Categoriearchief: Zwolle

Raadsvergadering start in Oude Calixtus

X 714

OOST GELRE – Vanwege de verwachte grote belangstelling voor agendapunt 15 van de raadsvergadering in Oost Gelre op dinsdag 7 maart begint deze in de oude Calixtus in Groenlo. Agendapunt betreft mogelijke vestiging van twee agrarische bedrijven aan de Kroosdijk in Mariënvelde en Schurinkweg in Harreveld. Het college wil de raad om advies vragen over deze nieuwe vestigingen van intensieve veehouderij.

De gemeente verwacht dat er meer bezoekers zullen komen dat er stoelen zijn in de raadzaal van het stadhuis. De voormalige kerk bevindt zich tegenover het stadhuis.

De raadsvergadering van aanstaande dinsdag 7 maart start om 19.30 uur in de Oude Calixtus in Groenlo.

  Gemeentehuis na verbouwing van 2 jaar geopend

  X 535

  OOST GELRE – “We gaan het gemeentehuis niet openen met veel bombarie. We hebben geen slingers of ballonnen. We hebben een opening die past bij dit verbouwde gebouw. We doen het netjes, functioneel en het past bij deze tijd”, waren de woorden van Annette Bronsvoort, burgemeester van de gemeente Oost Gelre aan de genodigden. Uiteindelijk werd met applaus het verbouwde gemeentehuis van Oost Gelre, dat staat in Lichtenvoorde, geopend.

  De opening werd verricht in het nieuwe ‘Ontmoetingsplein’. Daar waar vorig jaar nog de spreekkamers stonden is nu een ontmoetingszaal/restaurant gevestigd.

  “Het gemeentehuis is verbouwd, maar het voelt als nieuw. Het is een duurzaam huis, er kan aangenaam gewerkt worden door onze medewerkers en er is een mooie mogelijkheid tot ontmoeting met onze inwoners. Het gebouw is weer helemaal bij de tijd; uitnodigend, open, modern en functioneel”, vertelde de burgemeester

  De afgelopen twee jaar is er hard gewerkt aan de verbouw van het gemeentehuis. De opening van woensdagmorgen was in besloten kring, waarbij onder andere architect, (onder)aannemers, installateurs, de gemeenteraad, college van B&W en medewerkers van de gemeente Oost Gelre voor waren uitgenodigd.

  Zaterdag 18 maart kan iedereen van 10.00 – 16.00 uur tijdens de Open Dag een kijkje nemen in het verbouwde gemeentehuis.

  Foto: Marcel Houwer

   Nieuw Prinsenpaar in Zwolle

   X 4867

   ZWOLLE/Groenlo – Franklin (Groot Kormelink), van Toyota Kormelink in Groenlo, en adjudant Arno (te Braake) van Bouwbedrijf de Driehoek regeren als het 39ste prinsenpaar bij carnavals vereniging De Zwolse Noamelkers over het Zwolse narrenvolk. De hoogheden werden vrijdagavond in een bomvol City Lido onthuld.

   Prins Franklin en adjudant Arno nemen de scepter over van Jan Teselink en Aloys Schuurink. Het nieuwe prinsenpaar regeert met de leus: “Wí’j raakt um good”!

   De jeugdprins in Zwolle is Jelle (Reijerink) en jeugdadjudant Jasper (ter Braak)!

    Gelre fm, eerste Gelderse streekomroep op DAB+

    X 57

    OOST GELRE – Vanaf deze week is Gelre fm als eerste Gelderse streekomroep te ontvangen via een digitale DAB+ radio. Met een nieuwe zender vanuit Groenlo is Gelre fm in een groot gedeelte van de Achterhoek nu digitaal te ontvangen.

    Gelre fm heeft de complete beschikbare Achterhoekse Mux ‘kanaal 6A Achterhoek NL’ toegewezen gekregen. Een Mux is een gecombineerd signaal waarin Gelre fm maximaal 12 radiozenders mag uitzenden.

    Jorg Ebbers van Gelre fm is blij met deze nieuwe stap. “Het ministerie van Economische Zaken heeft 4 streekomroepen in Nederland de kans gegeven om een eigen zogenaamde digitale Mux aan te zetten en we zijn natuurlijk erg trots dat ze ons dat vertrouwen hebben gegeven. Dit vertrouwen komt mede doordat onze eigen technische dienst onder leiding van Bennie ter Maat de implementatie van deze nieuwe techniek zelf uitvoert. Hiermee vergaren we belangrijke informatie voor het ministerie waarmee zij andere streekomroepen in Nederland kunnen helpen hetzelfde te doen.“

    Een radio met DAB+ technologie biedt meer keuze aan radiostations, meer gemak, veel meer informatie waaronder foto’s van artiesten in je scherm en digitale geluidskwaliteit. Het enige wat je nodig hebt is een digitale DAB+ radio. Net als bij FM heb je geen abonnementskosten en geen gedoe met registreren of inloggen. “DAB radio is de toekomst! In sommige landen zijn ze zelfs de veel gebruikte fm band al aan het afschakelen, dus dat wij er nu al net als alle landelijke zenders opzitten is natuurlijk uniek en we lopen hiermee vooruit op andere omroepen.”, aldus Ebbers. Digitale radio wordt op dit moment gepromoot in de campagne ‘Let’s get digital’ Deze campagne wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken.

    Gelre fm zal de complete DAB Mux zelf gaan exploiteren. Naast Gelre fm zijn ook Leuk.fm, Dinxper FM en Optimaal FM via deze Mux te ontvangen.

    Erfgoednota Aalten, Oost Gelre en Winterswijk vastgesteld

    X 61

    De gezamenlijke Erfgoednota 2017-2020 met de titel ‘Wi-j doet ’t samen’ is door de gemeenteraden van Aalten, Oost Gelre en Winterswijk vastgesteld. In de nota zijn de kaders vastgelegd voor het erfgoedbeleid. Het bijbehorende uitvoeringsprogramma biedt een overzicht van de activiteiten en projecten, die in de komende periode worden uitgevoerd.

    Ambities, doelen en activiteiten
    In Aalten en Oost Gelre stelde de raad de nota vast op 18 oktober jl., de raad van Winterswijk volgde op 26 oktober 2016. In de nota zijn de ambities, doelen en activiteiten van het beleid voor de komende vier jaar opgenomen. Ook zijn er themalijnen opgesteld voor het uitdragen van het erfgoed. De ambities van de gemeenten voor de komende periode zijn:

    • Krachten bundelen en verbindingen leggen voor daadkracht, draagvlak en om gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan.
    • Historische kwaliteit behouden, benutten, verduurzamen en versterken voor een aantrekkelijke, vitale en toekomstbestendige streek.
    • De identiteit van onze streek inzetten voor de beleving van erfgoed voor en door bewoners en bezoekers.
    • Onze kennis vergroten en (digitaal) delen om kwaliteit te verhogen en inspiratie te bieden voor jong en oud.

