Categoriearchief: Zieuwent

Voetballen om  “De RKZVC Zomer Cup”

X 206

ZIEUWENT – Op zondag 25 juni gaat RKZVC een vervolg  geven aan het succesvolle Café-voetbal toernooi van vorig jaar. Vanaf dit jaar onder de noemer “ RKZVC  Zomer Cup”

Naast café-teams kunnen dit jaar ook bedrijven, vriendengroepen , buurten en voetbalteams zich aanmelden voor deelname.

RKZVC heeft  sinds 2015 kunstgras en wil dit graag optimaal benutten. Naast het doortrainen gedurende de zomermaanden wordt voor de tweede keer op rij dit toernooi georganiseerd voor senioren. Kijkend naar de toekomst wil de organisatie doorgroeien naar zoveel mogelijk deelnemende teams uit de hele regio.

De deelnemende teams zullen met 7-tallen op een ½ veld tegen elkaar spelen, waarbij uiteraard naar eigen inzicht continu kan worden door gewisseld. Het samenstellen van een team mag naar eigen inzicht en kwaliteit gedaan worden, afgetraind of met een horecaspoiler op het veld staan dat maakt niet uit, doelstelling is een leuke en gezellige dag waarin sportiviteit op de voorgrond staat.

En uiteraard de derde helft waarbij een drankje , hapje en gezellige muziek niet mogen ontbreken. De opgave kan worden gedaan via info@rkzvc.nl  waarbij het inschrijfgeld per team € 25,- betreft .

Voor meer info kun je terecht op www.rkzvc.nl

We kijken uit naar uitdagende  groepen deelnemers en zien jullie graag op 25 juni op Sportpark De Greune Weide in Zieuwent.

  RKZVC Kampioen

  X 2163

  ZIEUWENT – Ongeveer 1.500 toeschouwers zagen zaterdagavond 22 april op sportpark ‘De Greune weide’ in Zieuwent hoe RKZVC 1 met 4-0 won van FC Winterswijk 1. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft het eerste team van Zieuwent het kampioenschap binnengehaald in de tweede klasse.

  Doelpuntenmaker deze avond waren Sjors Storkhorst (1-0), Jouke Knippenborg (2-0), Sjors Storkhorst (3-0) en Wouter Pillen (4-0).

  De volgende competitiewedstrijd is zondag 7 mei thuis tegen SDOUC.

  [gm album=16]

   RKZVC 1 nog geen kampioen

   X 673

   ZIEUWENT – Ondanks dat de Zieuwentse voetbalclub RKZVC 1 zondagmiddag in eigenhuis heeft gewonnen met 2-0 is deze nog geen kampioen geworden in de 2 klasse. Dit omdat s.v. Concordia-Wehl heeft gewonnen van Vorden 1 met 2-0.

   Aanstaande zaterdag speelt RKZVC tegen FC Winterswijk. Een gelijkspel is voldoende om kampioen te worden.

    Paasvuur ontstoken in Zieuwent + video

    X 1051

    ZIEUWENT – In Zieuwent is onder grote belangstelling zondagavond 1e Paasdag) het paasvuur ontstoken. De berg in Zieuwent weegt 1.660 kilo is 9 meter hoog en 11 meter in doorsnede.

    Het aansteken van paasvuren is een oud voorchristelijk gebruik. Met deze vreugdevuren werd (en wordt nog steeds in sommige plaatsen van Oost Nederland en net over de grens in Duitsland) de oude tijd verbrand en de nieuwe tijd aangekondigd.

    Terwijl het paasvuur volop in vlam stond begon de 38ste editie van PaasPop.

    The Shuffle Percussion Group tijdens Paaspop in Zieuwent

     Kampioenswedstrijd RKZVC 1

     X 440

     ZIEUWENT – Op tweede paasdag kan de Zieuwentse voetbalvereniging RKZVC 1 kampioen worden in de tweede klasse I. Dit zou een uitzonderlijke prestatie zijn omdat de club maar een kleine 400 leden heeft en vorig jaar al is gepromoveerd naar de tweede klas vanuit de derde klasse.

     Mocht het tweede paasdag niet lukken dan staat er voor zaterdagavond 22 april een nieuwe poging te wachten tegen FC Winterswijk om 18.00 uur.

