Categoriearchief: Winterswijk

HCW Wedstrijdverslag – week 12

X 52

~ HCW D1-Jeugd ~
We speelden zaterdag uit tegen Groessen. Met versterking uit de D2 konden we toch nog met 2 wissels spelen. We starten goed en stonden met de rust 2-8 voor. Na de rust hadden we even een minder moment en kwam Groessen terug tot 5-8. Toen gaven we weer gas en gooiden de ballen er weer in. Vooral door goed samen te spelen stond het aan het eind 9 -17 voor ons. We hebben bijna allemaal een doelpunt gemaakt! Top gedaan. Onze coach was zeer tevreden en wij ook!

~ HCW D2-Jeugd ~
We mochten al vroeg op pad na de korte nacht, gelukkig was (bijna) iedereen wakker! We speelden in Herpen tegen OBW. Het waren best grote meiden allemaal, dus we moesten aan de bak! Thijs opende in pas zijn 2e handbalwedstrijd meteen de score. Door snel spel en super goed verdedigen liepen we snel uit naar een ruststand van 4-9. Na de rust gingen we door met het goede samenspel en bleven we ook goed verdedigen. We zaten er vaak goed tussen en dan hadden we weer de bal. Of Stijn stopte de ballen. Deze keer hebben vooral de jongens gescoord, volgende keer komen de meiden vast ook tot scoren! De eindstand was 9-17 voor ons! De coaches waren trots en tevreden!

~ HCW C-Meisjes ~
De c-meiden van HCW moesten uit spelen tegen obw in Zevenaar. Na een goede warming up begon de wedstrijd. De eerste paar minuten gingen de teams gelijk met elkaar op, maar even later ging het niet goed met HCW en scoorde obw een aantal keer meer. In de rust was de stand 10-4 in het voordeel van obw. De tweede helft begon hcw weer wat sterker te staan en zijn ze een beetje teruggekomen. De eindstand was 26-11 ook in het voordeel van obw. Voor de meiden was het geen goede wedstrijd. Ze gaan deze snel vergeten en vooruitkijken naar de laatste wedstrijd.

~ HCW C-Jongens ~
De HCW C-Jongens speelde een uitwedstrijd tegen Reflex. Er is geen verslag ingeleverd. Eindstand: 19-15.

~ HCW Dames 3 ~
Zaterdagavond een wedstrijd tegen grol altijd moeilijk in Groenlo, met een minimale opbouw bezetting en een jeugdspeelster beginnen we de wedstrijd. De eerste helft wil het niet goed lopen blijkt dus ook met de rust is het 7-2 in het voordeel van Grol. In de rust gooien wij het roer om! Wij verdedigen goed en maken nu wel de doelpunten! Grol scoort 1x en wij 4x! Helaas verspelen we met 8-6! De achterstand was iets te groot!

~ HCW Dames 2 ~
Voor HCW Dames 2 stond vandaag een uit wedstrijd tegen D.H.V. op het programma. We wisten dat het een pittige wedstrijd ging worden. En dat was het ook. Helaas hebben we de wedstrijd verloren met 21-9.

~ HCW Dames 1 ~
Vandaag zat er niet zo heel veel spanning en druk op de wedstrijd. Het was namelijk de kampioenswedstrijd van en tegen OBW in Zevenaar.

Het was voor hun erop of eronder en wij konden niets anders dan ons best doen en het ze moeilijk maken.

Helaas was het al snel duidelijk dat ze een paar tandjes sterker waren, we bleven lang op de 0 staan en kregen er ook geen bal in. Uit eindelijk na een paar goede acties kregen we in de eerste helft er nog een paar doelpunten in. De rust was dan ook 11-3. De tweede helft waren we sterker en konden we wat dichterbij OBW komen. De verdediging stond goed en de omschakelingen waren beter. Met een paar goede aanvallen is het een eindstand geworden van 20-9.

  Leerlingen Boogie Woogie in de spotlights

  X 84

  WINTERSWIJK – Op vrijdag 31 maart treden de leerlingen van Boogie Woogie in de schijnwerpers. Zij geven een spetterend leerlingenconcert in de concertzaal van Boogie Woogie in Winterswijk. De leerlingen van jong tot oud(er), van beginner tot gevorderd, presenteren zich tijdens het gevarieerde concert. Dit gebeurt zowel solo als in verschillende ensembles. Het programma bevat zowel klassieke muziek als lichte muziek als pop en jazz.

  Het leerlingenconcert vindt plaats in de concertzaal van de hoofdvestiging van Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat 2 in Winterswijk. Het begint om 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur. Er is dan ook gelegenheid om een kopje koffie te drinken

  De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom om te komen luisteren!

   

  • [0] Foto: Jurgen Pillen

  Boomfeestdag in het Armenbos bij Winterswijk

  X 95

  WINTERSWIJK – Op woensdag 22 maart hebben leerlingen van openbare basisschool Kotten bomen geplant in het Armenbos bij Winterswijk in het kader van boomfeestdag.

  Groep 5 t/m 8 werd ontvangen door de heer te Gronde, wethouder van de gemeente Winterswijk en medewerkers van Geldersch Landschap & Kasteelen. Daarna werden de handen uit de mouwen gestoken. De leerlingen hebben zo’n 2.000 stuks wintereiken geplant. Ook mochten ze mee op excursie met de boswachter, op zoek naar verschillende soorten bomen en de eerste tekenen van de lente.

  Wintereik
  De wintereik is een typische boom voor het Winterswijkse landschap. De eiken zijn aangeplant op een stuk grond waar voorheen fijnsparren stonden. Geldersch Landschap & Kasteelen heeft hier gekozen voor aanplant om te kunnen sturen in de diversiteit aan soorten in het bos.

