Categoriearchief: Winterswijk

29 okt. – Ontdek jong en veelbelovend talent tijdens het Open Kinderatelier

X 118

WINTERSWIJK – Iedere koopzondag opent het Open Kinderatelier op de zolder van museum Villa Mondriaan haar deuren. Alle kinderen worden uitgenodigd om op zondag 29 oktober mee te knippen, plakken en verven. Op de allereerste koopzondag van de tentoonstelling ‘Jong & Veelbelovend’ kunnen de kinderen zich laten inspireren door een werk van de vroege Mondriaan, zoals ook de jonge fotografen uit de tentoonstelling hebben gedaan. Laat de fantasie de vrije loop, en wie weet wordt het volgende jong en veelbelovende talent in het ouderlijk huis van Mondriaan ontdekt!

Kinderen mogen zoals altijd gratis naar binnen en kunnen deelnemen aan de knutselactiviteit tussen 11.00 – 13.00 uur. Terwijl de kinderen zich vermaken in het Open Kinderatelier, kunnen de volwassenen de tentoonstelling ‘Jong & Veelbelovend’ bezoeken. Begeleiders (max. 2 volwassenen per kind) mogen voor de gereduceerde toegangsprijs van €7,- het museum bezoeken. De audiotour en een kop koffie of thee zijn daarbij inbegrepen.

Activiteit: Open kinderatelier bij Villa Mondriaan
Datum: Zondag 29 oktober 2017
Tijd: 11.00-13.00 (Open kinderatelier)
Locatie: Zonnebrink 4, Winterswijk
Informatie:
www.villamondriaan.nl of +31 (0) 543 51 54 00

  Wedstrijd verslagen HCW Winterswijk

  X 106

  HCW E-JEUGD
  Voor dag en dauw moesten we klaar staan voor vertrek.
  Aangekomen in Duiven stond iedereen klaar om te knallen.
  Marril Bollen en Yoeri Ten Brink van het F-team, kwamen het team versterken omdat we helaas wat zieken hadden in het team.

  Eerste helft kregen we na 5 min. een doelpunt tegen. Team Duiven verdedigden goed en durfden op de goal te gooien.
  Maar je ziet onze jongens per wedstrijd groeien en durven steeds meer in de verdedigen te gaan en op de goal te gooien. Knap hoor! En Marril en Yoeri deden mee alsof ze dit vaker deden. Wat stoer! Ze stonden bij rust 3-2 achter, maar de koppies gingen niet hangen, want ze hadden plezier en hielpen elkaar in het spel. Alleen dat al, maakt het een top team.
  Tweede helft met nog 8 minuten op de klok stond het 5-5, de spanning nam toe, wat willen ze allemaal toch graag winnen. Teun Samberg, Hugo de Graaff en Sem Willink maakte het de tegenstanders niet makkelijk, die stonden goed te verdedigen. Niels te Kolstee stond verbaast te kijken hoe goed hij zelf stond te keepen. Eloise liet zich vandaag er ook niet onder krijgen met al die jongens om haar heen. Thijs en Jop hebben een mooi samen spel neer gezet en van dat moment gebruik gemaakt door doelpunten te maken …
  Nog maar 3 wedstrijden gespeeld, de groei zit er lekker in…

  HCW D-JEUGD
  De wedstrijd hebben we gewonnen, het werd 13-21 tegen Erix in Lichtenvoorde. Er zaten mooie doelpunten bij en bijna iedereen heeft gescoord. Het was een leuke wedstrijd, de 1e helft was het 10-14 voor HCW.

  HCW C-MEIDEN
  Vandaag moesten we om 08:20 aanwezig zijn bij de sporthal, vanuit de sporthal moesten we naar duiven om tegen Loo te spelen.
  De wedstrijd ging niet echt lekker. De tegenstanders waren erg goed en onze verdediging was erg slordig. We hebben helaas verloren met 24-7.

  HCW C-JONGENS
  We gingen vanmorgen al vroeg op pad richting Hengelo (Gld). We speelden onze wedstrijd tegen Quintus. Na een snelle warming-up begonnen we de wedstrijd. De start verliep niet helemaal vlekkeloos, maar na 10 minuten kwamen we goed in het spel. We speelden mooi samen en maakten een paar doelpunten. We gingen de rust in met een kleine achterstand. Deze achterstand hebben we net niet kunnen inhalen. We verloren de wedstrijd met 24-17. Ondanks het verlies hebben we een mooie wedstrijd gespeeld.

  HCW B-JONGENS
  Geen wedstrijdverslag ontvangen! Ze speelde een wedstrijd tegen DFS Arnhem. De wedstrijd werd verloren met 25-9.

  HCW DAMES 2
  Een tegenstander die we niet kennen. We spelen te afwachtend en met weinig druk. De eerste helft maken we maar 3 doelpunten door Manon H. Luna en Lieke, ruststand 3-5 in het voordeel van Havana. Helaas viel Quinty in de 1e helft uit met een enkelblessure.
  De 2e helft gaat niet veel beter, maar nu scoren we 4 x ( 2x Bianca en 2x Manon H. )
  Eindstand 7-12 in het voordeel van Havana.

