Categoriearchief: Zwolle

Nieuw Prinsenpaar in Zwolle

ZWOLLE/Groenlo – André Jansen (Prins) is vrijdagavond 9 februari samen met Ronnie Kok (adjudant) onthuld als het 40ste prinsenpaar bij carnavals vereniging De Zwolse Noamelkers.

Zij regeren over het Zwolse narrenvolk met de leus ‘Alles kump good, carnaval vieren zit ons in ’t blood’.  De hoogheden werden in een bomvol City Lido onthuld.

prins André en adjudant Ronnie nemen de scepter over van Franklin Groot Kormelink Arno te Braake.

De Jeugdprinses in Zwolle is Anouk Wolters & Jeugdadjudante Lynn te braake

  Lidy Heuthorst keizerin van Zwolle

  Afgelopen weekend vond het jaarlijkse Kermisfeest plaats in Zwolle. Zaterdag begon de kermis met de optocht door Zwolle, wethouder Marieke Frank en het koningspaar van 2016 werden tijdens de optocht opgehaald en rondgereden door Zwolle. Na de openingstoespraak van de voorzitter Derck Hulshoff klonk het Wilhelmus en ging het feest echt van start.

  Speciaal voor de kinderen was de Groenlose brandweer uitgerukt om allerlei spectaculaire brandweerspelen te verzorgen. Ook was er weer het traditionele ringrijden voor paarden en pony’s. Later op de dag werd er door alle buurten uit Zwolle weer fanatiek gestreden om de titel ‘Beste buurt van Zwolle’ te behalen. De buurt ‘Winterswieksen Hook’ ging dit jaar met de titel aan de haal. ’s Avonds was de tent vol en ging het dak eraf met de band X-Static Live.

  Zondag was er een pannakooi voetbal toernooi voor de jeugd en voor de volwassenen was er de traditionele Zeskamp. De Zeskamp werd dit jaar gewonnen door ’t Zwolse Veld. Na de spelen was het nog lang gezellig op het feestterrein! De zondagavond werd de tent op zijn kop gezet door de ‘Curls on Fire’.

  Maandagochtend werd het oud koningspaar van 2016 opgehaald en nadat zij het eerste schot gelost en gegooid hadden ging het vogelschieten en gooien van start. Na 173 schoten werd Robert Terbraak tot koning van Zwolle gekroond. De koningin van Zwolle werd na 329 worpen Lidy Heuthorst, ze werd daarmee de eerste ‘keizerin van Zwolle’. Lidy gooide de vogel er namelijk voor de 3e keer vanaf. Samen met de jeugdkoning Jelle Reijerink werden ze de maandagmiddag uitgebreid gehuldigd. Het feest werd maandagavond voortgezet met DJ ‘Superluucks’.

  Zwolle kan terugkijken op een prachtige kermis met prachtig mooi weer.

  Uitslagen
  Vogelschieten heren, 173 schot
  Linker vleugel, staart, kop en romp: Robert Terbraak
  Rechter vleugel; Wijnand Reijerink

  Vogelgooien dames, 329 worpen
  Kop-hals: Maike Beernink
  Staart; Femke Dekkers
  Romp: Lidy Heuthorst

  Vogelschieten jeugd 167 schoten; Jelle Reijerink

  Pupillenvoetbal
  1e Dion te Bogt, Tycho Meekes, Chiel te Braake
  2e Gijs Everink, Julia Roes, Esmee Rootinck
  3e Thijs te Braake, Renzo te Bogt, Travis Reijerink

  Jeugdvoetbal
  1e Thion Groot Kormelink en Rien Wellink
  2e Jochem Roes, Jochem ten Have, Jelle Reijerink
  3e Lynn te Braake, en Renske te Bogt

  Fietsen;
  1 Jochem Roes, Ingmar Terbraak, Kevin Rootinck en Jochem ten Have
  2 Maud Wolters
  3 Bo Rots

  Kleine wagens;
  1 Thijs en Chiel te Braake
  2 Harm en Ela Geessink
  3 Anouk Wolters en Lynn te Braake

  Grote wagens;
  1 Renske te Bogt en Emma Jansen
  2 Brugpiepkes
  3 Julia Roes en Esmee Rootinck

  Ringrijden Pony’s
  1 Tamar Schuurmans
  2 Anouk Geverinck
  3 Lian Assinck

  Ringrijden Paarden
  1 Rob te Brake
  2 Harrie Groot Kormelink
  3 Elise Kroekenstoel

   Start campagne ‘Glasvezel buitenaf’ in Aalten – Oost Gelre

   Bewoners worden ingelicht over glasvezel tijdens informatieavonden

   AALTEN/OOST GELRE – De campagne ‘Glasvezel buitenaf’ in deelgebied Aalten – Oost Gelre is dinsdag 22 augustus van start gegaan. Hieronder valt het buitengebied van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en een deel van de gemeente Berkelland. Inwoners van deze gemeenten kunnen vanaf nu tot 23 oktober 2017 een glasvezelabonnement afsluiten bij een dienstaanbieder. Al bij 50% deelname gaat de aanleg door. Om bewoners te informeren over de aanleg, kosten, voorwaarden en planning worden vier informatieavonden georganiseerd.

   De campagne Glasvezel buitenaf is een initiatief van Communication & Infrastructure Fund (CIF). In totaal gaat het om ruim 3.450 huishoudens en bedrijven. Aanmelden voor glasvezel kan tot 23 oktober 2017 door een abonnement bij een dienstaanbieder af te sluiten.