      Het eerste Open Zuwentse Tolkampioenschap.

      X 451

      ZIEUWENT – Afgelopen vrijdag werd er op de St. Jozefschool in Zieuwent het enige, eerste en echte Open Zuwentse Tolkampioenschap gehouden. Tollen? Dat is toch iets uit een ver verleden? Ja, dat klopt. Zo was het wel, maar vanaf vorige week vrijdag, 8 april niet meer. Kinderen van de St. Jozefschool in Zieuwent kunnen voortaan naar hartenlust tollen. Hoe is dat zo gekomen?

      Vorig najaar waren er vier bijeenkomsten op de St. Jozefschool met als thema: “De school vroeger en nu”, waar de Oudheidkundige Vereniging Zuwent met veel plezier aan meegewerkt heeft. Doel was de ontmoeting tussen oud en jong met als leidraad elkaars schoolervaringen. Zowel de leerlingen van de school als de leden van de Oudheidkundige Vereniging deden hier enthousiast aan mee. En als je het over school hebt, dan heb je het natuurlijk ook over spelen op het schoolplein.

      Spelletjes van vroeger zijn vaak in de vergeethoek geraakt, zoals bijvoorbeeld het tollen. Bovendien: waar kun je tegenwoordig nog een tol kopen? En het zweepje waarmee je de tol aan de gang moet houden? Lucia Beerten van de Oudheidkundige Vereniging plaatste een oproepje en al gauw meldde zich de heer Johan Korving uit Winterswijk.

      Bennie en Lucia Beerten bezochten hem en brachten grote tollen en zweepjes mee voor de St. Jozefschool. Hij heeft een draaibank en kan daarop allerhande maten tollen draaien. Hoe hij dit doet, heeft hij gedemonstreerd op de St. Jozefschool en na afloop heeft hij ook een aantal kleine tollen op school achtergelaten. Bennie Beerten van de Oudheidkundige Vereniging Zuwent zorgde steeds voor nieuwe touwtjes in de zweepjes en al snel konden de kinderen gaan oefenen: tollen blijkt toch niet zo heel makkelijk te gaan! Maar oefening baart kunst, zoals bleek afgelopen vrijdag. Winnaar van het tolkampioenschap is geworden Hannes Domhof van de Timp. En wat schetst onze verbazing: er was zelfs een leerling, Ties Krabbenborg van Keetbaas, die een zelfgemaakte tol en zweep mee naar school nam!

      Na afloop van het tolkampioenschap werd afgesproken dit volgend jaar weer te organiseren, met wellicht nog een ander vergeten kinderspel erbij.

       38e editie PaasPop Zieuwent!

       X 439

       ZIEUWENT – Over enkele dagen is het al weer zo ver, een weekend waarin er van alles te beleven is in Zieuwent. Naast de Matthäus Passion in de kerk op goede vrijdag en het Paasvuur op 1e Paasdag is er wederom een editie van PaasPop, voor al weer de 38e keer.

       Ook deze editie blijven we de ingeslagen weg volgen; op zondag blijft de entree gratis; het paasvuur dichtbij; de muzikale invulling buiten en mooi weer. Op maandag gaan we de dag wederom starten met een brunch. Verandert er dan niets dit jaar?

       Jawel! Dit jaar geen Slag om of op PaasPop, maar een heuze PaasPopPub!! De pub is de zaterdagavond gevuld met een diversiteit aan regionale bands met eigen werk en hier en daar wat aangevuld met covers. Welke bands dit zijn en wat ze je komen brengen, lees je verderop. De zaterdag zal knallend worden afgesloten door HIGH VOLTAGE, dé AC/DC tribute band. Dus breng je luchtgitaar mee en kom rocken!!

       Op zondagavond staat het Paasvuur als vanouds centraal. Onze avond begint met de kindervoorstelling van Kareltje en Jasmijn, vervolgens is het buiten genieten van een drankje met de klanken van Shuffle Percussion Group, na het ontsteken van het Paasvuur.
       In de PaasPopPub zullen Terms and Conditions en Hot Stuf deze avond zorgen voor de nodige herkenbare klanken, swingende heupen en meezingers. Royal Beat en DJ Bacchie zullen de voeten in de grote tent laten bewegen en je van de ene in de andere verbazing laten vallen.