   SKB legt uit slaapproblemen

   X 148

   WINTERSWIJK – Op donderdag 30 maart organiseert Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk onder de naam ‘SKB legt uit’ een informatieavond over slaapproblemen. Verpleegkundig specialist Longgeneeskunde Lisette Drenthen, vertelt dat veel slaapproblemen worden veroorzaakt door slaapapneu oftewel ademstops. Een apneu wordt veroorzaakt door een nauwe ruimte (obstructie) in de keel/neusholte. Deze vernauwing kan een gevolg zijn van overgewicht, verslapping van de spieren in de mond, keelholte, grote amandelen of huig. Maar ook roken, alcohol en bijvoorbeeld slaapmedicatie kunnen hierop van invloed zijn. De obstructie en de daaruit voortvloeiende slaapapneu wordt OSAS genoemd.

   OSAS kan leiden slaperigheid overdag en kan vervelende gevolgen hebben op het werk, in een relatie en het gezin, maar het kan ook tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes leiden.

   SKB legt uit Tijdens de informatieavond leggen een longarts, een KNO arts en de verpleegkundig specialist u uit wat de risico’s van slecht slapen zijn, welke behandelingen er mogelijk zijn en wat u zelf kunt doen om beter te slapen. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Koffie en thee staan klaar. Ook in de pauze wordt gezorgd voor een hapje en drankje. De bijeenkomst en het parkeren zijn gratis. Meer informatie over deze informatieavond is te vinden op www.skbwinterswijk.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden. Telefonisch aanmelden kan via telefoonnummer 0543 544415 (vrijwilligers Gastenservice).

    Wedstrijdverslagen HCW

    X 89

    ~ HCW E-Jeugd ~
    Zondag was de een-na-laatste wedstrijd van dit seizoen. HCW speelde tegen het sterke Quintus uit Hengelo (Gld). Aanvankelijk had Quintus de beste aanvallen. Het lukte HCW niet goed, om door de stevige verdediging van de tegenstander te komen. Ruststand was 0-3.

    In de tweede helft kreeg HCW meer grip op de wedstrijd en kwam er meer snelheid in het spel. Meteen na de rust werd al twee keer gescoord door HCW. Het team kreeg meer zelfvertrouwen en het werd een spannende nek-aan-nekrace.
    Helaas was Quintus aan het eind het gelukkigst. Eindstand 7-9

    ~ HCW D1-Jeugd ~
    Vandaag speelden we thuis tegen Pacelli. Er deden 2 nieuwe jongens mee! We stonden erg goed te verdedigen maar toch kwamen ze er een paar keer doorheen. Maar we scoorden zelf ook en met de rust was het dan ook 7-8. De 2e helft ging erg gelijk op. Scoorden wij dan scoorden zijn ook weer en zo bleef het lang spannend. Op het einde konden we het net niet volhouden, waardoor we met 11-14 hebben verloren. Maar onze coach was heel tevreden en vond dat we een super wedstrijd met z’n allen hebben gespeeld.

    ~ HCW D2-Jeugd ~
    We speelden vandaag thuis tegen Quintus. We hadden in het begin wat moeite, maar kwamen sterk terug door goed samen te spelen en een paar mooie break-outs.

    De 2e helft ging het ook goed en liepen we zelfs een paar doelpunten uit. Helaas konden we dat aan het eind net niet vasthouden en verloren we met 1 doelpunt verschil.

    We hebben een goede wedstrijd gespeeld tegen de nummer 2 van de competitie! Onze coach was erg tevreden!

    ~ HCW C-Meisjes ~
    Thuiswedstrijd tegen Quintus. We wisten dat het een zware ging worden. Vorige uitwedstrijd tegen Quintus verloren. Deze keer was het ook niet gemakkelijk. Ze waren net iets beter en sterker dan ons. Eindstand eerste helft was 3-10 voor Quintus. Tweede helft deden we het iets beter. De laatste vrije bal ging er mooi in en met eindresultaat 6-18 voor Quintus.

    ~ HCW C-Jongens ~
    Vandaag was de wedstrijd jc1 Hcw tegen jc1 Quintus. Het was van hcw niet zo’n sterke wedstrijd  omdat de tegenstander zo sterk waren en ook kampioen zijn geworden. De ruststand was 0-8 en de eindstand was 2-19  de gebroeders teunissen hebben de 2 treffers gescoord. Quintus gefeliciteerd met het kampioenschap.

    ~ HCW Dames 3 ~
    Nadat we onze sponsor WIPRO BV hebben beloofd een mooie wedstrijd te laten zien, zijn we voorbarig begonnen. We begonnen met een voorsprong van 4-0 met doelpunten van Marieke, Kimo, Kiwi en Annette. Daarna komt Reflex op gang en met de rust is het gelijk 5-5.
    De tweede helft moest anders gaan. En zie daar Manon Hesselink scoort haar eerste doelpunt. Ook de tweede helft gaat het gelijk op tot 8-8 daarna begint de trein te lopen tot een eindstand van 16-12 in het voordeel van HCW.

    ~ HCW Dames 2 ~
    Vandaag werd de wedstrijd van dames 2 gespeeld tegen RSC. Er werd begonnen met volle moed, want de vorige keer hebben we 14-17 verloren wat zeker niet nodig was. Het spel liep in het begin al niet zoals we wilden en we gingen de tweede helft in met een achterstand. De tweede helft ging het iets beter en kwamen we in de buurt. Toch werden er te weinig doelpunten gemaakt en eindigde de wedstrijd met een verlies van 15-18. Erg jammer want dit verlies had zeker niet gehoeven.

