondom kasteel Vorden neemt de boswachter u mee door oude bossen. Rondom de Kieftskamp ziet het er anders uit. Het landschap is hier gevormd door een aantal boerderijen, waardoor de kleinschaligheid bewaard is gebleven. De boswachter vertelt hoe de kasteelheren en de boeren omgingen met de natuur. In de winter is het stil rondom Vorden, en de kans is groot dat reeën zich laten zien. Stevige wandelschoenen zijn aan te raden en u dient zelf lunch/drinken mee te nemen voor onderweg. Deze wandeling is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar.

    Start: 10.00 uur op de parkeerplaats aan de Vordense Bosweg in Vorden. Duur: 5 à 6 uur. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig.

    Informatie: www.glk.nl/evenementen , Ronald Mannessen, tel. 06 – 28 865 433 of Wim de Vries, tel. 06 – 17 320 363.

    • [0] Tekst: Nicole Burgers
    • [1] Foto: Nico van Haasdrecht

    Eerste namen Mañana Mañana 2017

    X 93

    VORDEN – Met trots maakt de Feestfabriek Alles Komt Goed B.V. vandaag de eerste boekingen voor Mañana Mañana 2017 bekend. Het veelzijdig muziekprogramma met jong talent (Electric Company), gevestigde namen (T-99), lokale helden (Moonyard) en wereldmuziek (Mariachi Reloaded) krijgt vorm. Er zijn workshops en wederom zal er heerlijk eten geserveerd worden tijdens het ‘meest relaxte festival van Nederland’ dat dit jaar voor het eerst zal neerstrijken in en om Kasteel Vorden.

    De eerste namen!
    T-99 (roots/alternative), The Jerry Hormone Ego Trip (Nederbeat door kinderboekenschrijver), Toe Maar (een ode aan Doe Maar), Darlyn (rauwe rootspop), The Grand East (jaren 70 rock), The Great Communicators (zwoele popliedjes), Nairobi Golf Kid (indie/afrobeat), The Dawn Brothers (sixties/seventies), Roots Rising (reggae), Dakota (danspop), Mariachi Reloaded (BE, Mexicaanse feestmuziek), Gascoignes Quartet (surprise act van de Gaspiepe), Moonyard (southern rockers uit Vorden), Electric Company (jonge honden Britpop), Fable Dust (muzikale, visuele ervaring), Reverse Cowgirls (hillbilly/country), Giant Tiger Hooch (rhythm & blues met een lach en een traan), The Goon Mat & Lord Bernardo (BE, dampend garageduo), Balkanari (Gipsyliederen en Balkanbeats), Björn van der Doelen (Brabantse americana), onze superswingende huisband Boogie Beasts (BE) en workshops bluesharp en slidegitaar.

    Nieuwe verkooprecords
    Meer en meer mensen beslissen vroeg om naar dit relaxte feest in de natuur te gaan want de kaartverkoop voor Mañana Mañana 2017 gaat beter dan ooit: dit jaar verkocht Mañana Mañana in vier dagen evenveel kaarten als vorig jaar in vier maanden. Van de campingtickets en de zaterdagtickets is inmiddels voorbij de 70%. De vrijdag staat op 40% en de zondag op 48%. Bovendien zijn al ruim 75% van de caravantickets vergeven. Via digitale media houdt Mañana Mañana haar publiek op de hoogt van de meest recente verkoopstatus.

    Nieuwe locatie
    Mañana Mañana heeft na vier edities op Landgoed Enghuizen in Hummelo een nieuwe festivallocatie gevonden in en om Kasteel Vorden en in de aangrenzende bossen beheerd door het Gelders Landschap. In de komende maanden volgt meer nieuws over Mañana Mañana: er volgen meer namen van de meest uiteenlopende artiesten, leerzame workshops, cateraars met verrassende gerechten en activiteiten voor kinderen.

