Wat je over de Achterhoek wilt en moet weten

DOETINCHEM – Hoe groet je precies een Achterhoeker en welke andere streekgebonden omgangsvormen zijn er? Hoe schrijf je in het dialect en wat is er door de eeuwen heen zoal geschreven in de streektaal en door wie? Kom meer te weten over het bijzondere Achterhoekse coulisselandschap en niet te vergeten de (opmars van) de Achterhoekse muziek. Dat en meer komt aan de orde in de Cursus Achterhoek(s) die op 21 september van start gaat.

De cursus Achterhoek(s) is bedoeld voor mensen die meer willen weten over de taal, de geschiedenis van de taal en de cultuur van de Achterhoek. Het is daarmee niet alleen een interessante ‘inburgeringscursus’ voor niet-Achterhoekers, ook geboren en getogen streekbewoners leren hun streek door de cursus nog beter kennen. De reeks bestaat uit zes lessen met elk een eigen thema en docenten. Deze zijn:

  1. Kennismaken: Kom d’r in dan kö’j d’r uut kieken – door Diana Abbink & Joop Hekkelman
  2. Plat praoten: Achterhook van lange heer bis in dizze tied – door Hans Keuper
  3. Schrieven: Luusteren naor klanken en klinkers – door Dick ten Hoopen & Henk Lettink
  4. Heuvel & Staring: Ondanks streektaal geen dialectschrijver, de zorgvuldige taal van A.C.W. Staring – door Arend Heideman & Sander Grootendorst
  5. Natuur & Landschap: Aover baeken en heugteverschillen – door André Kaminski
  6. Muziek: Van luusterleedjes töt boerenrock – door Hans Keuper & Willem te Molder

   

 • In alle lessen komt het Nedersaksisch in spraak- en schrijfwijze aan bod. De lesstof is samengevat in een cursusboek, een handig naslagwerk over de Achterhoekse taal en cultuur dat zeker de moeite waard is om later ook nog eens in te zien. De lessen worden gehouden op 21 september, 5 en 19 oktober en 2, 16 en 30 november, van 19.30 tot 21.30 uur.

  Locatie: het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, IJsselkade 13 in Doetinchem. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@ecal.nu. De kosten bedragen € 150 (inclusief cursusboek).

  Heeft u interesse, reageert u dan snel, er is nog een beperkt aantal plaatsen voor de 3e editie van deze cursus.

Dit bericht is 1157x gezien


Geef een reactie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.