Categoriearchief: Zieuwent

23 nov. – Politiek café leefbaarheid kleine kernen Oost Gelre

X 175

MARIENVELDE – De kleine kernen in de gemeente Oost Gelre organiseren een politiek café over het in de toekomst leefbaar houden van de kleine kernen. Alle plaatselijke politieke partijen zijn uitgenodigd om mee te praten over de onderwerpen wonen, onderwijs, zorgvoorziening, groene en gastvrije omgeving en een gezonde lokale economie. Op donderdagavond 23 november is iedereen van harte welkom in BMV Mariënvelde aan de Waalderweg 7. De toegang is gratis en de zaal is open vanaf 19.30 uur. Om 20.00 uur start het programma.

De kleine kernen hebben in september 2017 de leefbaarheidsvisie aan het college en de gemeenteraad van Oost Gelre aangeboden. Zij zijn heel benieuwd hoe de politiek hierover denkt. Alle politieke partijen, te weten CDA, VVD, PvdA, OOG, D66 en NLOG, doen mee aan het politiek café. Het wordt een interessante avond waarin gedebatteerd wordt over verschillende stellingen. Ook mensen in de zaal mogen vragen stellen. Onder andere wordt gepraat over betaalbare woningen voor starters, de noodzaak van een basisschool in elke kern, de toekomst van de buurthuizen, hoe de zorg voor ouderen georganiseerd moet worden en hoe landbouw en toerisme samen gaan. De avond geeft de kans om op een leuke manier inzicht te krijgen in welke politieke partijen daadwerkelijk aan de slag gaan met de speerpunten.

Leefbaarheidsvisie
De leefbaarheid van de kleine kernen staat onder druk. Jongeren trekken weg en mensen die blijven worden ouder. Daarnaast blijft het steeds moeilijker om voorzieningen zoals scholen, winkels en (sport)verenigingen in stand te houden. De kleine kernen Harreveld, Lievelde, Mariënvelde, Vragender, Zieuwent en Zwolle hebben de handen ineengeslagen. Deze zes dorpsbelangenorganisaties zijn op verschillende thema’s met elkaar in gesprek. Zij hebben gezamenlijk een bovendorpse leefbaarheidsvisie voor de kleine kernen opgesteld. Het plan bestaat uit negen thema’s: wonen, ontgroening en vergrijzing, onderwijs, voorzieningen, sport- en verenigingsleven, landschap, toerisme en recreatie, werkgelegenheid en duurzaamheid.

De visie is te lezen op http://bit.ly/2zswf4U.

  03 dec. – vijfde midwinterhoornwandeling

  X 250

  ZIEUWENT – De Oudheidkundige Vereniging Zuwent organiseert op zondag 3 december in samenwerking met de Midwinterhoorngroep Lievelde voor de 5e keer een Midwinterhoornwandeling in Zieuwent en omgeving.

  Wandelaars kunnen starten tussen 9.00 en 10.30 uur bij Het Witte Paard, Dorpsstraat 49, 7136 LG Zieuwent.

  De routes voeren dit keer door een ander gebied dan voorgaande jaren, maar weer over rustige wegen en kerkepaden, langs boerderijen en door mooie natuurgebieden. Er zijn routes van 5, 13 en 20 km. Leden van de Midwinterhoorngroep Lievelde laten op 8 plaatsen bij vuurkorven hun melancholieke midwinterhoorns klinken.

  Als pauzeplaats voor de wandelingen van 13 en 20 km is gekozen voor een wederom verrassende plek halverwege de routes. Wij bieden u bij Melkveehouderij annex educatieboerderij “De Weiden” een drankje aan, u kunt er even pauzeren, rondkijken en/of gebruik maken van het toilet.

  Het start- en eindpunt is Het Witte Paard in Zieuwent. Inge Kolkman biedt u hier voor aanvang van de tocht een gratis kopje koffie of thee aan. Na afloop kunt u hier tegen betaling genieten van een kop soep met stokbrood. Er is keuze uit twee soorten soep.

  START- EN EINDPUNT: HET WITTE PAARD Dorpsstraat 49, 7136 LG Zieuwent
  Start tussen 9.00 en 10.30 uur (gratis kop koffie of thee)
  ROUTES 5 km, 13 km, 20 km
  NIEUW: familiewandeling: 5 km Rondje Zieuwent!
  Kinderen tot 12 jaar lopen gratis mee.

  KAARTVERKOOP
  Bel 0653121736 of via website www.zuwent.nl of per e-mail: info@zuwent.nl
  In de voorverkoop kost een wandelkaart € 3,00
  De voorverkoop sluit op 29 november 2017, daarna kost een kaart € 5,00
  Op zondag 3 dec. 2017 zijn kaarten à € 5,00 ook te koop bij Het Witte Paard.