    Mañana Mañana – 15-16-17-18 juni 2017
    Voorverkoop gestart
    Locatie: Kasteel Vorden
    www.mananamanana.eu

     Kasteel Vorden nieuwe festivallocatie voor Mañana Mañana 2017

     X 50

     VORDEN – ‘Het meest relaxte festival van Nederland’ heeft een nieuwe locatie gevonden voor het evenement op 15-16-17-18 juni 2017. Kasteel Vorden en de mooie, groene omgeving is de plek waar Mañana Mañana zal neerstrijken deze zomer. De kaartverkoop start op 15 december via www.mananamanana.eu en bij alle Primera’s in Nederland. In de loop van januari 2017 zullen de eerste geboekte acts worden bekendgemaakt.

     De Feestfabriek Alles Komt Goed BV, de organisatie van Mañana Mañana, heeft in Kasteel Vorden een nieuwe, geschikte locatie gevonden. Kasteel Vorden en de directe omgeving zijn prachtig, met veel groen, een bos met oude bomen en een mooie vijver in een glooiend landschap. De Feestfabriek zocht naar een groene, bosrijke en sfeervolle locatie vergelijkbaar met Landgoed Enghuizen in Hummelo, waar de eerste vier edities van het festival plaatsvonden. Die zoektocht is geslaagd met het nieuwe festivalterrein in de Gemeente Bronckhorst. Burgemeester Marianne Besselink: “Mañana Mañana is een geweldig festival voor jong en oud. De relaxte sfeer past perfect in Bronckhorst, waar nog veel ruimte is voor ontspanning en activiteiten in een fantastische omgeving. Ik ben blij dat dit festival weer een plek in onze gemeente heeft gevonden!”

     Kaartverkoop start op 15 december
     De kaartverkoop voor Mañana Mañana start op 15 december om 11:00 uur via de website www.mananamanana.eu (de Feestfabriek Alles Komt Goed B.V. rekent geen servicekosten) en bij alle Primerawinkels in Nederland (€ 2,50 servicekosten per ticket). Tot 1 januari 2017 wordt een aantal kaartsoorten voor gereduceerd tarief aangeboden. De korting beloont het vertrouwen van Vroege Vogels, zo kost een Dagkaart tot 1 januari slechts € 20,- (na 1 januari € 30,-) en een Passe Partout kost tot het einde van het jaar maar € 50,- (na 1 januari € 75,-). Voor maar € 25,- mogen bezoekers hun camper of caravan op het festivalterrein parkeren. Kinderen tot 1,40 meter hebben gratis toegang tot Mañana Mañana. Voor kids langer dan 1,40 meter en t/m 15 jaar oud zijn er jeugdkaarten, daarop geldt geen korting; een Dagkaart Jeugd kost € 10,-, een Passe Partout Jeugd kost € 25,-. Kopers van een Passe Partout zijn, net als vorig jaar, al op donderdagavond 15 juni vanaf 18:00 uur van harte welkom. Over beschikbaarheid en prijs van dagkaarten voor de donderdag en over de invulling van de donderdagavond wordt op een later moment meer bekendgemaakt.

     Publiek toonde zich betrokken
     Op 25 november meldde Mañana Mañana dat het op zoek was naar een nieuwe festivallocatie. De kaartverkoop die op 1 december zou starten werd daarom uitgesteld. Het festival merkte op dat het zich aanbevolen hield voor suggesties voor nieuwe festivallocaties. Festivalgangers die Mañana Mañana een warm hart toedragen, leverden in totaal tientallen suggesties aan.

     Mañana Mañana 2017; 15-16-17-18 juni
     Kasteel Vorden
     www.mananamanana.eu

      Foto: Natuurmonumenten: Aanleg ruiterpad mbv vrijwilligers/Gert Breuker.

      Veilige verbinding ruiters op het Grote Veld

      X 50

      VORDEN – Langs de Oude Borculoseweg verhoogt Natuurmonumenten de veiligheid voor ruiter en weggebruiker door het realiseren van een verbinding tussen verschillende ruiterroutes door het bos. De werkzaamheden bestaan uit het klepelen van de bosgrond. Er hoeven geen bomen te wijken. Het werk is eind 2016 afgerond.