    Belang cultureel erfgoed
    Ons culturele erfgoed is van groot belang voor ons historisch besef en onze gezamenlijke identiteit. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat cultuur en erfgoed een belangrijke bijdrage leveren aan de economie en de maatschappij. Erfgoed is van belang voor het toerisme en voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en bewoners. De gemeenten streven ernaar om deze bijdrage zo groot mogelijk te maken. Dit is een van de uitdagingen die zij aangaan op basis van de gezamenlijke erfgoednota. Vanzelfsprekend doen zij dit graag samen met de organisaties en mensen in de streek. Om het erfgoed te versterken, zijn in de drie gemeenten extra financiële middelen beschikbaar gesteld. De nota is te vinden op de websites van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk.

     Achterhoek klaar voor Regiotaxi-vervoer

     X 81

     ACHTERHOEK –  Vanaf 1 januari 2017 neemt de Achterhoek het Regiotaxi-vervoer over van de provincie Gelderland. De Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk zijn bijna klaar met de voorbereidingen. Reizigers ontvangen medio november alle informatie persoonlijk in de brievenbus.

     Vanaf 1 december 2016 kunnen er ritten voor 2017 worden geboekt. Inwoners die gebruik maken van het Regiotaxi-vervoer bellen vanaf komend jaar met een ander telefoonnummer of boeken hun rit via een andere website dan zij nu gewend zijn. “Maar het vervoer zelf verandert niet”, benadrukken de gemeenten die vanaf 2017 verantwoordelijk zijn voor het Regiotaxi-vervoer in de Achterhoek. “Inwoners die zijn aangewezen op geregeld vervoer, kunnen ook in 2017 gewoon naar hun plaats van bestemming reizen.”

     Betalen per gereisde kilometer
     Toch zal in 2017 niet alles ‘als vanouds’ zijn. Zo worden vanaf 2017 de pasjes afgeschaft. Reizigers hoeven vanaf komend dus jaar geen pasje meer te tonen aan de chauffeur. Daarnaast wordt vanaf 2017 het betalen per kilometer ingevoerd. Reizigers betalen vanaf dan alleen nog voor de kilometers die zij daadwerkelijk reizen. Op dit moment rekenen zij hun ritten nog in zones af. Met deze keuze sluit de Achterhoek aan op de betaalwijze in het gewone openbaar vervoer.

     Nieuwe reismogelijkheden
     Daarnaast komen er in 2017 nieuwe reismogelijkheden bij. Naast de huidige bestemmingen binnen en zelfs buiten de Achterhoek, wordt het vanaf komend jaar ook mogelijk om naar Duitsland te reizen. Voor het vervoer hebben de gemeenten contracten gesloten met de taxibedrijven Willemsen de Koning, Correct Monnereau, Buiting en Mekers. Zij nemen per 1 januari 2017 het Regiotaxi-vervoer over van de huidige vervoerders, van wie de contracten eind dit jaar aflopen.

     Vervoercentrale start 1 december
     “Onze ambitie is de Achterhoek bereikbaar te maken voor iedere reiziger”, laten de verantwoordelijk wethouders weten. De gemeenten doen er alles aan om op 1 januari 2017 de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Om die reden gaat al op 1 december 2016 de nieuwe vervoercentrale van start. Via deze centrale kunnen straks de ritten worden gepland en geboekt, maar de telefonisten leveren ook reisadviezen. Als een bepaalde rit ook op een andere manier kan worden gemaakt, krijgt de reiziger dat via de Achterhoekse centrale te horen. De gemeenten hebben de realisatie en bemensing van de vervoercentrale gegund aan Munckhof.

     Informatie aan reizigers
     Reizigers ontvangen medio november alle informatie over hun vervoer in 2017. Dit gebeurt onder
     andere via de nieuwsbrief van Regiotaxi Gelderland en via een informatiepakket dat elke reiziger
     persoonlijk thuisgestuurd krijgt. Ook in de huis-aan-huiskranten en op diverse websites komt alle
     informatie. Vanaf 1 december 2016 is daarnaast de nieuwe klantenservice bereikbaar voor informatie,
     vragen en toelichting.

      Bedankje van de nierstichting

      X 44

      GROENLO – Nierstichting bedankt de gulle gevers van Zwolle en Groenlo en de enthousiaste collectanten voor hun inzet. Dit jaar is de mooie opbrengst van € 3.474,82 behaald.

      Zijn er mensen die zich willen inzetten voor de Nierstichting d.m.v collecteren dan kan men zich hiervoor aanmelden bij Dini Overbekking tel: 0544-463661. De collecte vindt elk jaar in september plaats.

       Welstand, wonen en bier. Proost!

       X 72

       ‘Eenvoudig, patstelling doorbreken en proost!’, dat was de inzet van het CDA tijdens de afgelopen raadsvergadering van Oost Gelre, en dat was hard nodig!

       Welstandsnota
       Eindelijk was hij er dan! De lang verwachte ‘Welstandsnota’. Deze is t.o.v. de vorige, een heel stuk eenvoudiger geworden. Daar is het CDA erg blij mee. Alleen zou er het Inspiratiedocument aan gekoppeld worden met allerlei regels en richtlijnen. En daarmee bestaat de kans dat de flexibiliteit van de ‘Welstandsnota’ weer te niet gedaan wordt. Hiervoor moet je juist ruimte geven. Inspiratie moet je niet vaststellen. Vandaar dat het CDA vóór de nieuwe welstandnota heeft gestemd, maar tégen het vaststellen van het inspiratiedocument. Samen met de VVD hebben we hiervoor een voorstel ingediend, die door de meerderheid van de raad werd ondersteund.

       Woonvisie
       De ‘Woonvisie’ was een zwaar agendapunt, waar we als raad lang op gewacht hebben. Oost Gelre heeft veel nieuwbouwplannen waar geen vraag naar is. Deze woningen kun je bij wijze van spreken zo gaan bouwen omdat de gemeente daar ooit, in een ver verleden, toestemming voor heeft gegeven. Maar deze woningen bouwen heeft geen zin omdat ze toch niet worden verkocht. Van de provincie moet dit overschot eerst verdwijnen, voordat er nieuwe woningen gebouwd mogen worden. Om dus weer ruimte te creëren voor die plannen die we nodig gaan hebben moeten we de huidige projectplannen evalueren, en waar nodig bijstellen tot zelfs schrappen. En dat doet pijn. Hierdoor ontstaat er een patstelling; woningbouw waar wel vraag naar is, zoals bijvoorbeeld woonstudio’s voor jongeren en studenten, komt niet tot stand. Jongeren/studenten trekken dan weg uit onze gemeente omdat ze geen woonruimte kunnen vinden en dat is funest voor de leefbaarheid. Dit kunnen we ons niet veroorloven. Om deze patstelling te doorbreken heeft het CDA een amendement (wijzigingsvoorstel) voor de ‘Woonvisie’ ingediend. Met dit amendement gaat de gemeente actief met ontwikkelaars in overleg om deze op een andere plek, waar wel vraag naar is, alsnog te bouwen. Alleen moet er dan wel per saldo minder terug gebouwd worden. Zo sla je twee vliegen in één klap (schrappen én bouwen) en kan het ‘vliegwiel’ opgang komen. De meerderheid van de raad vond dit een goed voorstel van het CDA.