       En maandag? Dat is de middag waar het maar om 1 ding draait: Feest!
       Kom samen met je vrienden, familie, buren, sportteam naar de paasbrunch. Deze heerlijke brunch wordt dit jaar weer mede mogelijk gemaakt door ondernemers uit Zieuwent. De tent ouderwets ingericht met tafels en bankjes en onder het genot van een muzikale noot van Slingeland Kapel Beltrum gaan we een goede bodem leggen voor de rest van de middag. Een middag waarbij het hossen, hakken, schuifelen, raven en lol trappen met volle overtuiging worden verzorgd door Bandje Special. Die Tolle Leute doen hier nog een schepje bij bovenop met hun power-schlagers, après-ski knaller en Oktoberfest hits. Het enige wat jij hoeft te doen? Feest vieren zoals ze dat bij onze oosterburen ook doen: bier drinken en hossen!

       Na 38 jaar PaasPop is er veel veranderd maar één ding niet. De tomeloze inzet en het plezier van vrijwilligers, die PaasPop mogelijk maken. Met z’n allen zijn we er trots op om dit evenement te mogen en te kunnen organiseren in Zieuwent.

        Raadsvergadering start in Oude Calixtus

        X 947

        OOST GELRE – Vanwege de verwachte grote belangstelling voor agendapunt 15 van de raadsvergadering in Oost Gelre op dinsdag 7 maart begint deze in de oude Calixtus in Groenlo. Agendapunt betreft mogelijke vestiging van twee agrarische bedrijven aan de Kroosdijk in Mariënvelde en Schurinkweg in Harreveld. Het college wil de raad om advies vragen over deze nieuwe vestigingen van intensieve veehouderij.

        De gemeente verwacht dat er meer bezoekers zullen komen dat er stoelen zijn in de raadzaal van het stadhuis. De voormalige kerk bevindt zich tegenover het stadhuis.

        De raadsvergadering van aanstaande dinsdag 7 maart start om 19.30 uur in de Oude Calixtus in Groenlo.

         Laatste schooldag voor Juf Margriet

         X 366

         GROENLO/ZIEUWENT – Juf Margriet (Spekschoor) werd vrijdagmorgen 3 februari in alle vroegte thuis in Zieuwent aan de Zegendijk opgehaald door haar leerlingen. Dit gebeurde met de echte Graafschap-bus.
         Normaal ging ze altijd met de fietst naar haar werk als kleuterjuf op de Ni’je Veste Wheme in Groenlo, maar vandaag (lees vrijdag) op haar laatste schooldag werd ze opgehaald door leerlingen van groep één en twee.

         De leerlingen hadden voor de juf ballonnen, margrieten en een feesthoedje.

         Op school werd ze door alle leerlingen feestelijk verwelkomd. Speciaal voor haar werd er een ere haag gevormd. Daarna gingen de kinderen met de fiets of met de Vestingstad Express naar Marveld Recreatie, voor een gezellige dag..

         Juffrouw Margriet (60 jaar) begon 40 jaar geleden als kleuterjuf op de Ni’je Veste Wheme. Zij stopt met werken omdat ze plaats wil maken voor jonge leerkrachten

         Vandaag is er van 15.00 tot 17.00 uur een afscheidsreceptie op De Ni-je Veste, locatie Wheme. Daarvoor zijn ouders, oud-leerlingen en hun ouders en oud-collega’s uitgenodigd om bij aanwezig te zijn.

          Gelre fm, eerste Gelderse streekomroep op DAB+

          X 170

          OOST GELRE – Vanaf deze week is Gelre fm als eerste Gelderse streekomroep te ontvangen via een digitale DAB+ radio. Met een nieuwe zender vanuit Groenlo is Gelre fm in een groot gedeelte van de Achterhoek nu digitaal te ontvangen.

          Gelre fm heeft de complete beschikbare Achterhoekse Mux ‘kanaal 6A Achterhoek NL’ toegewezen gekregen. Een Mux is een gecombineerd signaal waarin Gelre fm maximaal 12 radiozenders mag uitzenden.