  HCW DAMES 1
  Vandaag ging dames 1 om half 10 s’ochtends naar Oldenzaal. Vandaag stond op het programma Hacol. Daar hebben we nog nooit eerder tegen gespeeld dus wisten ook niet wat we moesten verwachten. We begonnen met volle moed. In de eerste aanval werd er al meteen gescoord door ons. Dat ging super goed, door de snelheid in het spel en de wissels die we deden. Er werd ook goed verdedigd de ruststand was 7-10 voor ons.
  De 2de helft gingen we gewoon sterk verder en kwamen we op 16-22 waarmee we de wedstrijd gewonnen hebben. De wedstrijd ging super!!😊

  HCW HEREN 1
  We gingen met zijn alle met volle hoop naar de wedstrijd tegen Minerva Heren 2 al snel merkten we dat het een het fysieke wedstrijd met snelheid was.
  In de eerste helft stonden we 8-12 voor maar later in de tweede helft begonnen we af te zakken en ging het de hele tijd gelijk op. De laatste 5 minuten kwamen er veel slordige ballen van HCW waardoor HCW verloor met 24-22

   SKB, Seniorvriendelijk ziekenhuis

   X 120

   Uitstekende zorg voor ouderen in de Achterhoek

   WINTERSWIJK – Voor de tweede achtereenvolgende keer ontving Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk het keurmerk Seniorvriendelijk ziekenhuis. Ook het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem behaalde het keurmerk.
   Het keurmerk is in 2013 ontwikkeld door de ouderenbonden KBO-PCOB. Ziekenhuizen met dit keurmerk voldoen aan de criteria die de ouderenorganisaties stellen aan de specifieke zorg voor ouderen.

   Specifieke zorg voor ouderen
   Het keurmerk is vooral zo belangrijk omdat oudere patiënten en hun naasten weten dat de voorzieningen en zorg in ons ziekenhuis goed zijn geregeld en aangepast aan de wensen en de behoeften van kwetsbare ouderen. SKB is al langere tijd bezig met het optimaliseren van de zorg voor ouderen. Zo is er iedere dag van de week een klinisch geriater aanwezig of bereikbaar die, indien nodig, direct geraadpleegd kan worden. Wanneer patiënten met ontslag gaan, worden er afspraken over de zorg gemaakt, zodat de patiënt – thuis of in een zorginstelling – verzekerd blijft van de juiste zorg. Ook zijn er verpleegkundigen met aandachtsgebied palliatieve zorg. Zij bieden zorg en ondersteuning in de laatste levensfase.

   De Huiskamer
   Uit onderzoek blijkt dat een huiselijke omgeving bijdraagt aan het herstel van oudere patiënten. Daarom kunnen zij elkaar ontmoeten in de Huiskamer. Deze ruimte biedt gelegenheid om verhalen uit te wisselen, een spelletje te spelen, samen te eten en drinken en onder begeleiding te bewegen. Door het aanbieden van dagelijkse activiteiten in een vaste structuur ligt het accent op het beter worden en niet op het ziek zijn. Het huiskamerproject loopt nu een jaar en is succesvol.

   Rol van de Cliëntenraad
   De Cliëntenraad had dit jaar een prominente rol bij het verkrijgen van het keurmerk. Leden van de raad deden een mystery visit en letten tijdens de rondgang in het ziekenhuis op allerlei aspecten, zoals hoe is de bewegwijzering, zijn er liften voor mindervaliden, is de ontvangst gastvrij en hoe is de toegankelijkheid geregeld.

   Trots en tevreden op het resultaat0
   SKB is blij met het behalen van het keurmerk en trots op zijn medewerkers en vrijwilligers. “Iedere dag staan zij klaar om de best mogelijk zorg en diensten te leveren. Het keurmerk is naast een bevestiging dat we uitstekende zorg leveren, ook een verdere stimulans om de zorg en onze gastvrijheid continu te blijven verbeteren”, aldus José Weykamp, stafmedewerker ouderenbeleid.

   Totstandkoming keurmerk
   De ouderenbonden Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG bemerkten enkele jaren geleden dat seniorvriendelijkheid in ziekenhuizen een steeds belangrijkere rol ging spelen. Daarom ontwikkelden zij het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis. Om voor het keurmerk in aanmerking te komen, dienen ziekenhuizen aan veertien kwaliteitscriteria te voldoen.
   Op twee verplichte criteria, 24/7 beschikbaarheid van een geriatrisch team en continuïteit van zorg, scoorde het ziekenhuis 96 van de 100 punten Het keurmerk wordt uitgereikt aan 63 van de 114 ziekenhuislocaties.