   Alle bewoners krijgen hetzelfde aanbod: keuze uit vier dienstaanbieders voor een passend glasvezelabonnement en een vastrechtvergoeding van 1600 euro bij eenmalige afkoop of 12,50 euro per maand. Inwoners die na de inschrijfperiode van 23 oktober 2017 alsnog kiezen voor glasvezel betalen de werkelijke aansluitkosten van minimaal 995 euro.

   Informatiebijeenkomsten
   Vandaag of morgen valt een uitnodiging voor de informatieavonden bij de inwoners op de deurmat. CIF kiest ervoor om inwoners persoonlijk te informeren. “Wij vinden het belangrijk om vanuit CIF te vertellen wat glasvezel is en wat de mogelijkheden zijn. Maar ook waarom een deelname van 50% noodzakelijk is om glasvezel aan te leggen. Tijdens de informatieavonden zijn ook de dienstaanbieders aanwezig. Mensen die zich al willen oriënteren op glasvezelpakketten, kunnen bij hen terecht met vragen,” vertelt Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf.

   Datum Plaats Locatie
   04-september Lievelde Erve Kots
   05-september Aalten Restaurant ’t Schepersveld
   06-september Lintelo Kulturhus Lintelo
   07-september Lichtenvoorde ‘t Zwaantje

    

   Vraag glasvezel buitengebied groot
   Dat de vraag naar een goede breedbandverbinding in het buitengebied groot is, blijkt uit de reeds afgeronde campagnes van CIF. Eerder al zeiden inwoners van andere buitengebieden, zoals Berkelland, Borne, Dinkelland, Hof van Twente, Winterswijk en Zuidoost Twente ‘ja’ tegen glasvezel. In alle gebieden is het benodigde percentage van 50% gehaald en wordt dus glasvezel aangelegd.

   Meer informatie over de campagne is beschikbaar op de website glasvezelbuitenaf.nl.

    Meifeest Zwolle 2017

    Het afgelopen weekend is het jaarlijkse Meifeest in Zwolle gevierd. Op vrijdagavond is het feest geopend met het bedrijvenuurtje waarvoor alle bedrijven uit Zwolle, Holterhoek en omstreken uitgenodigd waren. Na een wervelende buut van Fons Monasso was het nog lang gezellig met de band ‘Premium’.

    Op de zaterdagmiddag was er voor de jeugd een playbackshow waarbij alle kinderen hun mooiste danspasjes en acts lieten zien om de jury en het publiek er maar van te overtuigen dat ze een eerste plaats verdienden. Na de playbackshow was er een prachtige show van goochelaar Tom Krooshof, hij liet menig Zwollenaar versteld staan met zijn goocheltrucs. Zaterdagavond ging het dak eraf met de band ‘Cabrio’. De tent was gezellig vol en het ging door tot in de late uurtjes!

    Zondagmiddag was er het jaarlijkse volleybaltoernooi. 17 teams streden om de hoogste plaatsen en na een wervelende finale tussen de teams ‘De Kaarters’ en de ‘Keet uut Zwolle’ gingen ‘De Kaarters’ er dit jaar wederom vandoor met de volleybaltitel. Tegelijkertijd was er voor de ‘oudere Zwolsen’ een bingo georganiseerd waarin leuke prijzen waren te winnen. De zondagmiddag werd daarna gezellig voortgezet op het feestterrein ‘Het Strootman’ onder leiding van DJ Bacchie.

    Uitslagen Meifeest Zwolle 2016

    Volleybaltoernooi

    1. De Kaarters
    2. Keet uut Zwolle
    3. Zwolse Keet

     Leerlingen lopen voor goede doelen

     ZWOLLE/GROENLO – Onder een stralende zon verzamelden zondag 2 april, rond het middag uur, een kleine zeventig leerlingen van Basisschool St Ludgerus uit Zwolle zich op het schoolplein. Deze kanjers gingen zoveel mogelijk rondjes rennen voor het goede doel. ‘In de tijd voor Pasen denken we extra na over “iets doen voor andere mensen”. Veel scholen doen een actie voor een goed doel’, laat de school weten.

     Als een speer renden de leerlingen van het schoolplein voor een rondje Meddoseweg, Oude Klaverdijk, Banningweg en daarna weer een stukje Meddoseweg tot aan de school. Daarna ging de route door school, waar nu gerent mocht worden.

     Buiten de school stond een stempelpost. Hier moesten de leerlingen op een papieren paasei een stempel laten zetten zodat ze aan het eind konden aantonen hoeveel rondjes ze hebben gelopen. De eerste leerling was in een klein vier minuten al terug voor zijn eerste stempel.

     De sponsorloop is voor twee goede doelen: De nieuwbouw van een school van ons bestuur in Nepal en  deel wordt gebruikt voor de aanschaf van spullen voor op het schoolplein of verbetering van het schoolplein.

     Raadsvergadering start in Oude Calixtus

     OOST GELRE – Vanwege de verwachte grote belangstelling voor agendapunt 15 van de raadsvergadering in Oost Gelre op dinsdag 7 maart begint deze in de oude Calixtus in Groenlo. Agendapunt betreft mogelijke vestiging van twee agrarische bedrijven aan de Kroosdijk in Mariënvelde en Schurinkweg in Harreveld. Het college wil de raad om advies vragen over deze nieuwe vestigingen van intensieve veehouderij.

     De gemeente verwacht dat er meer bezoekers zullen komen dat er stoelen zijn in de raadzaal van het stadhuis. De voormalige kerk bevindt zich tegenover het stadhuis.

     De raadsvergadering van aanstaande dinsdag 7 maart start om 19.30 uur in de Oude Calixtus in Groenlo.