   Ontwerpbestemmingsplan locatie Welkoop biedt ruimte aan starters

   X 366

   Ontwerpbestemmingsplan deze week ter inzage

   ZIEUWENT – In 2016 verhuisde de Welkoop van Zieuwent naar Lichtenvoorde. Daarmee kwam de locatie in Zieuwent vrij. Wethouder Vincent van Uem: “In overleg met onder andere Zieuwents Belang hebben we de afgelopen tijd gewerkt aan een passende nieuwe functie voor zowel het gebouw, als het achterliggende gebied. We zijn blij dat dit heeft geleid tot een ontwerpbestemmingsplan dat ruimte biedt voor starters op de woningmarkt. Het plan gaat deze week ter inzage.”

   De bestaande bebouwing van de voormalige Welkoop (Pastoor Zanderinkstraat 30) is een gemeentelijk monument. Dit monument wordt verbouwd tot zes appartementen (zie impressie hiernaast). Achter het gebouw worden zes rijwoningen en een twee-onder-een-kap mogelijk gemaakt. Deze woningen bieden ruimte aan starters om in Zieuwent te kunnen blijven wonen. Daarnaast wordt een waardevol pand in het dorp behouden voor de toekomst.

   Ontwerpbestemmingsplan gepubliceerd
   Deze week is het ontwerpbestemmingplan gepubliceerd. Van 25 augustus t/m 5 oktober heeft u de mogelijkheid op de plannen te reageren door het indien van een zienswijze. Vervolgens neemt de gemeenteraad een besluit over de vaststelling van het plan. Daarna kunnen vergunningen worden verleend en kan er gestart worden met de realisatie.

   Het ontwerpbestemmingsplan staat op onze site: www.oostgelre.nl (tabblad ruimtelijke ordening)

    Start campagne ‘Glasvezel buitenaf’ in Aalten – Oost Gelre

    X 549

    Bewoners worden ingelicht over glasvezel tijdens informatieavonden

    AALTEN/OOST GELRE – De campagne ‘Glasvezel buitenaf’ in deelgebied Aalten – Oost Gelre is dinsdag 22 augustus van start gegaan. Hieronder valt het buitengebied van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en een deel van de gemeente Berkelland. Inwoners van deze gemeenten kunnen vanaf nu tot 23 oktober 2017 een glasvezelabonnement afsluiten bij een dienstaanbieder. Al bij 50% deelname gaat de aanleg door. Om bewoners te informeren over de aanleg, kosten, voorwaarden en planning worden vier informatieavonden georganiseerd.

    De campagne Glasvezel buitenaf is een initiatief van Communication & Infrastructure Fund (CIF). In totaal gaat het om ruim 3.450 huishoudens en bedrijven. Aanmelden voor glasvezel kan tot 23 oktober 2017 door een abonnement bij een dienstaanbieder af te sluiten.

    Alle bewoners krijgen hetzelfde aanbod: keuze uit vier dienstaanbieders voor een passend glasvezelabonnement en een vastrechtvergoeding van 1600 euro bij eenmalige afkoop of 12,50 euro per maand. Inwoners die na de inschrijfperiode van 23 oktober 2017 alsnog kiezen voor glasvezel betalen de werkelijke aansluitkosten van minimaal 995 euro.

    Informatiebijeenkomsten
    Vandaag of morgen valt een uitnodiging voor de informatieavonden bij de inwoners op de deurmat. CIF kiest ervoor om inwoners persoonlijk te informeren. “Wij vinden het belangrijk om vanuit CIF te vertellen wat glasvezel is en wat de mogelijkheden zijn. Maar ook waarom een deelname van 50% noodzakelijk is om glasvezel aan te leggen. Tijdens de informatieavonden zijn ook de dienstaanbieders aanwezig. Mensen die zich al willen oriënteren op glasvezelpakketten, kunnen bij hen terecht met vragen,” vertelt Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf.

    Datum Plaats Locatie
    04-september Lievelde Erve Kots
    05-september Aalten Restaurant ’t Schepersveld
    06-september Lintelo Kulturhus Lintelo
    07-september Lichtenvoorde ‘t Zwaantje

     

    Vraag glasvezel buitengebied groot
    Dat de vraag naar een goede breedbandverbinding in het buitengebied groot is, blijkt uit de reeds afgeronde campagnes van CIF. Eerder al zeiden inwoners van andere buitengebieden, zoals Berkelland, Borne, Dinkelland, Hof van Twente, Winterswijk en Zuidoost Twente ‘ja’ tegen glasvezel. In alle gebieden is het benodigde percentage van 50% gehaald en wordt dus glasvezel aangelegd.

    Meer informatie over de campagne is beschikbaar op de website glasvezelbuitenaf.nl.

     Audiotour zet Werenfridus in de belangstelling

     X 691

     ZIEUWENT – Rondleiden in een kerkgebouw spreekt tot de verbeelding van de bezoekers en van gidsen die hun verhaal erover graag willen vertellen. In de imposante Werenfridus in Zieuwent kun je vanaf nu alle dagen terecht. Een stem via je smartphone vertelt je alles over deze allermooiste kerk van de Achterhoek zodra je naar binnen stapt. Oortjes in en de audiotour begint.

