Categoriearchief: Vragender

Willem Greve wint PSC Summer Jumping

X 220

VRAGENDER – De PSC Summer Jumping werd zaterdagmiddag winnend afgesloten door Willem Greve in de 1.40m Grote Prijs. Hij won de hoofdrubriek op Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender met de zelfgefokte Elien (v. Carambole) en werd vierde met de KWPN-hengst Carrera (v. Larino), die mocht ‘uitblazen’ na de hoge internationale parcoursen op Outdoor Gelderland vorige week.

Ondanks dat het driedaags PSC Summer Jumping tegelijk met CSI Twente in Geesteren plaatsvond en daardoor minder deelnemers trok, telde de Grote Prijs toch nog 42 starts en was het aan parcoursbouwer Sjack Meuleman de taak om daar een selectie in te krijgen. “Best lastig gezien het deelnemersveld. Je wil de minder geroutineerde combinaties niet ‘vermoorden’ en de meer ervaren ruiters en paarden toch een uitdagend parcours voorschotelen”, vertelt hij.

Zestien sprongen foutloos, waarvan er veertien terugkwamen in de barrage. Willem Greve zette al snel een strakke tijd neer met de watervlugge Elien, afstammend van Greve’s tophengst Carambole, en daar kwam niemand meer aan. Thuisamazone Ester Blekkink deed tot tweemaal aan toe een dappere poging met It’s Easy (v. Nonstop) en de zelfgefokte Eindelijk (v. Applaus), maar kwam heel iets te kort en werd derde en zesde. Thomas Arendsen Raedt, die net buiten de boot viel voor het EK junioren, reed Why Not (v. Karandasj) naar het tweede geld.

Eén oog
Ook Piet Raijmakers junior was naar Vragender gekomen en plaatste zich met twee paarden in de barrage, waarvan Van Schijndel’s Whisperfield (v. Baloubet du Rouet) acht weken geleden een oog verloor. “Hij bleek een tumor achter het oog te hebben en moest geopereerd worden. Ongelooflijk dat hij nu al zo makkelijk met één oog zo’n parcours springt”, is de Brabander tevreden. Hij werd vijfde en dertiende.

Net als Willem Greve komt Raijmakers graag naar Vragender. “Schitterende piste en altijd gezellig hier.” Beide ruiters lieten CSI Twente aan zich voorbij gaan. “Elke week internationaal rijden is veel te duur”, zegt Raijmakers. Ook Willem Greve heeft zich één inschrijving voor het internationaal concours De Wolden volgende week bespaard. “Ik zou Carrera daar eerst Lichte Tour laten lopen, maar dat niveau heeft hij vandaag nu gesprongen. En hier kost het nog geen tiende deel van wat het internationaal kost.”

Willem Greve won de eerste prijs van 500 euro en de sponsordeken van Willie Welkamp met de achtjarige Elien, die hij samen met zijn vader Jan Greve fokte. “Van nature een heel snelle merrie met veel go. Ik heb strakke lijnen gereden en niet eens dol gedaan.”

Nichtje Uceline
Dat Elien door Willem Greve gefokt werd, heeft ze te danken aan haar nichtje Uceline (v. Celano) waarmee Willem Greve in 2007 de VION Cup voor zesjarige springpaarden won en een jaar later zilver op het WK voor zevenjarigen. Uceline was zijn oogappel, maar die verkocht hij samen met Leon Thijssen aan de Griekse miljardairsdochter Athina Onassis. Zakelijk gezien was het onverantwoord om het bod te weigeren, maar het ging wel met pijn in Greve’s hart.

“Toen Uceline verkocht was, ging ik meteen op zoek naar haar moeder en die kocht ik met een veulen aan de voet. Uit dat veulen fokte ik samen met mijn vader Elien. Ook een kwaliteitsvolle merrie. Haar moeder was nog kleiner, maar wel makkelijker. Het is de kunst om Elien heel langzaam in het hogere werk te laten groeien, maar ik denk dat het er wel in zit.”

Klasse Z en ZZ
Lars Kuster, die in het 1.40m net buiten de barrage viel met een fout, wist met Cassandra wel de klasse Z te winnen en bovendien tweede te worden met Axtion-O. Ook in het ZZ waren Kuster en Axtion-O tweede, ditmaal achter Piet Raijmakers op Sawyer L Enchante

Prijswinnaars 1.40m GP PSC Summer Jumping 8-7-2017
1. Willem Greve, Elien (Carambole), 0/0-39.68
2. Thomas Arendsen Raedt, Why Not (Karandasj), 0/0-40.19
3. Ester Blekkink, It’s Easy (Nonstop), 0/0-40.58
4. Willem Greve, Carrera (Larino), 0/0-40.60
5. Piet Raijmakers jr., Van Schijndel’s Belle (Berlin), 0/0-41.15
6. Ester Blekkink, Eindelijk (Applaus), 0/0-41.57
7. Jurgen Stenfert, Caseli (Casall), 0/0-41.95
8. Jurre van Bommel, Ebell-Avant (VDL Campbell), 0/0-42.04
9. Steven Veldhuis, Fionapina Colada (Berlin), 0/0-44.29
10. Steven Veldhuis, Farah Dibah (Berlin), 0/0-44.33
11. Anneke Niels-van Wijngaarden, Freya (Spartacus), 0/0-46.45

  Thuiszege voor Ester Blekkink op Outdoor Vragender

  X 232

  VRAGENDER – Eric Morssinkhof heeft zichzelf opnieuw overtroffen met de aanleg van de schitterende nieuwe buitenpiste op Paardensportcentrum Lichtenvoorde, waar dit weekend de eerste editie van Outdoor Vragender zich afspeelt. Dat werd beloond door talloze lofuitingen en het allermooiste: een overwinning in de 1.40m Grote Prijs op zaterdagmiddag door stalamazone Ester Blekkink met Morssinkhof’s paard It’s Easy (v. Non Stop R). Hoe geroutineerd het er ook uitzag, het was de allereerste Grote Prijs-zege voor Ester Blekkink.

  Paardensportcentrum Lichtenvoorde stond al op de hippische kaart vanwege de imposante binnenhal, maar heeft nu een extra dimensie gegeven aan rijden van buitenconcoursen. Vanuit heel Nederland kwamen springruiters naar Vragender om deel te nemen aan de vierdaagse wedstrijd in een parkachtige omgeving met een immense hoofdpiste van 60×100 meter.

  Ook al traint Ester Blekkink elke dag op het buitenterrein, ook zij is nog steeds onder de indruk van de entourage. “Het is gewoon abnormaal mooi. Alles is met smaak aangekleed en ingericht. En ik ben niet de enige die hier graag rijdt. Er waren alleen al meer dan 110 deelnemers in het Z en ZZ vandaag.”