      Gemeentehuis na verbouwing van 2 jaar geopend

      OOST GELRE – “We gaan het gemeentehuis niet openen met veel bombarie. We hebben geen slingers of ballonnen. We hebben een opening die past bij dit verbouwde gebouw. We doen het netjes, functioneel en het past bij deze tijd”, waren de woorden van Annette Bronsvoort, burgemeester van de gemeente Oost Gelre aan de genodigden. Uiteindelijk werd met applaus het verbouwde gemeentehuis van Oost Gelre, dat staat in Lichtenvoorde, geopend.

      De opening werd verricht in het nieuwe ‘Ontmoetingsplein’. Daar waar vorig jaar nog de spreekkamers stonden is nu een ontmoetingszaal/restaurant gevestigd.

      “Het gemeentehuis is verbouwd, maar het voelt als nieuw. Het is een duurzaam huis, er kan aangenaam gewerkt worden door onze medewerkers en er is een mooie mogelijkheid tot ontmoeting met onze inwoners. Het gebouw is weer helemaal bij de tijd; uitnodigend, open, modern en functioneel”, vertelde de burgemeester

      De afgelopen twee jaar is er hard gewerkt aan de verbouw van het gemeentehuis. De opening van woensdagmorgen was in besloten kring, waarbij onder andere architect, (onder)aannemers, installateurs, de gemeenteraad, college van B&W en medewerkers van de gemeente Oost Gelre voor waren uitgenodigd.

      Zaterdag 18 maart kan iedereen van 10.00 – 16.00 uur tijdens de Open Dag een kijkje nemen in het verbouwde gemeentehuis.

      Foto: Marcel Houwer

       Nieuw Prinsenpaar in Zwolle

       ZWOLLE/Groenlo – Franklin (Groot Kormelink), van Toyota Kormelink in Groenlo, en adjudant Arno (te Braake) van Bouwbedrijf de Driehoek regeren als het 39ste prinsenpaar bij carnavals vereniging De Zwolse Noamelkers over het Zwolse narrenvolk. De hoogheden werden vrijdagavond in een bomvol City Lido onthuld.

       Prins Franklin en adjudant Arno nemen de scepter over van Jan Teselink en Aloys Schuurink. Het nieuwe prinsenpaar regeert met de leus: “Wí’j raakt um good”!

       De jeugdprins in Zwolle is Jelle (Reijerink) en jeugdadjudant Jasper (ter Braak)!

        Gelre fm, eerste Gelderse streekomroep op DAB+

        OOST GELRE – Vanaf deze week is Gelre fm als eerste Gelderse streekomroep te ontvangen via een digitale DAB+ radio. Met een nieuwe zender vanuit Groenlo is Gelre fm in een groot gedeelte van de Achterhoek nu digitaal te ontvangen.

        Gelre fm heeft de complete beschikbare Achterhoekse Mux ‘kanaal 6A Achterhoek NL’ toegewezen gekregen. Een Mux is een gecombineerd signaal waarin Gelre fm maximaal 12 radiozenders mag uitzenden.

        Jorg Ebbers van Gelre fm is blij met deze nieuwe stap. “Het ministerie van Economische Zaken heeft 4 streekomroepen in Nederland de kans gegeven om een eigen zogenaamde digitale Mux aan te zetten en we zijn natuurlijk erg trots dat ze ons dat vertrouwen hebben gegeven. Dit vertrouwen komt mede doordat onze eigen technische dienst onder leiding van Bennie ter Maat de implementatie van deze nieuwe techniek zelf uitvoert. Hiermee vergaren we belangrijke informatie voor het ministerie waarmee zij andere streekomroepen in Nederland kunnen helpen hetzelfde te doen.“

        Een radio met DAB+ technologie biedt meer keuze aan radiostations, meer gemak, veel meer informatie waaronder foto’s van artiesten in je scherm en digitale geluidskwaliteit. Het enige wat je nodig hebt is een digitale DAB+ radio. Net als bij FM heb je geen abonnementskosten en geen gedoe met registreren of inloggen. “DAB radio is de toekomst! In sommige landen zijn ze zelfs de veel gebruikte fm band al aan het afschakelen, dus dat wij er nu al net als alle landelijke zenders opzitten is natuurlijk uniek en we lopen hiermee vooruit op andere omroepen.”, aldus Ebbers. Digitale radio wordt op dit moment gepromoot in de campagne ‘Let’s get digital’ Deze campagne wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken.

        Gelre fm zal de complete DAB Mux zelf gaan exploiteren. Naast Gelre fm zijn ook Leuk.fm, Dinxper FM en Optimaal FM via deze Mux te ontvangen.

        Erfgoednota Aalten, Oost Gelre en Winterswijk vastgesteld

        De gezamenlijke Erfgoednota 2017-2020 met de titel ‘Wi-j doet ’t samen’ is door de gemeenteraden van Aalten, Oost Gelre en Winterswijk vastgesteld. In de nota zijn de kaders vastgelegd voor het erfgoedbeleid. Het bijbehorende uitvoeringsprogramma biedt een overzicht van de activiteiten en projecten, die in de komende periode worden uitgevoerd.

        Ambities, doelen en activiteiten
        In Aalten en Oost Gelre stelde de raad de nota vast op 18 oktober jl., de raad van Winterswijk volgde op 26 oktober 2016. In de nota zijn de ambities, doelen en activiteiten van het beleid voor de komende vier jaar opgenomen. Ook zijn er themalijnen opgesteld voor het uitdragen van het erfgoed. De ambities van de gemeenten voor de komende periode zijn:

        • Krachten bundelen en verbindingen leggen voor daadkracht, draagvlak en om gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan.
        • Historische kwaliteit behouden, benutten, verduurzamen en versterken voor een aantrekkelijke, vitale en toekomstbestendige streek.
        • De identiteit van onze streek inzetten voor de beleving van erfgoed voor en door bewoners en bezoekers.
        • Onze kennis vergroten en (digitaal) delen om kwaliteit te verhogen en inspiratie te bieden voor jong en oud.