    Werdstrijd verslagen HCW Winterswijk

    X 149

    HCW F-JEUGD
    Zondag 8 oktober 2017 is de F-jeugd van HCW naar een minitoernooi bij Minerva in Gaanderen geweest. F-jeugd zijn kinderen in de leeftijd van 7 en 8 jaar. Zondag hebben er ook 2 Kabouters (5 en 6 jaar) meegedaan. Zij hebben Zondag 5 wedstrijdjes van ieder 12 1/2 minuut gespeeld. Het motto van deze minitoernooien is dat lekker handballen en samenspelen belangrijker is dan winnen.
    Naast handballen kon er gekleurd worden, en mikken en treffen spelletjes worden gedaan.
    Jammer genoeg hebben we alle wedstrijden verloren, maar zoals gezegd, dat is niet belangrijk, we hebben nl. wel een leuke en gezellige dag gehad.

    HCW E-JEUGD
    Tweede wedstrijd, eerste uitwedstrijd. Onder begeleiding van Angelika Beernink en Karin Kremer.
    Het E Team stond vol energie klaar om de wedstrijd in te gaan.
    Thijs Kremer en Jop Vierkant hebben samen de begroeting gedaan, Klaar om te beginnen. De energie werd goed benut want binnen een minuut werd het eerste doelpunt al gemaakt. Het doelpunten maken ging lekker ook met een paar mooie Break-outs. Onze E-jeugd wisten ze wel te maken! Hugo De Graaf deed voor het eerst mee, hij heeft zelfs bijna een doelpunt gemaakt. Bij rust stond het 0-7 maar dat vonden wij niet het belangrijkste, het gaat om het samen spel. We hebben een paar spelertjes even wat geremd en meer samen het spel laten spelen. We zijn trots op hoe mooi ze dit oppakten en fijn samen speelden. Dit werd zelfs door team Angeren erg gewaardeerd. Doelpunten maken was nu niet het probleem, samen als team spelen wel en zo kwam iedereen mooi tot zijn recht. Eindstand 3-10.

    HCW D-JEUGD
    We speelden vandaag thuis tegen Quintus. Ze waren een paar maten te groot voor ons en al snel keken we tegen een achterstand aan. We probeerden dapper ballen te blijven onderscheppen wat ook regelmatig lukte, maar heel vaak gooiden ze de bal over ons heen en maakten ze een breakout. Fabiënne heeft goed gekeept, maar kon ze niet allemaal tegenhouden.
    Met de rust was het 1-12. Na de rust hebben we vaker gescoord en zij minder vaak. Dus goed gedaan! Het werd 4-21.
    Volgende week gaan we er weer met frisse moed tegenaan.

    HCW C-MEIDEN

    Vandaag moesten we om kwart over 4 aanwezig zijn bij de sporthal om te vertrekken naar Arnhem. Toen we daar ongeveer 5 uur kwart over 5 aan kwamen gingen we omkleden en dan deden we de warming up. De warming up ging heel goed en maakte een goeie indruk. Toen de wedstrijd begon ging het heel goed alleen verdedigen kon wel wat beter. De tussenstand was 3-13 voor ons. De 2de helft waren we aanvallend heel goed alleen leek het op paniekerig handbal en kon de verdediging toch iets beter maar al bij al hadden we goed gespeeld met paar mooie doelpunten was de uitslag 14-22 en we hadden gewonnen. En we gingen het om te vieren de terugweg naar de Mc Donalds in Winterswijk.

    HCW C-JONGENS
    Geen wedstrijdverslag ontvangen. Speelde uit tegen duiven, verloren met: 32-9

     24 okt. – SKB legt uit: Alles over borstzorg(en)

     X 215

     WINTERSWIJK – Dinsdag 24 oktober organiseert Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk wederom een avond ‘SKB legt uit’. Deze keer een informatieavond met de titel ‘Alles over borstzorg(en)’.

     De avond is vooral bedoeld voor iedereen die meer wil weten over borstzorg (behandeling van borstproblemen/borstkanker) en borstzorgen (klachten van de borst(-en) en bezorgdheid bij vrouwen en mannen).

     Programma
     Chirurg Kirsten Kuizenga legt uit wat de indicaties zijn voor een borstonderzoek en vertelt over erfelijkheid bij borstkanker. De mammacare verpleegkundigen vertellen over hoe het traject van de mammasneldiagnostiek verloopt. Daarna gaat radioloog Miranda Wamelink in op de diagnostische onderzoeken, zoals mammografie en echografie, die kunnen plaatsvinden bij patiënten met (goedaardige) afwijkingen in de borst.

     Na de pauze is het woord aan chirurg Arda Brink en verpleegkundig specialist Silvia Schreurs. Zij gaan in op mogelijke operatieve ingrepen en de voor- en nabehandelingen bij borstkanker.

     Gratis informatieavond
     De informatieavond is op dinsdag 24 oktober van 19.30 tot 21.30 uur en vindt plaats in het auditorium van het SKB. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Er staat koffie en thee klaar. Ook in de pauze wordt gezorgd voor een hapje en drankje. De avond en het parkeren zijn gratis.

     Meer informatie en aanmelden via www.skbwinterswijk.nl of via 0543 54 44 15 (vrijwilligers Gastenservice).

      Dagcentrum Oogheelkunde scoort zeer goed

      X 243

      WINTERSWIJK – Patiënten waarderen de zorg, behandeling en informatievoorziening in het dagcentrum Oogheelkunde van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk met een ruime 8.9. Dat is de uitkomst van het patiënttevredenheidsonderzoek dat het ziekenhuis hield in september van dit jaar.