          Jorg Ebbers van Gelre fm is blij met deze nieuwe stap. “Het ministerie van Economische Zaken heeft 4 streekomroepen in Nederland de kans gegeven om een eigen zogenaamde digitale Mux aan te zetten en we zijn natuurlijk erg trots dat ze ons dat vertrouwen hebben gegeven. Dit vertrouwen komt mede doordat onze eigen technische dienst onder leiding van Bennie ter Maat de implementatie van deze nieuwe techniek zelf uitvoert. Hiermee vergaren we belangrijke informatie voor het ministerie waarmee zij andere streekomroepen in Nederland kunnen helpen hetzelfde te doen.“

          Een radio met DAB+ technologie biedt meer keuze aan radiostations, meer gemak, veel meer informatie waaronder foto’s van artiesten in je scherm en digitale geluidskwaliteit. Het enige wat je nodig hebt is een digitale DAB+ radio. Net als bij FM heb je geen abonnementskosten en geen gedoe met registreren of inloggen. “DAB radio is de toekomst! In sommige landen zijn ze zelfs de veel gebruikte fm band al aan het afschakelen, dus dat wij er nu al net als alle landelijke zenders opzitten is natuurlijk uniek en we lopen hiermee vooruit op andere omroepen.”, aldus Ebbers. Digitale radio wordt op dit moment gepromoot in de campagne ‘Let’s get digital’ Deze campagne wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken.

          Gelre fm zal de complete DAB Mux zelf gaan exploiteren. Naast Gelre fm zijn ook Leuk.fm, Dinxper FM en Optimaal FM via deze Mux te ontvangen.

          Wat de Matthäuspassion is voor Pasen, is het Weihnachtsoratorium voor Kerst.

          X 122

          ZIEUWENT – ZIEUWENT – Stichting Paaspop Klassiek presenteert u het Weihnachtsoratorium van Johan Sebastiaan Bach op zaterdagavond 17 dec 19.30 uur in de kerk van Zieuwent. Het is een uitvoering van het complete werk met alle 6 cantates, waarin het Kerstverhaal wordt verteld vanaf de geboorte van Christus tot en met driekoningen.

          Bachs oratorium voor de Kersttijd neemt tegenwoordig een prominente plaats in binnen de concertpraktijk, te vergelijken met die van Bachs beide passies, de Johannes-Passion en de Matthäuspassion. Er zijn in Nederland in de Kersttijd overal uitvoeringen van Bachs Kerstoratorium. Het werk stelt, zoals bij al Bachs werk, zeer hoge eisen aan de uitvoerders: complexe, meerstemmige koordelen en virtuoze solozang en –begeleiding. Desalniettemin geeft het grote aantal uitvoeringen van het oratorium aan welke grote populariteit het werk geniet en die populariteit blijft niet beperkt tot de liefhebbers van barokmuziek.
          Tijdens het concert in de kerk in Zieuwent zal Concerto Barrocco op barokke instrumenten de professionele uitvoering verzorgen onder leiding van Emile Engel. De cantates worden uitgevoerd door een cast van internationale solisten en het koor “Vocaal ensemble Ex Arte” uit Enschede. Voor meer informatie over bezetting en solisten wordt u verwezen naar de site van PaaspopKlassiek

          Placering: voor het eerst gaat er gewerkt worden met een voorverkoop die alleen loopt via de site www.paaspop-klassiek.nl. Deze keuze is gemaakt om de bezoekers tegemoet te komen. De gehele kerk is ingedeeld in plaatsen in drie prijscategorieën: € 37.50; € 32,50 en€ 27.50 plus luisterplaatsen voor € 15,00. U kunt nu vooraf uw plaats bepalen en hoeft dus niet meer in een rij te staan om een plek te bemachtigen. Op de site vindt u de link voor het bestellen van kaarten.

          Alle eerste en tweede rang geven een goed zicht op het podium en de derde rang geeft minder zicht. Bij luisterplaatsen hebt u geen zicht op het podium. Het aantal derderangs plaatsen is beperkt, omdat voor dit concert is besloten geen gebruik te maken van een groot deel van de zijbeuken en screens.

          Een inleiding op het Weihnachtsoratorium wordt op 11 december 11.00 – 12.00 gegeven door de dirigent in zaal het Witte paard in Zieuwent. De toegang is gratis.

          Een arrangement, waarbij u voorafgaand aan het concert dineert, behoort tot de mogelijkheden. Daarvoor kunt u contact opnemen met het Witte Paard in Zieuwent.