      Aanleg verbinding en opknappen van ruiterroutes op het Grote Veld
      De verbinding wordt gelegd tussen ruiterpad Onderlaatse Laak en loopt via ’t Waliën naar het Grote Veld. Het nieuwe pad van 1,4 km kruist de Almenseweg en sluit aan op de Enzerinckweg. Het wordt niet een heel breed pad, maar ruiters hoeven zo niet meer langs de Oude Borculoseweg te rijden.

      Het was een grote wens van paardenpensions en –bezitters rondom het Grote Veld om dit stuk veiliger te kunnen afleggen. Daarnaast werd de berm door de paarden kapot gereden. Tevens knapt Natuurmonumenten stukken ruiterpad op het Grote Veld op. De verbinding wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een mooie bijdrage van de gemeente Bronckhorst in samenwerking met Achterhoek Toerisme en vrijwilligers van Natuurmonumenten.

      Foto: Natuurmonumenten: Aanleg ruiterpad mbv vrijwilligers/Gert Breuker.
      Foto: Natuurmonumenten: Aanleg ruiterpad mbv vrijwilligers/Gert Breuker.

       Herfstgeuren en -kleuren op de landgoederen

       X 48

       VORDEN – De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert op vrijdag 18 november een herfstwandeling over de landgoederen Vorden en Kieftskamp. Een wandeling met veel variatie. Kom genieten van de rust die er heerst en van de gouden herfstkleuren!

       Start: 14.00 uur op de parkeerplaats aan de Vordense Bosweg in Vorden. Duur: 2 à 2,5 uur. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van geldige donateurskaart. Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen, Joke Hoitink, tel. 06 -54 668 064 of Ronald Mannessen, tel. 06 – 28 865 433.

       Foto: Nicole Burgers
       Foto: Nicole Burgers

        Kinderwandeling met de boswachter op landgoed Vorden

        X 55

        VORDEN – De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert op woensdag 19 oktober een kinderwandeling op landgoed Vorden. Als het herfst wordt zijn de mooiste dingen in het bos op de grond te vinden, dus daar gaan jullie zoeken. Uit welke bomen is het gevallen? Op welke bomen groeien paddenstoelen en waarom? We zoeken het allemaal uit! Ga je mee?

        Start: 14.00 uur op de parkeerplaats aan de Vordense Bosweg in Vorden. Duur: ca. 1,5 uur. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Ronald Mannessen, tel. 06 – 28 865 433 of Joke Hoitink, tel. 06 – 54 668 064.

         Avontuurlijke avondtocht voor kinderen ‘met de Nachtwachter op stap’

         X 57

         VORDEN – Ontdek de geheimen van de nacht met de geheimzinnige Nachtwachter. Hij zal op zaterdag 15 oktober verschijnen op landgoed Het Enzerinck van Natuurmonumenten. Aanvang van de excursie is om 19:30 uur, einde 21:30 uur. Het is een avontuurlijke tocht speciaal voor kinderen. Met chocolademelk toe! Voor leden van Natuurmonumenten is de bijdrage € 6,00; voor niet leden € 9,00. Geïnteresseerden kopen hun kaartje online via www.Natuurmonumenten.nl/activiteiten.

         Geheimen van de nacht
         Een potje nachtsel en een flesje nachtwater spelen een belangrijke rol in de voorbereiding op de ontmoeting met de nacht. En als de duisternis in het bos voor de dagmensen ondraaglijk begint te worden, heeft hij wat opgeslagen zonlicht achter de hand.

         Sluier van stilte
         Stukje bij beetje worden de dagmensen ingewijd in de geheimen van de nacht. Daarbij hoort ook enige kennis van het nachtjargon dat de Nachtwachter gebruikt, zoals het begrip Sluier van stilte en de woorden Krekelstem en Nachtconcert. Na de tocht levert de Nachtwachter de deelnemers weer bij het startpunt af en gaat vervolgens zelf terug naar het westen, de nacht in. De dagmensen die iets minder dagmens zijn geworden kijken hem na. Als stille getuige van deze bijzondere natuurervaring bungelt om hun nek een unieke medaillon.