  De concurrentie tekende zich meteen af. Nuri Dijks won met Addison (v. Berlin) de klasse ZZ en Jack Ansems, die sindskort zijn stal in St.Oedenrode runt, won de klasse Z met Delia B (v. Cantos). Nuri werd in de 1.40m Grote Prijs tweede en Jack zesde.

  Voor de Grote Prijs schotelde Jos Brinkman de deelnemers een stevig 1.40m parcours voor, maar op de perfecte bodem leken de paarden te vliegen en maar liefst 24 van de 45 finishten met een springfout en minder. Tien kwamen er terug voor de barrage, waarin Ester Blekkink twee ijzers in het vuur had. Met haar acht jaar jonge, zelf gefokte hengst Eindelijk (v. Applaus) reed ze op safe en zou ze vijfde worden. Met It’s Easy, die tot voor kort door Micky Morssinkhof op concours werd uitgebracht, reed ze de winnende tijd.

  “Easy voelde het eerste rondje al heel safe aan. Hij springt verschrikkelijk op zijn eigen manier. Heel recht in het lichaam, maar hij heeft een enorm groot hart. Hij wil altijd naar de overkant. Met mijn eigen hengst ben ik ook super blij. Die kan nog niet zo hard als Easy, dus ik besloot verstandig te rijden en voor een foutloze rit te gaan. Volgende week start ik ze op het internationaal concours Jumping Schröder Tubbergen.”

  Eric en Nory Morssinkhof waren er zaterdag niet bij. “Maar ik heb al wel een appje van Eric gekregen met gefeliciteerd”, lacht Ester Blekkink. Remco Been, nog maar net in dienst bij Hank Melse in Winterswijk, deed ook goede zaken. Hij werd derde met de vanuit Mexico teruggekomen Allegro (v. Cobra). Leontine Bruin werd knap vierde met Eternity.

  Prijswinnaars 1.40m Grote Prijs Outdoor Vragender 2017

  1. Ester Blekkink, It’s Easy (Non Stop), 0/0-42.69
  2. Nuri Dijks, Addison (Berlin), 0/0-43.16
  3. Remco Been, Allegro (Cobra), 0/0-43.48
  4. Leontine Bruin, Eternity, 0/0-45.43
  5. Ester Blekkink, Eindelijk (Applaus), 0/0-49.27
  6. Jack Ansems, Diego (Vaillant), 0/4-46.13
  7. Sander Geerink, Bentley N (Numero Uno), 0/4-48,56
  8. Jurre Van Bommel, Call Me (Mr. Blue), 0/8-42.01
  9. Patrick Van Der Schans, Broere Extase (Casall), 0/8-43.79
  10. Vincent Geerink, Beaumont (Vermont), 0/34-81,19
  11. Laurens Houben, Dakota (Lord Z), 1
  12. Kevin Olsmeijer, Bredero (Namelus R), 4
  • [0] Foto's: Wendy Scholten
  • [1] Tekst: Wendy Scholten

  Lange dagen tijdens eerste Outdoor Vragender

  X 303

  VRAGENDER – Paardensportcentrum Lichtenvoorde organiseerde altijd al indoorevenementen, maar sinds 1 april ook buitenconcoursen. De eerste editie van Outdoor Vragender wordt donderdag 11 tot en met zondag 14 mei verreden en de springruiters hebben zich massaal aangemeld voor de wedstrijden op de nieuwe, schitterende buitenpiste.

  Op donderdag wordt vanaf 9.30 uur in de klasse L, M, Z en ZZ gereden. Op vrijdag zijn vanaf 12.00 uur de klasse BB, B en L aan bod. Op zaterdag gaan de parcoursen weer de hoogte in. Na de klasse Z en ZZ volgt rond 15.00 uur de Grote Prijs op 1.40m niveau. Bekende namen uit hippische kringen die deelnemen aan de Grote Prijs zijn Remco Been, Conor Drain, Kevin Olsmeijer, Patrick van der Schans en Zoï Snels, maar ook lokale favorieten als Micky Morssinkhof, Ester Blekkink en Kim Bril.

  Op zondag is er vanaf 10.00 uur een volle dag ponysport, waarbij de deelnemers in de klasse L tot en met ZZ zich kunnen selecteren voor de ponyfinales tijdens het internationaal springconcours Outdoor Gelderland. De toegang is alle dagen gratis.

  Voor meer informatie www.psclichtenvoorde.nl

   Vol positieve energie begonnen aan ‘Borculo veulenselectie

   X 438

   VRAGENDER – De nieuwe selectiecommissies van Eliteveiling Borculo trekken al volop door het land om interessante spring- en dressuurveulens vast te leggen voor de veiling op 30 en 31 augustus in Vragender. Inmiddels zijn ook de selectiedagen bekend en kunnen de fokkers hun veulens via de website aanmelden.

   Marleen Ras, bestuurslid van Eliteveiling Borculo, is positief gestemd. “We hebben al een paar definitief geselecteerde veulens verklapt op onze website en Facebook pagina. Het ziet er goed uit. Het nieuwe selectieteam is zeer vakkundig en vol positieve energie. Ze komen graag bij de fokkers aan huis en nemen daar de tijd voor. Dat werkt prettig voor iedereen.”

   De bezichtigingen bij fokkers thuis wordt enorm gewaardeerd. “Maar vergis je niet in het effect van de selectiedagen op locatie. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat een veulen zich ergens anders beter laat zien dan thuis in z’n eigen wei?”, vertelt Marleen Ras. “Verder staan we de fokkers graag bij met raad en daad. Met tips hoe ze de veulens de komende tijd het beste kunnen opfokken bijvoorbeeld. Wie zijn of haar veulen en merrie voor de foto- of veilingdag niet ingevlochten krijgt, kan gebruik maken van ons toiletteerteam.”

   Het veilen over twee dagen per discipline krijgt ook dit jaar een vervolg. Op woensdag 30 augustus worden de springveulens op Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender geveild, op donderdag 31 augustus zijn de dressuurveulens aan de beurt. De selectiedagen zijn op 12 en 26 mei, 15, 23 en 27 juni en 7 juli tijdens de Centrale Keuring van Gelderland.

   De nieuwe selectiecommissie bestaat uit Eugene Reesink en Nol Gerritsen (dressuur) en Floris van Leuken en Pieter Jan Berkers (springen). Als scouts zijn ook Emmy de Jeu (dressuur) en Sannah Angement en Mark Oude Griep (springen) actief. Voor de marketing, PR en communicatie rondom Eliteveiling Borculo is Wendy Scholten uit Lichtenvoorde recent aangesteld.