       Place to be
       Oost Gelre is in potentie een hele krachtige economische gemeente. Met heel veel werkgelegenheid en grote evenementen. Als straks de nieuwe N18 gereed is ben je in 20 minuten in Enschede. Met de nieuwe woonvisie hebben we voldoende woningen/woonstudio’s voor jongeren/studenten in Oost Gelre. Oost Gelre is dus voor jongeren/studenten een hele aantrekkelijke gemeente; ‘The place to be!’. Alleen verkopen we dat als gemeente voor deze doelgroep niet goed genoeg. CDA heeft daarom een motie ingediend met als doel dat er een dergelijke pr-campagne op te starten. Deze motie is aangenomen.

       Stadsbrouwerij
       De raad werd gevraagd om een ‘Verklaring van geen bedenkingen’ af te geven voor de ambachtelijke Stadsbrouwerij op de locatie Villa Adriana in Groenlo. Een prachtig plan, goed voor Groenlo en goed voor Oost Gelre. Het CDA heeft dan ook van harte ingestemd met deze verklaring. In het huidige tijdperk, met de huidige behoefte nu, hebben we nu voorrang gegeven aan een Stadsbrouwerij boven de zorgvilla, maar in de toekomst willen we een hoogwaardige zorginstelling zeker als optie openhouden. De tijd zal het leren.
       We proosten op de toekomst van Oost Gelre!

       Fractie CDA Oost Gelre:
       Theo Donderwinkel 0544-376566
       Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
       Carla Heming 0544-465506
       Toon Hulshof 06-50227949
       Theo Krabben 06-10731186
       Walter Leemreize 06-22540413
       Yvonne Winkel 544-353282

        College Oost Gelre neemt advies Klankbordgroep Vluchtelingenopvang over

        X 27

        OOST GELRE – Het college van B&W heeft het advies van de Klankbordgroep vluchtelingenopvang Oost Gelre overgenomen. Dit betekent dat het college verder onderzoek doet naar de kansrijke locaties voor de huisvesting van vergunninghouders. Dit moet bijdragen aan het nu en in de komende tijd huisvesten van vergunninghouders die aan Oost Gelre zijn toegewezen.

        In een eerder stadium heeft de klankbordgroep een lijst met 16 locaties beoordeeld. Daarbij heeft de klankbordgroep ook een aantal randvoorwaarden geformuleerd. Voor een aantal locaties is het bijvoorbeeld wenselijk om een mix van bewoners te krijgen. Dus niet alleen vergunninghouders, maar bijvoorbeeld ook ruimte voor inwoners uit de gemeente, zoals jongeren. Dit vergroot de mogelijkheden voor integratie en participatie. Het overzicht van locaties zoals dat nu door het college is vastgesteld staat op www.oostgelre.nl.

        Uitwerking in overleg
        Het college gaat nu verder met de uitwerking van de (tijdelijke) locaties. Het college gaat daarvoor vanzelfsprekend in gesprek met de buurt. Daarnaast worden de locaties onderzocht op haalbaarheid. In overleg met de eigenaar van het pand wordt gekeken naar zaken als randvoorwaarden en de financiële en ruimtelijke haalbaarheid.

        Vergunninghouders
        Vergunninghouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben. Hun asielaanvraag is erkend en ze mogen in ieder geval 5 jaar in Nederland blijven. Ze hebben recht op een woning.
        Oost Gelre moet dit jaar 91 personen huisvesten. Op dit moment moeten nog 28 vergunninghouders gehuisvest worden om de taakstelling voor 2016 te halen. Het aantal vergunninghouders voor 2017 is nog niet bekend.

        Informatie
        De beoordeling van de locaties staat op www.oostgelre.nl. Daar staat ook andere informatie over de huisvesting van vergunninghouders. Inwoners kunnen met vragen terecht bij het aanspreekpunt vluchtelingenopvang van de gemeente, Brandt Keegstra. Hij is te bereiken via de mail naar vluchtelingen@oostgelre.nl of telefonisch via 0544-393552.

         In Gelderland 23.060 kinderen op pad met Kinderpostzegels

         X 62

         De Kinderpostzegelactie komt eraan! Op woensdagmiddag 28 september gaan Nederlandse basisschoolkinderen weer langs de deuren om zich in te zetten voor kwetsbare kinderen over de hele wereld. Ook in Gelderland: 23.060 kinderen hebben zich aangemeld. Dat zijn er nog meer dan vorig jaar!
         Uit Gelderland komt ook de 11-jarige Sjors, één van de projectambassadeur van dit jaar. Hij was vaak druk in de klas en als zijn klasgenoten dit dan ook nog waren, was dat zwaar voor de juf. Gelukkig ontdekte de juf de methode ´Druk in de Klas´, ontwikkeld door de VU in Amsterdam. Nu gaan zowel de juf als Sjors weer met plezier naar school.

         Kinderpostzegelactie 2016
         Dit jaar sieren de tekeningen van Fiep Westendorp de postzegels, ter ere van haar 100ste geboortedag. Met de opbrengst van de verkoop steunt Kinderpostzegels projecten die kansen creëren voor kwetsbare kinderen in binnen- en buitenland.

         Over Stichting Kinderpostzegels Nederland
         Kinderpostzegels geeft kwetsbare kinderen ontwikkelingskansen voor een betere toekomst. Ons motto is ´voor kinderen, door kinderen´. De kinderpostzegelactie is hiervan het sprekende voorbeeld. Het is de grootste en meest populaire scholenactie van Nederland, uniek in de wereld. Met de opbrengst van de actie zijn afgelopen jaar heel veel kinderen gesteund. Kijk voor meer informatie op www.kinderpostzegels.nl.

         • Vanaf woensdag 28 september komen de kinderen weer langs de deuren;
         • Met de opbrengst van de actie worden kwetsbare kinderen geholpen in ontwikkelingslanden en Nederland, ook in Gelderland.

          Recordweer in september

          X 59

          Ook deze woensdag gaat recordwarm verlopen. De hoogste maximumtemperatuur ooit gemeten op 14 september is tot nu toe in het jaar 1964 geweest, het werd toen 28,2 graden. Volgens MeteoGroup worden vanmiddag temperaturen van 31 graden verwacht in De Bilt.

          Septemberrecords
          Gisterenwerden niet alleen dagrecords, maar zelfs maandrecords verbroken. Grote delen van Gelderland en Brabant hadden bijvoorbeeld de hoogste temperatuur ooit gemeten in de septembermaand. Ook vandaag is het stralend zonnig en loopt de temperatuur razendsnel op. Het wordt uiteindelijk op de meeste plaatsen 30 tot 33 graden.