           Weihnachtsoratorium in Zieuwent

           X 234

           Wat de Matthäuspassion is voor Pasen, is het Weihnachtsoratorium voor Kerst.

           ZIEUWENT – Op zaterdagavond 17 december organiseert Stichting Paaspop Klassiek het Weihnachtsoratorium van Johan Sebastiaan Bach om 19.30 uur in de kerk van Zieuwent. Het is een uitvoering van het complete werk met alle zes cantates, waarin het Kerstverhaal wordt verteld vanaf de geboorte van Christus tot en met driekoningen.

           Bachs oratorium voor de kersttijd neemt tegenwoordig een prominente plaats in binnen de concertpraktijk, te vergelijken met die van Bachs beide passies, de Johannes-Passion en de Matthäuspassion. Er zijn in Nederland in de Kersttijd overal uitvoeringen van Bachs Kerstoratorium. Het werk stelt, zoals bij al Bachs werk, zeer hoge eisen aan de uitvoerders: complexe, meerstemmige koordelen en virtuoze solozang en –begeleiding. Desalniettemin geeft het grote aantal uitvoeringen van het oratorium aan welke grote populariteit het werk geniet en die populariteit blijft niet beperkt tot de liefhebbers van barokmuziek.

           Tijdens het concert in de kerk in Zieuwent zal Concerto Barrocco op barokke instrumenten de professionele uitvoering verzorgen onder leiding van Emile Engel. De cantates worden uitgevoerd door een cast van internationale solisten en het koor “Vocaal ensemble Ex Arte” uit Enschede.

           Placering
           voor het eerst gaat de stichting Paaspop Klassiek werken met een voorverkoop die loopt via de site www.paaspopklassiek.nl. “Deze keuze is gemaakt om de bezoekers tegemoet te komen. De gehele kerk is ingedeeld in plaatsen in drie prijscategorieën: € 37.50; € 32,50 en€ 27.50 plus luisterplaatsen voor € 15,00. U kunt nu vooraf uw plaats bepalen en hoeft dus niet meer in een rij te staan om een plek te bemachtigen”, aldus de organisatie.
           Op de site www.paaspopklassiek.nl vindt u de link voor het bestellen van kaarten.

           Alle eerste en tweede rang geven een goed zicht op het podium en de derde rang geeft minder zicht. Bij luisterplaatsen hebt u geen zicht op het podium. Het aantal derderangs plaatsen is beperkt, omdat voor dit concert is besloten geen gebruik te maken van een groot deel van de zijbeuken en screens.

           Een inleiding op het Weihnachtsoratorium wordt op 11 december 11.00 – 12.00 gegeven door de dirigent in zaal het Witte paard in Zieuwent. De toegang is gratis.
           Een arrangement, waarbij u voorafgaand aan het concert dineert, behoort tot de mogelijkheden. Daarvoor kunt u contact opnemen met het Witte Paard in Zieuwent.

           Het Weihnachstoratorium bestaat uit zes delen:
           Eerste deel: Jauchzet, frohlocket, auf preiset die Tage (voor de Eerste Kerstdag)
           Tweede deel: Und es waren Hirten in derselben Gegend (voor de Tweede Kerstdag)
           Derde deel: Herrscher des Himmels, erhöre das Lallen (voor de Derde Kerstdag)
           Vierde deel: Fallt mit Danken, fallt mit loben (voor Nieuwjaarsdag)
           Vijfde deel: Ehre sei dir, Gott, gesungen (voor de zondag na Nieuwjaar)
           Zesde deel: Herr, wenn die stolzen Feinde schnauben (voor Driekoningen)

            4e Midwinterhoornwandeling in Zieuwent

            X 146

            ZIEUWENT – De Oudheidkundige Vereniging Zuwent organiseert op zondag 27 november 2016 in samenwerking met de Midwinterhoorngroep Lievelde voor de 4e keer een Midwinterhoornwandeling in Zieuwent e.o.

            Wandelaars kunnen starten tussen 9:00 – 10:30 uur bij Het Witte Paard, Dorpsstraat 49, 7136 LG Zieuwent. De routes voeren dit jaar door een ander gebied dan de vorige keren maar weer over rustige wegen en kerkenpaden, langs boerderijen en door mooie natuurgebieden. Er zijn routes van 12 – 17 km. Leden van de Midwinterhoorngroep Lievelde laten op 8 plaatsen bij vuurkorven hun melancholieke midwinterhoorns klinken.