   De springveulen brachten vorig jaar tijdens Eliteveiling Borculo gemiddeld 11.550 euro op, waarvan Late Night (v. Cornet Obolensky) de duurste was met 25.000 euro. Bij de dressuurveulens werd Luxury-K van ‘t Kattenheye (v. For Romance) voor 35.000 euro geveild en L’Arieta Texel (v. Ferdinand) voor 32.000 euro. De gemiddelde prijs voor de dressuurveulens was bijna 10.000 euro.

   www.veulenveilingborculo.nl

   www.facebook.com/foalauction.borculo

   Foto: PR

    Boomfeestdag in Lichtenvoorde en Vragender

    X 366

    LICHTENVOORDE/VRAGENDER – Leerlingen van OBS Het Hof in Lichtenvoorde en de Antoniusschool in Vragender hebben woensdag 22 maart in het kader van de Nationale Boomfeestdag bomen gepland. Deze dag werd georganiseerd door de Bomenwacht Oost Gelre. .

    Het thema voor Boomfeestdag 2017 is ‘Bomen Verbinden’. Dit thema is onder andere gekozen vanwege het feit dat het in 2017 25 jaar geleden is dat het verdrag van Maastricht getekend is en de Europese Unie een feit werd. Daarnaast hebben bomen natuurlijk nog tal van andere verbindende kwaliteiten!

    De leerlingen van OBS Het Hof gingen onder begeleiding van Carel ten Have bomen planten in het Wentholtpark. Zij werden daarbij geholpen door wethouder Vincent van Uem.

    De leerlingen van de Antoniusschool in Vragender kregen begeleiding van Jetty Rodenburg en Antoon Bleumink. Zij gingen samen met wethouder Marieke Frank nieuwe bomen planten aan de Heelweg. In de voorbereiding is hier met een werkgroep van omwonenden een nieuw beplantingsplan opgesteld voor het openbaar groen.

    Foto: Marcel Houwer (archief)

     Wandel- en fietspad geopend in de Besselinkschans

     X 933

     VRAGENDER – Vragender kan weer gebruik maken van een snelle doorsteek vanaf de Visserijdijk naar de Schans. Maandag 20 maart werd het pad officieel geopend door de gemeente en grondeigenaar de familie Klein Gebbink.

     De kwaliteit van de Besselinkschans, waar het nieuwe pad in ligt, zijn de evenementen, maar zeker ook het landschap. “Binnen de Besselinkschans komen veel toeristen en ook verenigingen bij elkaar. Zoals de motorcross, Hondenvereniging, visverenging, Scouting en hardloop vereniging. Maar het heeft ook een belangrijke toeristische functie met zijn regionale fiets- en wandelpaden”, vertelt Vincent van Uem wethouder van de gemeente Oost Gelre en voegt daar de aanwezigheid van de Grolse Linie met de Engelse schans aan toe.

     “Dat wat Aloyse en zijn vrouw Annie Klein Gebbink hebben bedacht past mooi in de Besselinkschans”, laat de wethouder weten. Zij hebben een stuk grond vrijgegeven voor de aanleg van openbaar wandelpad. Het wandelpad met de naam ‘Driekspad’ ligt er nu zes weken en is aangelegd door Wopa. Het wandel- en fietspad ligt tussen de Visserijdijk en Eikendijk en is 175 meter lang.

     De aanleg van het pad past mooi in de visie van de gemeente Oost Gelre om de Besselinkschans meer uitstraling te geven. “Inmiddels is er een panoramadek op de visvijver en een hekwerk om de vijver gerealiseerd en op 1 januari was er een nieuwjaarsduik”, aldus de wethouder. Tevens geeft de wethouder aan dat er een werkgroep geformeerd is die gaat kijken naar de mogelijkheden voor een ‘natuurlijke speelplek’.

     Met de opening van het pad is ook symbolische een start gemaakt van alle komende werkzaamheden in de Besselinkschans.

     “Het pad ligt ongeveer op de zelfde plek waar vroeger ook een verbindings-pad lag. Tevens was het ook ooit de scheiding tussen twee weilanden van boeren. Ook werd wel eens aangegeven, door inwoners uit Vragender, dat het jammer is dat ze niet meer binnendoor naar de schans konden”, vertelde Aloyse Klein Gebbink en geeft aan dat er nu weer een snelle verbinding is naar de Schans.

     Op de links wethouder Van Uem en de familie Klein Gebbink. Foto: Marcel Houwer

      Raadsvergadering start in Oude Calixtus

      X 998

      OOST GELRE – Vanwege de verwachte grote belangstelling voor agendapunt 15 van de raadsvergadering in Oost Gelre op dinsdag 7 maart begint deze in de oude Calixtus in Groenlo. Agendapunt betreft mogelijke vestiging van twee agrarische bedrijven aan de Kroosdijk in Mariënvelde en Schurinkweg in Harreveld. Het college wil de raad om advies vragen over deze nieuwe vestigingen van intensieve veehouderij.

      De gemeente verwacht dat er meer bezoekers zullen komen dat er stoelen zijn in de raadzaal van het stadhuis. De voormalige kerk bevindt zich tegenover het stadhuis.

      De raadsvergadering van aanstaande dinsdag 7 maart start om 19.30 uur in de Oude Calixtus in Groenlo.

       Ellen Zwijnenberg via GP Vragender klaar voor NK

       X 351

       VRAGENDER – De Raaltense amazone Ellen Zwijnenberg slaat haar handen voor haar ogen. “Ik was hier nog niet geweest op dit concours. Erg he. Maar ik ben ontzettend blij dat ik gekomen ben.” Behalve dat ze enorm te spreken is over de faciliteiten van Paardensportcentrum Lichtenvoorde, wist ze de Grote Prijs van de PSC Voorjaars Jumping te winnen met haar supersnelle Boncetto (v. Concetto Famos).

       Voor de Grote Prijs op zaterdag in Vragender kreeg parcoursbouwer Kris van Gelder 36 ruiters in de ring, waarvan er twaalf foutloos sprongen. Na haar barrage mocht thuisamazone Ester Blekkink even aan de overwinning ruiken met haar zelfgefokte Eindelijk (v. Applaus), die in januari zijn 1.40m debuut foutloos aflegde en nu opnieuw het hout boven liet. Maar het was Ellen Zwijnenberg die haar tijd verpulverde met strakkere lijnen en een nog hoger tempo. Vervolgens kroop de Brit Mark Bunting er ook nog tussen als nummer twee met Brennergraaf (v. Quasimodo). Bunting was in topvorm met drie paarden voor de barrage, al besloot hij er twee opnieuw te starten.

