Categoriearchief: Zieuwent

Raadsvergadering start in Oude Calixtus

X 733

OOST GELRE – Vanwege de verwachte grote belangstelling voor agendapunt 15 van de raadsvergadering in Oost Gelre op dinsdag 7 maart begint deze in de oude Calixtus in Groenlo. Agendapunt betreft mogelijke vestiging van twee agrarische bedrijven aan de Kroosdijk in Mariënvelde en Schurinkweg in Harreveld. Het college wil de raad om advies vragen over deze nieuwe vestigingen van intensieve veehouderij.

De gemeente verwacht dat er meer bezoekers zullen komen dat er stoelen zijn in de raadzaal van het stadhuis. De voormalige kerk bevindt zich tegenover het stadhuis.

De raadsvergadering van aanstaande dinsdag 7 maart start om 19.30 uur in de Oude Calixtus in Groenlo.

  Laatste schooldag voor Juf Margriet

  X 167

  GROENLO/ZIEUWENT – Juf Margriet (Spekschoor) werd vrijdagmorgen 3 februari in alle vroegte thuis in Zieuwent aan de Zegendijk opgehaald door haar leerlingen. Dit gebeurde met de echte Graafschap-bus.
  Normaal ging ze altijd met de fietst naar haar werk als kleuterjuf op de Ni’je Veste Wheme in Groenlo, maar vandaag (lees vrijdag) op haar laatste schooldag werd ze opgehaald door leerlingen van groep één en twee.

  De leerlingen hadden voor de juf ballonnen, margrieten en een feesthoedje.

  Op school werd ze door alle leerlingen feestelijk verwelkomd. Speciaal voor haar werd er een ere haag gevormd. Daarna gingen de kinderen met de fiets of met de Vestingstad Express naar Marveld Recreatie, voor een gezellige dag..

  Juffrouw Margriet (60 jaar) begon 40 jaar geleden als kleuterjuf op de Ni’je Veste Wheme. Zij stopt met werken omdat ze plaats wil maken voor jonge leerkrachten

  Vandaag is er van 15.00 tot 17.00 uur een afscheidsreceptie op De Ni-je Veste, locatie Wheme. Daarvoor zijn ouders, oud-leerlingen en hun ouders en oud-collega’s uitgenodigd om bij aanwezig te zijn.

   Gelre fm, eerste Gelderse streekomroep op DAB+

   X 61

   OOST GELRE – Vanaf deze week is Gelre fm als eerste Gelderse streekomroep te ontvangen via een digitale DAB+ radio. Met een nieuwe zender vanuit Groenlo is Gelre fm in een groot gedeelte van de Achterhoek nu digitaal te ontvangen.

   Gelre fm heeft de complete beschikbare Achterhoekse Mux ‘kanaal 6A Achterhoek NL’ toegewezen gekregen. Een Mux is een gecombineerd signaal waarin Gelre fm maximaal 12 radiozenders mag uitzenden.

   Jorg Ebbers van Gelre fm is blij met deze nieuwe stap. “Het ministerie van Economische Zaken heeft 4 streekomroepen in Nederland de kans gegeven om een eigen zogenaamde digitale Mux aan te zetten en we zijn natuurlijk erg trots dat ze ons dat vertrouwen hebben gegeven. Dit vertrouwen komt mede doordat onze eigen technische dienst onder leiding van Bennie ter Maat de implementatie van deze nieuwe techniek zelf uitvoert. Hiermee vergaren we belangrijke informatie voor het ministerie waarmee zij andere streekomroepen in Nederland kunnen helpen hetzelfde te doen.“

   Een radio met DAB+ technologie biedt meer keuze aan radiostations, meer gemak, veel meer informatie waaronder foto’s van artiesten in je scherm en digitale geluidskwaliteit. Het enige wat je nodig hebt is een digitale DAB+ radio. Net als bij FM heb je geen abonnementskosten en geen gedoe met registreren of inloggen. “DAB radio is de toekomst! In sommige landen zijn ze zelfs de veel gebruikte fm band al aan het afschakelen, dus dat wij er nu al net als alle landelijke zenders opzitten is natuurlijk uniek en we lopen hiermee vooruit op andere omroepen.”, aldus Ebbers. Digitale radio wordt op dit moment gepromoot in de campagne ‘Let’s get digital’ Deze campagne wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken.

   Gelre fm zal de complete DAB Mux zelf gaan exploiteren. Naast Gelre fm zijn ook Leuk.fm, Dinxper FM en Optimaal FM via deze Mux te ontvangen.

   Wat de Matthäuspassion is voor Pasen, is het Weihnachtsoratorium voor Kerst.

   X 33

   ZIEUWENT – ZIEUWENT – Stichting Paaspop Klassiek presenteert u het Weihnachtsoratorium van Johan Sebastiaan Bach op zaterdagavond 17 dec 19.30 uur in de kerk van Zieuwent. Het is een uitvoering van het complete werk met alle 6 cantates, waarin het Kerstverhaal wordt verteld vanaf de geboorte van Christus tot en met driekoningen.