     De audiotour leidt bezoekers van de kerk in Zieuwent rond. De tour is gratis en wordt via de website van de oudheidkundige vereniging Zuwent aangeboden. “We hebben ons afgevraagd: hoe brengen we deze kerk onder de aandacht”, zegt René Spekschoor van de oudheidkundige vereniging Zuwent. De audiotour is dan ook een idee van de vereniging. Aanvankelijk was het een panoramatour, maar de techniek haalde dat idee in. Een belangrijke reden van de audiotour is om de kerk in Zieuwent in de nabije toekomst in stand te houden. De kerkgang loopt drastisch terug en de kerk overeind houden met alleen collectegeld van gelovigen lukt niet meer. Door de kerk te promoten hopen Zuwent en betrokken vrijwilligers van de kerk op den duur voor extra inkomsten. “We moeten ergens beginnen en dat is vandaag (lees zaterdag 8 juli) waarop we een officieel startsein voor de audiotour willen geven.”

     Oud-schooldirecteur Johan Nobbenhuis die grotendeels de tekst insprak, onthulde de banner in de kerk die de audiotour aankondigt. ‘En gebruik uw oortjes’, staat er met zoveel dubbelzinnigheid onderaan te lezen. De Zieuwentse kerk staat bekend als de kathedraal van de Achterhoek. En terwijl het officiële deel van de zaterdagmiddag zich met genodigden voltrekt, lopen mensen, toevallige passanten, de Werenfridus binnen. Ze kijken vol verwondering rond. De kerk is in een basiliekbouw opgetrokken en oorspronkelijk ook zo bedoeld. De onlangs gerestaureerde muurschilderingen, de preekstoel, de koorzolder, de glas-in-lood ramen met ‘het raam van Jennekes’ in het bijzonder zijn bezienswaardige objecten. Een boek dat achterin de kerk op een tafel ligt bewijst dat. Bezoekers schrijven hierin hun indrukken of intenties. “Dagelijks komen mensen in de kerk”, zegt koster Anton Storteler. Elke morgen zet hij de deuren open om de kerk aan het einde van de middag weer op slot te doen. “De kerk wordt goed onderhouden door vrijwilligers. Laatst stopte een bus en de mensen kwamen de kerk binnen. Hoe we de kerkbanken zo glimmend kregen. Ik zei nog: ‘de kerk zit hier elk weekend bomvol. De banken stoffen de mensen vanzelf af met hun jassen…. ….maar meneer het is hier niet anders dan in uw kerk in het dorp. De kerk is vrijwilligerswerk en kan alleen met die manier onderhouden worden’. De inzet voor de kerk is in Zieuwent geweldig te noemen.”

     De Werenfridus is niet alleen het mooiste monument van het dorp, maar hier spreekt ook het hart van Zieuwent. Pastor Hetty Bresser: “Ik ben onder de indruk van de audiotour en de vele details die langskomen in de luistertoer. In de 8 jaar dat ik voorga heb ik nog veel dingen niet gezien in deze kerk.”

     De audiotour duurt 40 minuten. Precies voldoende om de aandacht te houden en dat is wetenschappelijk bewezen, aldus René Spekschoor en de pastor.

     Foto: PR

      Voetballen om  “De RKZVC Zomer Cup”

      X 325

      ZIEUWENT – Op zondag 25 juni gaat RKZVC een vervolg  geven aan het succesvolle Café-voetbal toernooi van vorig jaar. Vanaf dit jaar onder de noemer “ RKZVC  Zomer Cup”

      Naast café-teams kunnen dit jaar ook bedrijven, vriendengroepen , buurten en voetbalteams zich aanmelden voor deelname.

      RKZVC heeft  sinds 2015 kunstgras en wil dit graag optimaal benutten. Naast het doortrainen gedurende de zomermaanden wordt voor de tweede keer op rij dit toernooi georganiseerd voor senioren. Kijkend naar de toekomst wil de organisatie doorgroeien naar zoveel mogelijk deelnemende teams uit de hele regio.

      De deelnemende teams zullen met 7-tallen op een ½ veld tegen elkaar spelen, waarbij uiteraard naar eigen inzicht continu kan worden door gewisseld. Het samenstellen van een team mag naar eigen inzicht en kwaliteit gedaan worden, afgetraind of met een horecaspoiler op het veld staan dat maakt niet uit, doelstelling is een leuke en gezellige dag waarin sportiviteit op de voorgrond staat.

      En uiteraard de derde helft waarbij een drankje , hapje en gezellige muziek niet mogen ontbreken. De opgave kan worden gedaan via info@rkzvc.nl  waarbij het inschrijfgeld per team € 25,- betreft .