          Aan zee tropennacht
          We starten al bijzonder mild, Om 06.00 uur vanochtend was het bijvoorbeeld in Vlissingen nog 23 graden. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat weerstation Vlissingen vandaag het record breekt van de hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten in de septembermaand. Dat gebeurde gisteren al, maar wordt vandaag zeer waarschijnlijk scherper gesteld.

          Meer informatie: MeteoGroup
          www.weer.nl
          www.meteogroup.com

           Recordwarme septembernacht

           X 62

           Hier en daar langs de westkust is de temperatuur volgens MeteoGroup, de afgelopen nacht nog nooit zo hoog gebleven in september. In Den Helder lag de minimumtemperatuur op 19,8 graden, waarmee het oude record van 5 september 1949 met 19,0 graden, ruim werd verbroken.

           In Vlissingen werd het zelfs niet kouder dan 20,8 graden, waarmee het oude record, ook van 5 september 1949, met 0,9 graden werd verbroken.

           Wellicht dat we vandaag overdag het septemberrecord voor wat betreft de maximumtemperatuur gaan benaderen of verbreken. Volgens MeteoGroup volgt er morgen een vergelijkbare zwoele nacht en ook snikhete dag. Pas vrijdag zal de hitte worden verdreven.

           Meer informatie: MeteoGroup
           www.weer.nl
           www.meteogroup.com

            IVN-wandeling “Langs de groene grens” van de Leemputten en Zwillbrocker Venn.

            X 37

            GROENLO – De IVN afdeling Oost Achterhoek organiseert op zondag 18 september om 14.00 uur weer een natuurexcursie, en wel naar de Leemputten en het Zwillbrocker Venn. Start: parkeerplaats Haak en Hoek, Holterhoekseweg 6, 7142 HZ Groenlo. Volg eventueel de IVN-borden.

            Landen liggen vaak ‘met de ruggen tegen elkaar’. Stedelijke en andere activiteiten zijn centraal gesitueerd. Hoe dichter bij de grens, hoe minder plaatsen en hoe meer groen we tegenkomen. Met als mooi voordeel: meer ruimte voor de natuur. Resultaat: een groene grens.
            Op de grens van de Achterhoek met Münsterland lagen bovendien van oudsher uitgestrekte veengebieden met veelal natte hei. Deze waren zo onbegaanbaar dat er nauwelijks grensoverschrijdende wegen zijn.

            In de leemputten werd vroeger de miocene klei afgegraven voor baksteen- en dakpannenfabricage. De putten waren vermaard door de vondsten, met name van haaientanden. Nu is het een natuurgebied. Over de groene grens kun je naar het hoogveen bij Zwilbrock lopen.
            Het Zwillbrocker Venn ontstond door het turfsteken. Het gebied wordt al vele duizenden jaren bewoond. Langs de rand van het veen wijzen bodemvondsten op bewoning in de oude steentijd (ca. 10.000 v.Chr.).Het natuurgebied omvat zowel bos als moerasgebied.

            Hoe groen het Zwillbrocker Venn en de Leemputten zijn, mede als gevolg van de ligging nabij de grens, bekijken we tijdens deze excursie.

            Laarzen of hoge schoenen zeer aanbevolen! De excursie duurt ruim twee uur.
            Deelname is gratis, voor de consumptie wordt een kleine vergoeding gevraagd.

            Voor inlichtingen kunt u bellen met: André Hendriks, 0544-352043.

             Septemberzomer

             X 64

             Met temperaturen die begin volgende week kunnen oplopen tot lokaal 30 graden, heeft deze septembermaand zomerse allures. De eerste week is gemiddeld gezien ruim 3 graden te warm verlopen en bracht landelijk gezien al drie zomerse dagen van 25 graden of meer met zich mee. Hoe anders was dat vorig jaar. Toen ging de herfst al vroeg van start en werd in de gehele septembermaand nergens de 22 graden aangetikt.

             Tropisch
             Het mooie en warme weer van de afgelopen tijd heeft alles te maken met hogedrukgebieden, die telkens opnieuw onze omgeving opzoeken. Daardoor is het rustig en warm weer, met veel zonneschijn. Zodra het ene hogedrukgebied het andere afwisselt, is er eventjes een dag waarop een storing kan passeren. Dat gebeurt zondag met wat meer bewolking en een zeer plaatselijk buitje. Vanaf maandag bouwt zich echter opnieuw hogedruk op en herstelt het zeer warme en zonnige weer zich. Dan kan het landinwaarts zelfs tropisch warm worden, met 30 graden.

             Vorig jaar
             September brengt lang niet altijd mooi weer met zich mee. Vorig jaar kwam de temperatuur in heel september op geen enkel meetstation hoger dan 21,7 graden. Het zomerse gevoel lieten we toen snel achter ons. Dit jaar lijkt de nazomer echter nog een tijdlang voort te duren.

             Meer informatie: MeteoGroup
             www.weer.nl
             www.meteogroup.com

              Gemeente Oost Gelre. Officiële mededelingen 8 september

              X 39

              Bouwen en wonen

              Ingekomen aanvragen omgevingsvergunning

              Vragender
              • Heringsaweg 1, legaliseren bestaande grondwal (30 augustus 2016)
              • Heringsaweg 1, aanleggen nieuwe grondwal (30 augustus 2016)

              Lichtenvoorde
              • Planetenstraat 45, bouwen schuurtje bij basisschool De Regenboog (29 augustus 2016)\
              • Dieselstraat 5-7, herbouw en uitbreiding kantoorgebouw (2 september 2016)

              Harreveld
              • Rector Hulshofstraat 6, plaatsen dakramen (29 augustus 2016)
              Ontvangen sloopmeldingen

              Voor het slopen van bouwwerken waar meer dan 10 m3 sloopafval vrijkomt of wanneer asbest wordt verwijderd, geldt een meldingsplicht. Een sloopmelding wordt ten minste vier weken voor aanvang van de sloop ingediend.

              De afgelopen periode hebben burgemeester en wethouders de volgende sloopmelding(en) ontvangen:

              Harreveld
              • Rector Hulshofstraat 6, verwijderen asbestdakbeschot (29-08-2016)

              Tegen deze melding(en) is geen bezwaar en beroep mogelijk.
              Voor meer informatie over deze melding(en) kunt u terecht bij de afdeling Omgeving.
              Verleende omgevingsvergunningen

              Groenlo
              • Asser Esch 3, bouwen woonhuis (25-8-2016)
              • Redoute 7, bouwen bedrijfshal (26-8-2016)

              Bezwaar
              Procedure 3A is van toepassing

              Groenlo
              • Redoute 7, verstoren archeologisch monument (31-8-2016)

              Beroep
              Procedure 4A is van toepassing

              Lijst bijzondere bomen

              Toevoeging bomen aan ‘Lijst bijzondere bomen’
              Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs een aantal bomen aan de lijst van “bijzondere bomen” toegevoegd. Het gaat om ongeveer 100 bomen. De eigenaren van die bomen hebben hierover een brief ontvangen. De selectie van bijzondere bomen is in het najaar van 2015 uitgevoerd door medewerkers van de ‘Bomenbank’, een onafhankelijk adviesbureau uit Bleskensgraaf.
              Inzage
              De (ontwerp)besluiten en de daarop betrekking hebbende stukken liggen ter inzage aan de balie van het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Ook zijn ze digitaal in te zien via www.oostgelre.nl, in de periode van maandag 5 september t/m maandag 17 oktober 2016.