   Bachs oratorium voor de Kersttijd neemt tegenwoordig een prominente plaats in binnen de concertpraktijk, te vergelijken met die van Bachs beide passies, de Johannes-Passion en de Matthäuspassion. Er zijn in Nederland in de Kersttijd overal uitvoeringen van Bachs Kerstoratorium. Het werk stelt, zoals bij al Bachs werk, zeer hoge eisen aan de uitvoerders: complexe, meerstemmige koordelen en virtuoze solozang en –begeleiding. Desalniettemin geeft het grote aantal uitvoeringen van het oratorium aan welke grote populariteit het werk geniet en die populariteit blijft niet beperkt tot de liefhebbers van barokmuziek.
   Tijdens het concert in de kerk in Zieuwent zal Concerto Barrocco op barokke instrumenten de professionele uitvoering verzorgen onder leiding van Emile Engel. De cantates worden uitgevoerd door een cast van internationale solisten en het koor “Vocaal ensemble Ex Arte” uit Enschede. Voor meer informatie over bezetting en solisten wordt u verwezen naar de site van PaaspopKlassiek

   Placering: voor het eerst gaat er gewerkt worden met een voorverkoop die alleen loopt via de site www.paaspop-klassiek.nl. Deze keuze is gemaakt om de bezoekers tegemoet te komen. De gehele kerk is ingedeeld in plaatsen in drie prijscategorieën: € 37.50; € 32,50 en€ 27.50 plus luisterplaatsen voor € 15,00. U kunt nu vooraf uw plaats bepalen en hoeft dus niet meer in een rij te staan om een plek te bemachtigen. Op de site vindt u de link voor het bestellen van kaarten.

   Alle eerste en tweede rang geven een goed zicht op het podium en de derde rang geeft minder zicht. Bij luisterplaatsen hebt u geen zicht op het podium. Het aantal derderangs plaatsen is beperkt, omdat voor dit concert is besloten geen gebruik te maken van een groot deel van de zijbeuken en screens.

   Een inleiding op het Weihnachtsoratorium wordt op 11 december 11.00 – 12.00 gegeven door de dirigent in zaal het Witte paard in Zieuwent. De toegang is gratis.

   Een arrangement, waarbij u voorafgaand aan het concert dineert, behoort tot de mogelijkheden. Daarvoor kunt u contact opnemen met het Witte Paard in Zieuwent.

    Weihnachtsoratorium in Zieuwent

    X 77

    Wat de Matthäuspassion is voor Pasen, is het Weihnachtsoratorium voor Kerst.

    ZIEUWENT – Op zaterdagavond 17 december organiseert Stichting Paaspop Klassiek het Weihnachtsoratorium van Johan Sebastiaan Bach om 19.30 uur in de kerk van Zieuwent. Het is een uitvoering van het complete werk met alle zes cantates, waarin het Kerstverhaal wordt verteld vanaf de geboorte van Christus tot en met driekoningen.

    Bachs oratorium voor de kersttijd neemt tegenwoordig een prominente plaats in binnen de concertpraktijk, te vergelijken met die van Bachs beide passies, de Johannes-Passion en de Matthäuspassion. Er zijn in Nederland in de Kersttijd overal uitvoeringen van Bachs Kerstoratorium. Het werk stelt, zoals bij al Bachs werk, zeer hoge eisen aan de uitvoerders: complexe, meerstemmige koordelen en virtuoze solozang en –begeleiding. Desalniettemin geeft het grote aantal uitvoeringen van het oratorium aan welke grote populariteit het werk geniet en die populariteit blijft niet beperkt tot de liefhebbers van barokmuziek.

    Tijdens het concert in de kerk in Zieuwent zal Concerto Barrocco op barokke instrumenten de professionele uitvoering verzorgen onder leiding van Emile Engel. De cantates worden uitgevoerd door een cast van internationale solisten en het koor “Vocaal ensemble Ex Arte” uit Enschede.

    Placering
    voor het eerst gaat de stichting Paaspop Klassiek werken met een voorverkoop die loopt via de site www.paaspopklassiek.nl. “Deze keuze is gemaakt om de bezoekers tegemoet te komen. De gehele kerk is ingedeeld in plaatsen in drie prijscategorieën: € 37.50; € 32,50 en€ 27.50 plus luisterplaatsen voor € 15,00. U kunt nu vooraf uw plaats bepalen en hoeft dus niet meer in een rij te staan om een plek te bemachtigen”, aldus de organisatie.
    Op de site www.paaspopklassiek.nl vindt u de link voor het bestellen van kaarten.

    Alle eerste en tweede rang geven een goed zicht op het podium en de derde rang geeft minder zicht. Bij luisterplaatsen hebt u geen zicht op het podium. Het aantal derderangs plaatsen is beperkt, omdat voor dit concert is besloten geen gebruik te maken van een groot deel van de zijbeuken en screens.