        Belang cultureel erfgoed
        Ons culturele erfgoed is van groot belang voor ons historisch besef en onze gezamenlijke identiteit. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat cultuur en erfgoed een belangrijke bijdrage leveren aan de economie en de maatschappij. Erfgoed is van belang voor het toerisme en voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en bewoners. De gemeenten streven ernaar om deze bijdrage zo groot mogelijk te maken. Dit is een van de uitdagingen die zij aangaan op basis van de gezamenlijke erfgoednota. Vanzelfsprekend doen zij dit graag samen met de organisaties en mensen in de streek. Om het erfgoed te versterken, zijn in de drie gemeenten extra financiële middelen beschikbaar gesteld. De nota is te vinden op de websites van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk.

         Achterhoek klaar voor Regiotaxi-vervoer

         ACHTERHOEK –  Vanaf 1 januari 2017 neemt de Achterhoek het Regiotaxi-vervoer over van de provincie Gelderland. De Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk zijn bijna klaar met de voorbereidingen. Reizigers ontvangen medio november alle informatie persoonlijk in de brievenbus.

         Vanaf 1 december 2016 kunnen er ritten voor 2017 worden geboekt. Inwoners die gebruik maken van het Regiotaxi-vervoer bellen vanaf komend jaar met een ander telefoonnummer of boeken hun rit via een andere website dan zij nu gewend zijn. “Maar het vervoer zelf verandert niet”, benadrukken de gemeenten die vanaf 2017 verantwoordelijk zijn voor het Regiotaxi-vervoer in de Achterhoek. “Inwoners die zijn aangewezen op geregeld vervoer, kunnen ook in 2017 gewoon naar hun plaats van bestemming reizen.”

         Betalen per gereisde kilometer
         Toch zal in 2017 niet alles ‘als vanouds’ zijn. Zo worden vanaf 2017 de pasjes afgeschaft. Reizigers hoeven vanaf komend dus jaar geen pasje meer te tonen aan de chauffeur. Daarnaast wordt vanaf 2017 het betalen per kilometer ingevoerd. Reizigers betalen vanaf dan alleen nog voor de kilometers die zij daadwerkelijk reizen. Op dit moment rekenen zij hun ritten nog in zones af. Met deze keuze sluit de Achterhoek aan op de betaalwijze in het gewone openbaar vervoer.

         Nieuwe reismogelijkheden
         Daarnaast komen er in 2017 nieuwe reismogelijkheden bij. Naast de huidige bestemmingen binnen en zelfs buiten de Achterhoek, wordt het vanaf komend jaar ook mogelijk om naar Duitsland te reizen. Voor het vervoer hebben de gemeenten contracten gesloten met de taxibedrijven Willemsen de Koning, Correct Monnereau, Buiting en Mekers. Zij nemen per 1 januari 2017 het Regiotaxi-vervoer over van de huidige vervoerders, van wie de contracten eind dit jaar aflopen.

         Vervoercentrale start 1 december
         “Onze ambitie is de Achterhoek bereikbaar te maken voor iedere reiziger”, laten de verantwoordelijk wethouders weten. De gemeenten doen er alles aan om op 1 januari 2017 de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Om die reden gaat al op 1 december 2016 de nieuwe vervoercentrale van start. Via deze centrale kunnen straks de ritten worden gepland en geboekt, maar de telefonisten leveren ook reisadviezen. Als een bepaalde rit ook op een andere manier kan worden gemaakt, krijgt de reiziger dat via de Achterhoekse centrale te horen. De gemeenten hebben de realisatie en bemensing van de vervoercentrale gegund aan Munckhof.

         Informatie aan reizigers
         Reizigers ontvangen medio november alle informatie over hun vervoer in 2017. Dit gebeurt onder
         andere via de nieuwsbrief van Regiotaxi Gelderland en via een informatiepakket dat elke reiziger
         persoonlijk thuisgestuurd krijgt. Ook in de huis-aan-huiskranten en op diverse websites komt alle
         informatie. Vanaf 1 december 2016 is daarnaast de nieuwe klantenservice bereikbaar voor informatie,
         vragen en toelichting.

          Bedankje van de nierstichting

          GROENLO – Nierstichting bedankt de gulle gevers van Zwolle en Groenlo en de enthousiaste collectanten voor hun inzet. Dit jaar is de mooie opbrengst van € 3.474,82 behaald.

          Zijn er mensen die zich willen inzetten voor de Nierstichting d.m.v collecteren dan kan men zich hiervoor aanmelden bij Dini Overbekking tel: 0544-463661. De collecte vindt elk jaar in september plaats.

           Welstand, wonen en bier. Proost!

           ‘Eenvoudig, patstelling doorbreken en proost!’, dat was de inzet van het CDA tijdens de afgelopen raadsvergadering van Oost Gelre, en dat was hard nodig!

           Welstandsnota
           Eindelijk was hij er dan! De lang verwachte ‘Welstandsnota’. Deze is t.o.v. de vorige, een heel stuk eenvoudiger geworden. Daar is het CDA erg blij mee. Alleen zou er het Inspiratiedocument aan gekoppeld worden met allerlei regels en richtlijnen. En daarmee bestaat de kans dat de flexibiliteit van de ‘Welstandsnota’ weer te niet gedaan wordt. Hiervoor moet je juist ruimte geven. Inspiratie moet je niet vaststellen. Vandaar dat het CDA vóór de nieuwe welstandnota heeft gestemd, maar tégen het vaststellen van het inspiratiedocument. Samen met de VVD hebben we hiervoor een voorstel ingediend, die door de meerderheid van de raad werd ondersteund.