    ~ HCW Dames 1 ~
    Een wedstrijd tegen Grol is altijd lastig. Ondanks dat ze boven ons stonden wisten we dat het niet onmogelijk was om van ze te winnen. We weten hun sterke kanten en de opdracht was dat we hier alert op moesten zijn. Alleen zo’n sterke keeper kan je moeilijk vastzetten. Ze vlogen helaas niet om haar oren en het was af en toe zoeken naar een vrij gaatje in het doel. Verdedigend liep het redelijk en was het flink bikkelen om het dicht te houden. De eerste helft eindigde in 6-9.

    De tweede helft sloeg de vermoeidheid toe en daardoor zakte de motivatie om te vechten. We blokkeerde in de aanval en Grol kon daardoor uitlopen. We wisten dat het een pittige wedstrijd zou worden maar helaas was Grol toch te sterk. 11-18. De kanjer van de week Lieke vond het in ieder geval een leuke wedstrijd om naar te kijken!

     Leerlingen Boogie Woogie in de spotlights

     X 98

     WINTERSWIJK – Op vrijdag 31 maart treden de leerlingen van Boogie Woogie in de schijnwerpers. Zij geven een spetterend leerlingenconcert in de concertzaal van Boogie Woogie in Winterswijk. De leerlingen van jong tot oud(er), van beginner tot gevorderd, presenteren zich tijdens het gevarieerde concert. Dit gebeurt zowel solo als in verschillende ensembles. Het programma bevat zowel klassieke muziek als lichte muziek als pop en jazz.

     Het leerlingenconcert vindt plaats in de concertzaal van de hoofdvestiging van Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat 2 in Winterswijk. Het begint om 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur. Er is dan ook gelegenheid om een kopje koffie te drinken

     De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom om te komen luisteren!

      

     • [0] Foto: Jurgen Pillen

     Offday voor Grol tegen Trias

     X 211

     WINTERSWIJ/GROENLO – Grol ging met goede moed naar Sportcomplex ’t Huitinkveld in Winterswijk. Men had wat recht te zetten na het onnodige verlies vorige week tegen koploper Bon Boys. En thuis had men met 2 – 0 gewonnen van FC Trias. Het team van Jos Heutinck is echter met een goede serie bezig en heeft de laatste drie wedstrijden op rij gewonnen. Het beloofde dus een spannend duel te worden en de ruim 600 toeschouwers gingen er eens goed voor zitten.

     Maar het werd nooit een echte wedstrijd, want Grol had een complete offday. Alles ging mis. De eerste kans was nog wel voor Grol met een kopbal van Jordy Oonk, maar al na vijf minuten keek men tegen een achterstand aan. Keeper Wessel Baarslag reageerde te laat op een diepte pass van Trias, hij redde nog de eerste inzet, maar Jurrian Veldhuizen kon vervolgens eenvoudig binnentikken: 1 – 0.

     De verdediging van Grol stond niet goed, geen enkele pass kwam aan en Trias kreeg diverse grote kansen. Tim Leusink haalde een bal van de lijn, maar liep hierbij een spierblessure op en moest al vroegtijdig het veld verlaten. Even later kwam Wessel Baarslag weer te laat bij een diepe bal en Richard Kok lepelde de bal over Wessel heen, gelukkig slechts op de lat.

     De eerste grote kans voor Grol kwam pas na een half uur spelen. Een prachtige poeier van Mart Zieverink werd prachtig gered door keeper Mathijs Stortelers. De trainersstaf Jeroen Burghout en Bjorn Koldeweij schreeuwden de longen uit hun lijf, maar kregen het Grolteam in de eerste helft niet meer op de rails. Met name de buitenspelers Cornelis Jozeph Hofman en Bram te Bogt wisten te makkelijk door de Grolverdediging heen te dribbelen. Grol kwam niet verder dan lange ballen op goed geluk naar voren.

     Na een half uur spelen werd de overmacht van Trias vertaald in een grotere voorsprong. Cornelis Jozeph Hofman soleerde naar de achterlijn, legde de bal terug en Richard Kok kon de 2 – 0 aantekenen. Ver in de blessuretijd van de eerste helft werd het nog erger. Bram te Bogt kwam via een 1-2-tje vrij voor Wessel Baarslag en schoot de 3 – 0 binnen.

     Grol wist zich gelukkig nog enigzins te herpakken in de tweede helft en creëerde zich diverse grote kansen. Jordy Oonk miste ternauwernood een lage voorzet van Michel Kamphuis. Wouter Rexwinkel stond oog in oog met keeper Mathijs Stortelers maar zijn bal ging recht op de keeper af. Ook Mathijs Warnar kon niet scoren alleen voor keeper Stortelers. Een schot van Jordy Oonk werd door Stortelers uit de bovenhoek geplukt. En zelfs voor open doel lukte het Michel Kamphuis niet om te scoren. Alles ging mis deze middag. Cornelis Jozeph Hofman strafte deze gemiste kansen verder af door met een schuiver de eindstand ook nog op 4 – 0 te brengen.

     Een zeer teleurstellende grote nederlaag en dat nog wel juist tegen het team van voormalig Grol-trainer Jos Heutinck. Jos Heutinck beleefde een moeizame periode voor de winterstop, maar heeft met vier overwinningen op rij het team weer op de rails en Grol al weer tot op drie punten benaderd.

     Grol zakt met dit verlies drie plaatsen op de ranglijst. Het zal zich moeten herpakken en vooruit kijken. Komende zondag 26 maart staat de thuiswedstrijd tegen DVV uit Duiven op het programma. Aanvang 14.30 uur.