          In Gelderland 23.060 kinderen op pad met Kinderpostzegels

          X 62

          De Kinderpostzegelactie komt eraan! Op woensdagmiddag 28 september gaan Nederlandse basisschoolkinderen weer langs de deuren om zich in te zetten voor kwetsbare kinderen over de hele wereld. Ook in Gelderland: 23.060 kinderen hebben zich aangemeld. Dat zijn er nog meer dan vorig jaar!
          Uit Gelderland komt ook de 11-jarige Sjors, één van de projectambassadeur van dit jaar. Hij was vaak druk in de klas en als zijn klasgenoten dit dan ook nog waren, was dat zwaar voor de juf. Gelukkig ontdekte de juf de methode ´Druk in de Klas´, ontwikkeld door de VU in Amsterdam. Nu gaan zowel de juf als Sjors weer met plezier naar school.

          Kinderpostzegelactie 2016
          Dit jaar sieren de tekeningen van Fiep Westendorp de postzegels, ter ere van haar 100ste geboortedag. Met de opbrengst van de verkoop steunt Kinderpostzegels projecten die kansen creëren voor kwetsbare kinderen in binnen- en buitenland.

          Over Stichting Kinderpostzegels Nederland
          Kinderpostzegels geeft kwetsbare kinderen ontwikkelingskansen voor een betere toekomst. Ons motto is ´voor kinderen, door kinderen´. De kinderpostzegelactie is hiervan het sprekende voorbeeld. Het is de grootste en meest populaire scholenactie van Nederland, uniek in de wereld. Met de opbrengst van de actie zijn afgelopen jaar heel veel kinderen gesteund. Kijk voor meer informatie op www.kinderpostzegels.nl.

          • Vanaf woensdag 28 september komen de kinderen weer langs de deuren;
          • Met de opbrengst van de actie worden kwetsbare kinderen geholpen in ontwikkelingslanden en Nederland, ook in Gelderland.

           Recordweer in september

           X 59

           Ook deze woensdag gaat recordwarm verlopen. De hoogste maximumtemperatuur ooit gemeten op 14 september is tot nu toe in het jaar 1964 geweest, het werd toen 28,2 graden. Volgens MeteoGroup worden vanmiddag temperaturen van 31 graden verwacht in De Bilt.

           Septemberrecords
           Gisterenwerden niet alleen dagrecords, maar zelfs maandrecords verbroken. Grote delen van Gelderland en Brabant hadden bijvoorbeeld de hoogste temperatuur ooit gemeten in de septembermaand. Ook vandaag is het stralend zonnig en loopt de temperatuur razendsnel op. Het wordt uiteindelijk op de meeste plaatsen 30 tot 33 graden.

           Aan zee tropennacht
           We starten al bijzonder mild, Om 06.00 uur vanochtend was het bijvoorbeeld in Vlissingen nog 23 graden. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat weerstation Vlissingen vandaag het record breekt van de hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten in de septembermaand. Dat gebeurde gisteren al, maar wordt vandaag zeer waarschijnlijk scherper gesteld.

           Meer informatie: MeteoGroup
           www.weer.nl
           www.meteogroup.com

            Recordwarme septembernacht

            X 62

            Hier en daar langs de westkust is de temperatuur volgens MeteoGroup, de afgelopen nacht nog nooit zo hoog gebleven in september. In Den Helder lag de minimumtemperatuur op 19,8 graden, waarmee het oude record van 5 september 1949 met 19,0 graden, ruim werd verbroken.

            In Vlissingen werd het zelfs niet kouder dan 20,8 graden, waarmee het oude record, ook van 5 september 1949, met 0,9 graden werd verbroken.

            Wellicht dat we vandaag overdag het septemberrecord voor wat betreft de maximumtemperatuur gaan benaderen of verbreken. Volgens MeteoGroup volgt er morgen een vergelijkbare zwoele nacht en ook snikhete dag. Pas vrijdag zal de hitte worden verdreven.