       Bart Bles liet het publiek genieten van zijn fenomenaal springende Lord Sandro DDH (v. Carthino Z), waar je de vijftien jaar niet van af ziet. De voshengst die in de internationale top meeliep, is in opbouw na een blessureperiode en bevestigde zijn vorm met een vierde prijs.
       Dat Ellen Zwijnenberg met Boncetto (v. Concetto Famos) won, was geen verrassing voor de insiders. Twee weken geleden werd ze nog Overijssels kampioen in de klasse ZZ en ze won al een paar 1.40m rubrieken. “Boncetto is wel wat bijzonder. Hij wil graag wat teveel initiatief nemen en dan moet je zelf heel rustig weten te blijven en hem in z’n waarde laten. Je moet bij hem letterlijk vertrouwen op zijn kwaliteit. Als het dan lukt is dat super”, lacht ze. “Hopelijk houden we dit vast tot en met het NK.”
       Ook de nummer drie, Ester Blekkink, presteert zeer constant met haar achtjarige Eindelijk. “Hij is nog zo onervaren op dit niveau, maar hij geeft me het gevoel dat hij het heel makkelijk doet”, is ze blij.

       “Eindelijk heb ik er zelf één die erover kan en daarom verkoop ik hem ook niet. Het is sowieso een bijzonder paard voor ons. Mijn moeder van rijdt er ook dressuur- en springwedstrijden mee. We hebben hem zelf gefokt uit een merrie die we maar niet drachtig kregen. We besloten om het met embryotransplantatie te doen. Dat lukte. De draagmoeder werd drachtig, maar maanden later kwamen we erachter dat de merrie zelf ook nog drachtig was. Dat was Eindelijk, eindelijk na zes jaar proberen…”

       Prijswinnaars 1.40m Grote Prijs PSC Voorjaars Jumping 2017
       1. Ellen Zwijnenberg, Boncetto (Concetto Famos), 0/0-42.49
       2. Mark Bunting, Brennergraaf (Quasimodo Z), 0/0-42.93
       3. Ester Blekkink, Eindelijk (Applaus), 0/0-45.09
       4. Bart Bles, Lord Sandro DDH (Lordanos), 0/0-46.58
       5. Lisa Everts, Captain Morgan (Carthino Z), 0/0-47.00
       6. Dominique Nijhof-Roelofsen, Dante (Canturano), 0/0-47.01
       7. Kim Bekhuis, Royal Esquido (Escudo I), 0/0-47.06
       8. Harrie Wiering, Emil (Amadeus), 0/4-41.5
       9. Lars Kuster, Cassandra (Tangelo van de Zuuthoeve), 0/4-45.99

       • [0] Foto's:Wendy Scholten.

       Gemeentehuis na verbouwing van 2 jaar geopend

       X 836

       OOST GELRE – “We gaan het gemeentehuis niet openen met veel bombarie. We hebben geen slingers of ballonnen. We hebben een opening die past bij dit verbouwde gebouw. We doen het netjes, functioneel en het past bij deze tijd”, waren de woorden van Annette Bronsvoort, burgemeester van de gemeente Oost Gelre aan de genodigden. Uiteindelijk werd met applaus het verbouwde gemeentehuis van Oost Gelre, dat staat in Lichtenvoorde, geopend.

       De opening werd verricht in het nieuwe ‘Ontmoetingsplein’. Daar waar vorig jaar nog de spreekkamers stonden is nu een ontmoetingszaal/restaurant gevestigd.

       “Het gemeentehuis is verbouwd, maar het voelt als nieuw. Het is een duurzaam huis, er kan aangenaam gewerkt worden door onze medewerkers en er is een mooie mogelijkheid tot ontmoeting met onze inwoners. Het gebouw is weer helemaal bij de tijd; uitnodigend, open, modern en functioneel”, vertelde de burgemeester

       De afgelopen twee jaar is er hard gewerkt aan de verbouw van het gemeentehuis. De opening van woensdagmorgen was in besloten kring, waarbij onder andere architect, (onder)aannemers, installateurs, de gemeenteraad, college van B&W en medewerkers van de gemeente Oost Gelre voor waren uitgenodigd.

       Zaterdag 18 maart kan iedereen van 10.00 – 16.00 uur tijdens de Open Dag een kijkje nemen in het verbouwde gemeentehuis.

       Foto: Marcel Houwer

        Koos de Ronde wint tweede Driving De Achterhoek

        X 355

        Ruim 1200 bezoekers hadden de wedstrijd gadegeslagen vanaf de zijlijn.

        VRAGENDER – Koos de Ronde werd tijdens de tweede Driving De Achterhoek in het Achterhoekse Vragender  met ruime voorsprong winnaar.

        Na de eerste ronde had de menner uit Zwartewaal reeds een grote voorsprong opgebouwd, welke in de tweede ronde niet meer door de tegenstanders geëvenaard werd. Theo Timmerman liet te veel ballen rollen, waardoor zijn eindresultaat zakte naar plaats drie, achter de Hongaar Joszef Dobrovitz Sr.

        Als extra spelelement werden twee rijders aan elkaar gekoppeld, het team met de beste gemiddelde eindscore werd winnaar van de Driving De Achterhoek Team Challenge. Het sterkste team was het team van Koos De Ronde & Andreas Wintgens.

        De organisatie is uiterst tevreden over het verloop van deze tweede editie. Ten opzichte van afgelopen jaar waren veel veranderingen doorgevoerd welke ten goede kwamen aan de kwaliteit van de wedstrijd.

        Tweespan paarden
        Geert Dijkhof 258.44,  Carlo Vermeulen 261.68,  Harrie Verstappen 276.22,  Raymo0d Letteboer 279.55,  Josef Hrouda 280.55,  Lars Schwitte 290.64,  Anthony ter Harmsel 304.80

        Vierspan Pony’s
        Marijke Hammink 245.44,  Gerco van Tuyl 259.22,  Jannes Kinds 263.10,  Roy van der Velden 263.68,  Nick Weytjens 265.92
        Kenny Kanora 268.28,  Michael Bügener 273.65

        Vierspan paarden
        Koos de Ronde 271.71,  Joszef Dobrovitz Sr 292.97,  Theo Timmerman 308.20,  Joszef Dobrovitz Jr 314.28,  Herman ter Harmsel 330.78,  Andreas Wintgens 357.11,  Tom Leys EL

        Team Challenge
        Koos de Ronde / Andreas Wintgens 302.95,  Theo Timmerman / Joszef Dobrovitz Jr 316.32,  Joszef Dobrovitz Sr / Herman ter Harmsel 33.60

         Tweede Driving de Achterhoek

         X 203

         VRAGENDER – Na de eerste succesvolle Driving De Achterhoek, in Paardensportcentrum Lichtenvoorde aan Weijenborgerdijk in Vragender, vorig jaar in februari, organiseert Stichting Horse Driving Achterhoek op 11 februari de tweede editie van dit unieke paardensportevenement.

         Het parcours, gebouwd onder leiding van internationaal parcoursbouwer Johan Jacobs, bestaat uit tien kegelpoortjes waarin drie hindernissen opgenomen. De rijder die in twee manches de snelste totaaltijd weet te noteren, met zo weinig mogelijk fouten, is de winnaar van zijn of haar klasse.