     Uitslagen 3e klasse C
     FC Trias – Grol 4 – 0
     Dinxperlo – Pax 2 – 1
     DVC ’26 – VVO 2 – 0
     Groessen – Gendringen 2 – 3
     VDZ – MvR 1 – 0
     GSV ’38 – DCS afg.
     DVV – Bon Boys 0 – 3

     Stand 3e Klasse C

     1. Bon Boys 18 – 45
     2. DVC ’26 18 – 33
     3. DCS 17 – 31
     4. VDZ 18 – 30
     5. Gendringen 16 – 28
     6. Grol 18 – 27
     7. FC Trias 18 – 24
     8. VVO 17 – 23
     9. DVV 18 – 22
     10. Pax 18 – 21
     11. Groessen 18 – 21
     12. Dinxperlo 18 – 20
     13. MvR 18 – 14
     14. GSV ’38 16 – 11

      Wedstrijdverslag HCW Winterswijk week 10

      X 119

      ~ HCW E1-Jeugd ~
      Al om 8.15 uur vertrokken we naar AES. Een hele rit voor een wedstrijd tegen het team dat vorige week al kampioen was geworden. AES had het eerste doelpunt al snel te pakken, maar ons tegen doelpunt viel ook heel gauw. Met 1_1 in de beginfase hadden we nog wel wat hoop op een goed resultaat. Helaas was AES net iets sneller dan ons en scoorden ze veel. We hebben best goed samengespeeld maar AES wist de bal er vaak toch tussenuit te pakken waardoor ze meer vrije kansen hadden.  Ruststand was 8-4 . Eindstand 15-5.

      ~ HCW D1-Jeugd ~
      Vandaag speelden we thuis tegen de koploper. Er waren bij ons helaas een paar zieken, maar Beau kwam ons op het laatste moment nog versterken, zodat we toch 2 wissels hadden! We begonnen goed en hielden tot halverwege de 1e helft goed stand. Toen sloeg de vermoeidheid toe en was de ruststand toch 5-15. De 2e helft ging eigenlijk op dezelfde manier verder. We hebben wel een paar mooie aanvallen gespeeld, maar ze waren gewoon veel sterker. De eindstand was 14-32. Dat was onze beste uitslag tot nu toe tegen ze, dus toch goed gedaan!

      ~ HCW C-Jongens ~
      De HCW C-Jongens speelde tegen Olympia stormvogels.
      Aan het begin raakten we snel achter en lukte het niet goed om te scoren, daarna kwamen we al gauw terug. De ruststand was 11-9 voor HCW.

      Na de rust ging het geleidelijk en goed, maar daarna konden we de kansen niet afmaken maar bleven zij wel scoren en de eindstand was 21-17 voor Olympia stormvogels.

      ~ HCW C-Meisjes ~
      Geen verslag, wedstrijd tegen Erix DC1. Eindstand 7-12 in het voordeel van HCW.

      ~ HCW Dames 2 ~
      We wisten dat het een zware wedstrijd ging worden tegen stormvogels. Vorige keer verloren we met 18-2. We begonnen vol goede moet. De ruststand was 13-5. Tweede helft ging het een stuk beter. De eindstand was 20-11.

      ~ HCW Dames 1 ~
      Vanochtend vroeg gingen wij met goede zin richting duiven. Er stond een wedstrijd tegen Loo voor ons op het programma. We gingen met goede moed de wedstrijd in maar dat mocht helaas niet baten, de ballen gingen aan de verkeerde kant het doel in en het lukte ons moeizaam om te scoren.

      Tot het einde hebben we met zijn allen gestreden en na een aantal mooie aanvallen bleven we helaas toch op achterstand. Laten we het erop houden dat we onze dag niet zo hadden, in ieder geval een wedstrijd die we snel weer vergeten 🙂 De wedstrijd is geëindigd met 14-11.

      • [0] Tekst en foto: HCW Winterswijk

      Man overleden bij eenzijdig verkeersongeval

      X 584

      WINTERSWIJK – Bij een eenzijdig ongeval op de Corleseweg in Winterswijk is maandagochtend 13 maart een 34-jarige man uit Lichtenvoorde om het leven gekomen.

      De man is door nog onbekende redenen in een flauwe bocht van de weg geraakt en in de berm terecht gekomen, waarna de auto tegen een boom reed. De man is ter plekke overleden aan zijn verwondingen.

      De verkeersongevallenanalyse doet onderzoek naar de precieze toedracht van het ongeval.

       informatiemarkt Slaapapneu

       X 164

       WINTERSWIJK – Van 20 t/m 25 maart is het nationale slaapweek. Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk doet hieraan mee door op dinsdag 21 maart een informatiemarkt over slaapapneu te organiseren en op donderdag 30 maart een ‘SKB legt uit’ over slaapproblemen.

       Verpleegkundig specialist Longgeneeskunde Lisette Drenthen, vertelt dat veel slaapproblemen worden veroorzaakt door slaapapneu oftewel ademstops. Een apneu wordt veroorzaakt door een nauwe ruimte (obstructie) in de keel/neusholte. Deze vernauwing kan een gevolg zijn van overgewicht, verslapping van de spieren in de mond, keelholte, grote amandelen of huig. Maar ook roken, alcohol en bijvoorbeeld slaapmedicatie kunnen hierop van invloed zijn. De obstructie en de daaruit voortvloeiende slaapapneu wordt OSAS genoemd.

       OSAS kan leiden slaperigheid overdag en kan vervelende gevolgen hebben op het werk, in een relatie en het gezin, maar het kan ook tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes leiden.