      Voor meer info kun je terecht op www.rkzvc.nl

      We kijken uit naar uitdagende  groepen deelnemers en zien jullie graag op 25 juni op Sportpark De Greune Weide in Zieuwent.

       RKZVC Kampioen

       X 2661

       ZIEUWENT – Ongeveer 1.500 toeschouwers zagen zaterdagavond 22 april op sportpark ‘De Greune weide’ in Zieuwent hoe RKZVC 1 met 4-0 won van FC Winterswijk 1. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft het eerste team van Zieuwent het kampioenschap binnengehaald in de tweede klasse.

       Doelpuntenmaker deze avond waren Sjors Storkhorst (1-0), Jouke Knippenborg (2-0), Sjors Storkhorst (3-0) en Wouter Pillen (4-0).

       De volgende competitiewedstrijd is zondag 7 mei thuis tegen SDOUC.

       [gm album=16]

        RKZVC 1 nog geen kampioen

        X 828

        ZIEUWENT – Ondanks dat de Zieuwentse voetbalclub RKZVC 1 zondagmiddag in eigenhuis heeft gewonnen met 2-0 is deze nog geen kampioen geworden in de 2 klasse. Dit omdat s.v. Concordia-Wehl heeft gewonnen van Vorden 1 met 2-0.

        Aanstaande zaterdag speelt RKZVC tegen FC Winterswijk. Een gelijkspel is voldoende om kampioen te worden.

         Paasvuur ontstoken in Zieuwent + video

         X 1234

         ZIEUWENT – In Zieuwent is onder grote belangstelling zondagavond 1e Paasdag) het paasvuur ontstoken. De berg in Zieuwent weegt 1.660 kilo is 9 meter hoog en 11 meter in doorsnede.

         Het aansteken van paasvuren is een oud voorchristelijk gebruik. Met deze vreugdevuren werd (en wordt nog steeds in sommige plaatsen van Oost Nederland en net over de grens in Duitsland) de oude tijd verbrand en de nieuwe tijd aangekondigd.

         Terwijl het paasvuur volop in vlam stond begon de 38ste editie van PaasPop.

         [responsive_youtube few-EjWJtFs]

         The Shuffle Percussion Group tijdens Paaspop in Zieuwent
         [responsive_youtube ve0sIN4wvAk]

          Kampioenswedstrijd RKZVC 1

          X 620

          ZIEUWENT – Op tweede paasdag kan de Zieuwentse voetbalvereniging RKZVC 1 kampioen worden in de tweede klasse I. Dit zou een uitzonderlijke prestatie zijn omdat de club maar een kleine 400 leden heeft en vorig jaar al is gepromoveerd naar de tweede klas vanuit de derde klasse.

          Mocht het tweede paasdag niet lukken dan staat er voor zaterdagavond 22 april een nieuwe poging te wachten tegen FC Winterswijk om 18.00 uur.

           Het eerste Open Zuwentse Tolkampioenschap.

           X 563

           ZIEUWENT – Afgelopen vrijdag werd er op de St. Jozefschool in Zieuwent het enige, eerste en echte Open Zuwentse Tolkampioenschap gehouden. Tollen? Dat is toch iets uit een ver verleden? Ja, dat klopt. Zo was het wel, maar vanaf vorige week vrijdag, 8 april niet meer. Kinderen van de St. Jozefschool in Zieuwent kunnen voortaan naar hartenlust tollen. Hoe is dat zo gekomen?

           Vorig najaar waren er vier bijeenkomsten op de St. Jozefschool met als thema: “De school vroeger en nu”, waar de Oudheidkundige Vereniging Zuwent met veel plezier aan meegewerkt heeft. Doel was de ontmoeting tussen oud en jong met als leidraad elkaars schoolervaringen. Zowel de leerlingen van de school als de leden van de Oudheidkundige Vereniging deden hier enthousiast aan mee. En als je het over school hebt, dan heb je het natuurlijk ook over spelen op het schoolplein.

           Spelletjes van vroeger zijn vaak in de vergeethoek geraakt, zoals bijvoorbeeld het tollen. Bovendien: waar kun je tegenwoordig nog een tol kopen? En het zweepje waarmee je de tol aan de gang moet houden? Lucia Beerten van de Oudheidkundige Vereniging plaatste een oproepje en al gauw meldde zich de heer Johan Korving uit Winterswijk.

           Bennie en Lucia Beerten bezochten hem en brachten grote tollen en zweepjes mee voor de St. Jozefschool. Hij heeft een draaibank en kan daarop allerhande maten tollen draaien. Hoe hij dit doet, heeft hij gedemonstreerd op de St. Jozefschool en na afloop heeft hij ook een aantal kleine tollen op school achtergelaten. Bennie Beerten van de Oudheidkundige Vereniging Zuwent zorgde steeds voor nieuwe touwtjes in de zweepjes en al snel konden de kinderen gaan oefenen: tollen blijkt toch niet zo heel makkelijk te gaan! Maar oefening baart kunst, zoals bleek afgelopen vrijdag. Winnaar van het tolkampioenschap is geworden Hannes Domhof van de Timp. En wat schetst onze verbazing: er was zelfs een leerling, Ties Krabbenborg van Keetbaas, die een zelfgemaakte tol en zweep mee naar school nam!