         Voor deze avond betreden drie categorieën de piste van 45 x 65 meter: de tweespan paarden, vierspan paarden en vierspan pony’s. Deze laatste rubriek maakt dit jaar voor het eerst deel uit van de wedstrijd. De deelnemers zijn allen internationale rijders; vorig jaar waren zowel bij de tweespan als bij de vierspan paarden de Hongaarse rijders de winnaars.

         Komende editie worden er meer tribuneplaatsen gebouwd en is de toegang tot de tribune verbeterd. Daarnaast is de VIP lounge aangepast en zijn er speciale staantribunes voor een beter zicht op de piste.

         De eerste rijder gaat van start om 18:30 uur. De avond wordt afgesloten met een gezellige afterparty voor deelnemers, toeschouwers en medewerkers.

         Toegang tot de hal en staanplaatsen zijn gratis, zitplaatsen op de tribune kosten EUR 10,- in de voorverkoop en EUR 12,50 aan de kassa.

          Vragender gaat voor duurzaam

          X 3

          VRAGENDER – Op 11 februari 2017 om 10 uur verricht wethouder René Hoijtink van de gemeente Oost Gelre de officiële handeling voor de ingebruikname van de collectieve (postcoderoos) zonnedaken in Vragender. Gunnewick Mengvoeders BV en het Loonbedrijf Vragender V.O.F. hebben hun daken hiervoor belangeloos beschikbaar gesteld. Iedereen is van harte welkom op het adres van Gunnewick Mengvoeders B.V. aan de Winterswijkseweg 16 te Vragender.

          Duurzaamheidsmarkt
          Aansluitend organiseren Vragender Coöperatief Energie Neutraal U.A. en Coöperatie NoaberZon U.A. van 11 tot 15 uur een duurzaamheidsmarkt. Net als op 7 november 2015 wordt deze gehouden in de multifunctionele accommodatie de Bult, gevestigd aan Kapelweg 17 te Vragender. Op de duurzaamheidsmarkt tonen een keur van bedrijven verschillende duurzaamheidstechnieken. Ook geven zij bezoekers advies voor het besparen van energie en het verder verduurzamen van de woning.

          • [0] Foto: Archief

          Winterse 1.40m Grote Prijs voor Dennis van den Brink

          X 317

          VRAGENDER – Dennis van den Brink heeft voor de tweede keer een 1.40m Grote Prijs op Paardensportcentrum Lichtenvoorde gewonnen en bovendien de tweede in één week. Nadat hij vorige week in Oudkarspel won, was hij zaterdagavond niet te kloppen in Vragender. En dat met hetzelfde paard: de negenjarige Diabolo (v. Clinton), die als veulen door zijn vader Teus van den Brink werd ontdekt.

          De organisatie van het vierdaagse PSC Nieuwjaarsconcours had vrijdagavond een zwaar ei te leggen met de afgegeven Code Oranje vanwege ijzel en sneeuw, maar besloot de wedstrijd door te laten gaan. De parkeerplaats op Paardensportcentrum Lichtenvoorde werd sneeuw- en ijsvrij gemaakt, zodat de paarden niet uitgleden bij het op- en afladen. Wie toch besloot om de weg niet op te gaan, kon zich zonder inschrijfkosten afmelden.

          Zaterdag kwam uiteindelijk de helft van de deelnemers nog aan de start in de klasse L tot en met ZZ. Voor de 1.40m Grote Prijs bleef er nog een mooie groep van 36 ruiters over van de 48 die zich ingeschreven hadden en kwam zelfs publiek op af. De paarden sprongen fantastisch over het parcours van Louis Konickx, want 26 finishten met maximaal één springfout. Twaalf kwamen er voor de barrage terug en daarin hadden Dennis van den Brink, Kevin Gielen en Ester Blekkink zelfs twee paarden in de strijd.

          Dennis van den Brink zette als derde starter een tijd van 33.81 seconden neer door optimaal gebruik te maken van de zevenmijlspassen van Diabolo. Kevin Gielen bleef op de tweede plaats staan met Mine That Bird (v. Caretino) en werd ook nog eens vierde met Conja (v. Lucky Boy). Kars Bonhof, winnaar van de Grote Prijs van Jumping de Achterhoek, meldde zich deze avond als nummer drie op Zentos (v. Zento).

          “Diabolo is misschien op de hindernissen zelf niet de snelste, hij heeft wel heel veel bloed”, vertelt Dennis van den Brink over zijn negenjarig springpaard die afgelopen jaar zijn eerste 1.45m parcours liep met stalruiter Mark van den Top. “Vorige week wonnen we ook, maar dat was een totaal andere wedstrijd. Toen ging ik als laatste in de barrage van start en was er nog niemand foutloos. Vanavond moest ik als derde naar binnen en moesten we echt voor de tijd gaan. Gelukkig zaten er veel lange lijnen in het parcours, dat past Diabolo wel.”

          Dennis van den Brink had zijn zinnen op deze wedstrijd gezet met het oog op het internationaal concours volgend weekend in Drachten. “Het was op de weg wel echt gevaarlijk. Normaal rijd ik er vanuit Nijkerkerveen 1,5 uur over om in Vragender te komen, maar vanmiddag deed ik er 2 uur en een kwartier over. Ik heb echt heel langzaam gereden en dan gaat het wel, maar ik heb onderweg wel vier ongelukken gezien. Ik ben blij ik de paarden hier kon laten lopen. Alleen thuis trainen is ook niet wat, je wil toch ook op concours testen waar je staat.”

          Meest succesvolle amazone van het PSC Nieuwjaarsconcours was stalamazone Ester Blekkink. Ze won zaterdag het ZZ met de schimmelruin Electric (v. Lucky Boy) van gastheer Eric Morssinkhof, nadat ze op donderdag met Electric tweede was en dit ZZ-parcours met haar zelfgefokte Eindelijk (v. Applaus) won. Haar voshengst debuteerde zaterdagavond in de 1.40m Grote Prijs en finishte met twee vlekkeloze omlopen als achtste.

          Op zondag was ere en springwedstrijd voor ponyruiters. De hoogste rubrieken werden hier gewonnen door Lisa de Paauw (klasse M) en Ymke Ribbels (klasse Z).