       Informatiemarkt
       Op de informatiemarkt op dinsdag 21 maart in de centrale hal van het SKB zijn standhouders en verschillende zorgverleners aanwezig die informatie geven over OSAS en slaapapneu en mogelijke behandelingen. Tijdens de informatiemarkt is de apneuvereniging aanwezig, u kunt dan de apneutest doen. Daarnaast is er de mogelijkheid om uw slaapapparaat uit te laten lezen. Verder krijgt u informatie over houdingstherapie, slaapdiagnostiek en voeding.
       De markt is van 10.00 tot 16.30 uur. Om 11.00 en 14.30 uur geeft één van de longartsen een lezing over ‘gezondheidsrisico’s bij OSAS’.

       Informatieavond SKB legt uit Op donderdagavond 30 maart van 19.30 tot 21.15 uur organiseert het SKB een onder de naam ‘SKB legt uit’ een informatieavond over slaapproblemen. Een KNO arts en een verpleegkundig specialist vertellen u alles over slaapproblemen, mogelijke behandelingen en wat u zelf kunt doen om beter te slapen. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Koffie en thee staan klaar. Ook in de pauze wordt gezorgd voor een hapje en drankje. De bijeenkomst en het parkeren zijn gratis. Meer informatie over deze informatieavond is te vinden op www.skbwinterswijk.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden. Telefonisch aanmelden kan via telefoonnummer 0543 544415 (vrijwilligers Gastenservice).

        Patiënten SKB bekijken eigen medisch dossier online

        X 187

        Vanaf 9 maart 2017 kunnen patiënten van Streekziekenhuis Koningin Beatrix hun medische gegevens inzien via de beveiligde website Mijn SKB. Vanaf deze datum zal het online medisch dossier zich vullen met onder andere uitslagen van onderzoeken en (verwijs)brieven. Mijn SKB is toegankelijk voor patiënten van 16 jaar en ouder.

        Mijn SKB
        “Wij zijn erg enthousiast over Mijn SKB. Via mijn.skbwinterswijk.nl loggen patiënten eenvoudig in op een beveiligde omgeving, gewoon thuis vanaf de bank. Zij kunnen vervolgens niet alleen hun gegevens inzien, maar ook vragenlijsten invullen ter voorbereiding op een polikliniekbezoek. Dit scheelt veel tijd. De antwoorden worden automatisch opgeslagen in het Elektronisch Patiënten Dossier en kunnen direct bekeken worden door de zorgverlener”, aldus Elly Kloeze, klinisch informaticus van Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Mijn SKB biedt daarnaast ook de mogelijkheid om herhaalrecepten aan te vragen en persoonlijke aantekeningen te maken.

        Inzage in medische gegevens
        Patiënten hebben recht op inzage in het eigen medisch dossier. Om deze gegevens beter toegankelijk te maken binnen een beveiligde omgeving, kunnen zij een deel van hun medisch dossier nu ook online bekijken. Dit sluit aan bij de wens van minister Schippers om patiënten vóór 2019 direct toegang te geven tot hun medische gegevens. Patiënten kunnen na inloggen in Mijn SKB o.a. de volgende gegevens bekijken:

        • Uitslagen van onderzoeken, zoals de resultaten van een bloedonderzoek.
        • Brieven van het SKB.
        • Verwijsbrieven, bijvoorbeeld van de huisarts.
        • Andere medische gegevens, zoals diagnoses, medicatie en allergieën, maar ook metingen zoals bloeddruk, lengte en gewicht.
        • Afsprakenoverzicht, zowel afspraken in het verleden als afspraken die nog komen.

        Uitslagen en brieven van vóór 9 maart zijn niet in te zien via Mijn SKB, met uitzondering van de labuitslagen. Labuitslagen worden ook van voor deze datum getoond.

        Inloggen met DigiD
        Streekziekenhuis Koningin Beatrix hecht grote waarde aan de privacy van patiëntgegevens. Inloggen op Mijn SKB kan daarom alleen met een DigiD code met sms-functie. Om gebruik te kunnen maken van Mijn SKB is daarnaast ook een computer of tablet met internetverbinding en een mobiele telefoon nodig (om de sms-code op te ontvangen). Inloggen op Mijn SKB kan op verschillende manieren: via een knop op de homepagina van skbwinterswijk.nl, of rechtstreeks via https://mijn.skbwinterswijk.nl. Op www.skbwinterswijk.nl/mijnskb is meer informatie over Mijn SKB te vinden, waaronder een uitgebreide handleiding en antwoord op veelgestelde vragen.

         Wandelen langs een minder bekend deel van de Ratumse Beek

         X 173

         WINTERSWIJK – Op zondag 19 maart 2017 is er een publiekswandeling van de afdelingen Oost-Achterhoek van de KNNV en het IVN.
         De wandeling begint om 14.00 uur, bij de brug over de Ratumse Beek van de Dondergoorweg in Winterswijk, nabij het huis Lutje Kössink aan de Kremerweg 6. Parkeren kan aan de kant van de zandweg. Volg eventueel de bordjes IVN.

         De Ratumse Beek komt bij het Tenkinkbos over de grens, in Duitsland heet hij de Vitiverter Bach. Via een prachtig dal stroomt de beek door de landgoederen van Tenkink, Broerink, Sellink en Boeijink. Vanaf de boerderij Meester Kok, eigendom van het Geldersch Landschap, stroomt de beek langs een serie boerderijen met namen als Boddert, Moezebrink, de Kremer, Beukenhorst naar Lutje Kössink. Deze boerderijnamen worden al voor de 17e eeuw aangetroffen en vaak is in de omgeving van deze boerderijen nog de kleinschalige indeling van het oude-hoeven-landschap herkenbaar.