           Na afloop van het tolkampioenschap werd afgesproken dit volgend jaar weer te organiseren, met wellicht nog een ander vergeten kinderspel erbij.

            38e editie PaasPop Zieuwent!

            X 560

            ZIEUWENT – Over enkele dagen is het al weer zo ver, een weekend waarin er van alles te beleven is in Zieuwent. Naast de Matthäus Passion in de kerk op goede vrijdag en het Paasvuur op 1e Paasdag is er wederom een editie van PaasPop, voor al weer de 38e keer.

            Ook deze editie blijven we de ingeslagen weg volgen; op zondag blijft de entree gratis; het paasvuur dichtbij; de muzikale invulling buiten en mooi weer. Op maandag gaan we de dag wederom starten met een brunch. Verandert er dan niets dit jaar?

            Jawel! Dit jaar geen Slag om of op PaasPop, maar een heuze PaasPopPub!! De pub is de zaterdagavond gevuld met een diversiteit aan regionale bands met eigen werk en hier en daar wat aangevuld met covers. Welke bands dit zijn en wat ze je komen brengen, lees je verderop. De zaterdag zal knallend worden afgesloten door HIGH VOLTAGE, dé AC/DC tribute band. Dus breng je luchtgitaar mee en kom rocken!!

            Op zondagavond staat het Paasvuur als vanouds centraal. Onze avond begint met de kindervoorstelling van Kareltje en Jasmijn, vervolgens is het buiten genieten van een drankje met de klanken van Shuffle Percussion Group, na het ontsteken van het Paasvuur.
            In de PaasPopPub zullen Terms and Conditions en Hot Stuf deze avond zorgen voor de nodige herkenbare klanken, swingende heupen en meezingers. Royal Beat en DJ Bacchie zullen de voeten in de grote tent laten bewegen en je van de ene in de andere verbazing laten vallen.

            En maandag? Dat is de middag waar het maar om 1 ding draait: Feest!
            Kom samen met je vrienden, familie, buren, sportteam naar de paasbrunch. Deze heerlijke brunch wordt dit jaar weer mede mogelijk gemaakt door ondernemers uit Zieuwent. De tent ouderwets ingericht met tafels en bankjes en onder het genot van een muzikale noot van Slingeland Kapel Beltrum gaan we een goede bodem leggen voor de rest van de middag. Een middag waarbij het hossen, hakken, schuifelen, raven en lol trappen met volle overtuiging worden verzorgd door Bandje Special. Die Tolle Leute doen hier nog een schepje bij bovenop met hun power-schlagers, après-ski knaller en Oktoberfest hits. Het enige wat jij hoeft te doen? Feest vieren zoals ze dat bij onze oosterburen ook doen: bier drinken en hossen!

            Na 38 jaar PaasPop is er veel veranderd maar één ding niet. De tomeloze inzet en het plezier van vrijwilligers, die PaasPop mogelijk maken. Met z’n allen zijn we er trots op om dit evenement te mogen en te kunnen organiseren in Zieuwent.

             Raadsvergadering start in Oude Calixtus

             X 1198

             OOST GELRE – Vanwege de verwachte grote belangstelling voor agendapunt 15 van de raadsvergadering in Oost Gelre op dinsdag 7 maart begint deze in de oude Calixtus in Groenlo. Agendapunt betreft mogelijke vestiging van twee agrarische bedrijven aan de Kroosdijk in Mariënvelde en Schurinkweg in Harreveld. Het college wil de raad om advies vragen over deze nieuwe vestigingen van intensieve veehouderij.

             De gemeente verwacht dat er meer bezoekers zullen komen dat er stoelen zijn in de raadzaal van het stadhuis. De voormalige kerk bevindt zich tegenover het stadhuis.

             De raadsvergadering van aanstaande dinsdag 7 maart start om 19.30 uur in de Oude Calixtus in Groenlo.

              Laatste schooldag voor Juf Margriet

              X 568

              GROENLO/ZIEUWENT – Juf Margriet (Spekschoor) werd vrijdagmorgen 3 februari in alle vroegte thuis in Zieuwent aan de Zegendijk opgehaald door haar leerlingen. Dit gebeurde met de echte Graafschap-bus.
              Normaal ging ze altijd met de fietst naar haar werk als kleuterjuf op de Ni’je Veste Wheme in Groenlo, maar vandaag (lees vrijdag) op haar laatste schooldag werd ze opgehaald door leerlingen van groep één en twee.

              De leerlingen hadden voor de juf ballonnen, margrieten en een feesthoedje.