          Prijswinnaars 1.40m Grote Prijs: 1. Dennis van den Brink, Diabolo (Clinton), 0/0-33.81
          2. Kevin Gielen, Mine that Bird (Caretino), 0/0-34.00
          3. Kars Bonhof, Zentos (Zento), 0/0-34.37
          4. Kevin Gielen, Conja (Lucky Boy), 0/0-34.64
          5. Steven Veldhuis, Duran Duran (Wietvot), 0/0-34.82
          6. Monique Veldhuis, Éclair la Vie (Diarado), 0/0-35.18
          7. Roelof Bril, Arlando (Harley VDL), 0/0-36.98
          8. Ester Blekkink, Eindelijk (Applaus), 0/0-36.99
          9. Leontine Bruin, Eternity, 0/4-33.37

          Voor meer informatie www.psclichtenvoorde.nl

          • [0] Tekst: Wendy Scholten
          • [1] Foto: Wendy Scholten

          Gelre fm, eerste Gelderse streekomroep op DAB+

          X 201

          OOST GELRE – Vanaf deze week is Gelre fm als eerste Gelderse streekomroep te ontvangen via een digitale DAB+ radio. Met een nieuwe zender vanuit Groenlo is Gelre fm in een groot gedeelte van de Achterhoek nu digitaal te ontvangen.

          Gelre fm heeft de complete beschikbare Achterhoekse Mux ‘kanaal 6A Achterhoek NL’ toegewezen gekregen. Een Mux is een gecombineerd signaal waarin Gelre fm maximaal 12 radiozenders mag uitzenden.

          Jorg Ebbers van Gelre fm is blij met deze nieuwe stap. “Het ministerie van Economische Zaken heeft 4 streekomroepen in Nederland de kans gegeven om een eigen zogenaamde digitale Mux aan te zetten en we zijn natuurlijk erg trots dat ze ons dat vertrouwen hebben gegeven. Dit vertrouwen komt mede doordat onze eigen technische dienst onder leiding van Bennie ter Maat de implementatie van deze nieuwe techniek zelf uitvoert. Hiermee vergaren we belangrijke informatie voor het ministerie waarmee zij andere streekomroepen in Nederland kunnen helpen hetzelfde te doen.“

          Een radio met DAB+ technologie biedt meer keuze aan radiostations, meer gemak, veel meer informatie waaronder foto’s van artiesten in je scherm en digitale geluidskwaliteit. Het enige wat je nodig hebt is een digitale DAB+ radio. Net als bij FM heb je geen abonnementskosten en geen gedoe met registreren of inloggen. “DAB radio is de toekomst! In sommige landen zijn ze zelfs de veel gebruikte fm band al aan het afschakelen, dus dat wij er nu al net als alle landelijke zenders opzitten is natuurlijk uniek en we lopen hiermee vooruit op andere omroepen.”, aldus Ebbers. Digitale radio wordt op dit moment gepromoot in de campagne ‘Let’s get digital’ Deze campagne wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken.

          Gelre fm zal de complete DAB Mux zelf gaan exploiteren. Naast Gelre fm zijn ook Leuk.fm, Dinxper FM en Optimaal FM via deze Mux te ontvangen.

          Twee verdachten van woninginbraak aangehouden

          X 166

          VRAGENDER – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Vragenderweg twee mannen van 21 en 31 jaar oud aangehouden. De mannen, die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben, worden verdacht van meerdere woninginbraken.

          Aanhouding
          Eerder op de avond kreeg de politie een melding dat twee donker geklede mannen op de Winterswijkseweg uit een donkerblauwe stationcar met een Bulgaars kenteken waren gestapt. De mannen waren daar het dorp in gelopen. Bij de politie was al eerder een melding gekomen dat in Lichtenvoorde, in de buurt waar twee woninginbraken waren gepleegd, een donkerblauwe stationcar was gesignaleerd.

          Agenten besloten de auto onopvallend te observeren. Korte tijd later kwam een melding van een inbraak in een woning aan de Winterswijkseweg. De agenten zagen twee mannen uit die richting komen lopen en in de genoemde stationcar stappen. Toen de mannen zonder verlichting het dorp uit reden, konden ze op de Vragenderweg worden aangehouden.

          De mannen zijn overgebracht naar het politiebureau en daar in verzekering gesteld.

           Kars Bonhof wint eerste Grote Prijs op Jumping de Achterhoek

           X 177

           “Hier doe je het voor”, verzucht de 19-jarige Kars Bonhof, die zondagmiddag op Jumping de Achterhoek zijn allereerste Grote Prijs bij de senioren won. “Ik wil doorstromen naar de wereldtop”, zijn z’n ambitieuze woorden en dat is in de ring aan hem af te zien. Het talent uit het Veluwse Epe was samen met de Noord-Hollandse Suus Kuyten de enige die het barrageparcours foutloos aflegde.

           Jos Brinkman schotelde de internationale ruiters in Vragender een stevig finaleparcours om de Rabobank Grote Prijs van Gelderland voor. De hindernissen werden tot maximaal 1.50m niveau opgetrokken en dat bleek voor tien van de  zestig voorgekwalificeerde ruiters te zwaar. Toch kwamen er nog 28 met één balk en minder aan de finish, wat veel zegt over het sterke deelnemersveld. Er bleven negen barragekandidaten over.

           Wat Jos Brinkman niet had verwacht is dat alle ruiters in het midden van de barrage achter de pilaar, voor een hindernis langs  doken waarna ze zeer krap voor de te springen steilsprong uitkwamen. De meeste paarden kregen de hindernis te laat in het vizier, kwamen niet goed uit qua afzet, weigerden of maakten een fout. Sander Geerink liet als eerste starter zien hoe het moest met Robinson (v. Rubert), maar had al een balk opgelopen in de dubbelsprong en zou derde worden.

           De gevoelige, maar handige schimmelmerrie Casina (v. Calido) van Kars Bonhof overwon dit technisch hoogstandje ook ogenschijnlijk makkelijk, waardoor de rest ook besloot om deze pirouettedraai uit te voeren. Veelal met minder succes.

           Dat Bonhof zou winnen, lag buiten de verwachtingen. “Ik bracht m’n merrie terug op stal, want ze houdt niet van alle drukte. Toen ik terugkwam, feliciteerde Willem Greve me, terwijl ik dacht dat iemand wel sneller zou zijn. Ik liet wat tijd liggen richting de dubbelsprong omdat ik Sander daar een fout zag maken.”

           Bonhof won vorig jaar op Jumping de Achterhoek al de internationale Grote Prijs voor ruiters tot 25 jaar en werd vorige week vierde in deze proef. “Ik heb óntzettend veel geleerd van Jurgen Stenfert. Een topmeester, maar ook een handelaar. Toen ik een baan aangeboden kreeg op de Sham Stables van Wassim Anzarouti in Lochem, de voormalige stal van Eurocommerce, greep ik die met twee handen aan. Ik ben een sportman en de paarden worden hier langer aangehouden.”

           Ook tevreden naar huis koerste de nummer twee, Suus Kuyten. “Ik ben al vier keer tweede in een dikke proef geworden dit jaar”, moppert ze al lachend. “Ik ben super blij hoor. Kars reed net iets strakker. Ik lag vol op koers, maar kwam door die strakke wending om de paal heen even iets uit ritme en daar verloor ik het. Ik heb een super jaar gehad die ik niet mooier had kunnen afsluiten.”