         Aanvankelijk is het beek-begeleidend bos nog tamelijk ruim, maar dan volgt een smal dal waarin de beek bij tijd en wijle stevig meandert en bij doorsnijding van de zandrug diep in een dal ligt. Deze wandeling volgt waar mogelijk het beekdal. Een deel van dit dal is een aardkundig monument, omdat in het dal zeer oude Lias kleilagen aan de oppervlakte komen (± 190 miljoen jaar oud, iets jonger dan de Muschelkalk uit de Steengroeve). Verder is er een interessante boom- en struiklaag. En als de lente meewerkt, krijgen we een ware schat van dit dal te zien: de vroege voorjaarsflora van bosanemoon, slanke sleutelbloem, grote muur en witte klaverzuring. Misschien zelfs bosviooltjes en maagdenpalm. Ook worden hier ijsvogel en gele kwikstaart waargenomen, dus met een beetje geluk …
         We lopen stroomopwaarts langs de beek. Het laatste deel van de wandeling voert terug door de bossen van Beerninkhoek. Dit is het landschap van de ontginningen ‘scholtenstijl’. Dat zijn ontginningen van de uitgestrekte heidevelden die het oude-hoeven-landschap omringden. Deze werden in de 19e eeuw door de scholten ter hand genomen.

         De wandeling duurt ongeveer 2½ uur en gaat soms over moeilijk begaanbaar terrein. Stevig schoeisel is gewenst!
         Deelname is gratis; voor de koffie of thee tijdens de pauze wordt een bijdrage gevraagd.
         Inlichtingen bij Ton Reerink: reerink.fam@gmail.com of 0649938223.

          Groepsvoorlichting revalideren bij kanker

          X 182

          WINTERSWIJK – Voor de meeste mensen die te horen krijgen dat zij kanker hebben, is dit een zeer ingrijpende en vaak emotionele gebeurtenis in hun leven. Naast medische vragen, zijn er wellicht ook vragen over vermoeidheid, conditie en hervatting van werk. Deze en andere onderwerpen komen aan bod in de groepsvoorlichting die het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk op 20 maart organiseert.

          De voorlichtingsbijeenkomst duurt twee uur en het programma is erop gericht het lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren te verbeteren, waardoor de kwaliteit van leven wordt verbeterd en er sprake is van een goede balans. Goede voorlichting vermindert gevoelens van onzekerheid, spanning en angst en bevordert een sneller herstel. De eerste bijeenkomst is op maandag 20 maart van 10.30 tot 12.30 uur in het auditorium van het SKB.

          Een fysiotherapeut en ergotherapeut vertellen u hoe u uw conditie kunt behouden en verbeteren en zij leren u om te kunnen gaan met vermoeidheid. De maatschappelijk werker gaat onder andere in op de sociale en emotionele veranderingen die de diagnose kanker heeft op u en uw relaties en op veranderingen van praktische aard zoals werk of dagbesteding. Er worden adviezen en voorbeelden gegeven hoe u op een gezonde manier met deze aspecten kunt omgaan en de eigen regie over uw leven weer kunt voeren.

          Wie deze bijeenkomst wil bijwonen, kan zich aanmelden via de website www.skbwinterswijk.nl. Op de website is het volledige programma vermeld alsmede ook de andere data waarop de voorlichting wordt gegeven.

           Together On Stage Fest in Winterswijk

           X 103

           WINTERSWIJK – Together On Stage, een nieuw Winterswijks muziekevenement heeft haar Kick-off op woensdag 15 maart, 20:00-21:30 uur in de Theater de Storm te Winterswijk. “We vonden dat het weer eens tijd werd voor een muzikale boost, een nieuw concept waarin we jong en oud willen verbinden door samen toe te werken naar een VET optreden: Het TOS-FEST. Want Winterswijk is immers de gemeente waar muziek in zit.” Daarnaast hopen we dat het TOSfest niet een eenmalig feest zal zijn maar willen we het als start voor een nieuw Winterswijks cultureel/muzikaal platform zien. Waar ervaren, onervaren, jong en oud elkaar kan ontmoeten, nieuwe ideeën op kan doen en kennis kan delen.

           Het idee voor het eerste TOSFest is als volgt: Ben jij iemand die het onwijs tof vindt om te zingen (en kun je dit ook) alleen doe je dit al jaren alleen maar op je eigen zolderkamertje? Ben jij iemand die de sterren van de hemel speelt alleen niet het netwerk hebt om een band te beginnen? Zit je in een band maar zou je een keer heel wat anders willen spelen of zingen? Of ben jij juist iemand die vroeger een fanatieke muzikant was en je hebt zin om samen met een frisse mix mensen je basgitaar weer eens onder het stof vandaan te halen? “Dan ben jij de degene die we zoeken en nodigen we je van harte uit voor de KICK-OFF van het TOS-FEST.”

           Tijdens deze avond hoor je wat het idee is, maken je kennis met elkaar, kun je je aanmelden en maken we matches met ander muzikaal talent waarmee je samen toewerkt naar een optreden op zaterdag 27 mei in Theater de Storm. “We hopen met dit initiatief een frisse wind te zijn die het muzikale enthousiasme weer meer doet oplaaien, waar we jong en ouder enthousiast talent met elkaar in contact kunnen brengen zodat er wellicht meer initiatieven ontstaan en partijen zich betrokken voelen om hier een steentje aan bij te dragen! Muziek verbind, dus meld je aan!”
           Dan kan door een mailtje te sturen naar Anke Leus: a.leus@chello.nl

           Het TOS-FEST is een initiatief van Jeffrey Sletering, Jasper Schutten, Anke Leus, Nicole Rouwmaat, Mark van de Mierden en Stijn Hulshof.