      Uitvraag via de iPad
      De patiënten die voor een behandeling naar het dagcentrum Oogheelkunde kwamen, werden gevraagd om na afloop van de ingreep een korte vragenlijst op een iPad in te vullen. Als dank ontvingen patiënten een consumptiebon die in het bezoekersrestaurant ingeleverd kon worden. Meer dan 90% van de patiënten werkte hieraan mee. Onder andere werd gevraagd of zij het dagcentrum goed konden vinden en hoe ze het verblijf op het dagcentrum hebben ervaren. Verder werd gevraagd naar de behandeling op de operatiekamer, de opvang na de behandeling en of de informatie over de zorg na de behandeling duidelijk was. In de laatste twee vragen konden patiënten vermelden waarover ze tevreden waren en welke suggesties ze eventueel hadden om de zorg nog verder te verbeteren.

      Evaluatie
      Uit de evaluatie van de enquête bleek, dat veel patiënten tevreden zijn over het hele traject. En een aantal patiënten benoemde de hartelijke gastvrije ontvangst, de uitleg en betrokkenheid bij de patiënten en het kopje koffie dat ze kregen aangeboden.

      Uitdaging
      Susan Hoftijzer, senior medewerker OK,  is blij met deze uitkomst. “Iedere dag opnieuw doet het hele team zijn uiterste best om de best mogelijke zorg te bieden, toegespitst op de wensen en behoeften van de patiënt. En als dat met een 8.9 wordt gewaardeerd, is dat voor ons een bevestiging dat we het goed doen. Maar het is tevens een uitdaging om de zorg aan onze patiënten nog verder te optimaliseren.”


      Mening van patiënten essentieel voor het leveren van goede zorg
      Om de best mogelijke zorg te kunnen leveren die is afgestemd op de wensen en behoeften van onze patiënten, houdt het SKB regelmatig patiënttevredenheidsonderzoeken. “Dat doen we steeds vaker met behulp van een iPad. Patiënten die voor een afspraak op de polikliniek, IC/CC (intensive care/cardio care), laboratorium komen of op een verpleegafdeling verblijven, vullen na afloop een korte vragenlijst in. Op basis van deze uitkomsten die direct beschikbaar zijn, kunnen we heel snel zien of patiënten tevreden zijn en waar verdere verbetering in de zorg of het zorgproces mogelijk is, aldus Cindy Holweg, kwaliteitsfunctionaris in het SKB.

       HCW Trots op nieuwe sponsoren

       X 199

       WINTERSWIJK – Zoals bij iedere vereniging is ook Handbalvereniging HCW uit WInterswijk erg actief met het werven van nieuwe leden en sponsoren.

       Enkele jaren geleden is er een gedegen plan gemaakt waarbij verschillende commissies binnen de vereniging betrokken zijn. Dit heeft ertoe geleid dat er een enorme groei aan jeugd en senioren is.

       Daarnaast is de sponsorcommissie actief aan de slag gegaan, hetgeen heeft geresulteerd in maar liefst vijf nieuwe sponsoren die zich voor meerdere jaren hebben gecommitteerd aan de handbalvereniging. “Iets waar we enorm trots op zijn!”

        

        Achterhoekse Nieuw Werkdag naar Winterswijk

        X 250

        WINTERSWIJK – De Achterhoekse Nieuw Werkdag komt dit keer naar Winterswijk. Op zaterdag 7 oktober a.s. kunnen innovatieve carrièreswitchers en zoekers naar nieuw werk zich tussen 10.00 uur en 16.00 uur gratis laten informeren en inspireren bij het Gerrit Komrij College. Centraal staat de vraag ‘wat is nodig om ervoor te zorgen dat jij met jouw talent past op de vacatures in de Achterhoek?’

        Er zijn workshops, informatieve stands van werkgevers en intermediairs en er is een Kansencafé met een overzicht van interessante vacatures in de Achterhoek.

        Belangstellenden kunnen kennis maken met trainer/theatermaker Ralph Kolen die aanwezigen met zijn theatershow “Durf te gaan voor jouw loopbaan” laat zien hoe zij de regie kunnen houden over hun loopbaan.

        Daarnaast neemt Ilco van der Linde, innovatief en sociaal ondernemer, bekend als bedenker, vormgever en organisator van o.a. Bevrijdingspop, Dance4Life en het Mandelahuisje, aanwezigen op een inspirerende manier mee naar “Het talent van elk individu en de kracht van beweging”.

        Verder zijn er workshops als “Zakelijk flirten”, “GELUKKIG aan het werk”, “Pitch jezelf naar een baan” en “Kom uit je schulp”. Je kunt tijdens deze dag gratis een profielfoto of video CV laten maken en je huidige CV of LinkedIn profiel laten checken. Vergeet dus niet jouw CV mee te nemen.

        Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging of wil je jezelf verder ontwikkelen? Je gelooft in jezelf en wilt een leuke baan in de Achterhoek? Wil je weer energie in je loopbaan? Dan biedt deze dag voor jou zeker kansen.