    Een inleiding op het Weihnachtsoratorium wordt op 11 december 11.00 – 12.00 gegeven door de dirigent in zaal het Witte paard in Zieuwent. De toegang is gratis.
    Een arrangement, waarbij u voorafgaand aan het concert dineert, behoort tot de mogelijkheden. Daarvoor kunt u contact opnemen met het Witte Paard in Zieuwent.

    Het Weihnachstoratorium bestaat uit zes delen:
    Eerste deel: Jauchzet, frohlocket, auf preiset die Tage (voor de Eerste Kerstdag)
    Tweede deel: Und es waren Hirten in derselben Gegend (voor de Tweede Kerstdag)
    Derde deel: Herrscher des Himmels, erhöre das Lallen (voor de Derde Kerstdag)
    Vierde deel: Fallt mit Danken, fallt mit loben (voor Nieuwjaarsdag)
    Vijfde deel: Ehre sei dir, Gott, gesungen (voor de zondag na Nieuwjaar)
    Zesde deel: Herr, wenn die stolzen Feinde schnauben (voor Driekoningen)

     4e Midwinterhoornwandeling in Zieuwent

     X 44

     ZIEUWENT – De Oudheidkundige Vereniging Zuwent organiseert op zondag 27 november 2016 in samenwerking met de Midwinterhoorngroep Lievelde voor de 4e keer een Midwinterhoornwandeling in Zieuwent e.o.

     Wandelaars kunnen starten tussen 9:00 – 10:30 uur bij Het Witte Paard, Dorpsstraat 49, 7136 LG Zieuwent. De routes voeren dit jaar door een ander gebied dan de vorige keren maar weer over rustige wegen en kerkenpaden, langs boerderijen en door mooie natuurgebieden. Er zijn routes van 12 – 17 km. Leden van de Midwinterhoorngroep Lievelde laten op 8 plaatsen bij vuurkorven hun melancholieke midwinterhoorns klinken.

     Als pauzeplaats is gekozen voor de prachtige historische zorgboerderij “de Lindeboom” Lindeboomweg 33-05, 7135 KE Harreveld waar u door het beheerdersechtpaar Maarten en Jeannette Kruip wordt ontvangen en waar u een gratis drankje krijgt en gebruik kunt maken van de wc. Maarten en Jeannette Kruip willen u graag hun zorgboerderij laten zien en u kunt een kijkje kunnen nemen in de ruimtes waar de cliënten door de weeks werken. Alles is te zien ook de winkel, kaasmakerij, boerderij, werkplaatsen en tuinen.

     Start- en eindpunt zijn Het Witte Paard in Zieuwent, waar bij de start een gratis kopje koffie of thee wordt aangeboden door Inge Kolkman en waar de wandelaars na afloop tegen betaling kunnen genieten van 2 soorten soep met stokbrood.

     Kaartverkoop.
     In de voorverkoop kost een kaart € 3,- De voorverkoop sluit op woensdag 23 november 2016, daarna kost een kaart € 5,-. Zondag 27 november 2016 zijn kaarten à € 5.- ook te koop bij Het Witte Paard.

     Voorverkoop adressen
     Zieuwent
     SPAR Supermarkt
     Dorpsstraat 31, 7136 LE Zieuwent
     0544 351 259

     Het Witte Paard
     Dorpsstraat 49, 7136 LG Zieuwent
     0544 351282

     Buurt- en Clubhuis t Kevelder
     Zieuwentseweg 46, 7136 LC Zieuwent
     0544 352385

     Oudheidkundige Vereniging Zuwent
     Zieuwentseweg 46a, 7136 LC Zieuwent
     Open op woensdag van 10:00-12:30 uur
     0653 121736 info@zuwent.nl

     Lichtenvoorde
     Meneer Kees
     Varkensmarkt 8a, 7131 DH Lichtenvoorde
     0544 374414

     Mariënvelde
     Café Heutinck
     Waalderweg 2, 7263 RW Mariënvelde
     0544-351237

      Erfgoednota Aalten, Oost Gelre en Winterswijk vastgesteld

      X 67

      De gezamenlijke Erfgoednota 2017-2020 met de titel ‘Wi-j doet ’t samen’ is door de gemeenteraden van Aalten, Oost Gelre en Winterswijk vastgesteld. In de nota zijn de kaders vastgelegd voor het erfgoedbeleid. Het bijbehorende uitvoeringsprogramma biedt een overzicht van de activiteiten en projecten, die in de komende periode worden uitgevoerd.