           Woonvisie
           De ‘Woonvisie’ was een zwaar agendapunt, waar we als raad lang op gewacht hebben. Oost Gelre heeft veel nieuwbouwplannen waar geen vraag naar is. Deze woningen kun je bij wijze van spreken zo gaan bouwen omdat de gemeente daar ooit, in een ver verleden, toestemming voor heeft gegeven. Maar deze woningen bouwen heeft geen zin omdat ze toch niet worden verkocht. Van de provincie moet dit overschot eerst verdwijnen, voordat er nieuwe woningen gebouwd mogen worden. Om dus weer ruimte te creëren voor die plannen die we nodig gaan hebben moeten we de huidige projectplannen evalueren, en waar nodig bijstellen tot zelfs schrappen. En dat doet pijn. Hierdoor ontstaat er een patstelling; woningbouw waar wel vraag naar is, zoals bijvoorbeeld woonstudio’s voor jongeren en studenten, komt niet tot stand. Jongeren/studenten trekken dan weg uit onze gemeente omdat ze geen woonruimte kunnen vinden en dat is funest voor de leefbaarheid. Dit kunnen we ons niet veroorloven. Om deze patstelling te doorbreken heeft het CDA een amendement (wijzigingsvoorstel) voor de ‘Woonvisie’ ingediend. Met dit amendement gaat de gemeente actief met ontwikkelaars in overleg om deze op een andere plek, waar wel vraag naar is, alsnog te bouwen. Alleen moet er dan wel per saldo minder terug gebouwd worden. Zo sla je twee vliegen in één klap (schrappen én bouwen) en kan het ‘vliegwiel’ opgang komen. De meerderheid van de raad vond dit een goed voorstel van het CDA.

           Place to be
           Oost Gelre is in potentie een hele krachtige economische gemeente. Met heel veel werkgelegenheid en grote evenementen. Als straks de nieuwe N18 gereed is ben je in 20 minuten in Enschede. Met de nieuwe woonvisie hebben we voldoende woningen/woonstudio’s voor jongeren/studenten in Oost Gelre. Oost Gelre is dus voor jongeren/studenten een hele aantrekkelijke gemeente; ‘The place to be!’. Alleen verkopen we dat als gemeente voor deze doelgroep niet goed genoeg. CDA heeft daarom een motie ingediend met als doel dat er een dergelijke pr-campagne op te starten. Deze motie is aangenomen.

           Stadsbrouwerij
           De raad werd gevraagd om een ‘Verklaring van geen bedenkingen’ af te geven voor de ambachtelijke Stadsbrouwerij op de locatie Villa Adriana in Groenlo. Een prachtig plan, goed voor Groenlo en goed voor Oost Gelre. Het CDA heeft dan ook van harte ingestemd met deze verklaring. In het huidige tijdperk, met de huidige behoefte nu, hebben we nu voorrang gegeven aan een Stadsbrouwerij boven de zorgvilla, maar in de toekomst willen we een hoogwaardige zorginstelling zeker als optie openhouden. De tijd zal het leren.
           We proosten op de toekomst van Oost Gelre!

           Fractie CDA Oost Gelre:
           Theo Donderwinkel 0544-376566
           Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
           Carla Heming 0544-465506
           Toon Hulshof 06-50227949
           Theo Krabben 06-10731186
           Walter Leemreize 06-22540413
           Yvonne Winkel 544-353282

            College Oost Gelre neemt advies Klankbordgroep Vluchtelingenopvang over

            OOST GELRE – Het college van B&W heeft het advies van de Klankbordgroep vluchtelingenopvang Oost Gelre overgenomen. Dit betekent dat het college verder onderzoek doet naar de kansrijke locaties voor de huisvesting van vergunninghouders. Dit moet bijdragen aan het nu en in de komende tijd huisvesten van vergunninghouders die aan Oost Gelre zijn toegewezen.

            In een eerder stadium heeft de klankbordgroep een lijst met 16 locaties beoordeeld. Daarbij heeft de klankbordgroep ook een aantal randvoorwaarden geformuleerd. Voor een aantal locaties is het bijvoorbeeld wenselijk om een mix van bewoners te krijgen. Dus niet alleen vergunninghouders, maar bijvoorbeeld ook ruimte voor inwoners uit de gemeente, zoals jongeren. Dit vergroot de mogelijkheden voor integratie en participatie. Het overzicht van locaties zoals dat nu door het college is vastgesteld staat op www.oostgelre.nl.

            Uitwerking in overleg
            Het college gaat nu verder met de uitwerking van de (tijdelijke) locaties. Het college gaat daarvoor vanzelfsprekend in gesprek met de buurt. Daarnaast worden de locaties onderzocht op haalbaarheid. In overleg met de eigenaar van het pand wordt gekeken naar zaken als randvoorwaarden en de financiële en ruimtelijke haalbaarheid.

            Vergunninghouders
            Vergunninghouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben. Hun asielaanvraag is erkend en ze mogen in ieder geval 5 jaar in Nederland blijven. Ze hebben recht op een woning.
            Oost Gelre moet dit jaar 91 personen huisvesten. Op dit moment moeten nog 28 vergunninghouders gehuisvest worden om de taakstelling voor 2016 te halen. Het aantal vergunninghouders voor 2017 is nog niet bekend.

            Informatie
            De beoordeling van de locaties staat op www.oostgelre.nl. Daar staat ook andere informatie over de huisvesting van vergunninghouders. Inwoners kunnen met vragen terecht bij het aanspreekpunt vluchtelingenopvang van de gemeente, Brandt Keegstra. Hij is te bereiken via de mail naar vluchtelingen@oostgelre.nl of telefonisch via 0544-393552.