        De toegang en deelname aan de workshops zijn gratis. Voor de dag zelf is geen aanmelding nodig, maar wel voor de workshops! Voor meer informatie over de Achterhoekse Nieuw Werkdag of inschrijven voor de workshops, kijk op sectorplanachterhoek.nl en op de social media kanalen van Nieuw Werk.

        Nieuw Werk – het Sectorplan Achterhoek De Achterhoekse Nieuw Werkdag is een initiatief van Nieuw Werk, het Sectorplan Achterhoek. Dit plan helpt werkgevers moeilijke vervulbare vacatures in te vullen en werknemers en werkzoekenden zich te ontwikkelen in kansrijke beroepen. Talentvolle medewerkers komen, al dan niet uit een andere sector, door maatwerk scholing en begeleiding beschikbaar voor moeilijk vervulbare vacatures. Vakkrachten worden zo voor de regio behouden en het creëert beweging op de arbeidsmarkt.

        De partners van het Sectorplan zijn de stichting Studie Impuls Regio Achterhoek (SIRA), VNO-NCW Achterhoek, WGV Zorg en Welzijn, Koninklijke Metaalunie, ROC Graafschap College, UWV Werkbedrijf, FNV en POA Achterhoek.

         W’Wijk 29 sept 2017 t/m 25 feb 2018 – Van afgedankt meubelstuk tot Dutch Design

         X 241

         WINTERSWIJK – Oude meubelstukken krijgen een nieuw leven in de Dutch Design-tentoonstelling van Paul Salet, die vanaf 29 september te zien is in museum Villa Mondriaan. In zijn designwerk reageert Salet op de wegwerpcultuur van vandaag. Hij is van mening dat er al meer dan voldoende meubilair op de wereld is. Veel stoelen van stevig en bruikbaar materiaal belanden op straat of in de kringloop. In plaats van nieuw meubilair te produceren, bouwt Salet zijn ontwerpen daarom op uit afgedankte meubelen. Door eindeloos te zagen, schaven en schuren worden nieuwe stoelen uit hun oude vorm bevrijd. Zo ontstaan unieke stoelen, tweezitters, tafels en kasten als lichte en functionele creaties. Afgeschreven voorwerpen krijgen bij Paul Salet hun waarde terug.

         Met zijn zorgvuldig bewerkte designmeubelen is Salet de volgende kunstenaar die een bijdrage levert aan de reeks Dutch Design-tentoonstellingen, die in verband met het themajaar 100 Jaar De Stijl: Van Mondriaan tot Dutch Design in Villa Mondriaan worden getoond. Vanaf 29 september is naast de tentoonstelling van Paul Salet ook de tentoonstelling Jong & Veelbelovend te zien.

         Tentoonstelling: Dutch Design: Paul Salet
         Periode: 29 september 2017 t/m 25 februari 2018
         Locatie: Zonnebrink 4 (ingang Ratumsestraat), Winterswijk
         Openingstijden: di t/m zo, 11-17 uur (t/m 5 november), vr t/m zo, 11-17 uur (vanaf 6 november)
         Informatie:
         www.villamondriaan.nl of +31 (0) 543 51 54 00

          W’Wijk 29 sept t/m 25 febr- Jong talent gevierd in tentoonstelling Jong & Veelbelovend

          X 309

          Villa Mondriaan, 29 september 2017 t/m 25 februari 2018

          WINTERSWIJK – In museum Villa Mondriaan staat de ontwikkeling van het jonge talent van Piet Mondriaan centraal. In de nieuwe tentoonstelling Jong & Veelbelovend wordt aandacht geschonken aan jong artistiek talent van verleden en heden. Uit een lijst genomineerden, die werd samengesteld met advies van Foam Fotografiemuseum Amsterdam, selecteerde Villa Mondriaan acht jonge talentvolle fotografen die zijn uitgenodigd een reactie te geven op een schilderij van de vroege Mondriaan. De foto’s van onder meer Louise te Poele, Vytautas Kumža en Lonneke van der Palen worden zij aan zij met de werken van Mondriaan tentoongesteld. Zo inspireert het jonge talent van Mondriaan het jonge talent van vandaag.

          Verborgen symbolen en gestileerde landschappen
          De geselecteerde fotografen geven allen een eigen kijk op het werk van Mondriaan. Met haar grote foto Welcome to the pleasure dôme Mondriaan (2017) vult Louise te Poele het halfronde werk Uw Woord is de Waarheid (1894) van Mondriaan letterlijk aan tot een complete cirkel. Net als het schilderij van Mondriaan zit de foto van Te Poele vol verwijzingen en symboliek. Zij biedt hiermee een spannend tegenwicht voor de religieuze toon van Uw Woord is de Waarheid.

          Vytautas Kumža laat zich inspireren door één van museum Villa Mondriaans favoriete schilderijen. Zijn werk reflecteert het ritme en de structuur in Mondriaans Bos (1899). Voor zijn foto creëert Kumža een soortgelijk onecht landschap van apparatuur uit zijn studio. Zijn statische en levenloze toestellen hebben eenzelfde ritme als het levende landschap van Mondriaan. Kumža’s foto legt het onderliggende skelet van de gouache op ruwe wijze bloot.