              Op school werd ze door alle leerlingen feestelijk verwelkomd. Speciaal voor haar werd er een ere haag gevormd. Daarna gingen de kinderen met de fiets of met de Vestingstad Express naar Marveld Recreatie, voor een gezellige dag..

              Juffrouw Margriet (60 jaar) begon 40 jaar geleden als kleuterjuf op de Ni’je Veste Wheme. Zij stopt met werken omdat ze plaats wil maken voor jonge leerkrachten

              Vandaag is er van 15.00 tot 17.00 uur een afscheidsreceptie op De Ni-je Veste, locatie Wheme. Daarvoor zijn ouders, oud-leerlingen en hun ouders en oud-collega’s uitgenodigd om bij aanwezig te zijn.

               Gelre fm, eerste Gelderse streekomroep op DAB+

               X 335

               OOST GELRE – Vanaf deze week is Gelre fm als eerste Gelderse streekomroep te ontvangen via een digitale DAB+ radio. Met een nieuwe zender vanuit Groenlo is Gelre fm in een groot gedeelte van de Achterhoek nu digitaal te ontvangen.

               Gelre fm heeft de complete beschikbare Achterhoekse Mux ‘kanaal 6A Achterhoek NL’ toegewezen gekregen. Een Mux is een gecombineerd signaal waarin Gelre fm maximaal 12 radiozenders mag uitzenden.

               Jorg Ebbers van Gelre fm is blij met deze nieuwe stap. “Het ministerie van Economische Zaken heeft 4 streekomroepen in Nederland de kans gegeven om een eigen zogenaamde digitale Mux aan te zetten en we zijn natuurlijk erg trots dat ze ons dat vertrouwen hebben gegeven. Dit vertrouwen komt mede doordat onze eigen technische dienst onder leiding van Bennie ter Maat de implementatie van deze nieuwe techniek zelf uitvoert. Hiermee vergaren we belangrijke informatie voor het ministerie waarmee zij andere streekomroepen in Nederland kunnen helpen hetzelfde te doen.“

               Een radio met DAB+ technologie biedt meer keuze aan radiostations, meer gemak, veel meer informatie waaronder foto’s van artiesten in je scherm en digitale geluidskwaliteit. Het enige wat je nodig hebt is een digitale DAB+ radio. Net als bij FM heb je geen abonnementskosten en geen gedoe met registreren of inloggen. “DAB radio is de toekomst! In sommige landen zijn ze zelfs de veel gebruikte fm band al aan het afschakelen, dus dat wij er nu al net als alle landelijke zenders opzitten is natuurlijk uniek en we lopen hiermee vooruit op andere omroepen.”, aldus Ebbers. Digitale radio wordt op dit moment gepromoot in de campagne ‘Let’s get digital’ Deze campagne wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken.

               Gelre fm zal de complete DAB Mux zelf gaan exploiteren. Naast Gelre fm zijn ook Leuk.fm, Dinxper FM en Optimaal FM via deze Mux te ontvangen.

               Wat de Matthäuspassion is voor Pasen, is het Weihnachtsoratorium voor Kerst.

               X 264

               ZIEUWENT – ZIEUWENT – Stichting Paaspop Klassiek presenteert u het Weihnachtsoratorium van Johan Sebastiaan Bach op zaterdagavond 17 dec 19.30 uur in de kerk van Zieuwent. Het is een uitvoering van het complete werk met alle 6 cantates, waarin het Kerstverhaal wordt verteld vanaf de geboorte van Christus tot en met driekoningen.

               Bachs oratorium voor de Kersttijd neemt tegenwoordig een prominente plaats in binnen de concertpraktijk, te vergelijken met die van Bachs beide passies, de Johannes-Passion en de Matthäuspassion. Er zijn in Nederland in de Kersttijd overal uitvoeringen van Bachs Kerstoratorium. Het werk stelt, zoals bij al Bachs werk, zeer hoge eisen aan de uitvoerders: complexe, meerstemmige koordelen en virtuoze solozang en –begeleiding. Desalniettemin geeft het grote aantal uitvoeringen van het oratorium aan welke grote populariteit het werk geniet en die populariteit blijft niet beperkt tot de liefhebbers van barokmuziek.
               Tijdens het concert in de kerk in Zieuwent zal Concerto Barrocco op barokke instrumenten de professionele uitvoering verzorgen onder leiding van Emile Engel. De cantates worden uitgevoerd door een cast van internationale solisten en het koor “Vocaal ensemble Ex Arte” uit Enschede. Voor meer informatie over bezetting en solisten wordt u verwezen naar de site van PaaspopKlassiek

               Placering: voor het eerst gaat er gewerkt worden met een voorverkoop die alleen loopt via de site www.paaspop-klassiek.nl. Deze keuze is gemaakt om de bezoekers tegemoet te komen. De gehele kerk is ingedeeld in plaatsen in drie prijscategorieën: € 37.50; € 32,50 en€ 27.50 plus luisterplaatsen voor € 15,00. U kunt nu vooraf uw plaats bepalen en hoeft dus niet meer in een rij te staan om een plek te bemachtigen. Op de site vindt u de link voor het bestellen van kaarten.