      Ambities, doelen en activiteiten
      In Aalten en Oost Gelre stelde de raad de nota vast op 18 oktober jl., de raad van Winterswijk volgde op 26 oktober 2016. In de nota zijn de ambities, doelen en activiteiten van het beleid voor de komende vier jaar opgenomen. Ook zijn er themalijnen opgesteld voor het uitdragen van het erfgoed. De ambities van de gemeenten voor de komende periode zijn:

      • Krachten bundelen en verbindingen leggen voor daadkracht, draagvlak en om gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan.
      • Historische kwaliteit behouden, benutten, verduurzamen en versterken voor een aantrekkelijke, vitale en toekomstbestendige streek.
      • De identiteit van onze streek inzetten voor de beleving van erfgoed voor en door bewoners en bezoekers.
      • Onze kennis vergroten en (digitaal) delen om kwaliteit te verhogen en inspiratie te bieden voor jong en oud.

      Belang cultureel erfgoed
      Ons culturele erfgoed is van groot belang voor ons historisch besef en onze gezamenlijke identiteit. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat cultuur en erfgoed een belangrijke bijdrage leveren aan de economie en de maatschappij. Erfgoed is van belang voor het toerisme en voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en bewoners. De gemeenten streven ernaar om deze bijdrage zo groot mogelijk te maken. Dit is een van de uitdagingen die zij aangaan op basis van de gezamenlijke erfgoednota. Vanzelfsprekend doen zij dit graag samen met de organisaties en mensen in de streek. Om het erfgoed te versterken, zijn in de drie gemeenten extra financiële middelen beschikbaar gesteld. De nota is te vinden op de websites van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk.

       Uitreiking boek “notenkrakers 50 jaar” + video

       X 30

       ZIEUWENT – Op vrijdag 21 oktober werd in het Parochiehuis te Zieuwent door burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre het boek “Notenkrakers 50 jaar” uitgereikt aan Antoon Bokkers, een ‘Notenkraker’ van het eerste uur.

       Foto: ZSOM
       Foto: ZSOM

       Tijdens deze avond was er een optreden van Semper Avanti en gaven Ben Donderwinkel en Tonnie Marneth een toelichting hoe de ideeën om dit boek te maken waren ontstaan en welke wegen vervolgens bewandeld zijn.

       De ZSOM heeft een impressie van deze avond gemaakt

        Timmerdorp brand af

        X 33

        ZIEUWENT – Op de laatste vrijdag en zaterdag van de herfstvakantie waren kinderen van de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool en bijzonder onderwijs uit Zieuwent bezig geweest met het timmeren van een houtdorp. Het terrein, waar het houtdorp was gebouwd lag aan de Roldersweg in Zieuwent.

        Na afloop werd op zaterdag 22 oktober onder toeziend oog van de vele vrijwilligers het dorp in brand gestoken. De rook en het vuur was in de wijde omgeving te zien.

        Deze activiteit wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Fratsen.

         Achterhoek klaar voor Regiotaxi-vervoer

         X 90

         ACHTERHOEK –  Vanaf 1 januari 2017 neemt de Achterhoek het Regiotaxi-vervoer over van de provincie Gelderland. De Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk zijn bijna klaar met de voorbereidingen. Reizigers ontvangen medio november alle informatie persoonlijk in de brievenbus.

         Vanaf 1 december 2016 kunnen er ritten voor 2017 worden geboekt. Inwoners die gebruik maken van het Regiotaxi-vervoer bellen vanaf komend jaar met een ander telefoonnummer of boeken hun rit via een andere website dan zij nu gewend zijn. “Maar het vervoer zelf verandert niet”, benadrukken de gemeenten die vanaf 2017 verantwoordelijk zijn voor het Regiotaxi-vervoer in de Achterhoek. “Inwoners die zijn aangewezen op geregeld vervoer, kunnen ook in 2017 gewoon naar hun plaats van bestemming reizen.”

         Betalen per gereisde kilometer
         Toch zal in 2017 niet alles ‘als vanouds’ zijn. Zo worden vanaf 2017 de pasjes afgeschaft. Reizigers hoeven vanaf komend dus jaar geen pasje meer te tonen aan de chauffeur. Daarnaast wordt vanaf 2017 het betalen per kilometer ingevoerd. Reizigers betalen vanaf dan alleen nog voor de kilometers die zij daadwerkelijk reizen. Op dit moment rekenen zij hun ritten nog in zones af. Met deze keuze sluit de Achterhoek aan op de betaalwijze in het gewone openbaar vervoer.

         Nieuwe reismogelijkheden
         Daarnaast komen er in 2017 nieuwe reismogelijkheden bij. Naast de huidige bestemmingen binnen en zelfs buiten de Achterhoek, wordt het vanaf komend jaar ook mogelijk om naar Duitsland te reizen. Voor het vervoer hebben de gemeenten contracten gesloten met de taxibedrijven Willemsen de Koning, Correct Monnereau, Buiting en Mekers. Zij nemen per 1 januari 2017 het Regiotaxi-vervoer over van de huidige vervoerders, van wie de contracten eind dit jaar aflopen.