             In Gelderland 23.060 kinderen op pad met Kinderpostzegels

             De Kinderpostzegelactie komt eraan! Op woensdagmiddag 28 september gaan Nederlandse basisschoolkinderen weer langs de deuren om zich in te zetten voor kwetsbare kinderen over de hele wereld. Ook in Gelderland: 23.060 kinderen hebben zich aangemeld. Dat zijn er nog meer dan vorig jaar!
             Uit Gelderland komt ook de 11-jarige Sjors, één van de projectambassadeur van dit jaar. Hij was vaak druk in de klas en als zijn klasgenoten dit dan ook nog waren, was dat zwaar voor de juf. Gelukkig ontdekte de juf de methode ´Druk in de Klas´, ontwikkeld door de VU in Amsterdam. Nu gaan zowel de juf als Sjors weer met plezier naar school.

             Kinderpostzegelactie 2016
             Dit jaar sieren de tekeningen van Fiep Westendorp de postzegels, ter ere van haar 100ste geboortedag. Met de opbrengst van de verkoop steunt Kinderpostzegels projecten die kansen creëren voor kwetsbare kinderen in binnen- en buitenland.

             Over Stichting Kinderpostzegels Nederland
             Kinderpostzegels geeft kwetsbare kinderen ontwikkelingskansen voor een betere toekomst. Ons motto is ´voor kinderen, door kinderen´. De kinderpostzegelactie is hiervan het sprekende voorbeeld. Het is de grootste en meest populaire scholenactie van Nederland, uniek in de wereld. Met de opbrengst van de actie zijn afgelopen jaar heel veel kinderen gesteund. Kijk voor meer informatie op www.kinderpostzegels.nl.

             • Vanaf woensdag 28 september komen de kinderen weer langs de deuren;
             • Met de opbrengst van de actie worden kwetsbare kinderen geholpen in ontwikkelingslanden en Nederland, ook in Gelderland.

              Recordweer in september

              Ook deze woensdag gaat recordwarm verlopen. De hoogste maximumtemperatuur ooit gemeten op 14 september is tot nu toe in het jaar 1964 geweest, het werd toen 28,2 graden. Volgens MeteoGroup worden vanmiddag temperaturen van 31 graden verwacht in De Bilt.

              Septemberrecords
              Gisterenwerden niet alleen dagrecords, maar zelfs maandrecords verbroken. Grote delen van Gelderland en Brabant hadden bijvoorbeeld de hoogste temperatuur ooit gemeten in de septembermaand. Ook vandaag is het stralend zonnig en loopt de temperatuur razendsnel op. Het wordt uiteindelijk op de meeste plaatsen 30 tot 33 graden.

              Aan zee tropennacht
              We starten al bijzonder mild, Om 06.00 uur vanochtend was het bijvoorbeeld in Vlissingen nog 23 graden. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat weerstation Vlissingen vandaag het record breekt van de hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten in de septembermaand. Dat gebeurde gisteren al, maar wordt vandaag zeer waarschijnlijk scherper gesteld.

              Meer informatie: MeteoGroup
              www.weer.nl
              www.meteogroup.com

               Recordwarme septembernacht

               Hier en daar langs de westkust is de temperatuur volgens MeteoGroup, de afgelopen nacht nog nooit zo hoog gebleven in september. In Den Helder lag de minimumtemperatuur op 19,8 graden, waarmee het oude record van 5 september 1949 met 19,0 graden, ruim werd verbroken.

               In Vlissingen werd het zelfs niet kouder dan 20,8 graden, waarmee het oude record, ook van 5 september 1949, met 0,9 graden werd verbroken.

               Wellicht dat we vandaag overdag het septemberrecord voor wat betreft de maximumtemperatuur gaan benaderen of verbreken. Volgens MeteoGroup volgt er morgen een vergelijkbare zwoele nacht en ook snikhete dag. Pas vrijdag zal de hitte worden verdreven.

               Meer informatie: MeteoGroup
               www.weer.nl
               www.meteogroup.com

                IVN-wandeling “Langs de groene grens” van de Leemputten en Zwillbrocker Venn.

                GROENLO – De IVN afdeling Oost Achterhoek organiseert op zondag 18 september om 14.00 uur weer een natuurexcursie, en wel naar de Leemputten en het Zwillbrocker Venn. Start: parkeerplaats Haak en Hoek, Holterhoekseweg 6, 7142 HZ Groenlo. Volg eventueel de IVN-borden.

                Landen liggen vaak ‘met de ruggen tegen elkaar’. Stedelijke en andere activiteiten zijn centraal gesitueerd. Hoe dichter bij de grens, hoe minder plaatsen en hoe meer groen we tegenkomen. Met als mooi voordeel: meer ruimte voor de natuur. Resultaat: een groene grens.
                Op de grens van de Achterhoek met Münsterland lagen bovendien van oudsher uitgestrekte veengebieden met veelal natte hei. Deze waren zo onbegaanbaar dat er nauwelijks grensoverschrijdende wegen zijn.

                In de leemputten werd vroeger de miocene klei afgegraven voor baksteen- en dakpannenfabricage. De putten waren vermaard door de vondsten, met name van haaientanden. Nu is het een natuurgebied. Over de groene grens kun je naar het hoogveen bij Zwilbrock lopen.
                Het Zwillbrocker Venn ontstond door het turfsteken. Het gebied wordt al vele duizenden jaren bewoond. Langs de rand van het veen wijzen bodemvondsten op bewoning in de oude steentijd (ca. 10.000 v.Chr.).Het natuurgebied omvat zowel bos als moerasgebied.