            Musica Jacobi met Koorvesper

            X 113

            WINTERSWIJK – Zondagavond 12 maart is er om 19.00 uur in de Jacobskerk een koorvesper in het kader van de Kerk&Muziekserie Musica Jacobi. Het is dan de tweede zondag van de veertigdagentijd, bovendien is het in de week hieraan voorafgaand biddag voor het gewas en arbeid geweest. Beide zijn vertrekpunt bij de lezingen en liederen van deze koorvesper die ongeveer drie kwartier duurt.

            Aan de vesper wordt medewerking verleend door de Zonnebrinkcantorij, organist Annelies Slöetjes en lector Henk Vis.

             Handbal Experience, nieuwe opzet blijkt groot succes!

             X 160

             WINTERSWIJK – Afgelopen donderdag 2 maart organiseerde handbalvereniging HCW hun jaarlijkse middag voor de jeugd. Dit jaar een totaal nieuwe opzet. Nieuw flyers en nieuwe posters en een andere invulling van de dag.
             De intentie is om de jeugd te laten zien wat voor een flitsende sport handbal is.

             Mede door de prestaties van het Nederlands dames handbalteam stijgt de populariteit van de sport de laatste jaren, dat merken ze ook bij HCW. Handbal is leuk en goed voor de ontwikkeling, het is een harde sport, maar wel fair. Je leert fysiek contact te incasseren, maar altijd op een faire manier. Handbal is voor iedereen, jongens of meisjes… Iedereen doet mee bij handbal in het spel, zowel aanvallend èn verdedigend. Je gaat elke training scoren en ontwikkelt zo zelfvertrouwen. Een teamsport voor echt iedereen.

             Deze middag mocht HCW ruim 65 kinderen verwelkomen en lieten hun handbal skills zien. Stuk voor stuk talenten. Met oefeningen die allemaal handbal gerelateerd zijn, leerde ze de technieken van handbal. Na een korte pauze was de zaal razendsnel omgebouwd en lager er drie handbal velden klaar om even een echte wedstrijd te spelen.

             Al met al een zeer geslaagde middag met grote opkomst en vele blije gezichten. Met een echte handbal diploma op zak en een knuffel van Lenny de Leeuw was het tijd om weer naar huis te gaan.
             HCW hoopt dan ook dat men een goed beeld heeft gekregen van deze sport en ze te mogen verwelkomen als nieuwe leden bij deze leuke vereniging.

             Maak ook kennis met de sport waarin iedereen meedoet, iedereen scoort en zich persoonlijk ontwikkelt. Wil jij een keer handbal ervaren? Dat kan! Kom drie maanden gratis mee trainen en sporten en ervaar het zelf. Meer info op www.hcw.nl

              Leerlingen van docente Claudette Doup treden op

              X 159

              WINTERSWIJK – Op maandagavond 13 maart treden de leerlingen van docente Claudette Doup op in cultuurcentrum Boogie Woogie. Tijdens de voorspeelavond Students on Stage spelen ze in groepjes met elkaar samen voor het publiek. Alle leerlingen hebben les op toetsen, piano, keyboards of zangles bij Boogie Woogie-docente Claudette Doup. Onder de muzikale talenten bevinden zich een aantal finalisten van de Kei van Komrij 2017;
              de talentenwedstrijd die jaarlijks georganiseerd wordt door het Gerrit Komrij College.

              Het concert Students on Stage vindt plaats in de concertzaal van de hoofdvestiging van Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat 2 in Winterswijk. Het begint om 19.00 uur en de toegang is gratis. Het concert is ongeveer om 20.30 uur afgelopen. Iedereen is van harte welkom om te komen luisteren naar de ‘Students on Stage’. Voor diegenen die er aan denken lessen te nemen op toetsen, piano, keyboards of zang biedt de avond de uitstekende gelegenheid een voorproefje te zien en horen!

               De Stijl-tentoonstelling in Winterswijk

               X 160

               Villa Mondriaan, 3 maart t/m 24 september 2017

               De kunstenaars van De Stijl maakten gedurende hun carrière naast abstracte ook figuratieve en realistische schilderijen en tekeningen. Een kant van hun werk die veel minder bekend is, maar zeker zo spannend. Vooral omdat de kunstenaars van de beroemde kunstbeweging er zelf over twistten.

               Museum Villa Mondriaan belicht van 3 maart t/m 24 september 2017 het verrassende figuratieve werk van de leden van de kunstbeweging De Stijl. Het werk van de pioniers, waaronder Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Vilmos Huszár, staat centraal. De tentoonstelling Figuratie in Stijl maakt deel uit van het 100-jarig jubileum van De Stijl en viert de onderbelichte kant van hun oeuvre.

               Onenigheid en verbondenheid in De Stijl-groep Ondanks de relatie van enkele De Stijl-kunstenaars met het figuratieve, was er grote onenigheid over dit onderwerp. In een tijdschrift in 1918 valt De Stijl-oprichter Theo van Doesburg een kunstwerk van Peter Alma aan, omdat het te veel figuratieve elementen bevat. Mede hierdoor breekt de kunstenaar Bart van der Leck met De Stijl in datzelfde jaar. Hierna grijpt Van der Leck in zijn werk vooral terug naar thema’s uit het dagelijks leven, zoals bomen, bloemen en dieren. De spanning tussen abstractie en figuratie verbindt en verdeelt de groep kunstenaars van De Stijl, maar stimuleert ze ook tijdens hun zoektocht naar de ideale vorm van kunst.

