Home » Bredevoort » De toekomst van ons geldsysteem

BREDEVOORT – Staat het geldsysteem in dienst van de mens, of staat de mens in dienst van het geldsysteem? Ons geldsysteem staat na de kredietcrisis, het boek ‘Dit kan niet waar zijn’ van Joris Luyendijk en de theatervoorstelling ‘Door de bank genomen’ veelvuldig op de publieke agenda. Na een eerdere discussieavond met Nout Wellink, staat de Koppelkerk in Bredevoort op zaterdag 29 juni opnieuw stil bij ons bank- en geldsysteem met twee prominente heren in het debat: Bart Jan Krouwel (oud-bankier) en Edgar Wortmann (Ons Geld).

De kredietcrisis opende op pijnlijke wijze onze ogen ten aanzien van ons geld- en bancaire systeem. In ons geldstelsel creëren banken giraal geld wanneer zij leningen verstrekken. Deze wijze van geldschepping is niet nieuw. Wel nieuw is de context waarbinnen geldschepping plaatsvindt: deze context is de laatste decennia langzaam maar ingrijpend veranderd. De steeds belangrijkere rol van giraal geld, het verdwijnen van een publieke betaal- en spaaroptie en de concentratie en toegenomen uniformiteit in het bankwezen hebben geleid tot een situatie waarin geld en schuld gemakkelijker uit de hand kunnen lopen. Ook heeft het geleid tot een disbalans tussen publieke en private belangen.

Edgar Wortmann (jurist) startte met Stichting Ons Geld een debat over het geldstelsel. Hij inspireerde theatergroep De Verleiders tot hun voorstelling “Door de bank genomen”. Via een burgerinitiatief haalde het de agenda van de Tweede Kamer, die verzocht om nader onderzoek door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Begin dit jaar kwam deze met zijn rapport ‘Geld en schuld: de publieke rol van banken’. Wat adviseert de Raad? Wat gaat de Tweede Kamer nu doen? En wat is het doel van Stichting Ons Geld? Edgar Wortmann neemt u mee in de werking van het geldstelsel, en de toekomst die hij voor zich ziet. Tip van de sluier: Ons Geld wil digitaal contant geld.

Bart Jan Krouwel (mede-oprichter en eerste directeur Triodos Bank) zal deze avond ingaan op de aanwending van het fenomeen geld om de samenleving ‘duurzamer leefbaar’ te maken. Hoe zou je dat moeten, dat wil zeggen: kunnen, organiseren? Bart Jan ziet het inzetten van techniek daarbij als een middel, maar de techniek mag hierbij geen doel op zichzelf zijn. Hij vindt de financiële sector nog steeds vooral gebaseerd op ‘systemen’, terwijl voor hem ethische/morele aspecten voor omgaan met geld de boventoon zouden moeten voeren.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort
Datum: zaterdag 29 juni
Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Entree: € 5,-
Reserveren: www.koppelkerk.nl