                Hoe groen het Zwillbrocker Venn en de Leemputten zijn, mede als gevolg van de ligging nabij de grens, bekijken we tijdens deze excursie.

                Laarzen of hoge schoenen zeer aanbevolen! De excursie duurt ruim twee uur.
                Deelname is gratis, voor de consumptie wordt een kleine vergoeding gevraagd.

                Voor inlichtingen kunt u bellen met: André Hendriks, 0544-352043.

                 Septemberzomer

                 Met temperaturen die begin volgende week kunnen oplopen tot lokaal 30 graden, heeft deze septembermaand zomerse allures. De eerste week is gemiddeld gezien ruim 3 graden te warm verlopen en bracht landelijk gezien al drie zomerse dagen van 25 graden of meer met zich mee. Hoe anders was dat vorig jaar. Toen ging de herfst al vroeg van start en werd in de gehele septembermaand nergens de 22 graden aangetikt.

                 Tropisch
                 Het mooie en warme weer van de afgelopen tijd heeft alles te maken met hogedrukgebieden, die telkens opnieuw onze omgeving opzoeken. Daardoor is het rustig en warm weer, met veel zonneschijn. Zodra het ene hogedrukgebied het andere afwisselt, is er eventjes een dag waarop een storing kan passeren. Dat gebeurt zondag met wat meer bewolking en een zeer plaatselijk buitje. Vanaf maandag bouwt zich echter opnieuw hogedruk op en herstelt het zeer warme en zonnige weer zich. Dan kan het landinwaarts zelfs tropisch warm worden, met 30 graden.

                 Vorig jaar
                 September brengt lang niet altijd mooi weer met zich mee. Vorig jaar kwam de temperatuur in heel september op geen enkel meetstation hoger dan 21,7 graden. Het zomerse gevoel lieten we toen snel achter ons. Dit jaar lijkt de nazomer echter nog een tijdlang voort te duren.

                 Meer informatie: MeteoGroup
                 www.weer.nl
                 www.meteogroup.com

                  Gemeente Oost Gelre. Officiële mededelingen 8 september

                  Bouwen en wonen

                  Ingekomen aanvragen omgevingsvergunning

                  Vragender
                  • Heringsaweg 1, legaliseren bestaande grondwal (30 augustus 2016)
                  • Heringsaweg 1, aanleggen nieuwe grondwal (30 augustus 2016)

                  Lichtenvoorde
                  • Planetenstraat 45, bouwen schuurtje bij basisschool De Regenboog (29 augustus 2016)\
                  • Dieselstraat 5-7, herbouw en uitbreiding kantoorgebouw (2 september 2016)

                  Harreveld
                  • Rector Hulshofstraat 6, plaatsen dakramen (29 augustus 2016)
                  Ontvangen sloopmeldingen

                  Voor het slopen van bouwwerken waar meer dan 10 m3 sloopafval vrijkomt of wanneer asbest wordt verwijderd, geldt een meldingsplicht. Een sloopmelding wordt ten minste vier weken voor aanvang van de sloop ingediend.

                  De afgelopen periode hebben burgemeester en wethouders de volgende sloopmelding(en) ontvangen:

                  Harreveld
                  • Rector Hulshofstraat 6, verwijderen asbestdakbeschot (29-08-2016)

                  Tegen deze melding(en) is geen bezwaar en beroep mogelijk.
                  Voor meer informatie over deze melding(en) kunt u terecht bij de afdeling Omgeving.
                  Verleende omgevingsvergunningen

                  Groenlo
                  • Asser Esch 3, bouwen woonhuis (25-8-2016)
                  • Redoute 7, bouwen bedrijfshal (26-8-2016)

                  Bezwaar
                  Procedure 3A is van toepassing

                  Groenlo
                  • Redoute 7, verstoren archeologisch monument (31-8-2016)

                  Beroep
                  Procedure 4A is van toepassing

                  Lijst bijzondere bomen

                  Toevoeging bomen aan ‘Lijst bijzondere bomen’
                  Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs een aantal bomen aan de lijst van “bijzondere bomen” toegevoegd. Het gaat om ongeveer 100 bomen. De eigenaren van die bomen hebben hierover een brief ontvangen. De selectie van bijzondere bomen is in het najaar van 2015 uitgevoerd door medewerkers van de ‘Bomenbank’, een onafhankelijk adviesbureau uit Bleskensgraaf.
                  Inzage
                  De (ontwerp)besluiten en de daarop betrekking hebbende stukken liggen ter inzage aan de balie van het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Ook zijn ze digitaal in te zien via www.oostgelre.nl, in de periode van maandag 5 september t/m maandag 17 oktober 2016.

                  Zienswijze
                  Gedurende de inzagetermijn bestaat de gelegenheid schriftelijk of mondeling en gemotiveerd zienswijzen naar voren te brengen/in te dienen.
                  • De schriftelijke zienswijze kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 17, 7130 AA Lichtenvoorde
                  • Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met André te Brake van de afdeling Omgeving, telefoonnummer (0544) 39 34 98, e-mail a.tebrake@oostgelre.nl.

                  Informatie
                  Voor nadere informatie over de procedure en de lijst van bijzondere bomen kunt u contact opnemen met André te Brake, telefoonnummer (0544) 39 34 98, e-mail a.tebrake@oostgelre.nl.

                  Ruimtelijke Ontwikkeling

                  Ontwerp wijzigingsplan

                  Ontwerp wijzigingsplan ‘Vragenderweg 71 Vragender vervorming bouwvlak’
                  Het ontwerp wijzigingsplan voorziet in het vervormen van het bouwvlak op het perceel Vragenderweg 71 te Vragender. Na vervorming van het bouwvlak worden oude stallen gesloopt en een nieuwe stal met luchtwasser gerealiseerd.