              Zienswijze
              Gedurende de inzagetermijn bestaat de gelegenheid schriftelijk of mondeling en gemotiveerd zienswijzen naar voren te brengen/in te dienen.
              • De schriftelijke zienswijze kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 17, 7130 AA Lichtenvoorde
              • Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met André te Brake van de afdeling Omgeving, telefoonnummer (0544) 39 34 98, e-mail a.tebrake@oostgelre.nl.

              Informatie
              Voor nadere informatie over de procedure en de lijst van bijzondere bomen kunt u contact opnemen met André te Brake, telefoonnummer (0544) 39 34 98, e-mail a.tebrake@oostgelre.nl.

              Ruimtelijke Ontwikkeling

              Ontwerp wijzigingsplan

              Ontwerp wijzigingsplan ‘Vragenderweg 71 Vragender vervorming bouwvlak’
              Het ontwerp wijzigingsplan voorziet in het vervormen van het bouwvlak op het perceel Vragenderweg 71 te Vragender. Na vervorming van het bouwvlak worden oude stallen gesloopt en een nieuwe stal met luchtwasser gerealiseerd.

              Voor ontwikkelingen van deze omvang, dient op grond van de Wet ruimtelijke ordening tegelijk met het wijzigingsplan een exploitatieplan te worden vastgesteld, tenzij de economische uitvoerbaarheid anderszins door middel van een exploitatieovereenkomst is verzekerd. De initiatiefnemer zal met de gemeente een overeenkomst afsluiten.

              Inzage
              Procedure 1, van 9 september t/m 20 oktober 2016, en digitaal raadpleegbaar op www.oostgelre.nl > Actueel > Ter inzage of rechtstreeks op de nationale website RO-plannen (www.ruimtelijkeplannen.nl). Daarnaast kunt u de planbestanden vinden op de website . Het plan heeft het plannummer NL.IMRO.1586.WPBUI1505-OW01.

              Zienswijze
              Procedure 2A en 2 I, van 9 september t/m 20 oktober 2016.

              Evenementen

              Groenlo
              • Museumdag op parkeerplaats nabij Gelderse museum aan Gasthuisstraat op 22 oktober 2016 (31-8-2016)
              • Buurtfeest in de Boompjeswal op 10 september 2016 (1-9-2016)
              • Buurtfeest aan de Garstenveld op 17 september 2016 (1-9-2016)
              • Burendag op parkeerplaats aan Wilhelminastraat (achter huizen Ruurloseweg 26 t/m 32, op 24 september 2016 (3-9-2016)

              Lichtenvoorde
              • Bouw kindercorsowagen op wadi aan IJsvogel, nabij nrs. 1 t/m 11 op 9 en 10 september 2016 (3-9-2016)
              • Gezamenlijke horeca en gemeente Oost Gelre, organiseren kermis op 11, 12 en 13 september 2016 in het centrum met plaatsen van diverse kermisattracties, snackwagens, extra tappunten, diverse tenten/uitbouwen bij verschillende horeca en het ten gehore brengen van livemuziek op 11, 12 en 13 september 2016 (21-8-2016)
              • Muziekevenement op groenstrook gelegen tegenover terras van café ‘De Schatberg’ aan Raadhuisstraat 35 op 12 september 2016 van 8.00-16.00 uur (31-8-2016)
              • Kidzbeurs op 18 september 2016 in Den Diek (31-8-2016)

              Bezwaar
              Procedure 3B is van toepassing
              Verkeersmaatregelen

              Kermis / bloemencorso / jaarmarkt Lichtenvoorde
              I.v.m. de kermis/corso Lichtenvoorde worden een groot aantal verkeersmaatregelen genomen. De belangrijkste leest u hieronder. Een compleet overzicht treft u aan op www.bereikbaargelderland.nl.

              (Opbouw) kermis: 7 t/m 14 september 2016:
              ­ Afsluiting Markt en omliggende straten voor alle verkeer, behalve voor voetgangers.

              Op- en afbouw tribunes: 10 en 11 september 2016 (enkel uren):
              ­ Afsluiting Varsseveldseweg (tussen Raadhuisstraat en parkeerterrein gemeentehuis)
              ­ Richterslaan (tussen Esstraat en Lievelderweg)

              Corso(tentoonstellings)- en schutterijactiviteiten
              • 11 september 2016 12.00 uur tot 12 september 2016 12.00 uur
              ­ Afsluiting Esstraat (tussen Rapenburgsestraat en Hagenstraat)
              ­ Afsluiting Varsseveldseweg (tussen Rapenburgsestraat en Ds. van Krevelenstraat)
              • 11 september 2016 12.00 uur tot 12 september 2016 17.00 uur
              ­ Afsluiting Ds. van Krevelenstraat
              ­ Afsluiting Gert Reindersstraat (tussen Pastoor Sandersstraat en H. Leemreizestraat)

              Corsoroute: 11 september 2016 van 11.00 uur tot 18.00 uur
              ­ Afsluiting van de wegen op de corsoroute

              Corsoactiviteiten: 12 september 2016 van 6.30 uur tot 17.00 uur.
              ­ Afsluiting Zieuwentseweg (tussen Schatbergstraat en Bentinckstraat)

              Ontsluiting parkeerterreinen: 11 september 2016 van 12.00 uur tot 18.00 uur.
              ­ Afsluiting Lakendijk (tussen Zieuwentseweg en Europaweg)

              Calamiteitenroute: 11 september 2016 van 11.00 uur tot 18.00 uur
              ­ Afsluiting Varsseveldseweg (parallelweg – tussen Kerkstraat Harreveld en Europaweg)
              ­ Afsluiting Europaweg (Paralleweg – tussen Varsseveldseweg en Zieuwentseweg)

              Beheersbaarheid verkeer in Lichtenvoorde: 11 september 2015 van 11.00 uur tot 17.00 uur
              ­ Afsluiting van de toegangswegen naar de kern Lichtenvoorde: Varsseveldseweg, Op ’t Zand, Zieuwentseweg, Richterslaan, Kerkhoflaan, Lievelderweg, Edisonstraat, Vragenderweg, Aaltenseweg, Wentholtstraat, Oude Aaltenseweg

              Jaarmarkt: 13 september 2016 van 05.00 uur tot 17.00 uur
              ­ Afsluiting gedeelten Dijkstraat en Nieuwe Maat
              Overige vergunningen

              Groenlo
              • Ontheffing schenken zwakalcoholhoudende drank tijdens een feest in de Oude Calixtus op 10 september 2016 (6-9-2016)

              Bezwaar
              Procedure 3B is van toepassing

               Mededelingen gemeente Oost Gelre week 35 – 1 september

               X 35

               Agenda’s

               Raadscommissie

               Datum  :

               Dinsdag 6 september 2016

               Aanvang                :

               19.30 uur

               Locatie :

               Raadzaal Oost Gelre te Groenlo

               1.