           De derde editie van Jumping de Achterhoek gaat als bijzonder geslaagd de boeken in. Het extra prijzengeld, verbeterde faciliteiten, meer sfeer en entertainment voor het publiek werden zeer gewaardeerd. Voor de editie in 2017 hoopt de organisatie opnieuw stappen te kunnen maken.

           Voor meer informatie www.jumpingdeachterhoek.nl

            Jens van Grunsven troeft profi’s af op Jumping de Achterhoek

            X 153

            VRAGENDER – Professionals kregen vrijdagavond op Jumping de Achterhoek barrageles van de pas 20-jarige Jens van Grunsven, het neefje van Anky van Grusnven. De HBO-student International Business won de belangrijkste rubriek van de dag, de Roelofsen Horse Trucks Prijs op 1.45m niveau met Cika.

            Hoewel parcoursbouwer Jos Brinkman de lat letterlijk en figuurlijk hoog legde, floten 24 van de 67 deelnemers foutloos rond. Daarvan kwamen er 22 terug in de barrage. Net als vorige week toen hij tweede werd in de U25 Grand Prix vestigde Khaled Abdulrahman Almobty uit Saoedi-Arabië alle aandacht op zich. Zijn gedurfde rit op Zypern (v. Landos) leverde het 18-jarig talent de derde prijs op, want twee Nederlanders doken uiteindelijk onder zijn tijd van 32.95 seconden. Vincent Geerink uit het Achterhoekse Gelselaar deed er 32.73 seconden over met Beaumont (v. Vermont) en nog eens 0,10 seconde sneller was Jens van Grunsven.

            “Voor de parcoursbouwer is het best moeilijk om zo’n 1.45m parcours te bouwen. Zeker als je zondag in de Grote Prijs nog een tandje erbij wil zetten qua zwaarte en moeilijkheid. Ik had Almobty zien rijden en dat zag er heel snel uit, maar ik weet dat mijn Cika van nature ook snel is. Ik kreeg overal een vooruitafstand, het liep goed”, vertelt de winnaar die zijn ereronde reed met livemuziek van een dweilorkest.

            “Vorige week waren we in Parijs een keer derde en foutloos in de Grote Prijs. De week daarvoor reed ik een driesterrenconcours in Opglabbeek. Dat niveau is nieuw voor mij, maar ook toen zaten we in de rankingproef er een keer vooraan bij. Omdat Cika zo goed in vorm is, besloten we naar Vragender te komen. Dat is een goede zet gebleken. We hebben nog niet heel veel gewonnen, dus dit is leuk”, aldus Brabander die in 2017 nog een EK voor Young Riders hoopt te rijden en daarna een stapje terug zal zetten qua topsport.

            “We hebben thuis een mooi bouwbedrijf en daar wil ik straks in verder en dan de paarden als hobby zien. Ik studeer ook nog, al is het best moeilijk om dat te combineren met de sport. Paardrijden en een stukje social leven gaan voor op school. Aan die volgorde moet ik nog wat gaan werken”, lacht hij.

            Jens’ neef Rob van Grunsven won eerder op de dag met Whizz BB (v. Concorde) de derde prijs in de 1.35m Outdoor Gelderland Prijs, die gewonnen werd door de Belgische Ines van den Bosch op Watch Me (v. Cantos). In de PSC Lichtenvoorde Prijs op 1.40m niveau was er een Duitse zege voor Marc Boes op Chuck Berry (v. Chacco Blue), met als tweede de goed presterende amazone Kim Hoogenraat op Donatella l’Espoir (v. Quasimodo Z).

            Gezien het grote aantal deelnemers in de 1.30m Hotel de Lindeboom Prijs was er een dubbele prijzenschaal en gingen de eerste prijzen naar Robert Vos op Dinky Boy (v. Lucky Boy) en Maud Roosendaal met Didi (v. Carthino Z). De voor Zwitserland uitkomende topamazone Clarissa Crotta ging op vrijdagochtend van start met winst in de 1.20m springproef met Sir Max (v. Sandro Boy), waarbij Bart Haselbekke tweede werd met Luziana (v. Lord Pezi).

            Jumping de Achterhoek vervolgt zaterdag met vier internationale rubrieken en de finale klasse M om de Louis Venhorst Fourage Trohpy. Voordat de 1.40m Medium Tour finale om de Handelshuis Schuttert Prijs om 20.30 uur van start gaat, komt het Grand National Team nog een show geven met hun snelle Shetlanders.

            Voor meer informatie: www.jumpingdeachterhoek.nl

             Willem Greve op Jumping de Achterhoek: ‘Blij met Carrera’

             X 181

             VRAGENDER – De tweede week van Jumping de Achterhoek is begonnen met winst voor Twentse en Achterhoekse ruiters. Nadat Sander Geerink uit Gelselaar het 1.40m won, boekte de KWPN-goedgekeurde hengst Carrera (v. Larino) zijn allereerste internationale zege met Willem Greve op 1.45m niveau. De schimmel is nog maar een paar dagen terug van concours in het Poolse Poznan, waar hij al veelbelovend sprong.

             “Ik ben blij met Carrera. Recent waren we vierde in de Grote Prijs van Indoor Wierden en hij is al vaak tweede geworden en hoog geplaatst in een rankingproef. Het is een super concourspaard dat vaak nul loopt”, vertelt Willem Greve uit Markelo.

             In het 1.45m om de Arink Mercedes Prijs was Greve één van de 71 deelnemers. Slechts tien daarvan bleven foutloos en binnen de tijd. “Toch was het een heel mooie gebouwde proef. Je zag duidelijk een splitsing in het deelnemersveld. Of je reed voor de winst of je reed een oefenrondje voor later deze week. Ik heb niet eens zo heel snel gereden, maar wel zo strak mogelijk.” Tweede werd Henk Frederiks op Ben B (v. Kojak), voor de Duitser Stefan Engbers met Clarinius (v. Clearway).

             Hoewel de prijsuitreiking pas tegen 23.30 uur was vanwege het grote aantal deelnemers, is er niets dan lof over Jumping de Achterhoek. “Het zijn wel heel lange dagen en morgenvroeg om 7.45 uur is de eerste rubriek alweer. Voor ons is het laat, maar denk eens aan de grooms die de paarden nog moeten verzorgen, de parcoursbouwer, alle vrijwilligers… Maar dat weten we van tevoren. We blijven er ook niet om thuis, want je kan hier echt mooi rijden.”