                  Voor ontwikkelingen van deze omvang, dient op grond van de Wet ruimtelijke ordening tegelijk met het wijzigingsplan een exploitatieplan te worden vastgesteld, tenzij de economische uitvoerbaarheid anderszins door middel van een exploitatieovereenkomst is verzekerd. De initiatiefnemer zal met de gemeente een overeenkomst afsluiten.

                  Inzage
                  Procedure 1, van 9 september t/m 20 oktober 2016, en digitaal raadpleegbaar op www.oostgelre.nl > Actueel > Ter inzage of rechtstreeks op de nationale website RO-plannen (www.ruimtelijkeplannen.nl). Daarnaast kunt u de planbestanden vinden op de website . Het plan heeft het plannummer NL.IMRO.1586.WPBUI1505-OW01.

                  Zienswijze
                  Procedure 2A en 2 I, van 9 september t/m 20 oktober 2016.

                  Evenementen

                  Groenlo
                  • Museumdag op parkeerplaats nabij Gelderse museum aan Gasthuisstraat op 22 oktober 2016 (31-8-2016)
                  • Buurtfeest in de Boompjeswal op 10 september 2016 (1-9-2016)
                  • Buurtfeest aan de Garstenveld op 17 september 2016 (1-9-2016)
                  • Burendag op parkeerplaats aan Wilhelminastraat (achter huizen Ruurloseweg 26 t/m 32, op 24 september 2016 (3-9-2016)

                  Lichtenvoorde
                  • Bouw kindercorsowagen op wadi aan IJsvogel, nabij nrs. 1 t/m 11 op 9 en 10 september 2016 (3-9-2016)
                  • Gezamenlijke horeca en gemeente Oost Gelre, organiseren kermis op 11, 12 en 13 september 2016 in het centrum met plaatsen van diverse kermisattracties, snackwagens, extra tappunten, diverse tenten/uitbouwen bij verschillende horeca en het ten gehore brengen van livemuziek op 11, 12 en 13 september 2016 (21-8-2016)
                  • Muziekevenement op groenstrook gelegen tegenover terras van café ‘De Schatberg’ aan Raadhuisstraat 35 op 12 september 2016 van 8.00-16.00 uur (31-8-2016)
                  • Kidzbeurs op 18 september 2016 in Den Diek (31-8-2016)

                  Bezwaar
                  Procedure 3B is van toepassing
                  Verkeersmaatregelen

                  Kermis / bloemencorso / jaarmarkt Lichtenvoorde
                  I.v.m. de kermis/corso Lichtenvoorde worden een groot aantal verkeersmaatregelen genomen. De belangrijkste leest u hieronder. Een compleet overzicht treft u aan op www.bereikbaargelderland.nl.

                  (Opbouw) kermis: 7 t/m 14 september 2016:
                  ­ Afsluiting Markt en omliggende straten voor alle verkeer, behalve voor voetgangers.

                  Op- en afbouw tribunes: 10 en 11 september 2016 (enkel uren):
                  ­ Afsluiting Varsseveldseweg (tussen Raadhuisstraat en parkeerterrein gemeentehuis)
                  ­ Richterslaan (tussen Esstraat en Lievelderweg)

                  Corso(tentoonstellings)- en schutterijactiviteiten
                  • 11 september 2016 12.00 uur tot 12 september 2016 12.00 uur
                  ­ Afsluiting Esstraat (tussen Rapenburgsestraat en Hagenstraat)
                  ­ Afsluiting Varsseveldseweg (tussen Rapenburgsestraat en Ds. van Krevelenstraat)
                  • 11 september 2016 12.00 uur tot 12 september 2016 17.00 uur
                  ­ Afsluiting Ds. van Krevelenstraat
                  ­ Afsluiting Gert Reindersstraat (tussen Pastoor Sandersstraat en H. Leemreizestraat)

                  Corsoroute: 11 september 2016 van 11.00 uur tot 18.00 uur
                  ­ Afsluiting van de wegen op de corsoroute

                  Corsoactiviteiten: 12 september 2016 van 6.30 uur tot 17.00 uur.
                  ­ Afsluiting Zieuwentseweg (tussen Schatbergstraat en Bentinckstraat)

                  Ontsluiting parkeerterreinen: 11 september 2016 van 12.00 uur tot 18.00 uur.
                  ­ Afsluiting Lakendijk (tussen Zieuwentseweg en Europaweg)

                  Calamiteitenroute: 11 september 2016 van 11.00 uur tot 18.00 uur
                  ­ Afsluiting Varsseveldseweg (parallelweg – tussen Kerkstraat Harreveld en Europaweg)
                  ­ Afsluiting Europaweg (Paralleweg – tussen Varsseveldseweg en Zieuwentseweg)

                  Beheersbaarheid verkeer in Lichtenvoorde: 11 september 2015 van 11.00 uur tot 17.00 uur
                  ­ Afsluiting van de toegangswegen naar de kern Lichtenvoorde: Varsseveldseweg, Op ’t Zand, Zieuwentseweg, Richterslaan, Kerkhoflaan, Lievelderweg, Edisonstraat, Vragenderweg, Aaltenseweg, Wentholtstraat, Oude Aaltenseweg

                  Jaarmarkt: 13 september 2016 van 05.00 uur tot 17.00 uur
                  ­ Afsluiting gedeelten Dijkstraat en Nieuwe Maat
                  Overige vergunningen

                  Groenlo
                  • Ontheffing schenken zwakalcoholhoudende drank tijdens een feest in de Oude Calixtus op 10 september 2016 (6-9-2016)

                  Bezwaar
                  Procedure 3B is van toepassing