          100 Jaar De Stijl
          Naast Jong & Veelbelovend kunnen ook andere bijzondere tentoonstellingen bezocht worden in het museum. Het gehele jaar wordt nog het 100-jarig jubileum van de kunstbeweging De Stijl gevierd. In het Arco-paviljoen zijn voor het themajaar 100 Jaar De Stijl: Van Mondriaan tot Dutch Design de kleurrijke patronen van de Nederlandse ontwerper Christie van der Haak te bewonderen. Ook is de brede invloed van De Stijl goed te zien in een reconstructie van een slaapkamer ontworpen door Vilmos Huszár en Piet Klaarhamer.

          Tentoonstelling: Jong & Veelbelovend
          Datum: 29 september 2017 t/m 25 februari 2018
          Adres: Zonnebrink 4 (ingang Ratumsestraat), Winterswijk
          Openingstijden: 6 maart 2017 t/m 5 nov 2017 di t/m zo 11-17 uur,
          7 nov 2017 t/m 5 maart 2018 vr t/m zo 11-17 uur

          Informatie: www.villamondriaan.nl of +31 (0) 543 51 54 00

           W’Wijk 30 sept. – Euregio uitwisselingsconcert bij Boogie Woogie

           X 210

           WINTERSWIJK – Op zaterdag 30 september, aanvang 17.00 uur, ontmoeten Duitse en Nederlandse muzikanten elkaar tijdens een uitwisselingsconcert. Het concert vindt plaats in de concertzaal van Boogie Woogie en is gratis toegankelijk. Aan het optreden wordt meegewerkt door de CLEVE-LAND Bigband der Kreismusikschule Kleve, bigband Switch van Boogie Woogie en een jazzcombo van Vereniging Jazzewind uit Winterswijk.

           Het is de bedoeling om door deze grensoverschrijdende muzikale ontmoeting de gezamenlijke muzikale activiteiten te bevorderen. In juli 2016 vond de uitwisseling plaats in Kleve en dat beviel zo goed dat er nu een herhaling is in Winterswijk op initiatief van de gemeente Winterswijk i.s.m. Boogie Woogie.

           Naast een collectieve muzikale belevenis is er voor, tijdens en na het concert ruimte voor het verdiepen van de contacten. In de voorbereidingen richting het concert is er veel overleg tussen de partners waardoor men elkaars organisaties beter leert kennen. Er wordt op de dag van uitvoering ook gerepeteerd op een gezamenlijk nummer dat tijdens het concert wordt uitgevoerd. Voor het optreden wordt het publiek van beide kanten van de grens uitgenodigd. De muziek verbindt niet alleen de muzikanten maar ook het publiek!

           Het Euregio uitwisselingsconcert “Euregio Big Bands In Concert” wordt in het kader van het INTERREG V A-Programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door de gemeente Winterswijk.

            W’Wijk 23 sept. – Mondriaan kleurt de Jacobskerk

            X 240

            WINTERSWIJK – Op zaterdagavond 23 september viert Villa Mondriaan het laatste weekend van de tentoonstelling Figuratie in Stijl op grootse wijze. Gedurende deze avond wordt de Jacobskerk van 19:00 tot 0:00 uur verlicht met een prachtige projectie in Mondriaan-stijl. Als muzikale omlijsting zullen de favoriete stijlen van Mondriaan, boogiewoogie en jaren ‘20 jazz, als muzikale pop-up optredens rondom de kerk plaatsvinden.

            Ook in Villa Mondriaan zullen tijdens de speciale avondopenstelling ieder half uur verschillende optredens plaatsvinden met Mondriaans favoriete muziek. Het museum kan van 17:00 tot 21:00 uur bezocht worden voor maar €5,- per persoon. Ook kan de tentoonstelling Figuratie in Stijl worden bekeken. In deze tentoonstelling kunt u voor de allerlaatste keer het verrassende figuratieve werk van de leden van De Stijl ontdekken.

            Vanuit de horeca in Winterswijk krijgt men het beste uitzicht op de kleurrijk belichte kerk. Speciaal voor deze avond hult restaurant Hertog Karel van Gelre zich in de Parijse sfeer van de jaren 20. Gasten kunnen genieten van een speciaal 3-gangen menu geïnspireerd door de belangrijke woonplaatsen van Mondriaan: Winterswijk, Parijs en New York. Dit Mondriaanarrangement is beschikbaar voor €31,50 inclusief een bezoek aan de tentoonstelling Figuratie in Stijl. Later op de avond zal ook live boogiewoogie-muziek gespeeld worden. Reserveren kan via de website van Hertog Karel van Gelre.