         Vervoercentrale start 1 december
         “Onze ambitie is de Achterhoek bereikbaar te maken voor iedere reiziger”, laten de verantwoordelijk wethouders weten. De gemeenten doen er alles aan om op 1 januari 2017 de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Om die reden gaat al op 1 december 2016 de nieuwe vervoercentrale van start. Via deze centrale kunnen straks de ritten worden gepland en geboekt, maar de telefonisten leveren ook reisadviezen. Als een bepaalde rit ook op een andere manier kan worden gemaakt, krijgt de reiziger dat via de Achterhoekse centrale te horen. De gemeenten hebben de realisatie en bemensing van de vervoercentrale gegund aan Munckhof.

         Informatie aan reizigers
         Reizigers ontvangen medio november alle informatie over hun vervoer in 2017. Dit gebeurt onder
         andere via de nieuwsbrief van Regiotaxi Gelderland en via een informatiepakket dat elke reiziger
         persoonlijk thuisgestuurd krijgt. Ook in de huis-aan-huiskranten en op diverse websites komt alle
         informatie. Vanaf 1 december 2016 is daarnaast de nieuwe klantenservice bereikbaar voor informatie,
         vragen en toelichting.

          Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek start project ‘De school vroeger en nu’ in Zieuwent

          X 50

          ZIEUWENT – Begin oktober start Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek het bijzondere project “De school vroeger en nu” in Zieuwent. Tijdens dit project maken leerlingen van de St. Jozefschool kennis met hoe het er vroeger aan toe ging op de basisschool. Daarna worden de rollen omgedraaid. De senioren volgen een moderne les op de school. Het project wordt gezamenlijk afgesloten.

          “De school vroeger en nu”
          Het project “De school vroeger en nu” bestaat uit vier bijeenkomsten in de St. Jozefschool, steeds van 10.00 – 12.00 uur. De start is op maandag 10 oktober. Senioren vertellen hoe het vroeger was op school. Foto’s, oude schoolplaten en oude schoolborden maken de tongen los. Leerlingen van de groepen 5 t/m 7 van de basisschool leggen de ochtend vast op film of foto en interviewen de senioren over hun schooltijd.

          Kinderboekenweek
          Woensdag 5 oktober start de Kinderboekenweek met als thema: ‘Oma’s en opa’s, voor altijd jong!’ Dit thema en de activiteiten die hierbij horen sluiten perfect aan bij “De school vroeger en nu”. Op dinsdag 25 oktober volgen de senioren een les van nu. Hier doen ook de groepen 1 t/m 4 aan mee. De les wordt verzorgd door de leerlingen en docenten. De derde bijeenkomst, maandag 31 oktober, staat in het teken van portretschilderen. De leerlingen en senioren schilderen of tekenen elkaar en worden daarbij gecoacht door beeldend kunstenaar Astrid Vredegoor. Het project wordt afgesloten met een gezellige ochtend op donderdag 3 november. Leerlingen en senioren  gaan aan de slag met oudhollandse spelen, luisteren naar verslagen en bekijken foto’s en films die door de leerlingen zijn gemaakt. Ook kunnen de portretten bewonderd worden die zijn geschilderd.

          Verbinden van generaties
          Het project “De school vroeger en nu” is opgezet door Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek waarbij wordt samengewerkt met senioren uit Zieuwent, leerlingen en docenten van de St. Jozefschool, Oudheidkundige Vereniging Zuwent, Museum De Scheper Eibergen en Vereniging Het Museum Winterswijk.
          Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek is een initiatief van acht Achterhoekse gemeenten en provincie en streeft naar bewustwording van de culturele identiteit van de regio. Daarnaast is het verbinden van generaties, jong en oud, en samen met cultuur en erfgoed bezig zijn een belangrijk doel.

          Meer informatie:
          Harry ten Brinke
          tel. 06 484 565 52
          harry@boogiewoogie.nl

           Olympia’s tour gaat dwars door de Achterhoek

           X 73

           ACHTERHOEK – Donderdag 29 september startte in de namiddag parcours rit 3B van de oudste wielerronde van Nederland. Olympia’s tour richt zich voornamelijk op jonge rijders rond de 23 jaar. Deze wielerronde is daarom ook geschikt voor opkomend talent die de professionele willen betreden.

           Parcours rit 3b startte in Ulft en ging via een grote lus door de Achterhoek naar de eindstreep in Gendringen. Vanuit Ulft werd de ronde langs Varsseveld, Doetinchem, Zelhem, Borculo, Lichtenvoorde, Winterswijk en via Aalten aangedaan en kwam men op het lokaal parcours in Gendringen. Deze moesten de renners maar liefst twee keer overleven. Bij deze rit zijn in tegenstelling tot de rit naar Assen geen 10 maar 6 bonificatieseconden te winnen. Bij de tussensprint zijn het er maximaal 3.

           De totale rit was 120,1 kilometer door de Achterhoek.

            Welstand, wonen en bier. Proost!

            X 81

            ‘Eenvoudig, patstelling doorbreken en proost!’, dat was de inzet van het CDA tijdens de afgelopen raadsvergadering van Oost Gelre, en dat was hard nodig!