            Meer informatie: MeteoGroup
            www.weer.nl
            www.meteogroup.com

             Septemberzomer

             X 64

             Met temperaturen die begin volgende week kunnen oplopen tot lokaal 30 graden, heeft deze septembermaand zomerse allures. De eerste week is gemiddeld gezien ruim 3 graden te warm verlopen en bracht landelijk gezien al drie zomerse dagen van 25 graden of meer met zich mee. Hoe anders was dat vorig jaar. Toen ging de herfst al vroeg van start en werd in de gehele septembermaand nergens de 22 graden aangetikt.

             Tropisch
             Het mooie en warme weer van de afgelopen tijd heeft alles te maken met hogedrukgebieden, die telkens opnieuw onze omgeving opzoeken. Daardoor is het rustig en warm weer, met veel zonneschijn. Zodra het ene hogedrukgebied het andere afwisselt, is er eventjes een dag waarop een storing kan passeren. Dat gebeurt zondag met wat meer bewolking en een zeer plaatselijk buitje. Vanaf maandag bouwt zich echter opnieuw hogedruk op en herstelt het zeer warme en zonnige weer zich. Dan kan het landinwaarts zelfs tropisch warm worden, met 30 graden.

             Vorig jaar
             September brengt lang niet altijd mooi weer met zich mee. Vorig jaar kwam de temperatuur in heel september op geen enkel meetstation hoger dan 21,7 graden. Het zomerse gevoel lieten we toen snel achter ons. Dit jaar lijkt de nazomer echter nog een tijdlang voort te duren.

             Meer informatie: MeteoGroup
             www.weer.nl
             www.meteogroup.com

              Open monumentendag kasteel Hackfort

              X 70

              VORDEN – Op zaterdag 10 en zondag 11 september, tijdens de Open Monumentendagen, zet Natuurmonumenten de deuren van kasteel Hackfort open. Na jarenlange bewoning, is het kasteel nu leeg van vaste bewoning. Een uitgelezen kans om, onder leiding van de boswachter, achter de deuren van het kasteel te kijken.

              Op zondag is er tussen 11.00 en 16.00 uur extra veel te beleven op het landgoed. Boswachters en vrijwilligers vertellen bij bijzondere monumenten, kriskras verspreid over het landgoed, verhalen en anekdotes. Bovendien zetten de huidige bewoners van boerderij het Bosmanshuis de deuren van de voormalige gelagkamer open. Ook het takkenbosoventje is in gebruik. Voor de rondleiding door het kasteel wordt entree geheven. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via www.nm.nl/activiteiten. De gelagkamer en andere opengestelde gebouwen zijn vrij toegankelijk.

              Rondleiding kasteel Hackfort
              De geschiedenis van het kasteel laat zich nog goed ontsluieren. Bij binnenkomst valt meteen de rijk versierde dubbele houten trap op. Een huwelijksgeschenk uit de 19e eeuw. De rondleiding gaat door de 14e-eeuwse keldergewelven, enkele woonvertrekken, de Van Westerholtzaal en over de zolder.

              Gelagkamer in deftige boerderij

              Tegenover de oprijlaan van het kasteel staat boerderij het Bosmanshuis. Deze boerderij is groter en deftiger dan de meeste boerderijen op het landgoed. Het voorhuis was een tijdlang een gelagkamer. Bezoekers kwamen er voor een borrel en een sigaar. Ook de jachtpartijen van de baron van Hackfort werden hier beklonken. Op zondag 11 september is de gelagkamer open, en het Hackfortbier te proeven.

              Dorsmolenhuisje en watermolen van Hackfort

              Boeren uit de omgeving kwamen vroeger naar de watermolen om hun graan er te laten malen. De vrijwillige molenaars van Hackfort laten zien hoe dat gaat. Het gemalen graan wordt door boeren op het landgoed gebruikt als veevoer. Ook het dorsmolenhuisje is onlosmakelijk verbonden met het landgoed als geheel. Pachters hadden vroeger gezamenlijk een dorsmolen. Bij de moestuin, Hof van Hackfort, horen een oude bakstenen kweekbak en een tuinhuisje, annex duiventil. Enthousiaste vrijwilligers onderhouden de Hof van Hackfort.