               Opening en mededelingen

               2.

               Vaststelling agenda

               3.

               Actielijst toezeggingen raadscommissie d.d. 6 juni 2016

               4.

               Vragenuur

               5.

               Actieve informatieplicht

               6.

               Informatie m.b.t. bestuurlijke aangelegenheden van de Regio Achterhoek

               7.

               Informatie m.b.t. de voortgang van de decentralisaties

               8.

               Stukken ter kennisname aan de raad

               DEBATTEREN

               9.

               Beleidsregels inzake ruimere bijgebouwen in het buitengebied

               10.

               Verklaring van geen bedenkingen inzake Ambachtelijke Stadsbrouwerij Groenlo

               11.

               Verklaring van geen bedenkingen inzake Uitbreiding schuur De Stegge 8 te Lievelde

               12.

               Nota van uitgangspunten Programma Lichtenvoorde

               13.

               Deelname platform Nuval

               14.

               Wijziging gemeenschappelijke regeling Hameland

               INFORMEREN

               15.

               Inspiratiedocument Ruimte & Welstand

               16.

               Woonvisie Oost Gelre

               BESPREKEN

               17.

               Woonzorgcomplex Villa Adriana

               18.

               Rondvraag en sluiting

               Stukken inzien

               Procedure 1 is van toepassing, vanaf 7 dagen vóór de vergadering.

               Op www.oostgelre.nl > Bestuur en Organisatie > Gemeenteraad > Vergaderingen raadscommissies > raadsinformatiesysteem vindt u de uitgebreide agenda’s.

               Inspreken commissievergadering

               Wilt u inspreken tijdens een commissievergadering? Kijkt u dan op www.oostgelre.nl > Bestuur en Organisatie> Gemeenteraad > Inspreken commissies. Hier kunt u lezen onder welke voorwaarden dat kan.

                

               Wmo-raad Oost Gelre

               Datum: maandag 5 september 2016

               Tijd:       19.30 uur (koffie-inloop vanaf 19.15 uur)

               Locatie:                Marktzaal stadhuis Groenlo

               Agenda

               Opening en vaststelling agenda

               Speerpuntennota Wmo, Jeugd, Participatie en Gezondheid

               Regionale inkoopdocumenten Sociaal Domein ter informatie

               Mededelingen en terugmeldingen

               Ingekomen stukken:

               a. Uitnodiging zorgboerderij de Lindenboom

               b. Reactie advies Veilig Thuis

               Verzonden stukken:

               a. Advies inzet Wtcg gelden

               Verslag vergadering 4 juli 2016

               Personele zaken

               PR

               Rondvraag

               Cliëntenraad Participatie

               Bijeenkomst Cliëntenraad Participatiewet voor de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk

               <![if !vml]><![endif]>De Cliëntenraad Participatiewet voor de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk komt op donderdag 8 september 2016 voor een openbare vergadering bijeen in het gebouw van de Sociale Dienst Oost Achterhoek, Kevelderstraat 1 (oude Stadhuis) te Groenlo.

               De vergadering begint om 19.30 uur.

               De agenda ziet er als volgt uit.

               Opening

               Bezoek dhr. H. Boer, voorzitter Dagelijks Bestuur SDOA

               Voortgang gesprekken WMO-raden en Welzijnsraad

               Vaststellen Jaarverslag 2015

               Herinvoering participatie-uitkering volwassenen(discussie/verkenning)

               Reiskosten bij incidenteel ziekenhuisbezoek(oriëntatie)

               Mededelingen

               Uitgaande en ingekomen post

               Vaststellen verslag van 16 juni 2016

               Rondvraag/wat verder ter tafel komt

               Sluiting

               De agenda en stukken voor deze vergadering kunnen worden ingezien op het Loopbaanplein, Burg. Bosmastraat 7 te Winterswijk en op de website van de Sociale Dienst Oost Achterhoek.

               Voor de vergadering van 8 september  2016 zijn geen stukken aanwezig ter inzage.

                

               Bouwen en wonen

               Ingekomen aanvragen omgevingsvergunning

               Lichtenvoorde

               Raadhuisstraat 2, verbouwen woonhuis (22-8-2016)

               Koningslinde 6, plaatsen terreinafscheiding, reclameplateau en gebruiken kavel van 7.500 m2 voor stallen van vrachtauto’s (26-8-2016)

               Koningslinde tussen nr. 11 en nr. 31, aanpassen rooilijnen (26-8-2016)

               Kiekendief, bouwen 11 woningen (26-8-2016)

               Ontvangen sloopmeldingen

               Voor het slopen van bouwwerken waar meer dan 10 m3 sloopafval vrijkomt of wanneer asbest wordt verwijderd, geldt een meldingsplicht. Een sloopmelding wordt ten minste vier weken voor aanvang van de sloop ingediend.

               De afgelopen periode hebben burgemeester en wethouders de volgende sloopmelding(en) ontvangen:

               Groenlo

               Emmasingel 40, saneren asbest toiletafvoer (25-8-2016)

               Lichtenvoorde

               Dieselstraat 7, slopen gedeelte pand en saneren asbest (26-8-2016)

               Tegen deze melding(en) is geen bezwaar en beroep mogelijk.

               Voor meer informatie over deze melding(en) kunt u terecht bij de afdeling Omgeving.

               Verleende omgevingsvergunningen

               Groenlo

               Emmasingel 51, bouwen carport (19-8-2016)

               Bolwerk 1, legaliseren reclamezuil (24-8-2016)

               Lichtenvoorde

               Vragenderweg/Hamelandweg, aanleggen keerlus en rotonde (1-9-2016)

               Planetenstraat 45, realiseren buitenspeelplaats (22-8-2016)

               Nobelstraat 13, aanbrengen gevelreclame (24-8-2016)

               Hofesch 17, bouwen tuinoverkapping (24-8-2016)

               Lievelde

               Eefselerweg 12, bouwen jongveestal, uitbreiden ligboxenstal en wijzigen indeling, plaats, dieraantallen en systemen (23-8-2016)

               Eefselerweg 12, uitbreiden ligboxenstal met afkalfstal en bergruimte voor bekap-boksen (24-8-2016)

               Bezwaar

               Procedure 3A is van toepassing

               Ingetrokken omgevingsvergunningen

               Groenlo

               Oude Papendijk 23, bouwen tuinhuis (25-8-2016)

               Bezwaar

               Procedure 3A is van toepassing

                

               Ruimtelijke Ontwikkeling

               Vastgestelde bestemmingsplannen

               Bestemmingsplan ‘4e poot rotonde Kamp Zuid Lichtenvoorde‘

               De gemeenteraad heeft op 21 juni 2016 het bestemmingsplan ‘4e poot rotonde Kamp Zuid Lichtenvoorde‘ vastgesteld.