            Als pauzeplaats is gekozen voor de prachtige historische zorgboerderij “de Lindeboom” Lindeboomweg 33-05, 7135 KE Harreveld waar u door het beheerdersechtpaar Maarten en Jeannette Kruip wordt ontvangen en waar u een gratis drankje krijgt en gebruik kunt maken van de wc. Maarten en Jeannette Kruip willen u graag hun zorgboerderij laten zien en u kunt een kijkje kunnen nemen in de ruimtes waar de cliënten door de weeks werken. Alles is te zien ook de winkel, kaasmakerij, boerderij, werkplaatsen en tuinen.

            Start- en eindpunt zijn Het Witte Paard in Zieuwent, waar bij de start een gratis kopje koffie of thee wordt aangeboden door Inge Kolkman en waar de wandelaars na afloop tegen betaling kunnen genieten van 2 soorten soep met stokbrood.

            Kaartverkoop.
            In de voorverkoop kost een kaart € 3,- De voorverkoop sluit op woensdag 23 november 2016, daarna kost een kaart € 5,-. Zondag 27 november 2016 zijn kaarten à € 5.- ook te koop bij Het Witte Paard.

            Voorverkoop adressen
            Zieuwent
            SPAR Supermarkt
            Dorpsstraat 31, 7136 LE Zieuwent
            0544 351 259

            Het Witte Paard
            Dorpsstraat 49, 7136 LG Zieuwent
            0544 351282

            Buurt- en Clubhuis t Kevelder
            Zieuwentseweg 46, 7136 LC Zieuwent
            0544 352385

            Oudheidkundige Vereniging Zuwent
            Zieuwentseweg 46a, 7136 LC Zieuwent
            Open op woensdag van 10:00-12:30 uur
            0653 121736 info@zuwent.nl

            Lichtenvoorde
            Meneer Kees
            Varkensmarkt 8a, 7131 DH Lichtenvoorde
            0544 374414

            Mariënvelde
            Café Heutinck
            Waalderweg 2, 7263 RW Mariënvelde
            0544-351237

             Erfgoednota Aalten, Oost Gelre en Winterswijk vastgesteld

             X 188

             De gezamenlijke Erfgoednota 2017-2020 met de titel ‘Wi-j doet ’t samen’ is door de gemeenteraden van Aalten, Oost Gelre en Winterswijk vastgesteld. In de nota zijn de kaders vastgelegd voor het erfgoedbeleid. Het bijbehorende uitvoeringsprogramma biedt een overzicht van de activiteiten en projecten, die in de komende periode worden uitgevoerd.

             Ambities, doelen en activiteiten
             In Aalten en Oost Gelre stelde de raad de nota vast op 18 oktober jl., de raad van Winterswijk volgde op 26 oktober 2016. In de nota zijn de ambities, doelen en activiteiten van het beleid voor de komende vier jaar opgenomen. Ook zijn er themalijnen opgesteld voor het uitdragen van het erfgoed. De ambities van de gemeenten voor de komende periode zijn:

             • Krachten bundelen en verbindingen leggen voor daadkracht, draagvlak en om gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan.
             • Historische kwaliteit behouden, benutten, verduurzamen en versterken voor een aantrekkelijke, vitale en toekomstbestendige streek.
             • De identiteit van onze streek inzetten voor de beleving van erfgoed voor en door bewoners en bezoekers.
             • Onze kennis vergroten en (digitaal) delen om kwaliteit te verhogen en inspiratie te bieden voor jong en oud.

             Belang cultureel erfgoed
             Ons culturele erfgoed is van groot belang voor ons historisch besef en onze gezamenlijke identiteit. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat cultuur en erfgoed een belangrijke bijdrage leveren aan de economie en de maatschappij. Erfgoed is van belang voor het toerisme en voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en bewoners. De gemeenten streven ernaar om deze bijdrage zo groot mogelijk te maken. Dit is een van de uitdagingen die zij aangaan op basis van de gezamenlijke erfgoednota. Vanzelfsprekend doen zij dit graag samen met de organisaties en mensen in de streek. Om het erfgoed te versterken, zijn in de drie gemeenten extra financiële middelen beschikbaar gesteld. De nota is te vinden op de websites van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk.