              Praktische info

              Koop van tevoren online via www.nm.nl/activiteiten een kaartje voor de rondleiding door het kasteel. Start elk anderhalf uur: om 9.00 uur de eerste rondleiding, de laatste start om 15.00 uur. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur en is meest geschikt voor volwassenen.

               Zomerse vooruitzichten 

               X 62

               Begin van deze week bouwt zich een hogedrukgebied op boven onze omgeving en dat resulteert volgens MeteoGroup in een reeks zonnige en warme zomerdagen, met ook hogere middagtemperaturen. Later in de week wordt het zomers warm, ofwel 25 graden.

               Maandag is een overgangsdag met nog tamelijk veel wolkenvelden en vooral in het oosten nog een lokale bui. In de loop van de dag wordt het echter overal droog en breekt de zon steeds vaker door. Vanaf dinsdag is het zonnig en droog en wordt in het zuiden van het land al een zomerse 25 graden bereikt. De dagen daarna gebeurt dat op steeds meer plaatsen.

               Het zomerse weer lijkt vooralsnog tot het einde van de week aan te houden. Pas in de loop van het weekend valt volgens MeteoGroup weer een eerste lokale bui.

               Meer informatie: MeteoGroup
               www.weer.nl
               www.meteogroup.com

                Avondje heerlijke Ierse folkmuziek op Hackfort met Mind the Midgie

                X 58

                VORDEN – Er komt weer een avond heerlijke Ierse folkmuziek aan in de prachtige ambiance van kasteel Hackfort. Op zaterdag 17 september treedt folkband Mind the Midgie op in de Van Westerholtzaal. De band brengt traditionele Ierse muziek ten gehore, zoals jigs & reels, polka’s, slow airs en een song of ballade. Aanvang van het concert is om 20:00 uur. Voor leden van Natuurmonumenten is de entree € 15,00 voor het concert; voor niet leden € 20,00. Toegangskaart vooraf aanschaffen via www.Natuurmonumenten.nl/activiteiten.

                Passie en humor in de muziek
                De songs, met passie, weemoed en humor ten gehore gebracht door de van oorsprong Engelse zangeres Wendy Seager, staan garant voor een heerlijke avond. Ook de muzikanten leggen hun passie in deze muziek, zoals Max van Gelder op de button accordeon en de whistle, Auke Hofstra, verantwoordelijk voor vele mooie tunes van het repertoire, op gitaar en mandoline, Paul Pallesen die banjo en bouzouki speelt en Michel Duijves, een veelzijdig muzikant, die klarinet, tinwhistle en piano speelt.

                Festivals
                Mind the Midgie is alweer vele jaren actief en speelt op diverse podia en festivals in het Nederlandse folk circuit. De band speelt de voornamelijk traditionele Ierse muziek wellicht met een Hollandse touch, maar toch met de Keltische spirit en gevoel voor traditie. Van de bekende en minder bekende songs heeft de band subtiele bewerkingen gemaakt.

                Bijzonder cultuur erfgoed
                Natuurmonumenten beschermt en onderhoudt sinds haar oprichting in 1905 al cultuurhistorie. Dit is inmiddels uitgegroeid tot zo’n 1700 objecten, waarvan 60 buitenplaatsen, 15 forten en 20 molens. Kasteel Hackfort maakt onderdeel uit van landgoed Hackfort, in bezit van Natuurmonumenten. Om iedereen mee te laten genieten van het bijzondere erfgoed worden regelmatig culturele activiteiten georganiseerd in het kasteel.

                 Zomer 2016 was warm

                 X 57

                 Op basis van het grootste deel van de zomer zou je het waarschijnlijk niet zeggen, maar het warme weer van de laatste weken heeft er toch nog voor gezorgd dat de zomer van 2016 tot de op 10 na warmste sinds 1901 is uitgegroeid, zo meldt MeteoGroup.