               Bijzondere werken uit privécollecties en musea De Stijl is een van de belangrijkste Nederlandse kunstbewegingen, opgericht in 1917, die bekend staat om haar abstracte werk met primaire kleuren en rechte lijnen. Opvallend genoeg zijn er ook veel kunstwerken van de leden aan te wijzen met herkenbare voorstellingen. Meerdere kunstenaars van De Stijl, zoals Piet Mondriaan, starten hun carrière met het schilderen van realistische landschappen en abstraheren stap voor stap tot volledig abstracte voorstellingen. Echter maakt Mondriaan tijdens zijn periode bij De Stijl bijvoorbeeld nog realistische studies van bloemen. In de tentoonstelling zijn nog nooit eerder getoonde werken uit privécollecties en ook schilderijen uit de collecties van het Gemeentemuseum Den Haag, Centraal Museum Utrecht en Boijmans van Beuningen te zien.

               Slaapkamer Vilmos Huszár

               De tentoonstelling wordt georganiseerd ter gelegenheid van het nationale jubileumjaar ‘Mondriaan tot Dutch Design: 100 jaar De Stijl’. De tentoonstelling wordt op 3 maart geopend door de kleinzoon van De Stijl-kunstenaar Bart van der Leck.
               Naast Figuratie in Stijl wordt er in Villa Mondriaan ook 100 jaar design gevierd. Zo zal er een speciale reconstructie van een slaapkamer te zien zijn met kleurontwerp van Vilmos Huszár. Daarnaast is er gedurende het hele jaar een speciaal tentoonstellingsprogramma rondom Dutch Design, waarbij ontwerpersduo Raw Color het spits afbijt.

                Winnaar landelijke schrijfwedstrijd Kunst van Komrij bekend

                X 342

                WINTERSWIJK – Op zondag 19 februari heeft de prijsuitreiking plaatsgevonden van een landelijke schrijfwedstrijd die is georganiseerd bij de tentoonstelling ‘Kunst van Komrij’. Het winnende gedicht van Annette Akkerman is afgedrukt op een speciale ansichtkaart ter begeleiding van Piet Mondriaans schilderij ‘Klein Jantje’. De ansichtkaart is vanaf heden te koop in de museumwinkel.

                Schrijfwedstrijd Villa Mondriaan heeft een landelijke schrijfwedstrijd bij de tentoonstelling Kunst van Komrij georganiseerd; een tentoonstelling waarin de kunst wordt getoond waarover de Winterswijkse schrijver, dichter en kunstliefhebber Gerrit Komrij veel heeft geschreven. De deelnemers van de wedstrijd hebben zich laten inspireren door de tentoongestelde kunstwerken en konden een gedicht of een stuk proza schrijven en inleveren. De ingediende stukken zijn beoordeeld door Wim van Til van Poëziecentrum Nederland en Arie Pos van Het Komrijk – Stichting Gerrit Komrij Huis. Tot het jurypanel behoorden ook Judith Kadee van Museum Villa Mondriaan en Ed de Graaf van het Gerrit Komrij College te Winterswijk.

                Winnaar
                Het gedicht ‘het zelf in portret’ van Annette Akkerman is door de vakjury uitgekozen tot het winnende gedicht. De jury heeft lovende kritiek over het gedicht, en stelt dat ‘zij in ritme, rijm, vorm en inhoud het dichtst bij de ‘idealen’ van Gerrit Komrij blijft en het geslaagdste gedicht leverde. Ook vond de jury dat Akkerman de kracht van portret en schilder raak weet te verwoorden en tegelijk een overtuigend zelfportret van de dichter geeft dat in de slotstrofe een verrassende extra dimensie krijgt.

                Kunst van Komrij In de tentoonstelling Kunst van Komrij wordt een brug geslagen tussen de beeldende kunst en de literatuur, zoals Gerrit Komrij dat ook deed. Kunst van Komrij is nog te zien tot en met zondag 26 februari. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn ook hedendaagse auteurs uit het Nederlandse literaire veld uitgenodigd om zich te laten inspireren door de kunstwerken. Deze auteurs, waaronder Piet Gerbrandy, Jan Mulder, Joke van Leeuwen en Hélène Gelèns, hebben een bijdrage geleverd in prozavorm of poëzie. Hun verhalen zijn daarnaast uitgebracht als ansichtkaartenserie. Annette Akkerman heeft zich met haar winnende gedicht afgedrukt op een ansichtkaart aan deze bijzondere rij auteurs toegevoegd.

                 Wannabe a DJ weer van start bij t Kreil

                 X 347

                 WINTERSWIJK – Ben je tussen de 10 en 18 jaar en lijkt het je wel wat om achter de draaitafel te staan, en mensen een leuke avond te bezorgen met jouw muziek schrijf je dan in!

                 Op dinsdag 7 maart starten we bij ’t Kreil, Dingstraat 25, weer cursus DJ. Niet alleen beginners maar ook gevorderden kunnen zich opgeven.je krijgt dan les in tweetallen. Samen met Bram kolenbrander wordt er een indeling gemaakt zodat je met iemand les krijgt die op hetzelfde niveau is.

                 Het enige wat je nodig hebt is een portie enthousiasme en tijd op de dinsdag tussen 16:00 en 21:30 uur. De cursus bestaat uit 8 avonden zal afgesloten worden met een Batlle in de aanwezigheid van een ervaren jury. Ook zal er dit jaar een masterclass gegeven gaan worden!

                 De kosten voor deze cursus zijn € 25,00, je kunt je opgeven door een mailtje te sturen naar:  a.leus@chello.nl