              Uitreiking boek “notenkrakers 50 jaar” + video

              X 122

              ZIEUWENT – Op vrijdag 21 oktober werd in het Parochiehuis te Zieuwent door burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre het boek “Notenkrakers 50 jaar” uitgereikt aan Antoon Bokkers, een ‘Notenkraker’ van het eerste uur.

              Foto: ZSOM
              Foto: ZSOM

              Tijdens deze avond was er een optreden van Semper Avanti en gaven Ben Donderwinkel en Tonnie Marneth een toelichting hoe de ideeën om dit boek te maken waren ontstaan en welke wegen vervolgens bewandeld zijn.

              De ZSOM heeft een impressie van deze avond gemaakt

               Timmerdorp brand af

               X 117

               ZIEUWENT – Op de laatste vrijdag en zaterdag van de herfstvakantie waren kinderen van de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool en bijzonder onderwijs uit Zieuwent bezig geweest met het timmeren van een houtdorp. Het terrein, waar het houtdorp was gebouwd lag aan de Roldersweg in Zieuwent.

               Na afloop werd op zaterdag 22 oktober onder toeziend oog van de vele vrijwilligers het dorp in brand gestoken. De rook en het vuur was in de wijde omgeving te zien.

               Deze activiteit wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Fratsen.

                Achterhoek klaar voor Regiotaxi-vervoer

                X 275

                ACHTERHOEK –  Vanaf 1 januari 2017 neemt de Achterhoek het Regiotaxi-vervoer over van de provincie Gelderland. De Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk zijn bijna klaar met de voorbereidingen. Reizigers ontvangen medio november alle informatie persoonlijk in de brievenbus.

                Vanaf 1 december 2016 kunnen er ritten voor 2017 worden geboekt. Inwoners die gebruik maken van het Regiotaxi-vervoer bellen vanaf komend jaar met een ander telefoonnummer of boeken hun rit via een andere website dan zij nu gewend zijn. “Maar het vervoer zelf verandert niet”, benadrukken de gemeenten die vanaf 2017 verantwoordelijk zijn voor het Regiotaxi-vervoer in de Achterhoek. “Inwoners die zijn aangewezen op geregeld vervoer, kunnen ook in 2017 gewoon naar hun plaats van bestemming reizen.”

                Betalen per gereisde kilometer
                Toch zal in 2017 niet alles ‘als vanouds’ zijn. Zo worden vanaf 2017 de pasjes afgeschaft. Reizigers hoeven vanaf komend dus jaar geen pasje meer te tonen aan de chauffeur. Daarnaast wordt vanaf 2017 het betalen per kilometer ingevoerd. Reizigers betalen vanaf dan alleen nog voor de kilometers die zij daadwerkelijk reizen. Op dit moment rekenen zij hun ritten nog in zones af. Met deze keuze sluit de Achterhoek aan op de betaalwijze in het gewone openbaar vervoer.

                Nieuwe reismogelijkheden
                Daarnaast komen er in 2017 nieuwe reismogelijkheden bij. Naast de huidige bestemmingen binnen en zelfs buiten de Achterhoek, wordt het vanaf komend jaar ook mogelijk om naar Duitsland te reizen. Voor het vervoer hebben de gemeenten contracten gesloten met de taxibedrijven Willemsen de Koning, Correct Monnereau, Buiting en Mekers. Zij nemen per 1 januari 2017 het Regiotaxi-vervoer over van de huidige vervoerders, van wie de contracten eind dit jaar aflopen.

                Vervoercentrale start 1 december
                “Onze ambitie is de Achterhoek bereikbaar te maken voor iedere reiziger”, laten de verantwoordelijk wethouders weten. De gemeenten doen er alles aan om op 1 januari 2017 de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Om die reden gaat al op 1 december 2016 de nieuwe vervoercentrale van start. Via deze centrale kunnen straks de ritten worden gepland en geboekt, maar de telefonisten leveren ook reisadviezen. Als een bepaalde rit ook op een andere manier kan worden gemaakt, krijgt de reiziger dat via de Achterhoekse centrale te horen. De gemeenten hebben de realisatie en bemensing van de vervoercentrale gegund aan Munckhof.