               Alle eerste en tweede rang geven een goed zicht op het podium en de derde rang geeft minder zicht. Bij luisterplaatsen hebt u geen zicht op het podium. Het aantal derderangs plaatsen is beperkt, omdat voor dit concert is besloten geen gebruik te maken van een groot deel van de zijbeuken en screens.

               Een inleiding op het Weihnachtsoratorium wordt op 11 december 11.00 – 12.00 gegeven door de dirigent in zaal het Witte paard in Zieuwent. De toegang is gratis.

               Een arrangement, waarbij u voorafgaand aan het concert dineert, behoort tot de mogelijkheden. Daarvoor kunt u contact opnemen met het Witte Paard in Zieuwent.

                Weihnachtsoratorium in Zieuwent

                X 451

                Wat de Matthäuspassion is voor Pasen, is het Weihnachtsoratorium voor Kerst.

                ZIEUWENT – Op zaterdagavond 17 december organiseert Stichting Paaspop Klassiek het Weihnachtsoratorium van Johan Sebastiaan Bach om 19.30 uur in de kerk van Zieuwent. Het is een uitvoering van het complete werk met alle zes cantates, waarin het Kerstverhaal wordt verteld vanaf de geboorte van Christus tot en met driekoningen.

                Bachs oratorium voor de kersttijd neemt tegenwoordig een prominente plaats in binnen de concertpraktijk, te vergelijken met die van Bachs beide passies, de Johannes-Passion en de Matthäuspassion. Er zijn in Nederland in de Kersttijd overal uitvoeringen van Bachs Kerstoratorium. Het werk stelt, zoals bij al Bachs werk, zeer hoge eisen aan de uitvoerders: complexe, meerstemmige koordelen en virtuoze solozang en –begeleiding. Desalniettemin geeft het grote aantal uitvoeringen van het oratorium aan welke grote populariteit het werk geniet en die populariteit blijft niet beperkt tot de liefhebbers van barokmuziek.

                Tijdens het concert in de kerk in Zieuwent zal Concerto Barrocco op barokke instrumenten de professionele uitvoering verzorgen onder leiding van Emile Engel. De cantates worden uitgevoerd door een cast van internationale solisten en het koor “Vocaal ensemble Ex Arte” uit Enschede.

                Placering
                voor het eerst gaat de stichting Paaspop Klassiek werken met een voorverkoop die loopt via de site www.paaspopklassiek.nl. “Deze keuze is gemaakt om de bezoekers tegemoet te komen. De gehele kerk is ingedeeld in plaatsen in drie prijscategorieën: € 37.50; € 32,50 en€ 27.50 plus luisterplaatsen voor € 15,00. U kunt nu vooraf uw plaats bepalen en hoeft dus niet meer in een rij te staan om een plek te bemachtigen”, aldus de organisatie.
                Op de site www.paaspopklassiek.nl vindt u de link voor het bestellen van kaarten.

                Alle eerste en tweede rang geven een goed zicht op het podium en de derde rang geeft minder zicht. Bij luisterplaatsen hebt u geen zicht op het podium. Het aantal derderangs plaatsen is beperkt, omdat voor dit concert is besloten geen gebruik te maken van een groot deel van de zijbeuken en screens.

                Een inleiding op het Weihnachtsoratorium wordt op 11 december 11.00 – 12.00 gegeven door de dirigent in zaal het Witte paard in Zieuwent. De toegang is gratis.
                Een arrangement, waarbij u voorafgaand aan het concert dineert, behoort tot de mogelijkheden. Daarvoor kunt u contact opnemen met het Witte Paard in Zieuwent.

                Het Weihnachstoratorium bestaat uit zes delen:
                Eerste deel: Jauchzet, frohlocket, auf preiset die Tage (voor de Eerste Kerstdag)
                Tweede deel: Und es waren Hirten in derselben Gegend (voor de Tweede Kerstdag)
                Derde deel: Herrscher des Himmels, erhöre das Lallen (voor de Derde Kerstdag)
                Vierde deel: Fallt mit Danken, fallt mit loben (voor Nieuwjaarsdag)
                Vijfde deel: Ehre sei dir, Gott, gesungen (voor de zondag na Nieuwjaar)
                Zesde deel: Herr, wenn die stolzen Feinde schnauben (voor Driekoningen)

                 4e Midwinterhoornwandeling in Zieuwent

                 X 314

                 ZIEUWENT – De Oudheidkundige Vereniging Zuwent organiseert op zondag 27 november 2016 in samenwerking met de Midwinterhoorngroep Lievelde voor de 4e keer een Midwinterhoornwandeling in Zieuwent e.o.