               Het bestemmingsplan voorziet in de realisatie van een vierde aansluiting op de rotonde Kamp Zuid te Lichtenvoorde. Om de Oude Winterswijkseweg aan te kunnen sluiten op de rotonde moet het deel van de Oude Winterswijkseweg dat nu alleen dienst doet als ontsluiting voor een viertal aanliggende woonpercelen worden aangepast. De bestaande weg wordt vervangen door een weg met twee rijbanen en fietssuggestiestroken. Voor de fietsers wordt een gelijkvloerse oversteek over de Hamelandweg gerealiseerd. De weg wordt landschappelijk ingepast.

               Het bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan ongewijzigd vastgesteld.

               Voor ontwikkelingen van deze omvang, dient op grond van de Wet ruimtelijke ordening tegelijk met het bestemmingsplan een exploitatieplan te worden vastgesteld, tenzij de economische uitvoerbaarheid anderszins door middel van een exploitatieovereenkomst is verzekerd. In dit geval is geen sprake van een bouwplan zoals bedoeld in artikel 6.2.1. van de Wet ruimtelijke ordening. Er is dan ook geen exploitatieovereenkomst noodzakelijk en vastgesteld.

               Inzage

               Procedure 1 en digitaal raadpleegbaar, inclusief deze publicatie, via www.oostgelre.nl > Actueel > Ter inzage of rechtstreeks op de nationale website RO-plannen (www.ruimtelijkeplannen.nl), van 2 september t/m 13 oktober 2016. Daarnaast kunt u de planbestanden vinden op de website http://ruimtelijkeplannen.oostgelre.nl. Het plannummer van het bestemmingsplan is:  NL.IMRO.1586.BPBUI1505-VG01.

               Beroep

               Procedure 4B van 2 september tot en met 13 oktober 2016, met dien verstande dat uitsluitend belanghebbenden die tijdig zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan kenbaar hebben gemaakt of kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest zienswijzen bij de gemeenteraad kenbaar te maken, tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan beroep kunnen instellen.

               Besluit omgevingsvergunning

               Résidence Lichtenvoorde

               Burgemeester en wethouders van Oost Gelre maken bekend dat de omgevingsvergunning voor de activiteit ‘handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening’ is verleend. De Omgevingsvergunning voorziet in het plaatsen van 41 chalets op het verblijfsrecreatiepark Résidence Lichtenvoorde, gelegen aan de Boschlaan 26 te Lichtenvoorde.

               Inzage

               Procedure 1 van 2 september  t/m 13 oktober  2016, en digitaal raadpleegbaar, inclusief deze publicatie, via www.oostgelre.nl > Actueel > Ter inzage of rechtstreeks op de nationale website RO-plannen (www.ruimtelijkeplannen.nl). Daarnaast kunt u de planbestanden vinden op de website http://ruimtelijkeplannen.oostgelre.nl.

               Beroep

               Procedure 4A van 2 september  t/m 13 oktober 2016, met dien verstande dat uitsluitend belanghebbenden die tijdig zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbesluit kenbaar hebben gemaakt of kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest zienswijzen kenbaar te maken, beroep kunnen instellen tegen de verlening van de omgevingsvergunning.

                

               Evenementen

               Lichtenvoorde

               Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde, organiseren diverse activiteiten rondom het jaarlijkse bloemencorso, waaronder:

               ballonnenwedstrijd en kinderspelen op 3 september 2016

               straattheater op 11 september 2016 voor, tijdens en na het bloemencorso;

               2 bloemencorso-optochten vanaf terrein “De Swite” op 11 en 12 september 2016, verkopen alcoholvrije dranken en snacks vanuit diverse standplaatsen langs de route, plaatsen tribunes en toiletunits langs corsoroute aan de Richterslaan en op de rijbaan voor het gemeentehuis aan de Varsseveldseweg;

               tentoonstelling corsowagens op terrein van “de Swite” aan de H. Leemreizestraat op 11 en 12 september 2016, alsmede verkopen alcoholvrije dranken en snacks ter gelegenheid daarvan;

               vogelschieten op 12 september 2016 op het Switeterrein aan de Gert Reindersstraat;

               “dweilen” door het centrum met boerenkapel op 13 september 2016.

               houden collecte in Lichtenvoorde op 11 september 2016 t.b.v. het bloemencorso

               aanbrengen vlaggetjes aan lantaarnpalen langs corsoroute en plaatsen aankondigingsborden voor bloemencorso op particulier terrein (30-8-2016)

               Marktvision Organisatie Bureau, houden kermismarkt op 13 september 2016 van 09.00-14.00 uur in het centrum van Lichtenvoorde (deel Dijkstraat en deel Nieuwe Maat) (26-9-2016)

               Buurtfeest in Neptunus t.h.v. nrs. 33 t/m 55 op 10 september 2016 (26-8-2016)

               Zieuwent

               Buurtfeest op parkeerplaats Churchillstraat, t.h.v. nr. 12 op 3 september 2016 (25-8-2016)

               Bezwaar

               Procedure 3B is van toepassing

               Drank- en horecawet

               Lichtenvoorde

               uitoefenen horecabedrijf Grand Café Markt 5, gevestigd aan de Markt 4 en Markt 5 (25-8-2016)

               Bezwaar

               Procedure 3B is van toepassing

               Overige vergunningen en ontheffingen

               Oost Gelre

               Stichting Oranje Fonds, houden collecte in periode van 6 t/m 10 juni 2017 (week 23) (25-8-2016)

               Vereniging Bartiméus Sonneheerdt, houden collecte in de periode van 23 t/m 28 oktober 2017 (week 43) (25-8-2016)

               Schutterij Sint Switbertus, plaatsen driehoeksreclameborden van 27 augustus t/m 12 september 2016 ter promotie van het vogelschieten tijdens de Lichtenvoordse kermis op 12 september 2016 (26-8-2016)

               Zieuwent

               Zieuwentseweg 54, ontheffing voortbrengen geluid i.v.m. feest op 16 september 2016 van 14.00-24.00 uur (24-8-2016)

               Bezwaar

               Procedure 3A is van toepassing

                

               Afdeling Publiek en Bestuur

               Besluit Vertrokken naar buitenland

               Artikel 2.22 Wet basisregistratie personen (Wet BRP)

               Datum besluit:                                 Naam betrokkene:

               23-08-2016                                                         M. Hesarbiharas, Beltrumsestraat 5 e te Groenlo

                Zomerse vooruitzichten 

                X 62

                Begin van deze week bouwt zich een hogedrukgebied op boven onze omgeving en dat resulteert volgens MeteoGroup in een reeks zonnige en warme zomerdagen, met ook hogere middagtemperaturen. Later in de week wordt het zomers warm, ofwel 25 graden.