            Welstandsnota
            Eindelijk was hij er dan! De lang verwachte ‘Welstandsnota’. Deze is t.o.v. de vorige, een heel stuk eenvoudiger geworden. Daar is het CDA erg blij mee. Alleen zou er het Inspiratiedocument aan gekoppeld worden met allerlei regels en richtlijnen. En daarmee bestaat de kans dat de flexibiliteit van de ‘Welstandsnota’ weer te niet gedaan wordt. Hiervoor moet je juist ruimte geven. Inspiratie moet je niet vaststellen. Vandaar dat het CDA vóór de nieuwe welstandnota heeft gestemd, maar tégen het vaststellen van het inspiratiedocument. Samen met de VVD hebben we hiervoor een voorstel ingediend, die door de meerderheid van de raad werd ondersteund.

            Woonvisie
            De ‘Woonvisie’ was een zwaar agendapunt, waar we als raad lang op gewacht hebben. Oost Gelre heeft veel nieuwbouwplannen waar geen vraag naar is. Deze woningen kun je bij wijze van spreken zo gaan bouwen omdat de gemeente daar ooit, in een ver verleden, toestemming voor heeft gegeven. Maar deze woningen bouwen heeft geen zin omdat ze toch niet worden verkocht. Van de provincie moet dit overschot eerst verdwijnen, voordat er nieuwe woningen gebouwd mogen worden. Om dus weer ruimte te creëren voor die plannen die we nodig gaan hebben moeten we de huidige projectplannen evalueren, en waar nodig bijstellen tot zelfs schrappen. En dat doet pijn. Hierdoor ontstaat er een patstelling; woningbouw waar wel vraag naar is, zoals bijvoorbeeld woonstudio’s voor jongeren en studenten, komt niet tot stand. Jongeren/studenten trekken dan weg uit onze gemeente omdat ze geen woonruimte kunnen vinden en dat is funest voor de leefbaarheid. Dit kunnen we ons niet veroorloven. Om deze patstelling te doorbreken heeft het CDA een amendement (wijzigingsvoorstel) voor de ‘Woonvisie’ ingediend. Met dit amendement gaat de gemeente actief met ontwikkelaars in overleg om deze op een andere plek, waar wel vraag naar is, alsnog te bouwen. Alleen moet er dan wel per saldo minder terug gebouwd worden. Zo sla je twee vliegen in één klap (schrappen én bouwen) en kan het ‘vliegwiel’ opgang komen. De meerderheid van de raad vond dit een goed voorstel van het CDA.

            Place to be
            Oost Gelre is in potentie een hele krachtige economische gemeente. Met heel veel werkgelegenheid en grote evenementen. Als straks de nieuwe N18 gereed is ben je in 20 minuten in Enschede. Met de nieuwe woonvisie hebben we voldoende woningen/woonstudio’s voor jongeren/studenten in Oost Gelre. Oost Gelre is dus voor jongeren/studenten een hele aantrekkelijke gemeente; ‘The place to be!’. Alleen verkopen we dat als gemeente voor deze doelgroep niet goed genoeg. CDA heeft daarom een motie ingediend met als doel dat er een dergelijke pr-campagne op te starten. Deze motie is aangenomen.

            Stadsbrouwerij
            De raad werd gevraagd om een ‘Verklaring van geen bedenkingen’ af te geven voor de ambachtelijke Stadsbrouwerij op de locatie Villa Adriana in Groenlo. Een prachtig plan, goed voor Groenlo en goed voor Oost Gelre. Het CDA heeft dan ook van harte ingestemd met deze verklaring. In het huidige tijdperk, met de huidige behoefte nu, hebben we nu voorrang gegeven aan een Stadsbrouwerij boven de zorgvilla, maar in de toekomst willen we een hoogwaardige zorginstelling zeker als optie openhouden. De tijd zal het leren.
            We proosten op de toekomst van Oost Gelre!

            Fractie CDA Oost Gelre:
            Theo Donderwinkel 0544-376566
            Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
            Carla Heming 0544-465506
            Toon Hulshof 06-50227949
            Theo Krabben 06-10731186
            Walter Leemreize 06-22540413
            Yvonne Winkel 544-353282

             College Oost Gelre neemt advies Klankbordgroep Vluchtelingenopvang over

             X 29

             OOST GELRE – Het college van B&W heeft het advies van de Klankbordgroep vluchtelingenopvang Oost Gelre overgenomen. Dit betekent dat het college verder onderzoek doet naar de kansrijke locaties voor de huisvesting van vergunninghouders. Dit moet bijdragen aan het nu en in de komende tijd huisvesten van vergunninghouders die aan Oost Gelre zijn toegewezen.