                 De gemiddelde temperatuur van de drie zomermaanden komt uit op 17,7 graden. Met 0,7 graad warmer dan normaal brengt dat ons hoogstwaarschijnlijk op de 11de plaats in de warmste zomers ooit gemeten. Ondanks de laatste fraaie weken van augustus, verliep de start heel anders.

                 Zo bracht juni flink wat regen met zich mee en leverden zware buien lokaal hagelstenen op van 5 tot 10 centimeter in doorsnee. De junimaand verliep dan ook vrij somber met minder zon dan normaal. Juli startte koel, maar halverwege de maand kwam het toch nog eventjes tot een zeer lokale hittegolf voor Ell, in Limburg. Daar kwam afgelopen week nog een tweede hittegolf bij, nu voor heel Limburg en ook het Zeeuwse Westdorpe. De zon kwam de laatste weken ook zoveel aan bod, dat deze zomer volgens MeteoGroup toch eindigt met een vrijwel precies gemiddeld aantal zonuren (circa 580 uur).

                 Dit jaar leverde de meteorologische zomer voor De Bilt 18 of 19 zomerse dagen op met temperaturen van 25 graden of meer, waarvan 3 tropische dagen. De laatste weken van augustus waren echter op en top zomers, met zelfs een regionale hittegolf.

                 Meer informatie: MeteoGroup
                 www.weer.nl
                 www.meteogroup.com

                  Scholen beginnen weer in Nederland

                  X 76

                  Volgende week beginnen sommige scholen alweer in Nederland. Veel scholieren gaan het verkeer weer in. Veilig Verkeer Nederland roept alle weggebruikers op om extra rekening te houden met fietsende kinderen en jongeren.

                  Jaarlijks vallen er nog steeds te veel gewonden en overlijden er kinderen door een verkeersongeval op weg naar school. Veilig Verkeer Nederland (VVN) blijft daarom hameren op meer verkeersveiligheid rondom scholen. Met de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ maakt VVN al jaren weggebruikers na de vakantieperiode extra alert op scholieren in het verkeer.

                  Veilig Verkeer Nederland (VVN) is een maatschappelijk betrokken vereniging die sinds 1932 gericht is op het bevorderen van een veilige verkeersdeelname van alle verkeersdeelnemers met een extra accent op kwetsbare groepen in de samenleving.

                   WW in de Achterhoek opnieuw gedaald

                   X 60

                   In de maand juli daalde het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek. Dit komt door economisch herstel en seizoeneffecten. In de bouw, horeca, vervoer & opslag en in de uitzendbranche is de afname het sterkst. Voor secretaresses blijft het moeilijk om aan het werk te komen en te blijven. Zij maken meer kans in niet-administratieve beroepen als intercedent, callcentermedewerker en servicedeskmedewerker ICT.

                   Daling WW door economisch herstel en seizoen

                   Eind juli telde de Achterhoek 7.476 WW-uitkeringen, 120 minder dan een maand eerder. Dit betekent een daling van 1,6%. Deze daling wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door seizoenseffecten. Het WW-percentage, het aantal WW-uitkeringen als percentage van de beroepsbevolking, bedraagt in de Achterhoek 4,8% en is daarmee nu gelijk aan het landelijke gemiddelde. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek met 1,5% gedaald. Dat het aantal WW-uitkeringen lager is dan een jaar geleden, komt vooral door het gestage economische herstel.

                   WW daalt het sterkst in bouw en horeca, stijging in onderwijs
                   In de seizoengevoelige sectoren daalde de WW in de maand juli sterk, zoals in de bouw (-8%), de horeca (-12%) en bij uitzendbedrijven (-5%). De bouw profiteert bovendien van het herstel van de huizenmarkt. Door de administratieve gevolgen van de wet Werk en zekerheid (WWZ) komt een deel van de mensen die in het voorjaar werk vonden, nu pas terug in de cijfers. Een van de weinige sectoren waar de WW in juli steeg is het onderwijs. Dit is een normale ontwikkeling in deze periode, omdat veel tijdelijke contracten aan het eind van het schooljaar worden beëindigd. Hierdoor komen er meer nieuwe WW-uitkeringen bij.