            Activiteit: Mondriaan by Night
            Datum: Zaterdag 23 september 2017
            Tijd: Avondopenstelling van 17:00 tot 21:00
            Toegangsprijs: €5,- per persoon
            Locatie: Zonnebrink 4, Winterswijk
            Informatie:
            www.villamondriaan.nl of +31 (0) 543 51 54 00

             Keurmerken voor SKB

             X 327

             WINTERSWIJK – Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis (SZ) in Doetinchem hebben van de Hart & Vaatgroep wederom het spataderkeurmerk ontvangen. Daarmee voldoen beide ziekenhuizen aan alle kwaliteitscriteria voor het leveren van de beste spataderzorg. Het keurmerk van De Hart&Vaatgroep helpen patiënten een geïnformeerde keuze te maken voor een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum waar goede spataderzorg worden aangeboden.

             Spataderkeurmerk
             Om in aanmerking te komen voor het Spataderkeurmerk, moeten ziekenhuizen voldoen aan specifieke kwaliteitscriteria. Deze criteria zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met beroepsgroepen van dermatologen, vaatchirurgen en -laboranten.

             Een van de criteria is dat er vóór een operatie een duplexonderzoek moet zijn uitgevoerd bij ten minste 95% van de behandelde patiënten. Met een duplexonderzoek wordt met echo gekeken naar de bloedvaten en tegelijkertijd met doppler geluisterd naar de bloedstroom. Hiermee wordt de ernst van de spataderen vastgesteld.

             Een andere vereiste is dat patiënten de benodigde diagnostische onderzoeken en bespreking van het behandelvoorstel aaneensluitend op één dag kunnen plannen.

             De Hart&Vaatgroep
             De Hart&Vaatgroep is de patiëntenvereniging van en voor mensen met een hart- of vaataandoening en hun naasten. De vereniging richt zich landelijk én regionaal op belangenbehartiging, informatievoorziening, lotgenotencontact en leefstijl. Via www.hartenvaatgroep.nl is de lijst met de kwaliteitscriteria in te zien.

              College van Burgemeester en Wethouders gemeente Winterswijk bezoekt Boogie Woogie

              X 239

              WINTERSWIJk – In het kader van de bedrijfsbezoeken heeft het voltallig college van B en W van de gemeente Winterswijk op dinsdag 29 augustus jl. cultuurcentrum Boogie Woogie bezocht. Door een kijkje op de werkvloer te nemen van organisaties in de gemeente krijgt het college een goed beeld van de aandachtsgebieden waarbinnen een bedrijf of organisatie actief is.

              Na de opening door Willem Verwey, voorzitter van het bestuur, konden de gasten genieten van een kort optreden van leerlingen van de St.-Jozefschool. Deze school is een van de scholen in de gemeente waar Boogie Woogie AMV lessen verzorgt, Algemene Muzikale vorming. Deze lessen zijn een eerste kennismaking met muziekonderwijs.

              Tijdens de middag werd er kort meegekeken bij de repetitie van het Vrije Tijds Koor en bij diverse lessen. Boogie Woogie liet tijdens een presentatie zien wat voor activiteiten er worden gerealiseerd. Het cultuurcentrum richt zich naast de muziek- en danslessen steeds meer op projecten, o.a. in scholen en zorginstellingen, waarbij ook andere kunstdisciplines worden ingezet als theater, beeldend, taal. De doelgroepen zijn divers, van jong tot ouder. Ook voor kwetsbare ouderen en mensen met een beperking ontwikkelt Boogie Woogie tal van programma’s. Steeds worden daarbij verbindingen gezocht met andere maatschappelijke groepen. Binnenkort wordt gestart met een meezingkoor. Dit is een van de activiteiten ontstaan uit de werkgroep Vrije tijd van de gemeente en het Graafschap College, waarbij nieuwkomers samen met maatjes Nederlandse liedjes gaan zingen.

              Daarnaast vervult Boogie Woogie steeds meer een rol voor huurders en bedrijven. Naast concerten is het hoofdgebouw ook te huur voor symposia, bedrijfspresentaties, einduitvoeringen van scholen etc. Boogie Woogie heeft zich ontwikkeld tot een organisatie waar enthousiast gewerkt wordt om iedereen een mooi en steeds breder cultureel aanbod te bieden.

              Het cultuurcentrum kijkt terug op een boeiende middag en bedankt het college voor hun enthousiasme en betrokkenheid!

               Kleurrijke patronen van Christie van der Haak in Villa Mondriaan

               X 198

               Villa Mondriaan, 3 augustus t/m 20 november 2017

               WINTERSWIJK – Na onder andere Miami, Cuba en Den Haag zijn de opvallende patronen van Christie van der Haak vanaf 3 augustus in museum Villa Mondriaan te zien. Het kunstwerk van Van der Haak is een lust voor het oog met speciale combinaties van kleurrijke prints in het gehele Arco-Paviljoen. In haar ontwerp combineert Van der Haak traditionele, uitbundige patronen met hedendaagse designtechnieken. Ze mengt op creatieve wijze uiteenlopende materialen, zoals handgeweven tapijten met intense kleurenprints op behang. De combinatie van handwerk en mechanische technieken staan dan ook centraal in haar werk. Door deze veelzijdige benadering maakt Van der Haak de grens tussen massaproduct en autonoom kunstwerk klein.