                Maandag is een overgangsdag met nog tamelijk veel wolkenvelden en vooral in het oosten nog een lokale bui. In de loop van de dag wordt het echter overal droog en breekt de zon steeds vaker door. Vanaf dinsdag is het zonnig en droog en wordt in het zuiden van het land al een zomerse 25 graden bereikt. De dagen daarna gebeurt dat op steeds meer plaatsen.

                Het zomerse weer lijkt vooralsnog tot het einde van de week aan te houden. Pas in de loop van het weekend valt volgens MeteoGroup weer een eerste lokale bui.

                Meer informatie: MeteoGroup
                www.weer.nl
                www.meteogroup.com

                 Stroomneutrale scholen in Groenlo en Zwolle vieren feest

                 X 45

                 GROENLO/ZWOLLE – De basisscholen Ni-je Veste (Groenlo) en Sint Ludgerus (Zwolle) vierden afgelopen dinsdag met Energiefeesten hun verduurzaming. In de zomervakantie installeerde Slim Opgewekt op beide scholen van stichting Delta totaal 310 zonnepalen. De installatie van (extra) ledverlichting maakt de scholen stroomneutraal. De Ni-je Veste is dankzij hun warmte-koude opslag zelfs bijna energieneutraal! Een unieke prestatie die vraagt om feest.

                 Energiespellen
                 Bij de feesten speelden de leerlingen energiespellen van Slim Opgewekt. Met een levensgroot Elektro-spel ontdekten kinderen welke energiebron bij welke energiegebruiker hoort en hoeveel elektriciteit apparaten gebruiken of opwekken. In de waterbakken van de Waterpiano zaten muziekfragmenten verborgen. Aan de kinderen de taak om die er uit te toveren. Dat er ook in je eigen lichaam energie zit konden kinderen letterlijk zien bij de Heat Sensor. Met een ijsmasker op hun hoofd zagen ze het verschil tussen warm en kou.

                 Duurzame wensen
                 Alle leerlingen hadden duurzame wensen bedacht voor de toekomst. Over 15 jaar hebben we vliegende auto’s, liggen er niet alleen zonnepanelen huizen, maar ook op traktoren en hebben we heel veel bomen voor schone lucht. Met een magische mist verdween een tijdscapsule met alle wensen in een gat onder het schoolplein. Over 15 jaar gaat de capsule weer uit de grond en zien we hoeveel van de duurzame wensen werkelijkheid zijn geworden.

                  Uitwisseling tijdens Open Monumentendag 2016

                  X 74

                  OOST GELRE/VREDEN – De gedachten voor een gezamenlijke grensoverschrijdende activiteit tussen Vreden (D) en Oost Gelre te organiseren werd al in 2015 geboren. Omdat toen het tijdsbestek, om iets te organiseren, zeer kort was is besloten om op de landelijke Open Monumentendag in 2016 een uitwisseling van de inwoners uit Vreden en Oost Gelre te laten plaatsvinden.

                  Op historische grond bij Hotel & Restaurant Kloppendiek in Zwillbrock (D) werd woensdagmorgen 31 augustus door het Comité Open Monumentendag Oost Gelre (Ben Verheij), wethouder René Hoijtink en Peter Ballast van gemeente Oost Gelre, wethouder Bernd Kemper en Hubert Krandick van de stad Vreden het programma van deze Open Monumentendag 2016 toegelicht.

                  Op zaterdag 10 september kunnen inwoners van Vreden met de fiets of per bus naar Oost Gelre. Vanaf 14:00 uur vertrekt er uit Vreden een bus naar Groenlo, naar de Oude Calixtus. Daar worden de belangstellenden ontvangen en wordt er een powerpoint presentatie getoond van monumenten uit de gemeente Oost Gelre. “We laten dit via een powerpoint presentatie zien omdat in dat zelfde weekend het bloemencorso in Lichtenvoorde plaatsvind. Maar ook omdat er zoveel te zien is in Oost Gelre willen we niet dat het programma in gedrang komt”, aldus Ben Verheij, namens het comité Open Monumentendag Oost Gelre.

                  Vanaf 15:00 uur gaan de ‘Duitse’gasten een rondrit maken met de Vestingstad Expres. Tijdens de rit wordt er langs diverse monumenten gereden. Om 15:30 uur wordt de laatste stop aangedaan. Bij de molen Hermien in Harreveld zal Frits van Lochem de gasten ontvangen.

                  Op zondag zal er om 13:30 uur een bus vertrekken vanuit Groenlo naar Vreden. Vanaf 14:00 uur is er een bezichtiging van de stadsontwerpen en de crypte in de St. Georg. Daarna een wandeling door de Gasthausstrasse en er wordt een bezoek gebracht aan de kruidtoren. Om 15:30 uur wordt de watermolen bezocht en het boerenhuis in het stadspark. Om 17:00 uur vertrekt de bus weer naar Groenlo.

                  Inwoners uit Oost Gelre kunnen zich aanmelden tot 5 september bij de VVV Lichtenvoorde-Groenlo. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Er kunnen ongeveer 50tig belangstellenden mee met de bus, vol=vol.

                   Zomer 2016 was warm

                   X 57

                   Op basis van het grootste deel van de zomer zou je het waarschijnlijk niet zeggen, maar het warme weer van de laatste weken heeft er toch nog voor gezorgd dat de zomer van 2016 tot de op 10 na warmste sinds 1901 is uitgegroeid, zo meldt MeteoGroup.

                   De gemiddelde temperatuur van de drie zomermaanden komt uit op 17,7 graden. Met 0,7 graad warmer dan normaal brengt dat ons hoogstwaarschijnlijk op de 11de plaats in de warmste zomers ooit gemeten. Ondanks de laatste fraaie weken van augustus, verliep de start heel anders.

                   Zo bracht juni flink wat regen met zich mee en leverden zware buien lokaal hagelstenen op van 5 tot 10 centimeter in doorsnee. De junimaand verliep dan ook vrij somber met minder zon dan normaal. Juli startte koel, maar halverwege de maand kwam het toch nog eventjes tot een zeer lokale hittegolf voor Ell, in Limburg. Daar kwam afgelopen week nog een tweede hittegolf bij, nu voor heel Limburg en ook het Zeeuwse Westdorpe. De zon kwam de laatste weken ook zoveel aan bod, dat deze zomer volgens MeteoGroup toch eindigt met een vrijwel precies gemiddeld aantal zonuren (circa 580 uur).

                   Dit jaar leverde de meteorologische zomer voor De Bilt 18 of 19 zomerse dagen op met temperaturen van 25 graden of meer, waarvan 3 tropische dagen. De laatste weken van augustus waren echter op en top zomers, met zelfs een regionale hittegolf.

                   Meer informatie: MeteoGroup
                   www.weer.nl
                   www.meteogroup.com