                Informatie aan reizigers
                Reizigers ontvangen medio november alle informatie over hun vervoer in 2017. Dit gebeurt onder
                andere via de nieuwsbrief van Regiotaxi Gelderland en via een informatiepakket dat elke reiziger
                persoonlijk thuisgestuurd krijgt. Ook in de huis-aan-huiskranten en op diverse websites komt alle
                informatie. Vanaf 1 december 2016 is daarnaast de nieuwe klantenservice bereikbaar voor informatie,
                vragen en toelichting.

                 Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek start project ‘De school vroeger en nu’ in Zieuwent

                 X 168

                 ZIEUWENT – Begin oktober start Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek het bijzondere project “De school vroeger en nu” in Zieuwent. Tijdens dit project maken leerlingen van de St. Jozefschool kennis met hoe het er vroeger aan toe ging op de basisschool. Daarna worden de rollen omgedraaid. De senioren volgen een moderne les op de school. Het project wordt gezamenlijk afgesloten.

                 “De school vroeger en nu”
                 Het project “De school vroeger en nu” bestaat uit vier bijeenkomsten in de St. Jozefschool, steeds van 10.00 – 12.00 uur. De start is op maandag 10 oktober. Senioren vertellen hoe het vroeger was op school. Foto’s, oude schoolplaten en oude schoolborden maken de tongen los. Leerlingen van de groepen 5 t/m 7 van de basisschool leggen de ochtend vast op film of foto en interviewen de senioren over hun schooltijd.

                 Kinderboekenweek
                 Woensdag 5 oktober start de Kinderboekenweek met als thema: ‘Oma’s en opa’s, voor altijd jong!’ Dit thema en de activiteiten die hierbij horen sluiten perfect aan bij “De school vroeger en nu”. Op dinsdag 25 oktober volgen de senioren een les van nu. Hier doen ook de groepen 1 t/m 4 aan mee. De les wordt verzorgd door de leerlingen en docenten. De derde bijeenkomst, maandag 31 oktober, staat in het teken van portretschilderen. De leerlingen en senioren schilderen of tekenen elkaar en worden daarbij gecoacht door beeldend kunstenaar Astrid Vredegoor. Het project wordt afgesloten met een gezellige ochtend op donderdag 3 november. Leerlingen en senioren  gaan aan de slag met oudhollandse spelen, luisteren naar verslagen en bekijken foto’s en films die door de leerlingen zijn gemaakt. Ook kunnen de portretten bewonderd worden die zijn geschilderd.

                 Verbinden van generaties
                 Het project “De school vroeger en nu” is opgezet door Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek waarbij wordt samengewerkt met senioren uit Zieuwent, leerlingen en docenten van de St. Jozefschool, Oudheidkundige Vereniging Zuwent, Museum De Scheper Eibergen en Vereniging Het Museum Winterswijk.
                 Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek is een initiatief van acht Achterhoekse gemeenten en provincie en streeft naar bewustwording van de culturele identiteit van de regio. Daarnaast is het verbinden van generaties, jong en oud, en samen met cultuur en erfgoed bezig zijn een belangrijk doel.

                 Meer informatie:
                 Harry ten Brinke
                 tel. 06 484 565 52
                 harry@boogiewoogie.nl

                  Olympia’s tour gaat dwars door de Achterhoek

                  X 165

                  ACHTERHOEK – Donderdag 29 september startte in de namiddag parcours rit 3B van de oudste wielerronde van Nederland. Olympia’s tour richt zich voornamelijk op jonge rijders rond de 23 jaar. Deze wielerronde is daarom ook geschikt voor opkomend talent die de professionele willen betreden.

                  Parcours rit 3b startte in Ulft en ging via een grote lus door de Achterhoek naar de eindstreep in Gendringen. Vanuit Ulft werd de ronde langs Varsseveld, Doetinchem, Zelhem, Borculo, Lichtenvoorde, Winterswijk en via Aalten aangedaan en kwam men op het lokaal parcours in Gendringen. Deze moesten de renners maar liefst twee keer overleven. Bij deze rit zijn in tegenstelling tot de rit naar Assen geen 10 maar 6 bonificatieseconden te winnen. Bij de tussensprint zijn het er maximaal 3.

                  De totale rit was 120,1 kilometer door de Achterhoek.