             In een eerder stadium heeft de klankbordgroep een lijst met 16 locaties beoordeeld. Daarbij heeft de klankbordgroep ook een aantal randvoorwaarden geformuleerd. Voor een aantal locaties is het bijvoorbeeld wenselijk om een mix van bewoners te krijgen. Dus niet alleen vergunninghouders, maar bijvoorbeeld ook ruimte voor inwoners uit de gemeente, zoals jongeren. Dit vergroot de mogelijkheden voor integratie en participatie. Het overzicht van locaties zoals dat nu door het college is vastgesteld staat op www.oostgelre.nl.

             Uitwerking in overleg
             Het college gaat nu verder met de uitwerking van de (tijdelijke) locaties. Het college gaat daarvoor vanzelfsprekend in gesprek met de buurt. Daarnaast worden de locaties onderzocht op haalbaarheid. In overleg met de eigenaar van het pand wordt gekeken naar zaken als randvoorwaarden en de financiële en ruimtelijke haalbaarheid.

             Vergunninghouders
             Vergunninghouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben. Hun asielaanvraag is erkend en ze mogen in ieder geval 5 jaar in Nederland blijven. Ze hebben recht op een woning.
             Oost Gelre moet dit jaar 91 personen huisvesten. Op dit moment moeten nog 28 vergunninghouders gehuisvest worden om de taakstelling voor 2016 te halen. Het aantal vergunninghouders voor 2017 is nog niet bekend.

             Informatie
             De beoordeling van de locaties staat op www.oostgelre.nl. Daar staat ook andere informatie over de huisvesting van vergunninghouders. Inwoners kunnen met vragen terecht bij het aanspreekpunt vluchtelingenopvang van de gemeente, Brandt Keegstra. Hij is te bereiken via de mail naar vluchtelingen@oostgelre.nl of telefonisch via 0544-393552.

              In Gelderland 23.060 kinderen op pad met Kinderpostzegels

              X 71

              De Kinderpostzegelactie komt eraan! Op woensdagmiddag 28 september gaan Nederlandse basisschoolkinderen weer langs de deuren om zich in te zetten voor kwetsbare kinderen over de hele wereld. Ook in Gelderland: 23.060 kinderen hebben zich aangemeld. Dat zijn er nog meer dan vorig jaar!
              Uit Gelderland komt ook de 11-jarige Sjors, één van de projectambassadeur van dit jaar. Hij was vaak druk in de klas en als zijn klasgenoten dit dan ook nog waren, was dat zwaar voor de juf. Gelukkig ontdekte de juf de methode ´Druk in de Klas´, ontwikkeld door de VU in Amsterdam. Nu gaan zowel de juf als Sjors weer met plezier naar school.

              Kinderpostzegelactie 2016
              Dit jaar sieren de tekeningen van Fiep Westendorp de postzegels, ter ere van haar 100ste geboortedag. Met de opbrengst van de verkoop steunt Kinderpostzegels projecten die kansen creëren voor kwetsbare kinderen in binnen- en buitenland.

              Over Stichting Kinderpostzegels Nederland
              Kinderpostzegels geeft kwetsbare kinderen ontwikkelingskansen voor een betere toekomst. Ons motto is ´voor kinderen, door kinderen´. De kinderpostzegelactie is hiervan het sprekende voorbeeld. Het is de grootste en meest populaire scholenactie van Nederland, uniek in de wereld. Met de opbrengst van de actie zijn afgelopen jaar heel veel kinderen gesteund. Kijk voor meer informatie op www.kinderpostzegels.nl.

              • Vanaf woensdag 28 september komen de kinderen weer langs de deuren;
              • Met de opbrengst van de actie worden kwetsbare kinderen geholpen in ontwikkelingslanden en Nederland, ook in Gelderland.

               Recordweer in september

               X 65

               Ook deze woensdag gaat recordwarm verlopen. De hoogste maximumtemperatuur ooit gemeten op 14 september is tot nu toe in het jaar 1964 geweest, het werd toen 28,2 graden. Volgens MeteoGroup worden vanmiddag temperaturen van 31 graden verwacht in De Bilt.

               Septemberrecords
               Gisterenwerden niet alleen dagrecords, maar zelfs maandrecords verbroken. Grote delen van Gelderland en Brabant hadden bijvoorbeeld de hoogste temperatuur ooit gemeten in de septembermaand. Ook vandaag is het stralend zonnig en loopt de temperatuur razendsnel op. Het wordt uiteindelijk op de meeste plaatsen 30 tot 33 graden.

               Aan zee tropennacht
               We starten al bijzonder mild, Om 06.00 uur vanochtend was het bijvoorbeeld in Vlissingen nog 23 graden. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat weerstation Vlissingen vandaag het record breekt van de hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten in de septembermaand. Dat gebeurde gisteren al, maar wordt vandaag zeer waarschijnlijk scherper gesteld.