               Van der Haak is hiermee de volgende kunstenaar die een bijdrage levert aan de reeks Dutch Design-tentoonstellingen die in het Arco-Paviljoen van het museum worden getoond. Dutch Design in Villa Mondriaan wordt mede mogelijk gemaakt door Arco, een innovatieve Winterswijkse meubelfabriek met een lange geschiedenis.

               Tentoonstelling: Dutch Design: Christie van der Haak
               Periode: 3 augustus t/m 20 november 2017
               Locatie: Zonnebrink 4 (ingang Ratumsestraat), Winterswijk
               Openingstijden: di t/m zo, 11-17 uur (t/m 4 november), vr t/m zo, 11-17 uur (vanaf 5 november)
               Informatie: www.villamondriaan.nl of +31 (0) 543 51 54 00

                W’wijk 14 sept – Groepsvoorlichting revalideren bij kanker

                X 403

                WINTERSWIJK – Voor de meeste mensen die te horen krijgen dat zij kanker hebben, is dit een zeer ingrijpende en vaak emotionele gebeurtenis in hun leven. Naast medische vragen, zijn er wellicht ook vragen over vermoeidheid, conditie en hervatting van werk. Deze en andere onderwerpen komen aan bod in de groepsvoorlichting die het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk op 14 september organiseert.

                De voorlichtingsbijeenkomst duurt twee uur en het programma is erop gericht het lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren te verbeteren, waardoor de kwaliteit van leven wordt verbeterd en er sprake is van een goede balans. Goede voorlichting vermindert gevoelens van onzekerheid, spanning en angst en bevordert een sneller herstel. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 14 september van 19.00 tot 21.00 uur in het auditorium van het SKB.

                Een fysiotherapeut en ergotherapeut vertellen u hoe u uw conditie kunt behouden en verbeteren en zij leren u om te kunnen gaan met vermoeidheid. De maatschappelijk werker gaat onder andere in op de sociale en emotionele veranderingen die de diagnose kanker heeft op u en uw relaties en op veranderingen van praktische aard zoals werk of dagbesteding. Er worden adviezen en voorbeelden gegeven hoe u op een gezonde manier met deze aspecten kunt omgaan en de eigen regie over uw leven weer kunt voeren.

                Wie deze bijeenkomst wil bijwonen, kan zich aanmelden via de website www.skbwinterswijk.nl. Op de website staat het volledige programma.

                 Achterhoek College krijgt een vervolg!

                 X 248

                 ACHTERHOEK – Met de leergang 2017 biedt het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers na het succesvolle eerste Achterhoek College van 2016 een nieuwe serie colleges aan voor iedereen die inzicht wil krijgen in de Achterhoek en de Achterhoekse samenleving.

                 Opnieuw kunnen de deelnemers kennismaken met veel uiteenlopende aspecten van de Achterhoek. Daarvoor is een interessant team van docenten aangetrokken, stuk voor stuk erkende autoriteiten op verschillende vakgebieden. De colleges worden grotendeels in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers gegeven, maar een tweetal vindt plaats op locatie; zo zijn we in september te gast bij de Sint Willibrordsabdij in de Slangenburg en in november bij Villa Mondriaan in Winterswijk.

                 De leergang is bedoeld voor mensen die in de Achterhoek of Liemers (komen) wonen en werken en die belang stelling hebben voor de Achterhoekse samenleving vanuit historisch, economisch, cultureel en sociologisch perspectief. Het Achterhoek College biedt de mogelijkheid om met name culturele en cultuur historische onder werpen uit te diepen hetgeen kan bijdragen aan het beter leren kennen van de identiteit van de Achterhoek. Tijdens de colleges is er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten en kennis te delen. Deelnemers die alle colleges hebben gevolgd ontvangen na afloop een certificaat.

                 Alle colleges vinden plaats in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers met uitzondering van het college van 26 september, ‘God zoeken in de Achterhoek’, dat plaats vindt in de Sint Willibrordsabdij in Doetinchem en het college van 7 november ‘Mondriaans jeugd in Winterswijk’ dat in Villa Mondriaan in Winterswijk wordt gegeven.

                 Zie voor meer informatie de bijlage.

                  Duo op heterdaad betrapt bij diefstal op bedrijfsterrein

                  X 369

                  WINTERSWIJK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in Winterswijk twee mannen uit Aalten op heterdaad betrapt op diefstal vanaf een bedrijfsterrein. De twee zitten voorlopig vast voor onderzoek en verhoor.

                  Aanhouding
                  Surveillerende agenten zagen het duo vrijdagavond laat al in een auto rijden over de Winterswijksestraat. Een van de inzittenden bleek een bekende van de politie. De agenten besloten het duo even te volgen maar raakten de auto even kwijt. Later werd de wagen alsnog leeg aangetroffen op de Goordiek. Daarop werd de auto een tijdje onopvallend in de gaten gehouden en met succes: de inzittenden werden kort daarna betrapt op diefstal vanaf een bedrijfsterrein. De twee bleken brandstof te hebben gestolen vanuit geparkeerde landbouwvoertuigen.

                  • [0] Bron: politie.nl
                  Realisatie:
                  Steuber Design