             “Voor onze regio is het Paardensportcentrum Lichtenvoorde een super accommodatie. Zeer zeker een aanwinst. Samen met alle topaccommodaties in het zuiden trekt dit de paardensport naar een hoger niveau. Mooi dat dit allemaal mogelijk gemaakt wordt door de familie Morssinkhof”, vertelt Willem Greve, die gekscherend ‘de laarzen maar aanhoudt’. “Die heb ik over een uurtje of vijf weer nodig.”

             In de PSC Lichtenvoorde Prijs op 1.40m niveau reed Sander Geerink zich in de spotlights. Hoewel er een stevig parcours voorgeschoteld werd, klopten maar liefst 23 ruiters aan voor de barrage. Geerink had Bentley N (v. Numero Uno) gezadeld, die onder alle tijden doordook. De Noorse Lisa Ulven werd tweede, voor Lennard de Boer.

             “Dat was niet slecht. De laatste tijd gaat Bentley eigenlijk best goed. In Wierden won hij een proef, in Maastricht werd hij tweede, vorige week had hij hier drie keer prijs en nu wint hij weer. Hij springt veel foutloos. Hij is wat kijkerig en zocht de hindenrissen niet echt op. Maar als je sneller rijdt, heeft hij weinig tijd van kijken”, lacht Geerink, die Bentley sinds afgelopen juli internationaal start.

             Voorheen liep zijn prijswinnaar onder het zadel van Jeroen Dubbeldam en diens partner Annelies Vorsselmans. De resultaten waren niet slecht. “Maar het klikte ook niet helemaal. Ik ben er blij mee, het is een fijn paard.”

             De Limburger Kristian Houwen wist de eerste rubriek van de dag op 1.20m niveau te winnen met Fybalia (v. Whistler). In het 1.30 parcours was de Belg Manuel Thiry met Diorrike (v. Warrant) de beste.

             Jumping de Achterhoek vervolgt vrijdag met vijf springrubrieken, waarvan het 1.40m om 16.45 uur start en het 1.45m om 20.30 uur. Aansluitend is er een feestavond. De toegang is gratis. www.jumpingdeachterhoek.nl

              Eindspurt levert Nederlandse jeugdruiters Grote Prijzen op

              X 136

              VRAGENDER – Met het mes tussen de tanden reed 15-jarige amazone Elize van de Mheen zondagmiddag alle tijden aan gort in de Rabobank Grote Prijs van Gelderland voor ponyruiters. Daarmee hield ze de finalezege uit buitenlandse handen, zoals de andere Grote Prijs winnaars in Vragender ook al deden. Hoewel de Nederlandse jeugd op voorgaande dagen vaak niet wist te winnen, trokken ze op het eind in de Grote Prijzen alle winst naar zich toe. Dat begon op zaterdagavond met de zege van de 16-jarige Lars Kersten in de 1.45m Grote Prijs voor U25 (ruiters tot 25 jaar) met Dobbey (v. Zirocco Blue).

              Stralend neemt Elize van de Mheen zondagmiddag alle cadeaus in ontvangst. Ze won niet alleen de Grote Prijs met Ensilla (Luron), maar ook de allereerste European Pony Grand Slam die over drie hoogaangeschreven internationale jeugdconcoursen verreden wordt. Daarmee won ze een gloednieuw Equipe springzadel en een draadloze geluidsbox. “Ik wist helemaal niet dat ik er zo goed voorstond op de ranking”, lacht de frêle blondine uit Hoevelaken.

              Wat ze wel wist, is dat ze de Grote Prijs wilde winnen nadat ze vorig jaar tweede was geworden. “Ik wilde zo graag presteren en het zo graag goed doen. Ik wist precies wat ik moest doen. Mijn broer Rowen, mijn trainer Wout-Jan van der Schans en papa zeiden allemaal dat ik een wending voorlangs een hindernis moest pakken die de anderen niet deden, en dat ik met veel ritme moest blijven galopperen. Het was niet helemaal mijn barrage, maar het lukte wel. En dat op dit concours. Het is zó leuk en gezellig hier. Hier kan je lekker Nederlands praten en al m’n vrienden zijn er. En proberen die te verslaan, dat is het allerleukst”, lacht de amazone, die ervan droomt ooit Europees kampioen te worden.

              Hessel Hoekstra
              Met alle favorieten voor het winnen van de Grote Prijs voor junioren in de barrage, zat het publiek in Vragender op het puntje van hun stoel te kijken. Hessel Hoekstra, de nummer één van de startlijst, schoot als een pijl uit de boog weg en liet zich niet meer inhalen. Zelfs niet door de Belg Simon Morssinkhof, die een topweekend had en nu tweede en vijfde werd. Ook Laurie Touw had twee paarden in de barrage en werd knap derde en vierde.

              “Het is nu onze vijfde overwinning op 1.40m niveau inclusief ons debuut in juni in Wierden”, vertelt de 16-jarige Hessel Hoekstra. Zijn Qstar (v. Quasimodo Z) voelde voorgaande dagen nog niet zo goed aan als anders, maar was net op tijd in vorm voor de Grote Prijs om de Morssinkhof Rymoplast Prijs op zondagmiddag. “Qstar deed het top. Vorig jaar reed ik hier nog bij de pony’s. Het is echt een heel mooi concours en ik wilde er graag weer bij zijn. Er zijn niet zoveel internationale jeugdwedstrijden in de winter. Dit is toch wel één van de mooiste.”

              Pam Nieuwenhuis
              De 13-jarige Pam Nieuwenhuis uit het Gelderse Groessen won de Grote Prijs voor Children (12- tot 14-jarige deelnemers) en dat leverde haar onder meer een oxboard en een gave virtual reality bril van rubriekssponsor Trust op. “Ik vond het best een hoog parcours. Er waren er vijf in de barrage en toen ik met Vendorlux aan het rijden was, hoorde ik mijn trainer, Jurgen Stenfert, langs de kant. Toen gaf ik gas”, lacht de amazone, die ‘zo ver mogelijk wil komen in de paarden’. “Goed luisteren tijdens de trainingen en je best doen”, is haar tactiek. Vanwege haar sportstatus en plek in het B-kader kan ze makkelijk vrij krijgen van school (2e jaar havo).
              Tweede weekend Het team achter Jumping de Achterhoek focust zich nu op het tweede weekend van 8 tot en met 11 december met internationale rubrieken van 1.20m tot en met 1.45m niveau. Er worden vierhonderd paarden verwacht. Er zijn feestavonden, landelijke finales om de Louis Venhorst Fourage Trophy en shows, waaronder het Grand National Team met Shetland pony’s op zaterdagavond voordat de 1.40m Medium Tour finale om 20.45 uur van start gaat. Nog een hoogtepunt is de Rabobank Grote Prijs van Gelderland op zondagmiddag 15.15 uur. De toegang is elke dag gratis.

              Voor meer informatie www.jumpingdeachterhoek.nl