               Meer informatie: MeteoGroup
               www.weer.nl
               www.meteogroup.com

                Recordwarme septembernacht

                X 70

                Hier en daar langs de westkust is de temperatuur volgens MeteoGroup, de afgelopen nacht nog nooit zo hoog gebleven in september. In Den Helder lag de minimumtemperatuur op 19,8 graden, waarmee het oude record van 5 september 1949 met 19,0 graden, ruim werd verbroken.

                In Vlissingen werd het zelfs niet kouder dan 20,8 graden, waarmee het oude record, ook van 5 september 1949, met 0,9 graden werd verbroken.

                Wellicht dat we vandaag overdag het septemberrecord voor wat betreft de maximumtemperatuur gaan benaderen of verbreken. Volgens MeteoGroup volgt er morgen een vergelijkbare zwoele nacht en ook snikhete dag. Pas vrijdag zal de hitte worden verdreven.

                Meer informatie: MeteoGroup
                www.weer.nl
                www.meteogroup.com

                 Zieuwent beschikt over deelauto

                 X 37

                 ZIEUWENT – Zieuwent beschikt vanaf vandaag (lees vrijdag 9 september) over een elektrische deelauto. Met de Volkswagen E-Up van MobielGedeeld hebben de inwoners beschikking over een volledig elektrische deelauto! Speciaal voor deze deelauto is er afgelopen week een dubbele laadpaal geplaatst op het dorpsplein van het Achterhoekse dorp.

                 MobielGedeeld: voor mensen met én zonder rijbewijs
                 Iedereen kan lid worden van MobielGedeeld. Ook mensen die niet zelf een auto kunnen besturen. Zij worden gereden door vrienden, familie of vrijwilligers uit de buurt of de omgeving. Daarnaast is MobielGedeeld een goed alternatief voor de tweede auto of een mooie aanvulling op het openbaar vervoer. Geschikt dus voor jong en oud! Bovendien biedt het kwetsbare groepen toegang tot betaalbare deur-tot-deur mobiliteit.

                 Hoe werkt MobielGedeeld?
                 MobielGedeeld werkt met een lidmaatschap. Iedereen kan lid worden. Ook mensen die niet zelf een auto kunnen besturen. Aan het lidmaatschap zijn geen kosten verbonden. Leden krijgen een persoonlijk pasje. Heb je de auto nodig, dan kun je hem reserveren. Dat kan via een online agenda (via smartphone, tablet of computer).

                 Gedeelde kosten
                 Aan het lidmaatschap zelf zijn geen kosten verbonden. Je betaalt voor het gebruik van de auto. De all-in ritprijzen zijn tijdens de pilot: € 1,10 per uur en € 0,20 per kilometer. Daarmee wordt dat ritje naar de markt in Doetinchem of naar het ziekenhuis in Winterswijk ineens heel betaalbaar. Als je met meerdere passagiers rijdt, deel je de ritprijs met de andere passagiers (split billing). Een vrijwillig bestuurder betaalt uiteraard niet mee.

                 Inschrijven kan via www.mobielgedeeld.nl/inschrijven
                 Vroege inschrijvers krijgen de eerste € 7,50 aan ritkosten gesponsord door de Provincie Gelderland.

                 Gratis proefperiode van tot 23 september
                 Na inschrijving kunnen deelnemers de deelauto van 9 tot 23 september helemaal gratis gebruiken en proberen.

                 Het initiatief voor de deelauto komt van Zonnig Zieuwent, MobielGedeeld en Zieuwents Belang. Dankzij een eenmalige bijdrage van de gemeente Oost Gelre

                  Septemberzomer

                  X 70

                  Met temperaturen die begin volgende week kunnen oplopen tot lokaal 30 graden, heeft deze septembermaand zomerse allures. De eerste week is gemiddeld gezien ruim 3 graden te warm verlopen en bracht landelijk gezien al drie zomerse dagen van 25 graden of meer met zich mee. Hoe anders was dat vorig jaar. Toen ging de herfst al vroeg van start en werd in de gehele septembermaand nergens de 22 graden aangetikt.

                  Tropisch
                  Het mooie en warme weer van de afgelopen tijd heeft alles te maken met hogedrukgebieden, die telkens opnieuw onze omgeving opzoeken. Daardoor is het rustig en warm weer, met veel zonneschijn. Zodra het ene hogedrukgebied het andere afwisselt, is er eventjes een dag waarop een storing kan passeren. Dat gebeurt zondag met wat meer bewolking en een zeer plaatselijk buitje. Vanaf maandag bouwt zich echter opnieuw hogedruk op en herstelt het zeer warme en zonnige weer zich. Dan kan het landinwaarts zelfs tropisch warm worden, met 30 graden.

                  Vorig jaar
                  September brengt lang niet altijd mooi weer met zich mee. Vorig jaar kwam de temperatuur in heel september op geen enkel meetstation hoger dan 21,7 graden. Het zomerse gevoel lieten we toen snel achter ons. Dit jaar lijkt de nazomer echter nog een tijdlang voort te duren.

                  Meer informatie: MeteoGroup
                  www.weer.nl
                  www.meteogroup.com