                 Wandelaars kunnen starten tussen 9:00 – 10:30 uur bij Het Witte Paard, Dorpsstraat 49, 7136 LG Zieuwent. De routes voeren dit jaar door een ander gebied dan de vorige keren maar weer over rustige wegen en kerkenpaden, langs boerderijen en door mooie natuurgebieden. Er zijn routes van 12 – 17 km. Leden van de Midwinterhoorngroep Lievelde laten op 8 plaatsen bij vuurkorven hun melancholieke midwinterhoorns klinken.

                 Als pauzeplaats is gekozen voor de prachtige historische zorgboerderij “de Lindeboom” Lindeboomweg 33-05, 7135 KE Harreveld waar u door het beheerdersechtpaar Maarten en Jeannette Kruip wordt ontvangen en waar u een gratis drankje krijgt en gebruik kunt maken van de wc. Maarten en Jeannette Kruip willen u graag hun zorgboerderij laten zien en u kunt een kijkje kunnen nemen in de ruimtes waar de cliënten door de weeks werken. Alles is te zien ook de winkel, kaasmakerij, boerderij, werkplaatsen en tuinen.

                 Start- en eindpunt zijn Het Witte Paard in Zieuwent, waar bij de start een gratis kopje koffie of thee wordt aangeboden door Inge Kolkman en waar de wandelaars na afloop tegen betaling kunnen genieten van 2 soorten soep met stokbrood.

                 Kaartverkoop.
                 In de voorverkoop kost een kaart € 3,- De voorverkoop sluit op woensdag 23 november 2016, daarna kost een kaart € 5,-. Zondag 27 november 2016 zijn kaarten à € 5.- ook te koop bij Het Witte Paard.

                 Voorverkoop adressen
                 Zieuwent
                 SPAR Supermarkt
                 Dorpsstraat 31, 7136 LE Zieuwent
                 0544 351 259

                 Het Witte Paard
                 Dorpsstraat 49, 7136 LG Zieuwent
                 0544 351282

                 Buurt- en Clubhuis t Kevelder
                 Zieuwentseweg 46, 7136 LC Zieuwent
                 0544 352385

                 Oudheidkundige Vereniging Zuwent
                 Zieuwentseweg 46a, 7136 LC Zieuwent
                 Open op woensdag van 10:00-12:30 uur
                 0653 121736 info@zuwent.nl

                 Lichtenvoorde
                 Meneer Kees
                 Varkensmarkt 8a, 7131 DH Lichtenvoorde
                 0544 374414

                 Mariënvelde
                 Café Heutinck
                 Waalderweg 2, 7263 RW Mariënvelde
                 0544-351237

                  Erfgoednota Aalten, Oost Gelre en Winterswijk vastgesteld

                  X 398

                  De gezamenlijke Erfgoednota 2017-2020 met de titel ‘Wi-j doet ’t samen’ is door de gemeenteraden van Aalten, Oost Gelre en Winterswijk vastgesteld. In de nota zijn de kaders vastgelegd voor het erfgoedbeleid. Het bijbehorende uitvoeringsprogramma biedt een overzicht van de activiteiten en projecten, die in de komende periode worden uitgevoerd.

                  Ambities, doelen en activiteiten
                  In Aalten en Oost Gelre stelde de raad de nota vast op 18 oktober jl., de raad van Winterswijk volgde op 26 oktober 2016. In de nota zijn de ambities, doelen en activiteiten van het beleid voor de komende vier jaar opgenomen. Ook zijn er themalijnen opgesteld voor het uitdragen van het erfgoed. De ambities van de gemeenten voor de komende periode zijn:

                  • Krachten bundelen en verbindingen leggen voor daadkracht, draagvlak en om gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan.
                  • Historische kwaliteit behouden, benutten, verduurzamen en versterken voor een aantrekkelijke, vitale en toekomstbestendige streek.
                  • De identiteit van onze streek inzetten voor de beleving van erfgoed voor en door bewoners en bezoekers.
                  • Onze kennis vergroten en (digitaal) delen om kwaliteit te verhogen en inspiratie te bieden voor jong en oud.

                  Belang cultureel erfgoed
                  Ons culturele erfgoed is van groot belang voor ons historisch besef en onze gezamenlijke identiteit. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat cultuur en erfgoed een belangrijke bijdrage leveren aan de economie en de maatschappij. Erfgoed is van belang voor het toerisme en voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en bewoners. De gemeenten streven ernaar om deze bijdrage zo groot mogelijk te maken. Dit is een van de uitdagingen die zij aangaan op basis van de gezamenlijke erfgoednota. Vanzelfsprekend doen zij dit graag samen met de organisaties en mensen in de streek. Om het erfgoed te versterken, zijn in de drie gemeenten extra financiële middelen beschikbaar gesteld. De nota is te vinden op de websites van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk.